Medijska pismenost od naredne godine izborni predmet za osnovce

Objavljeno: 31.10.2022, 09:05h

Učenici osnovnih škola u Crnoj Gori će od naredne školske 2023/2024. godine izučavati medijsku pismenost kao izborni predmet, saopšteno je iz Instituta za medije Crne Gore.

Učenici osnovnih škola u Crnoj Gori će od naredne školske 2023/2024. godine izučavati medijsku pismenost kao izborni predmet, saopšteno je iz Instituta za medije Crne Gore.

To je, kako navode, značajan iskorak naprijed u pravcu većeg obuhvata mladih u školama, njihovog osposobljavanja za bolje razumijevanje uloge medija u svakodnevom životu i povećanje njihove sposobnosti da posredstvom medija bolje komuniciraju.

„Nacionalni savjet za obrazovanje je odobrio predmetni program za predmet Medijska pismenost za osnovne škole i učenici/ce će moći da ga biraju u VII, VIII ili IX razredu, a predmet će moći da predaju svi nastavnici/ce koji prođu adekvatnu obuku“, ističu u saopštenju.

Program su, kako navode, pripremili relevantni praktičari u nastavi medijske pismenosti, na inicijativu i uz koordinaciju Instituta za medije Crne Gore, koji je formirao radnu grupu za izradu programa i pratećeg udžbenika i dostavio Nacionalnom savjetu program na razmatranje i usvajanje.

Stručna recenzija je, poručuju, povjerena širem timu stručnjaka, pedagoga, psihologa, metodologa.

Institut za medije pozdravlja odluku Nacionalnog savjeta i preporuku Zavoda za školstvo da se medijska  pismenost ponudi kao izborni predmet u osnovim školama, što je značajan iskorak u odnosu na trenutnu situaciju gdje je medijsko obrazovanje privilegovano znanje gimnazijalaca, koji taj predmet izučavaju od  2009. godine.

„Obrazovne strategije u Crnoj Gori koje se oslanjaju na evropske i globalne politike medijskog  opismenjavanja doprinose razvijanju ključnih kompetencija za 21. vijek. Izučavanje sadržaja predviđenih ovim predmetnim programom nedvosmisleno doprinosti razvijanju kritičkog mišljenja, kreativnosti, uspješnom rješavanju problema, informacionoj pismenosti, komunikacionoj pismenosti, odgovornom odnosu prema zdravlju i životnoj sredini, a posebno razvijanju socio-emocionalnih vještina kakve su timski rad, tolerancija, kreativnost, strpljenje i druge“, naveli su autorka i autor programa Svetlana Jovetić Kopriviva i Miroslav Minić.

Odluka o uvođenju medijske pismenosti u osnovne škole je, navode, rezultat višegodišnjeg rada i zalaganja grupe entuzijasta iz obrazovnih institucija i civilnog sektora.

Izvor: RTCG

Komentari

Leave a Reply

Gledaj