Pokloni za praznike

Praznici, posebno novogodišnji i božićni, za djecu su dodatno radosni zbog poklona kojima ih odrasli obasipaju kao nikada u toku cijele godine, ali za roditelje i sve one koji treba da ih obraduju taj posao je prilično komplikovan. Ako se pri tom odlučite za igračku poklon, što većina nas i radi, situacija postaje dodatno zamršena.

Valjalo bi znati izabrati „pametnu igračku“ koja nije skupa. U Crnoj Gori nije prevelik izbor razvojnih, edukativnih igračaka, onih koje podstiču kreativnost. Internet nam omogućava i da se upustimo u online trgovinu, koja nam je takođe ograničavajuća jer ne dostavlja baš svako pošiljke u Crnu Goru, ali se ipak na taj način može kupiti puno kvalitetnih i inspirativnih igračaka. Kada naručujete online, morate početi da razmišljate o poklonima, puno prije praznika ili događaja koji želite da obilježite.

Kada je odabir poklona i igračaka u pitanju, psiholozi kažu i da se mora imati na umu da je dobar poklon zapravo znak pažnje i motivaciono sredstvo i da ne bi smio da ima materijalnu vrijednost. Roditelji veoma često odluče da kupe skupu igračku pokušavajući da na taj način nadomjeste mnogo štošta, ali se onda uvjere da su progriješili iz više razloga – da nijesu nadomjestili to šta su željeli, jer skupa igračka nije zamjena za pažnju i ljubav, i da njihova djeca nijesu ni previše zainteresovana za te igračke.

Roditelji pri kupovini igračaka prvenstveno moraju voditi računa o uzrastu i nivou razvoja djeteta, ali i o njegovim interesovanjima. Zato je bitan i dobar odnos roditelja i djece. U tom slučaju nijesu potrebni skupi pokloni, jer će otac ili majka u svakom momentu znati šta to njegovo dijete čini srećnim.

Postoje neke osnovne preporuke stručnjaka u vezi sa kupovinom poklona i igračaka. Činjenica je da su roditelji beba u najvećoj dilemi, jer kada imate tako malu djecu teško je procijeniti kakve igračke najbolje odgovaraju toj dobi. Ako imate bebu do 18 mjeseci preporučuju se igračke od mekanih materijala, koje su jarkih boja i zaobljene, i da su dovoljno velike da ih dijete ne proguta.

Manja djeca vole velike i meke igračke, kao što su lutke ili medvjedići jer su prelazni objekti u odvajanju od roditelja i uz njih se osjećaju sigurnije. To su na primjer platnena lutka, plišana životinja, mekana lopta, obojene sunđeraste kocke, gumene zvečke, grickalice i muzičke igračke.

Oko prve godine mališani se počinju interesovati za kocke, a od druge godine obožavaće igračke što više svijetle, pjevaju, zveče i trepere. Pokloni bi trebalo da budu i kreativni i da podstiču djecu na stvaranje. U tom uzrastu djeca će se obradovati i triciklu, plastičnom motoru, lopti, slagalicama, lutkama, slikovnicama, igrama na povlačenje, lego kockama, konjima, kamionima…

Američka akademija za pedijatriju (AAP) kaže da su za razvijanje motoričkih sposobnosti kod djece lopte ključne (udaranje, bacanje i hvatanje lopte). Od treće ili četvrte godine djeca već počinju da imitiraju roditelja pa ih zanimaju manuelne aktivnosti. Tada traže šerpe, poklopce, šolje za kafu i ostale oblike pogodne za presipanje i miješanje.

Uzimaju kašike ili usisivače koji im služe kao mikrofon. Idealno je da im u ovim godinama roditelji za poklon kupe plastično posuđe, šoljice za kafu, tanjiriće ili kase. Na taj način djeca u igru mogu da uključe i vršnjake i počnu da postaju društveni i dijele stvari. Bicikli i tricikli su takođe dobar izbor za trogodišnjake jer im pomažu u razvijanju motoričkih sposobnosti.

Odlučite se prvo za tricikl, a nakon što se dijete privikne na vožnju i stekne određenu samostalnost možete mu kupiti bicikl. Već od tri godine djeca mogu učiti strane jezike.

Uopšteno, učenje stranih jezika je puno lakše djeci nego odraslima. Potražite igračke koje to podstiču. Setovi za modeliranje dozvoljavaju djeci da se usredsrede na svoje motoričke vještine. Djeca mogu bojati slike, oslikavati posuđe, raditi predmete od gline ili plastelina…

Dobro im je dopustiti i da se igraju s dječjim makazama, naučiti ih da režu nešto smisleno, naravno uz nadzor. Djecu možete naučiti da razvijaju socijalne i emocionalne vještine kroz igru i maštovito pričanje priča.

Tražite igračke koje će ih na to podstaći (lutke koje  mogu sami oblačiti i sl.). U tom uzrastu možete im kupiti minijaturne farme, cirkus, slagalice, kuću lutaka, kuhinjski pribor, pokretne lutke, kamione, avione, interaktivne igračke, priče i filmove na DVD-u, bojanke, plastelin…

Od pete godine do polaska u školu prepručuju se kreativne i edukativne knjige, puzzle, slagalice, društvene igre. U ovim godinama djeca najviše vole i frizbi, zmajeve, rekete za badminton, koš za košarku, trkačku stazu za automobile, lutke, torbe za lutke, male kuhinje, mali kompjuter i sl.

