A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Rani siptomi trudnoce
01/12/2010
3:18 pm
zogoladica
Guest
Guests

Rani simptomi trudnoće
Bez obzira da li želite zatrudniti ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podnijeti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele čim prije saznati jesu li trudne.
Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenaditi će vas činjenica da će vam vaše tijelo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!
Neke žene osjete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osjećaju niti nakon nekoliko tjedana trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osjećate neki ili sve od dolje pobrojanih simptoma, posjetite čim prije svog ginekologa.

Pa što su rani znakovi trudnoće?

Mučnina/ povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego primjetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lovi gripa. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati cijeli dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvijek imate nešto za prigristi pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do školjke.

Pojačano osjetilo mirisa i okusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kava ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše osjetilo okusa se može dramatično promijeniti, pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete također osjetiti i okus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvom tjednu trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego je to uobičajeno trčati na WC, čak i tijekom noći. Kako će vam se maternica naglo povećavati nakon oplodnje, pritiskati će mokraćni mjehur i javljati će vam se potreba za mokrenjem. Isto tako možda će vam urin potamniti i imati jači miris nego je uobičajeno. To vam je znak da trebate piti više vode. Ako osjetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa liječnikom jer to može biti znak upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja može im potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije – sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromjesečja osjećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta razine HCG, vrlo visoke razine progesterona i povišene tjelesne temperature. Probajte se ne umoriti uz sve te hormonalne promjene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate javiti svom liječniku. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promjena.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zamijeniti za slabu mjesečnicu. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu.

Vrtoglavica/ nesvjestica

Zbog činjenice da trudnoća utječe na osjetilo mirisa i okusa trudnice nenamjerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske razine šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvjestice. Ako stojite duže vrijeme pojačani pritisak maternice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog tlaka, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvjesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbirale sve hranjive tvari koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti čim više svježeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbjegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po tijelu, te uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte napraviti nekoliko laganih vježbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadije trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je trbuh dulje pun. Želičane kiseline se zbog toga mogu vratiti u ezofag ili čak u grlo uzrokujući nelagodu i mučninu. Ovo se može ublažiti lijekovima, pa se posavjetujte sa liječnikom koje možete koristiti. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu navečer jer vam može pojačati problem.

Promjene u tenu

Možda ćete primjetiti na licu prišteve koji su rezultat hormonalnih promjena. Ovaj problem se često ustabili do drugog tromjesečja. Također postoji mogućnost da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscjedak

Mnoge trudnice primjete da imaju pojačani gusti bijeli iscjedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primjetite neobičan miris ili svrbež, obavezno se javite svom liječniku.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromjesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj prehrani i izbjegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.

Uživajte u ovih prekrasnih devet mjeseci!

01/12/2010
4:48 pm
Kristina M
Guest
Guests

Jesi Ti ovo pisala ?

27/12/2010
12:03 am
*zelena*
Guest
Guests

Kristina said:

Jesi Ti ovo pisala ?

Pretpostavljam da nije, posto zogoladica cesto koristi tekstove sa drugih sajtova, tako da smatram da bi bilo dobro da napise izvor. Wink

27/12/2010
8:15 am
Kristina M
Guest
Guests

Vec sam poslije skontala, jer je unosila jos tekstova na drugim temama 🙂 Moramo navoditi izvor, za sve sto se prenese, da nas sjutra neko ne optuzuje..
A sto se ranih simptoma trudnoce tice, moram da kazem da sam sva tri puta imala iste simptome – nadustost, bolovi u krstima, osjecaj kao pred ciklus i to je to. Nista specijalno. Prva dva puta sam skontala da sam trudna odmah, nakon 15-tak dana, a treci sam odbijala da priznam neko vrijeme:) Tada sam i najduze cekala potvrdu.

30/10/2011
9:12 am
Cekalica
Guest
Guests

I kod mene je slicna situacija – nista posebno, kao pred ciklus, osim umora i osjecaja da cu svakog casa zaspati. Takodje, par dana prije ocekivanog ciklusa imala sam par tackica krvi (doduse, ne uobicajene boje) i to je to.

07/02/2012
10:35 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam neverovatno puno pljuvacke lucila u prvih par meseci.

Dok nisam saznala da sam trudna potpuno sam se bila izbezumila, odjednom ne znam sta cu sa silnom pljuvackom, skroz neprijatno.

Onda saznam da sam trudna i odmah zatim da je ovo jedan od prvih simptoma trudnoce.

 

Sad se setih ovog, mozda neka bude imala slican simptom

08/02/2012
9:30 am
Podgoricanka
Guest
Guests

Meni je jednostavno moj osjecaj u sve tri trudnoce rekao da sam trudna:)

U prvoj sam bila ubijedjena da cu ostati trudna u septembru 2009, i tako je i bilo.

Za drugu mi je Aleksina kaka uzasno zasmrdjela jednom i rekla sam muzu il ovo bas smrdi il sam trudna, dobila kao menstruaciju  i sve me zene ubjedjuju to je tako posle porodjaja (3mjeseca) al je meni osjecaj rekao da se o necemu drugo radi i bila sam u pravu.

Za ovu sad trudnocu tj trecu (za 2 dana ulazim u treci mjesec) sam odspavala pred praznike 2 dana posle podne, nije mi kasnila menstruacija, al sam morala svoje osjecaje da slusam jer sam na terapiji kardiopirina koji se ne smije piti u trudnoci. Uradila 2 testa i nista, al sam ja znala da sam trudna:) prekinula terapiju, uradila BHCG 299.5, otisla na UZ nema nista, al ja i dalje tvrdim trudnocu::) Kasnije sam vidjela malu tackicu na UZ i kasnije cula otkucaje srca u 8 nedjelji i potpuno se smirila.

09/02/2012
10:35 am
alba
Guest
Guests

Ana PG said:

Ja sam neverovatno puno pljuvacke lucila u prvih par meseci.

Dok nisam saznala da sam trudna potpuno sam se bila izbezumila, odjednom ne znam sta cu sa silnom pljuvackom, skroz neprijatno.

Onda saznam da sam trudna i odmah zatim da je ovo jedan od prvih simptoma trudnoce.

 

Sad se setih ovog, mozda neka bude imala slican simptom

Jedna trudnica koju sam srela u bolnici jednom prilikom nosala je sa sobom kesu u koju je pljuvala non-stop. Rece pokusala je s papirnim maramicama ali nije mogla da postigne:))

09/02/2012
10:38 am
kjara
Guest
Guests

Meni se samo spavalo, i grudi su mi bile vece nego inace a nista drugo od simptoma nisam imala. Mada ni pred ciklus nemam nikakve simptome, da mi nije redovan ne bih nikad osjetila da treba da dobijem.

09/02/2012
10:39 am
alba
Guest
Guests

Podgoricanka said:

  Uradila 2 testa i nista, al sam ja znala da sam trudna:) prekinula terapiju, uradila BHCG 299.5, otisla na UZ nema nista, al ja i dalje tvrdim trudnocu::) Kasnije sam vidjela malu tackicu na UZ i kasnije cula otkucaje srca u 8 nedjelji i potpuno se smirila.

Poslije koliko si radila ta 2testa? Meni juce i prekjuce bilo jako muka, ma tacno kao kad sam trudna. Uhvatila me panika, uradih jutros 2 testa i nista. Do zaceca je moglo doci prije otprilike 4 nedjelje… Inace sam vec prije 10dana radila test jer me tako neki trip uhvatio da bi mi sad bilo rano da opet ostanem trudna…

09/02/2012
11:12 am
Tamara 2
Guest
Guests

Alba,ti si pomenula da si 3 mjeseca posle porodjaja ostala trudna,jel da?Mozews li mi reci kakva ti je bila ta trudnoca u odnosu na prethodnu??Posto svi nesto kao preporucuju da se saaceka bar pola god…Moja prva je bila malo problematicna,malo vise ustvari,pa me sve strah da ce druga biti takva,a vrlo rado bih sto prije ostala trudna,lakse bi mi cini mi se bilo sa dvoje male djece (posto Lara sad ima 4 mjeseca)….

09/02/2012
11:22 am
Kristina M
Guest
Guests

Moj ti je savjet da ne zuris. Imam iskutsvo i sa velikom i sa malom razliko (nakon sedam mjeseci poslije porodjaja sam ostala trudna). Definitivno je bolje da se organizam vrati u normalno stanje, da beba malo poraste, da mozes da joj se dovoljno posvetis… ne znam, uvijek sam mislila da je bolja veca razlika i sad sam sigirna u to. Taman smo sa cerkom izasli iz perioda ucenja hodanja, pelena, pricanja i razmijevanja i samo smo nastavili sa sinom. Bez pauze. Meni je to naporno bilo, jer je mi je generalno taj period najtezi kad su djeca barem do osam godina u pitanju. Tamo nedje dok ne napune dvije, dvije i po godine. POslije lakse.

A sto se testova tice, svaki put sam znala da sam trudna i tacno smo svaki put znalod kad su bebci sa nama:)

09/02/2012
11:24 am
alba
Guest
Guests

Nijesam to bila ja. Ostala sam  trudna tacno poslije godinu dana i trudnoca je bila prilicno komplikovana pa su mi neki rekli da je to zato sto je raspon bio mali… Tako da, ja bih na tvom mjestu sacekala. Mada ima ljekara koji tvrde da nista nije prepreka ni poslije mjesec dana. Ma kako se kome zalomi….

09/02/2012
11:27 am
alba
Guest
Guests

Ma i ja sam proslih puta odmah znala i testovi su to i potvrdili. Sad sam se nekako od samog starta utripovala i ne mogu da prestanem da mislim o tome. Valjda sam jako umorna, i sve mi je ovo dosta naporno, pa me sve strah… A uradila sam, rekoh tri puta test- jednom poslije 10 dana, jednom poslije 3 nedjelje i sad poslije 4 otprilike. Svaki je bio negativan. Al ja i dalje razmisljam!!! Ludilo

09/02/2012
12:05 pm
alba
Guest
Guests

Tamara, kad malo bolje razmislim ja bih sacekala na tvom mjestu. Makar godinu. JEr ako si lezala u prvoj, vrlo je vjerovatno (mada ne mora da znaci) da ces i u ovoj. A to je zaista mucno zbog starijeg djeteta. Ne znam da li imas jos nekoga osim muza da ti pomze, Ali ako ste sami, bice jako, jako naporno. NAma je barem bilo a ipak je bilo neke male pomoci, po sat, dva dnevno. Jos sam ja lezala u vrijeme epidemije gripa, i nijesu mi smjeli u posjetu. Mucenje. Kad sam dosla doma sin kao da se malo stidio od mene. Uzasno sam se osjecala! A onda,nijesam smjela da ga dizem, da jurcam za njim. Srecom, brzo je stabilizovao hod pa je bilo lakse. Ako muz radi onda je zaista zeznuto. Moj srecom radi privatno pa je uspio da se organizuje i stigne sve oko maloga ali bi inace bilo mucno.

PS prevrije mi supa zbog foruma! PRava sam super mama- bebu u krilu, rucak na sporetu *dinstanje, kuvanje i pecenje u isto vrijeme) i lap top pred sobom :)))))

09/02/2012
12:05 pm
Tamara 2
Guest
Guests

P anjvise me to i razbija,zao bi mi bilo da na taj nacin zapostavim nju,sad kad smo pocele najise da uzivamo…hvala na savjetima,ipak cu vas poslusati i cekati bar da se docepa nogica 🙂

09/02/2012
12:14 pm
Kristina M
Guest
Guests

I da dodam, ali nije sto posto sigurno da je to zbog malog razmaka, da mi je treca trudnoca a evo i cetvrta bas bila naporna. Treba posebno, svo vrijeme sam morala da mirujem i pila sam tablete za odrzavanje. KOntrakcije i skracen grlic od pocetka, hematom, krvarenje. Ovoga puta slicna situacija, mada je mogao biti skracen i od toga sto je cetvrta trudnoca, ali sam pak sad u akciji, za razliku od prethodnog iskustva.

09/02/2012
12:27 pm
Tamara 2
Guest
Guests

Od toga strahujem da cu opet morati da lezim svezana za infuziju i sa podignutim nogama,a da ona trpi zbog toga,ne ne

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner