Peticija za gradnju novih vrtića

Dragi sugrađani,

Ovdje možete da potpišete peticiju za hitnu izgradnu novih objekata ili dogradnju postojećih jedinica javnih predškolskih ustanova u Podgorici i svim ostalim opštinama koje imaju problem sa prebukiranošću.

Udruženje Roditelji je iskoristilo mogućnost podnošenje elektronske peticije Ministarstvu prosvjete, zbog čega se i potpisi građana, državljana Crne Gore prikupljaju online putem. Klik na OVAJ LINK  vodi vas na portal elektronske uprave, odnosno servis Glas građana, gdje možete podržati našu peticiju njenim potpisivanjem elektronskim putem.

Ukoliko prikupimo šest hiljada potpisa, Ministarstvo prosvjete će biti u obavezi da Vladi Crne Gore dostavi ovaj predlog na razmatranje. Tokom potpisivanja mogu se javiti određeni tehnički problemi, ali vas molimo da budete uporni i dok na ekranu ne vidite obavještenje Uspješno ste glasali za peticiju… NE ODUSTAJTE.

Udruženje Roditelji je nekoliko puta pozivalo nadležne da počnu da rješavaju ovaj problem koji postoji godinama i sve je kompleksniji s obzirom da se broj djece u grupama iz godine u godinu povećava. Rješavanje je počelo u jednom dijelu – zakupom novih prostorija, ali je broj djece toliko veliki da samo gradnja novih vrtića može adekvatno da utiče na rješavanje problema.

O tome koliko je nezdrav boravak djece u ovakvim uslovima nedavno je upozorio i Instiut za javno zdravlje iz kojeg su i zvanično saopštili da je prebukiranost podgoričkih vrtića uzrok sanitarno-higijenskih problema koji ugrožavaju zdravlje djece.

Na problem prebukiranosti je ukazao i Ombudsman koji je konstatovao da su kapaciteti predškolskih ustanova u Crnoj Gori preopterećeni i da prostor u kojem borave djeca ne odgovara propisanim standardima u pogledu površine. Zbog toga je ta institucija preporučila Ministarstvu, između ostalog, da preduzme radnje i mjere na stvaranju uslova za  povećanje prostornih kapaciteta  predškolskih ustanova prema utvrđenim standardima.

Leave a Reply