Objavljene nove smjernice za sigurno spavanje beba: Do prvog rođendana samo na leđima

Prvi put tokom pet godina Američka pedijatrijska akademija (AAP) objavila je ažurirane preporuke o spavanju odojčadi. Smjernice za siguran san temelje se na pregledu dokaza iz skoro 160 naučnih studija sprovedenih od 2015. godine do danas, a za cilj imaju prevenciju sindroma iznenadne smrti odojčeta (SIDS), koja je uzrok smrti hiljada beba godišnje u svijetu. U nastavku pročitajte najvažnije preporuke pedijatra za sigurno spavanje najmlađih.

Položaj spavanja

Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da se beba stavlja na leđa za svako spavanje sve dok ne napuni godinu dana. Bebe se ne smiju stavljati na bok ili okrenuti na stomak, čak ni ako je riječ o kratkom drijemanju. Naime, kada bebe spavaju na stomaku, njihovi disajni putevi ne mogu biti otvoreni kao kada spavaju na leđima. Kada spavaju na boku, lakše se prevrću na stomak. Spavanje na stomaku takođe može povisiti tjelesnu temperaturu i uzrokovati pregrijavanje, upozoravaju pedijatri.

Mjesto spavanja

Odojčad bi trebalo da spavaju u roditeljskoj sobi, blizu kreveta roditelja, ali na zasebnoj površini, barem prvih šest mjeseci života. Kako navodi AAP, roditelji bi uvijek trebalo da stavljaju bebe da spavaju same na leđima na ravnom, čvrstom dušeku prekrivenom udobnim pripijenim čaršavom. Izbjegavajte sve dodatke u krevetiću, uključujući mekane igračke, ćebad, jastuke, meku posteljinu, držače za spavanje ili branike za krevetić, jer bebe mogu ostati zarobljene takvim predmetima i ugušiti se.

Mjesto spavanja veoma je važno jer utiče na bebino spavanje, spavanje roditelja i naravno na sigurnost djeteta. Danas postoje različiti baby monitori i aplikacije koje zapravo pružaju lažnu sigurnost i bebe često završe same u svojoj sobi. Pedijatri se slažu, najbolje i najsigurnije mjesto za bebino spavanje je spavaća soba roditelja. Jedino tako mogu na vrijeme čuti kada je beba bljucnula, povratila ili ako ima problema sa disanjem. Još jedan razlog zašto se preporučuje spavanje u roditeljskoj sobi je i taj da beba dobije što više kontakta koža na kožu. Roditelji će mnogo ranije i češće reagovati na bebine potrebe i uzeti je u naručje. Pokazalo se da je to bebama neophodno za razvoj i preživljavanje u prva tri mjeseca života.

Posteljina

Već je spomenuto, ne stavljajte nikakve mekane predmete, uključujući jastuke, dekice ili ogradice od tkanine u okruženje za spavanje odojčeta. Bebe se stavljaju da spavaju samo na čvrsto zategnuti čaršav. Ako ste zabrinuti da bi vašem djetetu moglo biti hladno, dodajte slojeve odjeće, ali ne i prekrivače, navodi AAP.

Spavanje u istom krevetu nije preporučljivo

Iako se preporučuje spavanje u istoj sobi s roditeljima, spavanje u istom krevetu nije preporučljivo. Brojna istraživanja u Njemačkoj, Holandiji i Škotskoj su pokazala da ono doprinosi povećanju rizika od SIDS-a. Takođe, ako je beba rođena prije termina, sa malom porođajnom težinom ili je mlađa od četiri mjeseca, rizik od smrti tokom zajedničkog spavanja na krevetu, kauču ili drugom mjestu povećava se pet do deset puta, poručuju iz Američke pedijatrijske akademije.

Ipak, ako se roditelji odluče na zajedničko spavanje, kako bi se smanjili faktori rizika od SIDS-a pri dijeljenju kreveta, AAP preporučuje da bebe nikada ne spavaju sa nekim ko koristi lijekove ili preparate koji mogu umanjiti njihovu sposobnost buđenja ili sa nekim ko je pušač. Istraživanja takođe ukazuju i na to da bebe koje dijele krevet sa roditeljima, spavaju na boku umjesto na leđima. A spavanje na leđima se pokazalo kao najsigurnije.

Površine za spavanje

AAP napominje da bebe treba da spavaju u krevetiću, kolicima ili prenosnom krevetiću na ravnoj površini sa čvrstim dušekom, koji je prekriven čvrsto čaršavom, bez druge posteljine ili mekih predmeta. Nedavne studije pokazale su da površine za spavanje nagnute preko deset stepeni niejsu sigurne za spavanje beba, jer bi se zbog tog nagiba mogle prevrnuti na stomak. Zato se za spavanje ne preporučuje korišćenje ljuljaški, dječijih gnijezda i visećih mreže, a madraci treba da budu čvrsti.

“Odličan način da provjerite je li površina premekana je da pritisnete ruku prema dolje i zatim je podignete. Ako vaša ruka ostavi udubljenje, premekana je”, rekla je Alison Jacobson, izvršna direktorica neprofitne organizacije First Candle.

Spavanje u autosjedištima

Autosjedošta, ljuljaške i nosiljke se ne preporučuju za spavanje odojčadi, posebno mlađe od četiri mjeseca. Ako dijete zaspe u autosjedištu, izvadite ga i premjestite u krevetić, savjetuju pedijatri. Naime, kada spava u sjedećem položaju, beba može nehotice da začepi disajne ​​puteve dok opušta glavu i brada joj pada na prsa.

Odjeća

Pedijatri smatraju da treba izbjegavati pokrivanje glave beba, odnosno nošenje kapa. S obzirom na to da pokrivanje glave i prekomjerna količina odjeće, odnosno prekrivača, mogu biti povezani sa povećanim rizikom od SIDS-a, AAP ne preporučuje bebama da nose kape u zatvorenom prostoru. Toplija sobna temperatura takođe može biti povezana sa rizikom od SIDS-a.

AAP ne preporučuje određenu sobnu temperaturu, ali predlaže da roditelji oblače bebe u skladu sa uslovima. Kako bi im bilo ugodno, za bebe se preporučuje da se obuku kao i odrasle osobe, uz eventualno jedan sloj odjeće više. Da biste provjerili ima li znakova pregrijavanja, pogledajte ima li kod bebe znakova crvenila kože, znoji li se ili jesu li joj grudi vruće na dodir.

Izvor: www.miss7mama.24sata.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply