Kiretaža – neophodan zahvat nakon spontanog pobačaja

kiretaza

Spontani pobačaj najčešći je razlog nenamjernog prekida trudnoće u prvom tromjesečju, odnosno u prvih 13 sedmice trudnoće. Nakon tog, za većinu trudnica teškog događaja, većina se mora suočiti i s kiretažom odnosno tzv. “čišćenjem materice”.

Kiretaža se sprovodi kako bi se nakon pobačaja materica “očistila” od tkiva i spriječilo jako krvarenje ili infekcija. Ako je trudnoća bila mala, odnosno tek nekoliko sedmica, kiretaža ponekad nije potrebna jer materica se pročisti sama kroz krvarenje, ali što je trudnoća veća, time je i veća vjerovatnoća za potrebu kiretaže.

Što je i kako se provodi postupak kiretaže?

Kiretaža se sprovodi u slučaju:
– spontanog pobačaja kako bi se odstranilo tkivo ostalo u materici;
– tzv. zadržanog pobačaja (missed Ab) odnosno odstranjenja propale trudnoće u slučaju poremećenog razvoja fetusa;
– kod žena s obilnim menstruacijama i kod krvarenja iz vagine za vrijeme ili nakon menopauze.

Sam postupak kiretaže sprovodi se u bolničkoj ambulanti najčešće pod lokalnom anestezijom. Potpuna anestezija koristi se u slučajevima kada se pacijentkinja izuzetno boji postupka. Postupak traje oko 15 minuta, ali nakon toga žena najčešće ostaje da leži na oporavku nekoliko sati. Nakon zahvata očekuje se krvarenje pa i ono obilno još nekoliko dana, i odmaranje uz pridržavanje savjeta lijkara.

Postupak izvođenja kiretaže započinje diletacijom kojom se širi grlić maternice kako bi se moglo doprijeti do unutrašnjosti tj. sluznice maternice u kojoj se nalazi tkivo koje se odstranjuje. Kroz grlić maternice se provlači kireta kojom se “sastruže” sluznica maternice. Ponekad se u postupku koristi i sisaljka.

Pažnju nakon zahvata treba obratiti na:

– postupno i polako vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Potrebno je tijelu dati vremena za oporavak, posebno onaj psihički ako je kiretaži prethodio spontani pobačaj;
– grčeve u materici koji bi mogli biti izrazio bolni, ali ne bi trebalo da potraju dužee od 24 sata (savjetujete se s ljekarom oko ljekova protiv bolova);
– lagani grčevi i krvarenje moglo bi potrajati od nekoliko dana do dvije sedmice nakon zahvata;
– korištenje tampona je zabranjeno kao i seksualni odnosi, o svemu je potrebno razgovarati s ginekologom;
– najčešće nije poznato kada će nastupiti iduća ovulacija, zato jednom kada ponovno započnete s odnosima potrebno je koristiti zaštitu od trudnoće, tako dugo dok ne dobijete zeleno svjetlo za novu trudnoću od lijekara;
– ne preskačite prvi pregled kod ginekologa nakon zahvata kako bi utvrdio da li je sve u redu.

Kada je potrebno potražiti pomoć ljekara?

Ponekad žene imaju komplikacije popraćene zahvatom pa je važno biti upoznat sa simptomima koji na njih upućuju. Najčešće je riječ o:

– slabosti i/ili vrtoglavici;
– produženom krvarenju (dužem od 2 sedmice);
– produženom grčenju materice (duže od 2 sedmice);
– jakom i obilnom krvarenju, posebnoe ako se uložak puni svakih sat vremena;
– jakom bolu;
– povišenoj tjelesnoj temperaturi;
– groznici;
– iscjetku neugodnog mirisa.

Iako je i ovaj zahvat kao i ostali “medicinski” napredovao pa se čini sve kako bi bio što lakši da se podnese, on osim fizičkih, uvijek nosi sa sobom i psihičke posljedice koje su ponekad mnogo teže za podnijeti, posebni kod žena koje su izgubile bebu. Njima je uz fizičku bol vjerovatnije znatno veća ona psihička čije posljedice osjećaju i cijelog života.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. nije problem kiretaza kada dodje do spontanog u ranoj trudnoci.ali kod nas je praksa da se to radi i kada je poodmakla trudnoca u pitanju.imam prijateljicu kojoj je beba uginula u 7 mjesecu i radili su joj indukovani porodjaj iako ih je preklinjala da urade carski.nisu htjeli,pod izgovorom da je zbog buducih trudnoca bolje prirodno.evo 3 god ona ne moze ostati trudna a prosla je kroz pakao radjanja mrtve bebe,koja je vec bila formirana i velika 🙁

Leave a Reply