Ko vam prati trudnocu? | Page 5 | Trudnoća | FORUM

Objavljeno: 10.10.2010, 17:23h

A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Ko vam prati trudnocu?
11/03/2012
2:12 pm
Mica
Guest
Guests

Sandra said

Mica said

Sandra said

Mica said

CoolJa idem kod dr.miketica u kliniku life. Citava prica,od pocetka trudnoce do kraja i zavrsno sa porodjajem…sve je bilo bez greske. Svakom bih preporucila njega. Svakog mjeseca zahtjeva pregled i sto je jos vazno,a cujem da to drugi ljekari ne traze,analoza krvne slike,urina i glukoze. Zatim,u zavisnosti od godina,vrste trudnoce i sl…trazi jos neke testove. Stara se i o buducoj majki i o bebi u stomaku,istovremeno…na savjestan nacin i sa puno strucnosti i strpljenja.


Inace,porodila sam se sa epiduralnim anestezijom-dr.marjanovic! Sve je proslo skolski. Porodjaj je trajao dva sata ukupno,ali ako bi oduzeli vrijeme provedeno cekajuci aneseziologa koji je imao nesto hitno da zavrsi, onda bih mogla reci da mi je porodjaj trajao ukupno 15minuta. Svo osoblje je bilo extra ljubazno, babica se nije osvojila od mene, moj dr takodje. Svi koji su bili oko mene su bili ljubazni i prijatni. To je bilo prijepodne, redovna smjena,puno porodjaja tih dana.

Napolju je bio snijeg i hladno,a u sobama kasnije je bilo toplo. Dobila sam dvokrevetnu sobu,prilicno urednu. Jeste da je na tom odjeljenju sve staro,ali je cisto i sve se odrzava kako treba. Problem nastaje kada pacijentkinje ne vode racuna o higijeni ili nijesu u stanju tih dana nakon porodjaja. Takodje pacijentkinje puse u toaletima,pa se mora cekati ispred dok se malo izluftira,a prozori otvoreni…hladno. Kada bi se vise vodilo racuna o tome, ne bi bilo problema ni kod osoblja,ubijedjena sam. 

Ja sam provela dva dana,nakon porodjaja tamo. Nijesam imala niti jedan komentar niti bilo sta sto bih zamjerila osoblju,zaista. Mozda je stvar pristupa ili stava,ali sve price koje sam slusala godinama o nasem porodilistu kada sam ja u pitanju,nijesu bile tacne. 

Iskustva jesu razlicita,ali evo…ja sam ovako prosla..

 

Dobila si krevet bez sundjera? Dobila si dusek? Cistu posteljinu? Promijenjen ti je poprecni carsav svaki put kad si htjela? Naucili su te da dojis bebu? Donosili ti je da je vidis kad god su ti grudi nadosle da joj das da sisa? Ako si imala dvokrevetnu sobu, onda si vjerovatno imala i WC u istoj, tako da ne znam kako ti je smetalo sto puse u nekom od ona dva koja su za sve ostale trudnice:)

Ako su ti potvrdni odgovori na sva ova pitanja, bicu srecna! Jer onda se mnogo toga promijenilo…SVAKA CAST!!!

 

Sandra,

ja sam dobila krevet koji se na dugmice podize i spusta, sa dusekom ili sundjerom (sta li vec je bilo…kuci imam dobar dusek i memorijsku pjenu i nije mi bilo tvrdo za lezanje). Taj me krevet zapao slucajno u sali za porodjaje, gdje te (znas vec) prebace da lezis dva sata i nakon toga na odjeljenje. Carsav su mi promijenili dva jutra, jer sam toliko bila tamo. Ja nijesam imala potrebu za promjenom carsava, tako da ne znam sta bi bilo da sam trazila (?)…

Takodje, vazno je napomenuti da sam isla u Skolu za trudnice gdje se mogu cuti mnogi dobri savjeti za porodjaj i dojenje. Skola se preporucuje od 7.mjeseca i sestra Dajana koja vodi prakticni dio je predivna, njezna i veoma uvidjavna prema pojedinacnim potrebama trudnica – Sve pohvale za nju!

Sto se tice toaleta…da jesam imala dvokrevetnu sobu, ali bez kupatila (tu gdje je bilo kupatilo,sada je neki kotao za grijanje ili nesto slicno). Ja sam takodje koristilajedan od  toaleta koji se nalaze na kraju hodnika sa desne strane. I bila sam prisutna kada su neke od pacijentkinja pusile unutra,ali moj komentar nije bio dovoljan, pa smatram da se to rjesava na nekom drugom mjestu odnosno nivou.

Takodje, moram zapaziti da svi unose hranu (sto po meni nije strasno), ali smatram da je strasno sto svi jedu po sobama. Ta mala trpezarija (koju sam ja koristila) je namijenjena upravo tome, ali je niko ne koristi. To je razlog zbog koga su se sestre bunile tih dana, jer su vise puta obilazile sobe i skretale paznju da se za jelo koristi trpezarija. Moje je misljenje da su u pravu (!)

Eto, samnom su bile jos neke djevojke koje poznajem i ne bih rekla da su bile nesto nezadovoljne…posebno. Naravno, uvijek ima komentara i na hranu i na osoblje i na uslove uopste…ali zaista pricam na osnovu dozivljenog.

 

Hvala na odgovoru, moram biti srecna zbog tebe a i zbog tih cura koje su bile sa tobom i sa kojima je sve bilo ok 🙂

Milo mi je da procitam i ovakvo iskustvo. Onda znam da je to moguce, tj da svi zaposleni tamo umiju da rade svoj posao….ocigledno sve nase price ( negativne) pokazuju da oni upravo  NECE da rade:)

Pozdrav!

 

Sandra,

ja zivim u Podgorici i svjesna sam da svi razlicito dozivljavamo cak iste stvari. Nadam se da nema potrebe da govorim koliko sam puta i sama bila svjedok raznih ‘nepravdi’ od cekanja u redovima do profesionalnih nemara…Koliko je oko mene bilo zena (i muskaraca) koji su imali negativna iskustva sa ljekarima, ali su nalazili snage da idu dalje. To sto je moje iskustvo ovakvo, ne znaci da je stanje ‘tamo’ idealno…Samo smatram da treba biti otvoren i ispricati dozivljeno (kao sto su to uradile zene na ovom forumu). Svaka cast!Wink

Meni je iskreno bilo ‘neobicno’ da se dok sam boravila tamo sve ili ‘mora’ ili ‘ ne smije’…pa sam pitala, A zasto?? Ne smijete dizati bebu…Ne smijete drzati bade mantil na krevetu, ne smijete imati gacice kada dolazi vizita…zatim Morate skloniti torbu kada je vizita, Morate skinuti carape, Morate spremiti stocic pored sebe…itd…Sva ta moranja su mi iskreno bila smijesna, jer ne dobijemo nikakav set pravila kada ulazimo tamo,pa da znamo sta se ne smije, a sta mora! I kako da znamo…E mislim da tu ima prostora za djelanje (?)

Zatim, to pusenje u zdravstvenim ustanovama, bez obzira ko je akter-pacijenti ili osoblje …Nedopustivo!!! Da ne kazem da sam juce dok sam bila u vrticu u bloku 5 prvi put u zivotu cula kako jedan tata kaze ‘Idem da zapalim cigaretu ispred kapije vrtica (dok mama podje za dijete)!!! Nece covjek da pusi unutar ograde i dvorista vrtica…iznenadih se, pa ga dva puta pogledah, ne vjerujuci!!Laugh 

ITD…tema koliko hocemo…svi sve znamo,ali…Confused

11/03/2012
2:14 pm
Mica
Guest
Guests

Kristina said

Mico, isto iskustvo sa doktorima imamo, samo sto ja jos nemam iskustvo sa Marijanovicem, jos dva mjeseca. Nadam se da cu imati isti dozivljaj kao ti.

