Problemi sa govorom kod četvorogodišnjaka

Objavljeno: 15.10.2012, 12:28h

PITANJE od Nede: Imam dječaka od 4 godine, napunio je u avgustu i čini mi se da ima problema sa govorom. Upoređujući djecu iz njegove grupe u vrtiću, njegov fond riječi je dosta manji. Često ne može rečenicu da sastavi, malo je i tvrdoglav kad želim da nešto novo nauči. Imamo malu bebicu, rođenu u avgustu, pa ponekad ne mogu dovoljno da mu se posvetim, a trudim se koliko mogu. Ovo sa govorom me brine pa ne znam šta da radim. Da li treba da posetim logopeda ili da još sačekam? I gdje se logoped nalazi? ODGOVOR Nede Volkov, mr defetkologije, Educo-kreativni centar za djecu sa smetnjama u razvoju Poštovana, ovako bez viđenja djeteta mogu samo na osnovu prethodnog iskustva vezano za ono što ste pitali da pokušam da Vam odgovorim. Niste mi napisali da li je u pitanju samo govor ili ima još neke, obično propratne smetnje – neformiranu finu motoriku, nedostatak pažnje, “hiperaktivnost” i slično, što je vrlo često propratno kod djece koja imaju problem kao Vaše. Niste naveli kad je progovorio, što isto može imati uticaja na trenutno stanje. Po Vašem pitanju bi zaključila da ima problem u aktivnom govoru i vjerujem da pored težeg formiranja rečenice izbjegava da postavlja upitne rečenice ili se one kao i njegovi odgovori svode na jednu riječ. Fond riječi nije toliko bitan ako dijete nauči da upotrebljava riječi sa razumijevanjem, a ne da ih koristi i uči mehanički, odnosno bitno je da zna upotrebu riječi. Pored problema u aktivnom govoru često obično postoje i poteškoće u izgovoru pojedinih glasova. Da bi postigli ono što treba, mi obično prvo sa djetetom radimo na stvaranju radne navike, povećanju fonda riječi, koristimo vježbe za pažnju i koncentraciju, mišljenje i pamćenje, finu motoriku i uporedo s tim se vježba aktivni govor. Prem prethodnom iskustvu vidjeli smo da “jedno drugo povlači”. Ono što mogu da Vam ovako bez viđenja djeteta kažem je da se aktivni govor vježba svakodnevno i sa stručnim licem i kod kuće, sa gore navedenom kombinacijom vježbi kod djece koja kasne po razvojnoj skali za svojim vršnjacima. Obavezno se posavjetujte sa logopedom jer je Vase dijete u uzrastu gdje govor treba da je formiran bar na nivou kratkih ali jasnih rečenica. Ako izaberete nas  za sve konsultacije možete se javiti na broj 067617104 -defektolog/logoped.

PITANJE od Nede:

Imam dječaka od 4 godine, napunio je u avgustu i čini mi se da ima problema sa govorom. Upoređujući djecu iz njegove grupe u vrtiću, njegov fond riječi je dosta manji. Često ne može rečenicu da sastavi, malo je i tvrdoglav kad želim da nešto novo nauči. Imamo malu bebicu, rođenu u avgustu, pa ponekad ne mogu dovoljno da mu se posvetim, a trudim se koliko mogu. Ovo sa govorom me brine pa ne znam šta da radim. Da li treba da posetim logopeda ili da još sačekam? I gdje se logoped nalazi?

ODGOVOR Nede Volkov, mr defetkologije, Educo-kreativni centar za djecu sa smetnjama u razvoju

Poštovana,

ovako bez viđenja djeteta mogu samo na osnovu prethodnog iskustva vezano za ono što ste pitali da pokušam da Vam odgovorim. Niste mi napisali da li je u pitanju samo govor ili ima još neke, obično propratne smetnje – neformiranu finu motoriku, nedostatak pažnje, “hiperaktivnost” i slično, što je vrlo često propratno kod djece koja imaju problem kao Vaše. Niste naveli kad je progovorio, što isto može imati uticaja na trenutno stanje.

Po Vašem pitanju bi zaključila da ima problem u aktivnom govoru i vjerujem da pored težeg formiranja rečenice izbjegava da postavlja upitne rečenice ili se one kao i njegovi odgovori svode na jednu riječ. Fond riječi nije toliko bitan ako dijete nauči da upotrebljava riječi sa razumijevanjem, a ne da ih koristi i uči mehanički, odnosno bitno je da zna upotrebu riječi. Pored problema u aktivnom govoru često obično postoje i poteškoće u izgovoru pojedinih glasova. Da bi postigli ono što treba, mi obično prvo sa djetetom radimo na stvaranju radne navike, povećanju fonda riječi, koristimo vježbe za pažnju i koncentraciju, mišljenje i pamćenje, finu motoriku i uporedo s tim se vježba aktivni govor. Prem prethodnom iskustvu vidjeli smo da “jedno drugo povlači”.

Ono što mogu da Vam ovako bez viđenja djeteta kažem je da se aktivni govor vježba svakodnevno i sa stručnim licem i kod kuće, sa gore navedenom kombinacijom vježbi kod djece koja kasne po razvojnoj skali za svojim vršnjacima. Obavezno se posavjetujte sa logopedom jer je Vase dijete u uzrastu gdje govor treba da je formiran bar na nivou kratkih ali jasnih rečenica. Ako izaberete nas  za sve konsultacije možete se javiti na broj 067617104 -defektolog/logoped.

Komentari

Leave a Reply

Gledaj