Od osme godine širi se spektar adekvatnih poklona za djecu. Zavisno od sklonosti djeteta možete izabrati razne makete, puzzle, sportsku opremu, štap za pecanje, muzički instrumenti, šah, domino, monopol, bingo, globus, foto aparat… Tempere, drvene i vodene bojice, flomasteri, blok za crtanje, plastelin i slično uvijek su zanimljivi djeci, posebno školarcima.

Osim što su zabavne, ove igračke razvijaju motoriku, opažanje, koncentraciju i kreativnost, a zajedničko crtanje umije da bude veoma smirujuće i za decu, i za roditelje. Roditeljima se preporučuje da starijoj djeci poklone biraju u dogovoru sa njima, jer su već dovoljno zrela.

Roditelji, i svi vi koji namjeravate darovati dijete, ako već nijeste, počnite pripreme za odabir poklona jer praznici samo što nijesu stigli. Mališani sigurno već svako malo gledaju ispod jelke i čekaju Djed Mrazovu isporuku, zato im skratite “slatke muke”. Ovo su najljepši trenuci za njih u toku godine, a mi se potrudimo da im ih učinimo što ljepšim.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Misljenja sam da treba pratiti svoje dijete a ne samo razvojnu mapu. Neko dijete se brze razvija, neko sporije, neko voli plisane igracke, neko ne. Evo slucaja kod nas. Dok sam bila u drugom stanju i morala odrzavati trudnocu, bila sam prisiljena da cesto budem kuci. Nepovoljni uslovi (citaj led i snijeg, temperature od -10) drzale su me u stanu i po 10 dana jer sam se bojala padova. E pa, glavna mi je zabava bila knjiga, i muzika. Kako bih odrzala kondiciju, a ne volim vjezbe na parteru, cesto sam i plesala (ucila sambu, ca ca ca i razne druge plesove preko neta). Mazila sam stomak i pjevala svojoj bebici. Kad se rodila, uspavljivali smo je pjesmom i muzikom. Tako da danas, plisane igracke ima, pomiluje ih, sa par njih i spava, ali, muzicke igracke i knjige su najprisutnije. Knjige stalno prelistava, pokazuje prstom i pita sta je sta, ima i muzicke knjige sa pjesmicama, pa pjevamo i slusamo melodije. Ima i slagalice, kocke, dvorac, lopte, muzicke stocice, muzicko prase, ma, cijelu sobu igracaka. Medjutim, ono sto najvise voli su ipak muz. instrumenti i knjige, mozda zato sto i mi dosta citamo. Sa 7 mj. je za Bozic dobila bubanj, daire, frulu, marakes, klepetaljku, sve upakovano u taj bubanj koji posle sluzi i kao tabure, i sve minijaturno. Odmah je pocela da udara po bublju, da cegrta, da igra dairama!!! Posle mjesec dana smo joj uzeli xylofon za djecu i njega je u roku od 5 minuta provalila. A frulu je pocela da svira sa 10 i po mjeseci! Ima djece koja su u nekim stvarima naprednija od nje, i to mnogo (sa godinu i 7 mjeseci, koliko je njoj sada, neka sama jedu, neka super pricaju), ona to ne radi, ali, pjeva, svira i igra stalno, a cita se i ujutro i navece obavezno. Zna vec 20 pjesmica, tacno pokaze i trazi sta hoce: Medo Brundo je HOHO (jer se tako smije), Razbole se lisica je JAJA (zbog refrena aja ja ja ja ja), Kukunka cak izgovori (pjesma je “mama Kukunka i tata Taranta”) i tako redom. Iako nije u dobi za malu kuhinjicu, dobila je za NG Kitty koferce, jer je ono najmanje pa mi je nekako za njen uzras. Inace, od svojih 8 mjeseci se igrala malenim stipavicama a sa 11 mi dodavala prave kad bih sirila ves (imam sliku za one koji ne vjeruju), a sa godinu smo mutile mlekce, sa 16 mjeseci Revitu i dodaje mi namirnice kad stavim pored nje. Voli, kao i sva djeca da imitira, pa se sama maze kremom posle kupanja (i umaze i malo oko sebe, ali nema veze), hoce da cisti usi onim stapicom pa sam stalno na oprezu da se ne povrijedi, sama se umiva i pere lice (ja je pridrzavam i namjestim vodu). Vec od 16 mjeseca hode da vadi ves iz masine, da dodaje da se siri, da slaze u fioku (od slaganja ni S, samo ga ubaci), tako da su nase igre bukvalno sve sto radimo po kuci. Sve se objasnjava, imitira, kaze sta je PEC PEC, sta se ne smije, sta treba da se podigne, sta da se baci u smece i sl. Zato, kupujte djecici ono za sta su zainteresovana, a ne samo sto se vama svidi, ili sto nekakve tabele kazu.

Leave a Reply