Miketic je meni bio dva puta odlican, i dan danas ga pominjem kao nekoga ko je ako nista drugo toliko uspijevao da bude njezan i mnogo smijesan, odnosno trudi se da opusti zenu i u sali, i da je barem lijepo nasmije.

Mrdovica ne bih komentarisala..

 

Kristina,

ko ti sad vodi trudnocu?

11/03/2012
2:23 pm
Cekalica
Guest
Guests

Mico, ne znam je li ti vec neko postavio pitanje, ali mene je interesovalo koju si proceduru prosla za dobijanje apartmana u porodilistu? Cula sam da su te prostorije malo pristojnije od ostalih soba… Hvala unaprijed na odgovoru!

11/03/2012
2:27 pm
Mica
Guest
Guests

marijana said

ok. Negdje ovdje sam procitala savjet da treba izabrati ljekara koji radi u KC. E sad – imam jos par pitanja na tu temu. To znaci da su ti ljekari automatski u prednosti i da je kod njih privatno veca navalica nego kod onih koji ne rade u KC, kao moja dr, na primjer? Dalje, zar ne vazi jos zabrana da dolaze ljekari van svoje smjene u porodjajnu salu? Ako vazi, kakve vajda od toga sto je ljekar koji radi u KC devet mjeseci vodio trudnocu, ako porodjaj pocne pet minuta poslije njegove smjene?

 

Jeste, potpuno je bez veze da ljekari ‘namjestaju’ termine porodjaja…Tacno je da ako je sve u terminu i ako je to tu negdje ‘blizu’ onda nije strasno i tempirati porodjaj, ali je ipak najbolje da porodjaj sam prirodno krene. Naravno, tada se rizikuje da ne bude tvoj ljekar u smjeni, pa vjecito pitanje ‘Da li moze/hoce doci?’

Meni su kontrakcije krenule prez zoru i ‘upala’ sam u jutarnju, tj.prvu smjenu…tako da je sve islo skolski. Nikoga nijesam morala extra angazovati niti ‘budit’ sa rizikom hoce li doci ili ne? Svi su bili na svojim radnim mjestimaCool 

Istovremeno znam par trudnica koje su ‘narucene’ za to popodne i onda se njih nekoliko poradja u vremenskim razmacima koji odgovaraju Dr. Tada se i anesteziolog pojavi, jer ima 5,6..a nekada i 10 zahtjeva za epidural u jednoj smjeni (obicno uvece). Tako se jedna djevojka porodila a bila je ‘otvorena 2 prsta, drugoj je termin bio za 20 dana ali je Dr isao na odmor pa je ona htjela tada da se porodi (ne znam da li je bila spremna?) itd…E,koliko smo raznih prica slusale samo..tokom zivota…Frown

Ima ljekara koji rade ambulantu u KC, ali rade i privatno…to je vec konflikt interesa! Takodje ima ljekara koji ne rade ambulantu u KC, a rade privatno – to je Ok! A opet ima ljekara koji rade samo privatno i onda pokusaju da povezu svoje pacijentkinje sa kolegama u koje imaju povjerenja kako bi ih oni porodili.

A u Domu zdravlja je izabrani ginekolog, koji nema nikave veze sa KC…pa on nema ni veze sa porodjajem – sto je svakako bez veze! Jer ako nas neko vodi privatno ili ne 9 mjeseci, ne razumijem zasto taj neko ni bi bio tu , sa nama kada nam je i najpotrebniji (?)

11/03/2012
2:29 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mico, pa ti si stvorena za nase udruzenje, ne samo doprinosom putem foruma nego i konkretno. Imas na vrhu strane link UDRUZENJE, ispunis pristupnicu i eto te medju roditeljima ko bi zeljeli i hoce da budu ta pokretacka snaga. Strasno puno aktivnosti je pred nama i pomoc je dobro dosla, neke su volonterske, a neke nece biti. Kod nas svako ima slobodu da predlaze i inicira, tako da se i kroz udruzenje moze realizovati neka sopstevna ideja. I da ne zaboravim, hvala na lijepim rijecima u vezi portala.

Druga stvar, nije da nas je malo. Reistrovanih korisnika je 3000, a nadam se da ce aktivnosti doprinijeti stalnom povecanju. Ipak je to dosta da se krene i da se malo roditelji aktiviraju, jer imaju na cemu da rade, samo ako hoce. Strasno puno stvari odje ne funkcionise kako treba, i to ne onih stvari koje treba cekati da nam neko dozvoli nego onih koje su nam dozvoljene.

Mi ovom akcijom uopste nijesmo hteli da ohrabrimo ili obeshrabrimo trudnice, nego da pokusamo da upravo za njih promijenimo situaciju i u tom ali i u ostalim porodlistima. Vecina njih bi se i dalje tamo provodila ne bas slavno, a nadam se da ubuduce nece. Pa neka bude minijaturna promjena, nema veze, bitno se desila i da je na bolje.

I nemoj da mislis da ovim nasim pitanjima ili komentarima mi zelimo da te zaustavimo da kazes svoje drugacije misljenje, zaista nije tako, nego nam se prosto namecu pitanja jer tvoje iskustvo “odudara” od vecine ovdje saopstenih pa pokusavamo da shvatimo kako se to desava i zasto.

11/03/2012
2:30 pm
Mica
Guest
Guests

Kristina said

Formalno pravno – privatno:)

 

Laugh

11/03/2012
2:33 pm
Mica
Guest
Guests

Mica said

marijana said

ok. Negdje ovdje sam procitala savjet da treba izabrati ljekara koji radi u KC. E sad – imam jos par pitanja na tu temu. To znaci da su ti ljekari automatski u prednosti i da je kod njih privatno veca navalica nego kod onih koji ne rade u KC, kao moja dr, na primjer? Dalje, zar ne vazi jos zabrana da dolaze ljekari van svoje smjene u porodjajnu salu? Ako vazi, kakve vajda od toga sto je ljekar koji radi u KC devet mjeseci vodio trudnocu, ako porodjaj pocne pet minuta poslije njegove smjene?

 

Jeste, potpuno je bez veze da ljekari ‘namjestaju’ termine porodjaja…Tacno je da ako je sve u terminu i ako je to tu negdje ‘blizu’ onda nije strasno i tempirati porodjaj, ali je ipak najbolje da porodjaj sam prirodno krene. Naravno, tada se rizikuje da ne bude tvoj ljekar u smjeni, pa vjecito pitanje ‘Da li moze/hoce doci?’

Meni su kontrakcije krenule prez zoru i ‘upala’ sam u jutarnju, tj.prvu smjenu…tako da je sve islo skolski. Nikoga nijesam morala extra angazovati niti ‘budit’ sa rizikom hoce li doci ili ne? Svi su bili na svojim radnim mjestimaCool 

Istovremeno znam par trudnica koje su ‘narucene’ za to popodne i onda se njih nekoliko poradja u vremenskim razmacima koji odgovaraju Dr. Tada se i anesteziolog pojavi, jer ima 5,6..a nekada i 10 zahtjeva za epidural u jednoj smjeni (obicno uvece). Tako se jedna djevojka porodila a bila je ‘otvorena 2 prsta, drugoj je termin bio za 20 dana ali je Dr isao na odmor pa je ona htjela tada da se porodi (ne znam da li je bila spremna?) itd…E,koliko smo raznih prica slusale samo..tokom zivota…Frown

Ima ljekara koji rade ambulantu u KC, ali rade i privatno…to je vec konflikt interesa! Takodje ima ljekara koji ne rade ambulantu u KC, a rade privatno – to je Ok! A opet ima ljekara koji rade samo privatno i onda pokusaju da povezu svoje pacijentkinje sa kolegama u koje imaju povjerenja kako bi ih oni porodili.

A u Domu zdravlja je izabrani ginekolog, koji nema nikave veze sa KC…pa on nema ni veze sa porodjajem – sto je svakako bez veze! Jer ako nas neko vodi privatno ili ne 9 mjeseci, ne razumijem zasto taj neko ni bi bio tu , sa nama kada nam je i najpotrebniji (?)

Marijana, Izvini…odgovor se odnosio na tvoja prethodno postavljena pitanja,ali eto obuhvata i vise od toga…Tema je opsirna, pa su i moji komentari Embarassed

 

11/03/2012
2:35 pm
NemAna
Guest
Guests

Meni je bio slučaj da sam svjesno izabrala da mi trudnoću vodi dr koji ne radi u KC. Imam povjernja u njega, i razmišljala sam da, kad se primakne 9. mjesec, biće treme ko će me poroditi. Ali sam bila mirna jer sam imala urednu trudnoću. Tek kad mi je pukao vodenjak, i kad sam došla u bolnicu, kad sam vidjela ko je u smjeni, javila sam i mom dr i svekru koji su napomenuli dr u smjeni da se okrenu malo na mene.  A vala se on nije opučio. Babica mi je 99% pomogla. Tako da je meni bilo msvejedno ko je u smjeni. Ja sam se porodila u nedjelju, na slavu, popodne, pa valjda nikog nisam probudila 🙂

11/03/2012
2:37 pm
Cekalica
Guest
Guests

Mene i dalje kopka ovo oko apartmana LaughLaughLaugh

11/03/2012
2:39 pm
Mica
Guest
Guests

Kristina said

Mico, pa ti si stvorena za nase udruzenje, ne samo doprinosom putem foruma nego i konkretno. Imas na vrhu strane link UDRUZENJE, ispunis pristupnicu i eto te medju roditeljima ko bi zeljeli i hoce da budu ta pokretacka snaga. Strasno puno aktivnosti je pred nama i pomoc je dobro dosla, neke su volonterske, a neke nece biti. Kod nas svako ima slobodu da predlaze i inicira, tako da se i kroz udruzenje moze realizovati neka sopstevna ideja. I da ne zaboravim, hvala na lijepim rijecima u vezi portala.

Druga stvar, nije da nas je malo. Reistrovanih korisnika je 3000, a nadam se da ce aktivnosti doprinijeti stalnom povecanju. Ipak je to dosta da se krene i da se malo roditelji aktiviraju, jer imaju na cemu da rade, samo ako hoce. Strasno puno stvari odje ne funkcionise kako treba, i to ne onih stvari koje treba cekati da nam neko dozvoli nego onih koje su nam dozvoljene.

Mi ovom akcijom uopste nijesmo hteli da ohrabrimo ili obeshrabrimo trudnice, nego da pokusamo da upravo za njih promijenimo situaciju i u tom ali i u ostalim porodlistima. Vecina njih bi se i dalje tamo provodila ne bas slavno, a nadam se da ubuduce nece. Pa neka bude minijaturna promjena, nema veze, bitno se desila i da je na bolje.

I nemoj da mislis da ovim nasim pitanjima ili komentarima mi zelimo da te zaustavimo da kazes svoje drugacije misljenje, zaista nije tako, nego nam se prosto namecu pitanja jer tvoje iskustvo “odudara” od vecine ovdje saopstenih pa pokusavamo da shvatimo kako se to desava i zasto.

 

Wow…3000…super!!! Bravo svima!

Sve znam…nego, eto..imala sam potrebu da kazem, jer sam za sada jedina koja nije imala negativna iskustva iz vremena provedenog u porodilistu (mislim da sam jedina, ili nijesam vidjela druge komentare). Moram priznati da sam se samo tako ukljucila, ‘kao s neba’ ne pogledavsi prije pravila niti akcije koje postoje..uradicu to brzo!

Sada sam vise kuci..druzimo se bebica i ja Kiss…pa cemo se i mi vise druziti…

pozzLaugh

11/03/2012
2:44 pm
Cekalica
Guest
Guests

Elem, apartman? LaughLaughLaugh

11/03/2012
2:48 pm
Cekalica
Guest
Guests

NemAna said

Meni je bio slučaj da sam svjesno izabrala da mi trudnoću vodi dr koji ne radi u KC. Imam povjernja u njega, i razmišljala sam da, kad se primakne 9. mjesec, biće treme ko će me poroditi. Ali sam bila mirna jer sam imala urednu trudnoću. Tek kad mi je pukao vodenjak, i kad sam došla u bolnicu, kad sam vidjela ko je u smjeni, javila sam i mom dr i svekru koji su napomenuli dr u smjeni da se okrenu malo na mene.  A vala se on nije opučio. Babica mi je 99% pomogla. Tako da je meni bilo msvejedno ko je u smjeni. Ja sam se porodila u nedjelju, na slavu, popodne, pa valjda nikog nisam probudila 🙂

Znaci, dobitna kombinacija: poroditi se u nedelju, preko dana, i dr i svekar da zovu dr u smjeni? LaughLaughLaugh

11/03/2012
2:56 pm
NemAna
Guest
Guests

Cekalica said

NemAna said

Meni je bio slučaj da sam svjesno izabrala da mi trudnoću vodi dr koji ne radi u KC. Imam povjernja u njega, i razmišljala sam da, kad se primakne 9. mjesec, biće treme ko će me poroditi. Ali sam bila mirna jer sam imala urednu trudnoću. Tek kad mi je pukao vodenjak, i kad sam došla u bolnicu, kad sam vidjela ko je u smjeni, javila sam i mom dr i svekru koji su napomenuli dr u smjeni da se okrenu malo na mene.  A vala se on nije opučio. Babica mi je 99% pomogla. Tako da je meni bilo msvejedno ko je u smjeni. Ja sam se porodila u nedjelju, na slavu, popodne, pa valjda nikog nisam probudila 🙂

Znaci, dobitna kombinacija: poroditi se u nedelju, preko dana, i dr i svekar da zovu dr u smjeni? LaughLaughLaugh

Ali dobih ozloglašenu sobu 15 :)))))

11/03/2012
2:58 pm
Cekalica
Guest
Guests

Eh, NemAna, to je bilo da te ne razmaze previse… Laugh

Salu na stranu, valjda je poenta da se na svaku porodilju podjednako obrati paznja, ali mnogo smo daleko od toga trenutno…. Nadajmo se promjenama… Cool

11/03/2012
3:04 pm
NemAna
Guest
Guests

Naravno, tako bi trebalo, i nadam se da će tako biti.  Uz još neke izmjene.

11/03/2012
4:16 pm
kjara
Guest
Guests

Jesam li preskocila negdje, ne procitah kako se dobija apartman?

11/03/2012
4:23 pm
Cekalica
Guest
Guests

kjara said

Jesam li preskocila negdje, ne procitah kako se dobija apartman?

Nisi preskocila, jos cekam(o) odgovor Laugh

11/03/2012
4:24 pm
Cekalica
Guest
Guests

Bice da je sreca odlucujuca Laugh Laugh Laugh

11/03/2012
4:26 pm
kjara
Guest
Guests

Aha, ja pomislih da nisam u onom citiranju preskocila. Nista, da cekamo. Laugh

11/03/2012
5:55 pm
andjica
Guest
Guests
100sp_Permalink sp_Print

E ovo o cemu prica Mica ,mislim da nije apartman,nego soba sa dva kreveta ona je sa desne strane u nizu gdje i kupatila,i ti kreveti imaju podizace na dugme,oni su za carice,lezala sam u njoj prije seljenja u drugu sobu.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Komentari

Gledaj