Vulvovaginitis kod djevojčica

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Vulvovaginitis je zapaljenje kože vulve i fine „unutrašnje strane“sluznice početnog dijela vagine.Ovo je dosta čest problem kod djevojčica u predškolskom uzrastu.

Bolest nastaje kada bakterije „spolja“(iz površnih djelova kože) prodru u njenu unutrašnjost pa se vidi blago crvenilo, a kao rezultat upale javlja se sekrecija i osjeća peckanje i svrab. Najčešći uzročnik je ešerihija koli. To je zato što je ova bakterija normalan stanovnik debelog crijeva, pa je ima u stolici. Kako je razdaljina od završnog dijela crijeva (čmara) do vulve mala, ova bakterija lako stiže tamo gdje joj nije mjesto.

Zašto se češće javlja kod djevojčica u predškolskom dobu?

Ova se bolest uglavnom javlja prije prvih manifestacija puberteta ali se naravno, može javiti i kasnije. Razlog je fina, nježna struktura kože malih djevojčica dok u pubertetu koža genitalnog regiona polako „zadebljava“ pod djejstvom estrogena (ženskog polnog hormona) pa se vulvovaginitis daleko rjeđe dešava. Ove infekcije su češće ljeti jer toplota pogoduje razvoju bakterija na oznojenu kožu.

Može li se desiti širenje infekcije?

Ako se bolest zapusti – može. Bakterije se mogu „popeti“ uz kratki završni mokraćni kanal i tako napasti mokraćnu bešiku, to je cistitis, a ako krene dalje može doći i do upale bubrega – pijelonefritis. Srećom,kod djevojčica kod kojih se bolest na vrijeme dijagnostikuje i liječi, ovo se neće desiti.

Kako se sprovodi „lokalna“ terapija?

Lokalna terapija se sastoji u ispiranju vulve prvo mlakom vodom i blagim sapunom a zatim i 3% bornom kisjelinom. Kada se koža osuši na nju se nanosi antibiotska mast. Ovaj tretman se sprovodi 2 puta dnevno, tokom dvije sedmice.

Treba li antibiotski sirup?

Ne treba. Razlog je jednostavan – nije došlo do širenja infekcije na mokraćnu bešiku i bubreg, na šta ukazuje odsustvo tegoba prilikom mokrenja i dijete nema povišenu temperaturu, a i nalaz urina je uredan.

Kako prepoznati širenje infekcije?

Kada se to desi, dijete ima poremećeno mokrenje – peckanje i učestalo mokrenje, zatim povišenu temperaturu i loše opšte stanje.

Vulvovaginitis je uporna i dosadna bolest koja ima tendenciju ponavljanja, što nerijetko baca u očaj roditelje. Ipak razloga za brigu nema, dok infekcija ima lokalni karakter.Povremeno sprovođenje lokalnih mjera dovodi do ublažavanja tegoba, a sa uzrastom ovaj problem inače prolazi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply