Učinite porodični doček zabavnijim nego ikad

zurka

Mnoge porodice danas će ostati kod kuće sa svojima jer je doček Nove godine negdje napolju, zbog djece, jednostavno nemoguće organizovati. Uostalom, zašto bi i bili napolju, ako ćete kod kuće biti u najboljem društvu koje možete zamisliti.

Ali kako je taj doček Nove godine uvijek prepun očekivanja i nadanja da ćete se zabaviti kao nikada do sada, vjerujemo da se mnogi na kraju razočaraju. U redu, to i jeste praktično dan kao i svaki drugi, ali i nije, pa ako nemate ideje kako ga organizujete da ga provedete u pravom prazničnom raspoloženju ovo su neke koje možete primijeniti. Ideje koje vrlo lako možete pretvoriti u svoju novu porodičnu tradiciju jer vam je ionako suđeno još nekoliko godina da slavite zajedno sa svojom djecom.

Ali hajdemo za početak sumirati ono što obično radimo ili smo donedavno radili, prilikom priprema za doček – biramo odjeću, organizujemo večeru za prije odlaska napolje, pripremamo piće i grickalice… dakle, sve što možete raditi i za pripremu vašeg porodičnog dočeka.

Uređenje doma – Jelka je već okićena, ukrasi su tu već danima, ali da bi posebno naglasili svečanost ovog dana zajedno s djecom  (ukoliko su dovoljno veliki) napravite još malo šarenih ukrasa – što većih to boljih! Klinci se inače jako raduju onim šarenim lancima od papira pa ih napravite. Imate dovoljno vremena, a ako nemate šarene papire lance možete napraviti i od šarenih časopisa. Malo ljepila ili selotejpa, tata koji reže trakice i za tili čas možete imati duuugaačak lanac koji možete razvući između zidova ili u uglu koji ste zamislili kao disko kutak. Zašto ne, pa i mališani vole da plešu, zar ne?

Naduvajte gomilu balona
koje ćete imati u ruci za vrijeme odbrojavanja. Možda vam se sve to čini malo previše, ali ovo je takav dan u kojem nema ničeg previše, pa ako vjerujete da će to razveseliti vaše mališane, onda im napravite veselje kako im pripada.

Napravite i party šeširiće, a ako je ikako moguće, dom još malo zašarenite šljokicama!

Priprema jela. Neka se danas jedne finger food – pripremite dosta medaljona, napravite puno kanapeića, kroketa, sendviča, pizzeta, krekera i grickalica… sve što možete lako iznijeti na sto i jesti prstima. Vrijeme je za žurku!

Izaberite prikladnu muziku. Žurka traži dobru muziku, a nije na odmet napraviti i nekoliko novih zvečki – instrumenata. Proslava mora biti živahna i glasna.

Kada su pripreme gotove vrijeme je za – oblačenje! Nema pidžama jer Novu godinu valja dočekati kako treba. Sredite se svi, baš kao da ćete negdje da izađete jer ta će vas odjeća cijeli dan činiti sretnim u sopstvenoj koži. Vjerujte! Ako ostanete u pidžamama ili se obučete sasvim obično, tako ćete se i osjećati. A danas  jednostavno nije običan dan.

Kada ste sredili i kuću i sebe te odradili najveće pripreme za žurku, vrijeme je za porodični predah i porodične igre. U zavisnosti od toga koliko su velika vaša djeca smislite što bi vas sve zajedno moglo zabavljati. Ukoliko ste kreativni osmislite neku potragu za blagom (nekim ukrasom), igrajte kompjuterske igrice (svi zajedno), izvadite Čovječe ne ljuti se, karte, Twister.. što god vas i inače zabavlja, ali rijetko igrate baš svi zajedno.

Kada ste se zastili igara predahnite uz još malo porodičnih radosti – zajedničko fotkanje (da, sada je vrijeme za mnogo selfija), ukoliko su vam djeca već malo veća, organizujte mini intervjuje s njima – što očekuju od naredne godine, što žele, čega se odriču, čemu zahvaljuju, što obećavaju i slično. Snimajte se kamerom, zapisujte u svesčicu ili sami smislite kako ćete sačuvati te važne uspomene.

Nakon večere i uz sveprisutnu muziku, slobodno malo odmorite prije bisa – predvečerje i veče rezervišite za porodične filmove. I ne brinite ukoliko neko zaspe, ionako će djecu vjerovatno probuditi kulminacija pred samo odbrojavanje. Petarde spolja i uzbuđenje članova porodice koje filmovi nisu uspavali. Danas je dan kada svi mogu ostati dugo budni, pa nije na odmet da manji članove odrade svoje drijemanje prije velikog praska.

Odbrojavanje. Sada je vrijeme za sve što ste već pripremili. Kako se uzbuđenje primiče kraju polako počnite pripremati odbrojavanje – sa šeširićima na glavi, zvečkama u ruci i gomilom balona koji čekaju na razbacivanje.

Samo neka bude zabavno i nezaboravno kako bi ovogodišnjom žurkom stvorili još jednu novu porodičnu tradiciju!

Sretna vam Nova!

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply