A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Izgled vase bebe po mjesecima
02/12/2010
10:37 am
zogoladica
Guest
Guests

Izvor. Bebac.com
Prvi mesec
Vasa beba je embrion koji se sastoji od dva sloja celija od kojih ce se kasnije razviti svi bebini organi i delovi tela.

Dva meseca
Vasa beba je sada velicine graska i u stalnom je pokretu. Naziru se rukice i nogice.

Tri meseca
Beba je dugacka oko sedam centimetara i teska oko 28 grama. Stvaraju se njeni maleni otisci prstiju.

Cetiri meseca
Vasa beba je dugacka oko 12.5 cm i teska oko 130gr. Kosti pocinju da budu cvrste.

Pet meseci
Obrve i kapci su na svom mestu. Ukoliko bi se bebine nogice ispruzile bila bi dugacka oko 25 cm.

Sest meseci
Vasa beba je teska oko 650 grama. Bebina naborana koza pocinje da se zateze i pocinje da se stvara potkozna masnoca.

Sedam meseci
Do sada vasa beba je teska oko 1.5 kg i dugacka je preko 30 cm. Moze da otvara i zatvara oci i da pogledom prati svetlost.

Osam meseci
Beba je teska oko 2 kg. U ovom uzrastu kolicina masnoce je sve veca tako da dobija na tezini, postaje okruglastija i njena pluca se razvijaju.

Devet meseci
Prosecna beba ima oko 48 cm i teska je oko 3kg ali bebe u ovom uzrastu jako variraju kako u duzini tako i u tezini.

RAST PLODA PO NEDELJAMA
Znate da ste trudni, ali u suštini ne znate šta se dešava u vašem telu? Ovaj tekst će pokušati da vam objasni šta se odigrava u vama i kako se vaš plod razvija u prvom tromesečju.

Od začeća do 4. nedelje
Ukoliko imate redovne menstrualne cikluse, 14-og dana vašeg ciklusa se iz jednog od vaših jajnika odvaja zrela jajna ćelija. Ukoliko ne dođe do oplodnje jajne ćelije u narednih 24 sata koliko ona živi, ona zajedno sa krvlju i sluzokožom izlazi sa sledećom menstruacijom. Međutim, ukoliko spermatozoid uspe da uđe u jajnu ćeliju, dolazi do oplodnje, i oplođena jajna ćelija kreće niz jajovod u matericu. U odebljanu sluzokožu materice se jajašce usađuje oko treće nedelje.

Od 5. do 6. nedelje
U ovom periodu plod je dužine oko 6 mm, veličine koštice jabuke.
Embrionu se razvijaju mozak, kičma i centralni nervni sistem. Uočava se početak probavnog sistema, usta i vilice, razvijaju se želudac i grudni koš. Vidi se srce, koje krajem 5. nedelje počinje da kuca. Formira se krvotok i udubljenja na glavi za oči i uši.

7. nedelja
Embrion je dužine oko 1,3 cm, veličine manjeg zrna grožđa.
Glava je velika i naginje se na grudi, dolazi do oblikovanja lica, oči su još uvek sklopljene, smeštene sa strane, ali se vidi crni pigment ispod kože koja prekriva oči. Ruke i noge su jasno prepoznatljive, sa vrhovima od kojih će se razviti prsti. Srce počinje da pumpa krv po telu embriona, pojavljuju se konture nervnog sistema i razvijaju se koštane ćelije. Embrion za sada ima pluća, creva, jetru, bubrege i unutrašnje polne organe koji još nisu potpuno formirani.

8. nedelja
Embrion se sada može nazvati fetusom (što znači „mališan“). On je sada dugačak 2 cm, težak 1 gram, veličine je jagode. Svi unutrašnji organi su razvijeni, u jednostavnom obliku. Lice može da se raspoznaje (vrh nosa, nozdrve, vilice su spojene da oblikuju usta, jezik). Stvaraju se unutrašnji delovi uha (odgovorni za ravnotežu i sluh), prsti ruku i nogu se mogu bolje raspoznati, kao i ramena, laktovi, kukovi i kolena.

12. nedelja
Dužina deteta je oko 5,5 cm, a težina oko 15 grama.
Svi unutrašnji organi su formirani i većina njih funkcioniše, očni kapci su oblikovani i prekrivaju oči, dete ima ušne resice, formirani su udovi sa prstima, mišići se i dalje razvijaju pa se dete mnogo više mrda. Otvara i zatvara usta, guta tečnost oko sebe. Može da mokri.

13.nedelja
Vaša trudnoća
Ulazite u drugi trimestar! Opustite se i uživajte jer je pred vama najlepši period trudnoće. Većina neugodnih simptoma je prošla ili će uskoro proći, stomak vam još nije prevelik i osećate se dobro. Materica je izašla iz male karlice što vi uočavate kao “stomak koji se malo vidi” – verovatno ćete odeću početi da popuštate a pantalone da raskopčavate… Pošto vam materica raste, možete osetiti blage bolove u donjem delu trbuha – ligamenti se istežu da bi se prilagodili materici koja se povećava.

Razvoj bebe
Lice fetusa sve više liči na pravo lice bebe.Lice fetusa sve više liči na pravo lice bebe jer se oči približavaju a uši se pomeraju na uobičajena mesta. Glava polako počinje sporije da raste dok telo raste brže, zbog čega glava deluje jako velika u odnosu na telo. Kada se beba rodi, glava joj je oko ¼ dužine celog tela. Creva se povlače još dublje u telo, jetra počinje da luči žuč a pankreas da proizvodi insulin. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je 75 mm, težina oko 30 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara
Ako osećate bolove u donjem delu trbuha koji traju dugo ili se pojačavaju, obavezno se javite lekaru.
Savet za ovu nedelju
Ne pritiskajte uskom odećom stomak koji raste. Počnite da tražite odeću koju ćete nositi tokom drugog trimestra, vodeći računa da treba da je nosite tokom tri ili četiri meseca i da treba da bude udobna, a uz to da je prilagođena vremenskim prilikama koje, u zavisnosti od sezone, dolaze. Ne morate odmah kupovati trudničke haljine, nešto šira odeća, za početak će biti dovoljna.

14.nedelja

Vaša trudnoća
Mučnine – konačno – sasvim prestaju! Može se desiti da imate zatvor, jer hormoni opuštaju mišiće creva te ona rade sporije i manje efikasno, a i materica počinje da ih pritiska. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija – ona se zove crna linija, koja nastaje zbog delovanja hormona i nestaće posle trudnoće.

Vene na grudima se više vide a areole oko bradavica se povećavaju – očigledno je da vam se telo priprema za dojenje. Tokom drugog trimestra se može desiti da vam iz grudi krene retka žućkasta tečnost – kolostrum – to je bebina prva hrana, prethodnica mleka. Kod nekih žena grudi postanu “grudvastije” nego ranije – to je znak da se razvijaju mlečne žlezde i kanali.

Razvoj bebe
Beba pomera glavu, usta, ruke, čak i prste na nogama.
Beba je mnogo elastičnija i može da pomera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, i do pre nekoliko nedelja, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min.

Oči se i dalje razvijaju i pomeraju a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodove vode, čudesne supstance koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda delom sastoji i od bebine mokraće, ali tačan sastav još uvek nije sasvim poznat.

Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke. Plodova voda ispunjava disajne puteve bebe pre rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu deteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može videti bebin pol. Dužina bebe od temena do karlice je 80 – 85 mm, a težina 50 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju
Ako već niste, obavezno počnite sa ishranom bogatom biljnim vlaknima. To će pomoći lakšem varenju. Do sada ste sigurno već prestali da pušite?

15. nedelja i 16 nedelja
Ko je taj leptirić koji me golica u stomačiću?

Da li ste možda pomislili da je nežno golicanje u stomaku zapravo prvi pokret vašeg mališana? Neke trudnice, ponajpre one koje nisu prvi put trudne, mogu već sada osetiti pokrete ploda, a većina ih oseti tek između 18. i 20. nedelje trudnoće. Kakav je to neverovatan osećaj!
Nešto vas golica u stomačiću, osećate leptiriće? Da li ste možda pomislili da je nežno golicanje u stomaku zapravo prvi pokreti vašeg mališana? Neke trudnice, ponajpre one koje nisu prvi put trudne, mogu već sada osetiti pokrete ploda, a većina ih oseti tek između 18. i 20. nedelje trudnoće. Kakav je to neverovatan osećaj! A da vas ne uplašimo reći ćemo, posebno prvorotkinjama, da većina majki prve pokrete oseti oko 20. nedelje trudnoće, a sasvim je normalno i ako se to desi tek kasnije, nakon 22. nedelje trudnoće. To važi ponajpre za one mame koje imaju u rezervi višak kilograma. Stoga budite mirni i to zato što ćete prvi nežni pokret sigurno osetiti u stanju mirovanja. Oboružajte se velikom količinom strpljenja! Verujte nam! Vredi!

Da li se sećate kad smo pisali o punom nosu? U ovom periodu je za njega »kriva« trudnoća. Bol i osećaj zatezanja u donjem delu stomaka možete pripisati rastućoj materici.

Ove nedelje je obično na redu novi ginekološki pregled. To bi trebao biti drugi ili treći pregled. U pravilu se ginekološki pregledi odvijaju u razmaku od 4 do 5 nedelja, u početnom periodu to može biti i duže, a prema kraju češće, dok se u zadnjem mesecu odvijaju jednom nedeljno. Ginekolog ili medicinska sestra proveravaju krvni pritisak, telesnu težinu, slušaju otkucaje srca fetusa i opisuju stanje buduće mame. Ultrazvučne pretrage na ovom pregledu nema.

U 16. nedelji trudnoće se kod budućih mama kod kojih postoji sumnja na moguće hromozomske nepravilnosti ploda ili retke genetske bolesti i defekte ploda može obaviti pretraga koja se zove amniocenteza. To je invazivna metoda, dakle nije probirni test, a njen rezultat je stopostotno tačan. Majkama kod kojih se osim starosne dobi od 37 godina ne utvrdi neka druga posebnost, svejedno preporučujemo amniocentezu koja je za njih besplatna. Podsetite se da se rizik od Daunovog sindroma od 35. godine nadalje znatno povećava. Amniocentezu je moguće uraditi i na želju trudnice kada joj nije dovoljan nalaz probirnog testa, iako je zahvat skup.

Amniocenteza je pretraga kod koje se kroz stomak trudnice tankom iglom uzima uzorak plodove vode. Uvek je provodi iskusan lekar sa nadzorom ultrazvučne sonde tako da se izbegne plod. Oštećenja su dakle skoro nemoguća. Pretraga ne boli, zato je strah suvišan, iako je 3 dana nakon zahvata preporučljivo odmaranje, jer su u tom periodu moguće komplikacije. Najčešća komplikacija pretrage je pobačaj, iako do njega dolazi veoma retko, u oko jedan odsto slučajeva. Plodova voda se pregleda po posebnoj proceduri; iz odumrlih plodovih ćelija kože koje su plivale u plodovoj vodi pod posebnim uslovima se kreiraju rastuće ćelije pa se tako mogu pregledati svi plodovi hromozomi. Zdrav čovjek ima 46 hromozoma koji se sastoje od 23 para – pola se dobiva od majke, a pola od oca. Pretraga otkriva i pol ploda, jer je jedan par hromozoma sastavljen od dva polna hromozoma, XX ili XY. Ako želite iznenađenje kod porođaja, napomenite, da vam u nalazu ne navedu pol. Nalaz je gotov nakon otprilike 2,5 nedelje tako da mama u 19. nedelje ima već konačan odgovor na pitanje da li je sa plodom hromozomski sve u redu.
Nokti su već posve razvijeni i neka dojenčad već nakon porođaja ima veoma dugačke noktiće. Ne morate ih još podšišati jer su srasli sa kožicom, zato pripremite malene rukavice da se mališan ne bi previše izgrebao.

U ovom periodu plod puno piški. Bešiku prazni svakih 45 minuta. Još uvek veselo pomera ruke i noge, samo što su sada ti pokreti usklađeniji. A kad smo već kod ruku i nogu – sada su noge još udaljenije od ruku! Plod još uvek koristi sav prostor koji mu je na raspolaganju. Drugo mu i ne preostaje, jer će uskoro doći vreme kada će svaki dan imati sve manje slobode.

Zanimaju vas još podaci o težini i veličini? Plod je težak oko 85 grama, a dugačak je čitavih 16 cm.

17 nedelja
Stara izreka kaže da nas svaka trudnoća košta jednog zuba. Ne bi li radije posetili zubara?
Plod je u periodu izuzetno brzog rasta, zato se to može primetiti i dobivanjem na težini. Do sada trudnica u proseku dobije od 2 do 4,5 kg težine. Iako, kako je već rečeno, govorimo o proseku, svaka buduća mama je priča za sebe. Podsećamo vas da morate piti dovoljno tečnosti! Stručnjaci preporučuju barem 8 čaša tečnosti ravnomerno raspoređenih tokom dana.
Mama u 17. nedelji

Stomačić raste, materica sada doseže već do polovice stomaka između stidne kosti i pupka. Na ovom mestu ćemo napomenuti još jedan znak trudnoće. Stalno vam je vruće i znojite se, iako je napolju hladno? Znojenje možete pripisati uvećanoj količini krvi u vašem telu i hormonima. I već pre pomenuti pun nos i povećan vaginalni sekret su klasični pratioci trudnoće. Ako ne pre, oba će nestati nakon porođaja.

U slučaju da vas polni organ svrbi ili sekret postane neugodnog mirisa posetite lekara koji će proveriti da li nešto nije u redu.
Pripazite na zvukove oko sebe, naime iznenadni i veoma glasni zvuci mogu uplašiti dete u materici.

Budući da plod u ovom periodu izuzetno brzo raste, to se može primetiti dobivanjem na težini. Do sada trudnica u proseku dobije od 2 do 4,5 kg težine. Iako, kako je već rečeno, govorimo o proseku, svaka buduća mama je priča za sebe.

Podsećamo vas da morate piti dovoljno tečnosti! Stručnjaci preporučuju barem 8 čaša tečnosti ravnomerno raspoređenih tokom dana.

Trudnice koje nisu odlučile za probirni test, tzv. nuhalni nabor od 11. do 14. nedelje trudnoće, mogu uraditi trojni hormonski test (biohemijski Triple test iz krvi). To je pretraga kod koje se na osnovu vrednosti tri hormona u majčinoj krvi, alfa-fetoproteina, estriola i horionskog humanog gonadotropina određuje rizik od Daunovog sindroma ili defekta neuralne cevi ploda. Više o tome možete pročitati u opisu 1. nedelje trudnoće. Ipak pažnja: ovom pretragom se otkriva osetno manje plodova sa Daunovim sindromom u odnosu na pretragu nuhalnog nabora. To je probirni test sa manjom osetljivošću, ali se nikako ne kombinuje sa testom nuhalnog nabora po principu – više testova, veća pouzdanost. To je pogrešno mišljenje.
Plod u 17. nedelji
Plod je opet u fazi brzog rasta jer pod kožom skladišti masnoće. Do kraja trudnoće će je uskladištiti u količini od 2 do 6 % svoje težine. Nakupljena masnoća će mu nakon rođenja pomoći da zadrži i uravnoteži telesnu temperaturu.
Plod je sada dugačak već oko 18 centimetara, a težak oko 142 grama, što znači da njegova težina već nadmašuje težinu posteljice.
Refleksi obavljaju svoj zadatak, jer plod već zna treptati, gutati i sisati.

Trudni ste: 18 nedelja

Zaboravnost je čest pratioc trudnoće. Jedina stvar koju ne smete zaboraviti je da ste trudni.
Mali div već ima 20,5 centimetara, a težak je već skoro 200 grama, veselo se pomera, okreće tamo i ovamo, sisa palčić, štuca, trepće i još štošta! Sada već zna praviti različite grimase, što se može videti na trodimenzionalnom ultrazvučnom pregledu. Ne zaboravite podsetiti ginekologa da vam odštampa koju sličicu.

Mama u 18. nedelji

Polako se opet bliži vreme za ginekološki pregled. Kao i obično, izvagati će vas, izmeriti vam pritisak i slediće slušanje srca. Da li ste ikada čuli lepši zvuk? Sigurno niste! Kakav melem za uši!

I pogled na plod pri ultrazvučnom pregledu je čisto veselje, jer se on pomera, okreće tamo i ovamo, sisa palčić, štuca, trepće i još štošta! Ne zaboravite podsetiti ginekologa da vam odštampa koju sličicu. Pomenimo još i to da se vanjski polni organi ploda već dobro vide. Samo ako ih bude htio pokazati.

Pogledajmo kakve nas još trudničke radosti čekaju. Neke buduće mame se počinju žaliti da ne mogu dobro spavati jer im rastući stomak već smeta. Ponajpre se žale one trudnice koje su bile naviknute spavati na stomaku. Da, ništa ne pomaže, treba naviknuti spavati na boku. Da vam bude malo udobnije, između nogu stavite jastuk, a ako vam odgovara, možete ga staviti i pod stomak. Neće smetati ni ako pre spavanja uradite nekoliko vežbi za karlicu.

Materica sada doseže već skoro do pupka.

Možete osetiti povremeno nepravilno kucanje srca, a možda i vrtoglavicu. Sve to je reakcija na uvećanu količinu krvi u telu i posve normalna pojava u trudnoći! Ako se ne dešava prečesto, već nekoliko puta nedeljno, to je normalno. Ali u svakom slučaju savet lekara neće škoditi.

Da li možda nekada imate čudan osećaj grčevitog odnosno silovitog pomeranja u materici? Samo bez panike! To se vašem fetusu štuca. Neki veoma često štucaju i kada jednom naviknete na taj osjećaj, neverovatno je smešan.

Plod u 18. nedelji
Period neverovatnog rasta se nastavlja. Mali div je dugačak već 20,5 centimetara, a težak već skoro 200 grama. Verovatno će vam sledeće reči zvučati pomalo čudno, ali svejedno pročitajte. Izgled ploda je već skroz ljudski. Oči su već skoro na svom mestu, kao i uši, a plod je sve aktivniji. Sada već zna praviti različite grimase, što se može videti na trodimenzionalnom ultrazvučnom pregledu. Najčešće plazi jezik, guta plodnu vodu i ustima dodiruje posteljicu.
Kosti i dalje čvrsnu, na prstima se razvijaju jagodice, a istovremeno i otisci prstiju.
Ako je plod muškog pola, sada počinje razvoj još jedne žlezde, a to je prostata – polna žlezda koja brine za lučenje semene tečnosti.

Trudni ste: 19 nedelja

Kilogram gore ili dole, danas je dan da se razmazite. Priuštite si veliki komad torte ili picu.
Lanugo malje, nežne dlačice, prekrivaju čitavo telo fetusa. Dlačice će ostati na telu skoro do rođenja, a kod neke novorođenčadi po porođaju možete uočiti ostatke tih dlačica, pre svega na ušima i na licu. Sada se na plodovoj koži počinje javljati i »verniks«, sirasti maz koji štiti kožu od uticaja tečnosti u kojoj plod pliva.

Mama u 19. nedelji
Da, vaša koža na licu još uvek izgleda prilično tinejdžerski. Prištići na čelu, bradi, obrazima i nosu opet iskaču jedan za drugim! I to baš sada kada ste bili već uvereni da je kraj divljanju hormona koji su prouzrokovali mnoge tinejdžerske traume. No, samo bez panike: sve će doći na svoje mesto! Kada tu bude dojenče, naravno!

Neke trudnice još uvek proživljavaju trudnoću bez ikakvih komplikacija ili prištića, a samo im rastući stomačić dokazuje da će postati mame. Druge opet u ogledalu bespomoćno posmatraju svoju suvu kožu i lišajeve i osip na pojedinim mestima. Oni se posebno vole pojaviti na delovima gde se koža rasteže, znači na stomaku, grudima i nogama …

Ovde verovatno neće biti naodmet preporuka: mazanje kremama protiv strija, a ponekad i najobičnijim mlekom ili uljem za kožu, može prilično ublažiti svrbež, pa čak i pojavljivanje strija. Na žalost vam ne možemo potvrditi da će ih posve sprečiti. To zavisi i od strukture vaše kože.

Plod u 19. nedelji
Period neverovatnog rasta i dobivanja na težini još se uvek nastavlja. Plod sada ima već čitavih 227 grama, a velik je oko 25 centimetara.

Kod devojčica se u jajnicima javljaju već primitivne jajne ćelije. Lanugo malje, nežne dlačice, prekrivaju čitavo telo fetusa. Dlačice će ostati na telu skoro do rođenja, a kod neke novorođenčadi po porođaju možete uočiti ostatke tih dlačica, pre svega na ušima i na licu. Sada se na plodovoj koži počinje javljati i »verniks«, sirasti maz koji štiti kožu od uticaja tečnosti u kojoj plod pliva. Čemu služi taj sloj? Da li se sećate kakvu ste kožu imali kao dete kada vas roditelji nikako nisu mogli izvaditi iz kade ili još bolje mora. A sada zamislite da u vodi sedite devet meseci!

Kada se pod desnima već razviju mlečni zubi, za njima se počnu formirati nastavci stalnih zuba.

I posteljica se razvija i raste, a plodu nudi sve potrebne sastojke za daljnji rast i razvoj. Zato nije naodmet opet upozoriti mame da se zdravo hrane.

Štetne navike ste do sada već sigurno opustili.

Trudni ste: 20 nedelja
U stomačiću je majušna, sitna tačkica koja postaje sve veća i veća!
Čestitamo, preživeli ste prvu polovinu trudnoće. Dolazi period brzog rasta materice, zato se stomačić vidno napinje. Plod pritišće na bešiku, zato često mokrite. Neke trudnice malo teže dišu, jer unutrašnji organi, prije svega želudac, zbog rasta materice pritišću na pluća. U ovoj nedelji je na redu ultrazvučni pregled koji se zove morfologija. Pretraga je jako bitna jer ginekolog detaljno pregleda plod i daje konačno mišljenje o razvoju.

Mama u 20. nedelji

Stomačić se dakle vidno napinje, a plod je opet počeo pritiskati na bešiku pa ste verovatno opet stalan posetilac wc-a. Neke trudnice malo teže dišu, jer unutrašnji organi, prije svega želudac, zbog rasta materice pritišću na pluća. Taj osećaj može potrajati dok se plod nekoliko nedelja pre porođaja ne spusti niže. Nema pravila kada se plod spušta u porođajni kanal, iako se obično kod prve trudnoće to desi 4 – 6 nedelja prije porođaja, a kod sledećih trudnoća se obično ne spusti. Porođaj višerotkinja se naime odvija drugačije. Ako kod spuštanja osetite da lakše dišete, opet vas čeka niz obilazaka wc-a, jer će plod opet jače pritiskati na bešiku. Ali do tamo je još dugi put …

U ovom periodu se može opet javiti povećan vaginalni sekret, a zbog rastezanja kože i svrab u donjem delu stomaka ili grudima i nogama. Još uvek možete osećati zatezanje mišića i vezivnih tkiva koja drže bešiku, a tome se mogu pridružiti i bolovi u krstima i osećaj žgaravice. Samo bez brige, sve to je normalan deo trudnoće.

Mogu se pojaviti i Braxton-Hicksove kontrakcije. To je bezbolno i neredovito učvršćivanje materice kojim se telo priprema na porođaj. Ove nepravilne kontrakcije su kratke, a bit je da ne otvaraju vrat materice, što bi dovelo do početka porođaja. Ako se te kontrakcije slučajno počnu javljati u redovnim intervalima više od pola sata, što pre se posavetujte sa lekarom.

DA LI STE ZNALI?

Da li »verniks«, masni sloj koji prekriva plodovu kožu, ima svoju ulogu i pri porođaju? Zbog klizavosti i masnoće kože mališan lakše napreduje uskim porođajnim kanalom.

Do sada ste već sigurno osetili barem jedan pokret ploda?! Neverovatno, zar ne?

Ove je nedelje na redu novi ultrazvučni pregled koji se zove morfologija. To je ujedno i zadnji besplatan pregled ako ste zdrava trudnica, zato ga ne propustite! Pretraga je veoma bitna jer ginekolog detaljno pregledava plod, njegove organe (mozak, srce, pluća, bubrege, želudac, mokraćnu bešiku, kičmu) i precizno ga meri. Pregledava i posteljicu te količinu plodove vode i daje konačno mišljenje o razvoju. Još jednom će proceniti da li postoji ponovni rizik za razvoj Daunovog sindroma. Kod ploda može uočiti više hromozomskih markera koji bi mogli ukazivati na eventualnu nepravilnost. U tom slučaju, nakon detaljne procene u bolnici, trudnica može tražiti prekid trudnoće ili se po svojoj savesti odlučiti da nastavi trudnoću.

Plod u 20. nedelji

Plod je sada velik približno 25 cm, a težak je oko 300 grama. Osim kose sada počinju rasti obrve i trepavice. Čitavo telo i lice još uvek prekrivaju nežne malje (lanugo) koje kod većine beba otpadnu već pre porođaja. Devojčicama se u ovoj nedelji počinje razvijati materica, a zatim dolazi na red još i vaginalni kanal.

Plod reaguje na dodir, a vi verovatno već redovno osećate njegove kretnje. Uživajte u nežnim pokretima, jer će za nekoliko nedelja to postati pravi udarci, dostojni svakog boljeg nogometaša.

Možda već možete pratiti faze budnosti i spavanja ploda koji sada ima približno isti ritam spavanja i budnosti kakav će imati kao novorođenče.

Zanimljivo je da je plod obično najživlji kada vi odmarate, obično uveče. Ko zna, možda vas već sada priprema na to ko će uskoro voditi glavnu (i jedinu!) reč u kući!

Trudni ste: 21 nedelja

Vreme je za rekreaciju! Prošetajte do frižidera!

I evo nas u drugoj polovini trudnoće, a vi nikako ne možete verovati kako je brzo prošlo prvih 20 nedelja, zar ne? Brz rast ploda se u ovom periodu polako smiruje. Sada je na redu faza brzog dobivanja na težini.
Mama u 21. nedelji

I evo nas u drugoj polovini trudnoće, a vi nikako ne možete verovati kako je brzo prošlo prvih 20 nedelja, zar ne? Materica je sada već više od centimetar nad pupkom i još će rasti!

Kontrolišete li težinu? Trebalo bi da se prosečna trudnica do sada udeblja od 4 do 7 kilograma, ali kako smo već naglasili, od dobivenih kilograma važniji je zdrav i uravnotežen jelovnik! Pri tome ne zaboravite uzeti dovoljnu količinu kalcijuma koji brine za izgradnju čvrstih kostiju. U slučaju manjka kalcijuma telo može reagovati grčevima. Oni se najčešće javljaju noću dok odmarate. Ako vas uhvati grč, popijte čašu mleka ili jogurta. Dodatni kalcijum će pomoći da grč što pre popusti, a neće biti naodmet ni šumeća tableta magnezijuma. Pazite i na dovoljan unos tečnosti! Još uvek je najbolje da pijete običnu vodu. Naravno rasporedite količinu ravnomerno kroz čitav dan!

Najlepši period trudnoće još traje, imate višak energije, odlasci u wc još uvek nisu tako česti da bi vas jako ometali, stomak je taman prave veličine, ukratko, život ne bi mogao biti lepši!

Ipak, ponekad vam mogu malo oteći zglobovi ili vas zaboleti krsta, najčešće pri kraju napornog dana! Ali ništa strašno, dovoljno odmora i tečnosti će umanjiti te male tegobe.

Većina budućih majki čije je lice još prije nekoliko nedelja bilo puno prištića sada ima glatku, sjajnu kožu. Kao dečja guza, bi rekli neki. Sa boljim kvalitetom kože i kosa se prilično popravila! Šta smo ono rekli? Ovo je najlepši period trudnoće!

Plod u 21. nedelji

Dok stomačić veselo raste i već se dobro vidi (nadamo se da ga ponosno pokazujete svetu), plod može još uvek bezbrižno plivati u svom trenutno velikom bazenu ispunjenom plodovom vodom. Krajem drugog tromesečja se većina plodova namesti u određeni položaj, u pravilu glavicom prema dole. Istina, neki se plodovi okrenu tek prema kraju trudnoće, a približno 3 do 4 % plodova do porođaja ostane u takozvanom stavu zatkom, znači sa guzom prema dole. O stavu zatkom pišemo u 36. nedelji. Mali div je dugačak oko 26 centimetara, a težak preko 300 grama.

Brza rast u ovom periodu polako jenjava, sada dolazi na red faza brzog dobivanja na težini.

Od organa sada raste i jača pre svega srce. I što je veoma interesantno, noge su se prilično izdužile i sada su već približno u pravilnom odnosu na telo i ruke. Delovi tela ploda postaju sve proporcionalniji.

Trudni ste: 22 nedelja

Neko vreme ste pazili da ne zatrudnite, a onda da što pre zatrudnite. Vreme je da se opustite!

Verovatno je vaša polna želja na visokom nivou. Opustite se i uživajte u vođenju ljubavi sa svojim partnerom! Za intenzivne orgazme je »kriva« povećana količina krvi u telu. To je period uistinu spontane i opuštene seksualnosti.

Mama u 22. nedelji

Ovo je i period kada je dobro raspoloženje na vrhuncu. Možda ste primetili da je vaša polna želja na visokom nivou, a to raduje i budućeg tatu. Samo se opustite! Nikada ne bi pomislili da stomačić može biti tako erotičan, zar ne? Za intenzivne orgazme je »kriva« povećana količina krvi u telu. Obzirom na to ste već trudni, ovaj je period za mnoge parove prvi period uistinu spontane i opuštene seksualnosti. Neko vreme ste pazili da ne zatrudnite, a onda da što pre zatrudnite. Sada je dovoljno da jednostavno uživate! Ali, vratimo se vašim telesnim promenama. Materica je sada već 2,5 centimetra iznad pupka. U ovom periodu brže dobivate na težini, jer je i plod u fazi brzog dobivanja težine.

Još jedan mali savet: obujte udobne cipele sa niskom petom. Cipele bez pete kao i one na visoku petu uzrokuju bolove u kičmi. Ako možete, izbegavajte i dugotrajno sedenje i stajanje. U toku radnog vremena više puta se protegnite i ako možete, malo prošetajte. I ne zaboravite da je sedenje ukrštenih nogu zabranjeno. Naime, u tom stavu zaustavlja se krv u nogama što uzrokuje oticanje.

A to sada nikako ne želimo. Teška komplikacija može biti tromboza koja je u trudnoći čak 1000 puta češća nego kod zdrave, mlade žene koja nije trudna.

Period između 22. i 24. nedelje trudnoće je najprikladniji za vaginalni ultrazvučni pregled kod kojeg ginekolog meri dužinu vrata materice. Na taj način procenjuje se rizik od preuranjenog porođaja približno 10 nedelja unapred. Ako je vrat materice kraći od 15 mm, odnosno kod blizanaca 20 mm, ginekolozi pojačavaju kontrolu trudnoće, a trudnici savetuju kako da se ponaša ubuduće. Potrebno je mnogo ustrajnosti i opreza.

Plod u 22. nedelji

Plod i dalje marljivo raste, ali pre svega dobiva na težini. To naravno veoma dobro osetite jer je stomačić svaki dan sve veći. Mali div ima već 27,5 centimetara, a težak je 425 grama.

Mozak je u fazi brzog rasta. Dečacima se u ovom periodu iz stomačne šupljine u skrotum počnu spuštati testisi, iako su sada još uvek u unutrašnjosti tela.

DA LI STE ZNALI?

Plod je sada počeo koristiti vlastiti imunološki sistem kojim se može zaštititi od infekcija. Bakterije i virusi doduše retko prodiru do ploda, ali izuzeci naravno postoje. To su na primer virus rubeole, toksoplazmoza (više podataka možete pronaći u opisu 3. nedelje trudnoće), listerioza (simptomi ove bolesti slični su gripu, a infekcija može uzrokovati abortus ili rođenje mrtvog deteta) …
Trudni ste: 23 nedelja

Da li ste ikada dobili toliko pametnih saveta koliko i u trudnoći?

Da li ste sa partnerom već razgovarali o njegovoj prisutnosti pri porođaju? Ako partner nikako ne želi učestvovati, nemojte ga terati. Za vas će se pri porođaju odlično pobrinuti babice i lekari.

Ali istina je da su emocije kod rođenja neopisive, zato neka vam se partner pridruži u porođajnoj sali odmah nakon porođaja u kojoj ćete sa detetom ostati još tri sata na posmatranju. Porođaj je veliko iskustvo, zato je bitno da i mami i tati ostane u lepom sećanju. Iskren razgovor o tome je dakle veoma važan!

Mama u 23. nedelji

Prosečna trudnica je sada dobila do 7 kilograma. A kada smo već kod kilograma, da li ste istrajali u zdravoj ishrani? Verujte, isplati se! I nakon porođaja nikako ne zaboravite na uravnoteženu i zdravu ishranu. Na taj način ćete i dojenče navići na zdravu hranu. A to je u savremenom svetu sve bitnije.

U ovom periodu kod ginekologa odlazite jednom mesečno. On će vam, uz obavezno vaganje, merenje pritiska i pregled urina te hemoglobina u krvi, opipati stomak i utvrditi stav ploda. Osim toga će vam izmeriti i veličinu materice. Ginekolozi mere matericu od vrha koji je svake nedelje sve viši do vrha stidne kosti. Dužina bi trebalo da se približno podudara sa nedeljama trudnoće, naravno uz manja odstupanja. Važno je da materica čitavo vreme raste. Rast materice je naime dobar pokazatelj rasta ploda, zato će ginekolog, ako izmeri manji stomak od očekivanog s obzirom na trajanje trudnoće, posumnjati u zastoj rasta ploda.

Plod u 23. nedelji

Faza brzog dobivanja težine se nastavlja. U ovom periodu su nokti već skoro do kraja razvijeni, a lanugo malje koje prekrivaju čitavo telo tamne. Koža koja je još uvek skoro providna postaje roze odnosno crvenkaste boje. Plod izgleda prilično »zgužvan« odnosno naboran, poput starčića, jer se pod kožom još uvek nije sakupilo dovoljno masnoće koja bi popunila taj prostor.

Živci su sve povezaniji pa su i pokreti ploda sve koordinisaniji i kompleksniji. A sada već redovno osećate njegove pokrete, lupanje, bokserske udarce, pomeranje guze tamo vamo. Stomak se ponekad izobliči, a često primećujete da se skroz pomeri u jednu ili drugu stranu.

Dete je sada teško već oko 500 grama. I još ovo: plod sada već reaguje na muziku, zato možete već proveriti deluju li uspavanke samo na vas ili i na plod.

DA LI STE ZNALI?
Dojenčad koja se rodi u ovoj nedelji već ima šanse da preživi, ali na žalost ne prevelike, jer pluća još nisu dovoljno razvijena. Verovatnoća preživljavanja zavisi i od trenutne težine ploda. Što je ona veća, veće su i šanse da plod preživi. Naravno da govorimo o preživljavanju pod posebnim uslovima i uz intenzivnu zdravstvenu negu. Dojenčad koja se rodi tako rano čeka još dug boravak u inkubatoru, najčešće sve do predviđenog datuma porođaja. Našem plodu se još nigde ne žuri budući da ga nameravamo u bezbednosti stomaka nositi još sledećih 16 nedelja (možda koji dan manje ili više).
Trudni ste: 24 nedelja

Da li ste uopšte svesni šta vas čeka? Ukakane pelene, neprospavane noći i … bezuslovna ljubav.

Pokreti ploda u stomaku su veoma izraziti i snažni. Stomak se ponekad izobliči, a često primećujete da se pomeri sasvim u jednu ili drugu stranu.

Podelite trenutke lupanja, bokserskih udaraca i pomeranja guze deteta s njegovim tatom.

Mama u 24. nedelji

Dobrodošli u sledeću nedelju trudnoće. Već 24. po redu!

Vrh materice se pomiče sve višlje, sada je već čitavih 5 centimetara iznad pupka. A njime se povećava i intenzitet kretanja ploda. Nadamo se da već delite trenutke u kojima se čedo kreće s budućim tatom. Shvatiti ćete da plod tačno oseti ko drži ruku na stomaku. Neki i se naime, kada stomak dodirne otac sasvim umire, a drugi baš suprotno, podivljaju. Da, to možete interpretirati kao prve iskaze ljubavi i poverenja.

U ovom periodu ginekolog može prema stručnoj proceni odrediti probirni test za otkrivanje šećerne bolesti u trudnoći odnosno gestacionog dijabetesa. Taj oblik šećerne bolesti otkriva se kod približno 1 % trudnica. Testiraju se i buduće majke kod kojih se uoči povećan rast ploda ili koje imaju šećernu bolest u porodici, najčešće kod roditelja ili dedova i baka. Dodatni rizici su: protekle trudnoće, između ostalog i spontani abortusi, prerani porođaji, preteška deca sa obzirom na gestacionu fazu i deca sa nepravilnostima u razvoju. U drugu grupu spada trenutna trudnoća: velik plod, velika količina plodove vode, glukoza u majčinom urinu, višak kilograma i dob preko 30 godina. Ako se potvrdi šećerna bolest u trudnoći, potrebno je lečenje i stroga kontrola.

DA LI STE ZNALI?

Probirni test za otkrivanje šećerne bolesti je uistinu »sladak«. Naime, trudnica mora popiti slatku tečnost, a dva sata posle toga joj se uzimaju četiri uzorka krvi. Ako je količina šećera u nekom od uzetih uzoraka visoka, to je pokazatelj šećerne bolesti. U tom slučaju će vam stručnjaci dati dodatna uputstva o načinu ishrane, a u krajnjim slučajevima možete početi dobivati i injekcije inzulina. Da vas utešimo, reći ćemo vam da trudnički oblik šećerne bolesti posle porođaja nestaje, ali treba znati da vam se može kasnije u životu više puta razviti pravi oblik šećerne bolesti. Zato je ovde potreban savet životne škole kojeg bi se bilo mudro držati: zdrava ishrana bez većih količina masnoća i jednostavnih šećera, odgovarajuća telesna težina i redovno kretanje. Sve navedene mere umanjuju rizik od nastanka šećerne bolesti i visokog pritiska.

Plod u 24. nedelji

Fetus je sada već skoro potpuno formiran, iako ga čeka još priličan rast i dobivanje na težini. Dugačak je već čitavih 30 centimetara, a težak skoro 600 grama, znači već preko pola kilograma. Masnoća pod kožom se i dalje skuplja. Kao što smo već rekli, pri rođenju ona će detetu pomoći da reguliše telesnu temperaturu.

Trudni ste: 25 nedelja

Tata, gde si? Mami treba masaža tabana.

U ovom periodu posebno pazite na znakove koji ukazuju na preteći preuranjeni porođaj. Nikako vas ne želimo plašiti, ali dobro je da pazite na promene i u slučaju da se znakovi eventualno pojave odmah potražite pomoć lekara.

Mama u 25. nedelji

Stomačić i dalje raste i sada ga već možemo nazvati stomakom. Ali za sada još nije toliko velik da bi vam preterano smetao a i još se ne osećate previše nelagodno. Sada ste u periodu kada je prijatno obilaziti prodavnice sa dečjom opremom i garderobom. Verovatno se osećate pomalo izgubljeno, jer nemate pojma šta će vam trebati, koji broj odela je prikladan za novorođenče, koliko pelena i kakve pelene vam trebaju. Osnovna odluka koju ćete morati doneti je da li ćete koristiti pelene za jednokratnu upotrebu ili ćete maloj guzi nameniti pamučne pelene. Obe vrste imaju svoje prednosti i mane, a odluka je samo vaša. Savetujemo vam da sa kupovinom sačekate do odlaska u školu za buduće roditelje. Tamo će vas posavetovati šta i kako kupovati. U većini takvih škola imaju spreman i spisak svih potrebnih stvari za novorođenče. Ako ga budete pratili, ne možete pogrešiti. U suprotnom slučaju vam se može desiti da kupite gomilu stvari koje nećete moći nijednom upotrebiti.

U ovom periodu vas moramo upozoriti na znakove koji ukazuju na preteći preuranjeni porođaj. Ako primetite sledeće znakove, što pre se posavetujte s lekarom: preko 5 bolnih grčenja materice u sat vremena, krvavi (svetlo-crveni) vaginalni sekret, oticanje lica, ruku i prednjeg dela potkolenice, glavobolju, pritisak u gornjem delu stomaka, sevanje pred očima, bolno, peckajuće mokrenje (ukazuje na moguću upalu bešike, bubrega ili mokraćnog trakta), oštar ili dugotrajan bol u stomaku, dugotrajno povraćanje, iznenadno curenje čiste vodene tečnosti iz vagine, tupi bol u krstima koji ne popušta ni nakon odmora, osećaj pritiska na dole u materici.

Nikako vas ne želimo plašiti, ali dobro je da pazite na promene i da, ako se one eventualno pojave, odmah potražite pomoć lekara.

VAŽNO! Na znakove preuranjenog porođaja pazite sve do 34. odnosno 37. nedelje trudnoće. Nakon te nedelje novorođenče postaje donošče koje je zrelo i posve sposobno za samostalan život.

Plod u 25. nedelji

Period rasta i brzog dobivanja težine se nastavlja. Sada plod ima već preko 700 grama.

A šta se dešava u njegovom telu: kosti se i dalje učvršćuju, a u ovom periodu se počinje konačno formirati i kičma sa svoja 33 pršljena, 150 zglobova i čak 1000 vezivnih tkiva koji će je sastavljati na kraju razvoja. I još ovo. Razvijaju se i žile u plućnim krilima i nozdrve su se konačno otvorile.

Trudni ste: 26 nedelja

Jao, opet si me udario! Slobodno udari, što jače možeš! Tako bar znam da si dobro!

Braxton-Hicksove kontrakcije su sasvim bezopasni grčevi materice koji se ne pojavljuju u redovnim intervalima, a njima se materica priprema na porođaj. Povremeno ih osećate kao kratkotrajno stezanje mišića materice. Ako se kontrakcije počnu javljati u redovnim vremenskim intervalima, hitno morate lekaru na pregled!
Mama u 26. nedelji

Na šta vas podseća vaš stomačić? Neke mame govore da su pojele fudbalsku loptu, a neke da nose lubenicu, ukratko, svaka ima svoje poređenje. Možda se možete malo poigrati i potražiti svoju asocijaciju.

Velika materica koja sada već doseže preko 6 centimetara iznad pupka i pritišće leđa i grudi. To može uzrokovati bol u krstima i nogama koje možete osećati i u obliku neprijatnog probadanja ili peckanja po nogama ili među nogama. Kada se jave bolovi, ako možete, priuštite si odmor ili osvežavajuću kupku, a ako vam prija, na bolno mesto stavite hladan oblog.

Ako povremeno osetite kratkotrajno grčenje materice, samo bez panike. Kao što smo već rekli, radi se o takozvanim Braxton-Hicksovim kontrakcijama. To su posve bezopasni grčevi materice koji se ne pojavljuju u redovnim intervalima, a njima se materica priprema na porođaj. Ako se kontrakcije počnu javljati u redovnim vremenskim intervalima, put pod noge i lekaru. I još nešto, ako vas bilo šta brine, nikada se ne bojte otići do lekara ili ga nazvati. Radi se o vama i vašem detetu!

Plod u 26. nedelji

Prvo podaci o težini i veličini: skoro 800 grama i preko 32 centimetra. U ovom periodu se razvijaju pre svega pluća. Prošle nedelje smo spomenuli razvoj žila u plućima, a sada im se pridružuju i vazdušni mehurići. Na unutrašnjoj strani mehurića se izlučuje materija koja omogućava da se pluća kod disanja šire na odgovarajući način.

I u mozgu se dešavaju prilično zanimljive stvari. Naime svoj zadatak su počeli obavljati centri za sluh i vid. To između ostalog znači da plod može razlikovati svetlost od mraka i da pažljivo sluša šta se dešava oko njega. Ako mislite da je u materici tišina, grešite: plod sluša otkucaje vašeg srca, disanje, rad probavnog trakta, ukratko, ništa mu ne promiče. Naravno da prati i vanjske zvukove, zato što više pričajte sa njim i puštajte mu prijatnu muziku.

Trudni ste: 27 nedelja

Kako čudesno je vaše veliko i neokretno telo. Iskoristite zavodljive čari trudnoće!

Dobrodošli u zadnje tromesečje! Ulazite u period brzog dobivanja kilograma. U njih spada težina materice, plodove vode, povećane količine krvi u telu i naravno ploda te ponekad i koji gram suvišne masnoće (vaše, ne plodove).

Ne zaboravite na zdravu i uravnoteženu ishranu.

Mama u 27. nedelji

Dobrodošli u treće, zadnje tromesečje! Da, sada postaje ozbiljno. Odbrojavanje je već počelo. Ali ne brzajte, plod neka ostane u bezbednom zaklonu vašeg tela još nekoliko nedelja.

Ne plašite se, ali ipak to moramo reći: ulazite u period brzog dobivanja kilograma. Ponekad ćete osećati da ste svaki minut sve veći. Ali, nije tako strašno, zar ne? Ukratko, dobivanje na težini će trajati do 33. nedelje, a kasnije bi trebalo usporiti.

Pre više nedelja (tačnije u opisu 13. nedelje trudnoće) smo pisali o tome kako se težina dobivena u trudnoći raspoređuje, ali bez brige, posle porođaja ćete izgubiti mnogo više od same težine novorođenčeta.

Samo ćemo vas ukratko podsetiti da u dobivene kilograme morate ubrojati težinu materice, plodove vode, povećane količine krvi u telu i još štošta! Ovde vas moramo opet podsetiti na neophodnost zdrave i uravnotežene ishrane. Ta zapovest još uvek važi, iako možete pojesti poneku poslasticu, ali ne preterujte!

Materica je sada prilično velika pa pritišće na unutrašnje organe koji najpre pritiskaju na pluća. Zato ponekad možda teško dišete, jer se pluća ne mogu u celosti raširiti. I želudac se zbog sporijeg pražnjenja može upaliti. Ljutinu koju možda osetite posle obroka, takozvanu žgaravicu, možete umanjiti tabletama za ublažavanje kiseline. Nisu štetne za plod, zato vam mogu pomoći. Antacide možete dobiti u apoteci bez recepta, ali svejedno je bolje da porazgovarate i sa lekarom opšte prakse.

U ovoj fazi trudnoće vašem telu treba 300 kilokalorija više dnevno. Priuštite mu ih i pazite samo da to budu zdrave kalorije.

Plod u 27. nedelji

Fetus je sada izgleda skoro potpuno tako kakav će biti pri rođenju. Naravno, to će biti najlepše novorođenče koje se ikada rodilo, u to ne sumnjamo!

Fetus je sve veći, što naravno veoma dobro osećate. Sada ima već oko 900 grama. Dugačak je već skoro 40 centimetara.

I ove se nedelje nastavlja pre svega izuzetan rast mozga i pluća.

Trudni ste: 28 nedelja

Umor, mučnina, grčevi, lošije raspoloženje … Kako je trudnoća čudesna stvar!

U ovom periodu čak kod polovine trudnica otkriva se pomanjkanje gvožđa u krvi. Posledica toga je slabokrvnost koja se manifestira kao veliki umor, bezvoljnost, bledolikost, ubrzan rad srca. Kod veće slabokrvnosti može doći i do nesvestice. O mogućim teškoćama porazgovarajte sa ginekologom.

Ženske grudi imaju u proseku oko 200 grama, a u trudnoći svaka pojedinačno može imati čak 800 grama.

Mama u 28. nedelji

Opet je na redu ginekološki pregled. Znate već, vaganje, merenje krvnog pritiska, pregled krvi i urina. Rhd negativnim mamama potrebna je zaštita u obliku injekcije da bi i naredne trudnoće bile bezopasne za plod i da ne bi došlo do hemolitičke bolesti.

Zatim sledi merenje materice i ono najlepše – slušanje otkucaja fetusovog srca. U ovom periodu čak kod polovine trudnica otkriva se pomanjkanje gvožđa u krvi jer se potreba za njim jako povećava. Gvožđa, kojeg telo dobiva iz hrane, u većini slučajeva nema dovoljno. Gvožđe je bitno ponajpre zato što omogućava nastajanje hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama, a njegovo pomanjkanje uzrokuje slabokrvnost. Lečenje nije komplikovano, a lekar će vam propisati preparat sa gvožđem i opet će sve biti u najboljem redu. Glavni i najočigledniji znak slabokrvnosti je veliki umor, a slede još i bezvoljnost, bledolikost, ubrzano kucanje srca. Kod teške slabokrvnosti može doći i do nesvestice. Kod nekih trudnica se kod uzimanja dodataka gvožđa pojave nuspojave kao što su zatvor ili proliv. U slučaju tih problema porazgovarajte sa svojim ginekologom i nikako ne prekidajte propisanu terapiju, jer kod pomanjkanja gvožđa u telu ono ne može stvarati hemoglobin u crvenim krvnim ćelijama koje su odgovorne i za prenos kiseonika u krvi. Najčešće se propisuju lekovi u obliku tableta za žvakanje, sirupa ili filmom obloženih tableta da ih organizam može dobro upiti. Pazite, sirup trudnica pije na prazan stomak, a tablete treba uzimati posle obroka ili sa čašom soka od narandže.

Od sada nadalje pregledi će biti češći, pojavljivaćete se na njima svake dve nedelje, a posle 36. nedelje trudnoće svake nedelje. Sa detaljima o pregledima ste već upoznati, zato ćemo vas samo upozoriti da se ne plašite pitati ginekologa sve što vas interesuje ili brine!

Da li ste se već navikli na veliki stomak? Da, ništa ne pomaže, do kraja trudnoće će još rasti. Materica je sada već skoro 8 centimetara iznad pupka, a prosečna trudnica je do sada dobila 7 do 10 kilograma.

Kod nekih budućih majki se iz grudi već jače počeo izlučivati kolostrum, prvi oblik mleka, što ukazuje da se spremaju na dojenje.

Ne želimo vas plašiti, ali vreme do porođaja mogu obeležiti i grčevi u nogama, poteškoće sa hemoroidima, a opet se može pojaviti svrab kože ili vagine, mogu vam oteći zglobovi i noge, neke trudnice se jako znoje, a druge muče probavni problemi. Te neprijatnosti se na žalost ne mogu potpuno otkloniti, pomaže odmaranje, uravnotežena ishrana, konzumiranje dovoljne količine tečnosti i kretanje. Ali ne budite loše raspoloženi, svi ti znakovi govore samo jedno! Dan kada ćete konačno ugledati svoje dojenče je sve bliži!

Plod u 28. nedelji

Mala ljudina, za koju ste sada već sigurni da je talentovani fudbaler, veselo raste, udara i boksuje, i pri tome shvata da njegov bazen postaje sve manji. Da, ima sve manje prostora.

Oči su sada već potpuno razvijene, mišićna masa se uvećava, pod kožom se skuplja sve više masnoće. Sada ona iznosi 2 – 3 % njegove telesne težine. A težina deteta iznosi već približno jedan kilogram. Hura, probili smo magičnu granicu! Ipak ne zaboravite da će u sledećim nedeljama nadodati još čitava dva kilograma!

Pluća se i dalje razvijaju, sada već mogu udahnuti vazduh, iako bi plod, da se sada rodi, imao dosta problema sa disanjem. Pluća naime još uvek nisu dovoljno zrela.

Trudni ste: 29 nedelja

Nemate šta obući? Tešite se da niste jedine … a imate i opravdanje … trudne ste!

Stručnjaci kažu da je plod uz osetljivost na zvuk i svetlost razvio i čulo ukusa i mirisa. Šta može da namiriše i proba, na žalost ne znamo. Ali preporučujemo da izbegavate iznenadnu buku te da zajedno sa svojim detencem slušate muziku koja vas smiruje ili vam daje energiju.

Mama u 29. nedelji

Da li se uopšte još sećate kako je bilo pre nego što ste zatrudneli? Garderoba iz tog vremena leži u ormaru dok vi brojite dane i pitate se hoćete li ikada više ući u najdraže netrudničke pantalone. Samo bez brige, dojenje, bavljenje novim porodičnim članom, a ponajpre duge šetnje će se pobrinuti da vam pantalone opet pristaju.

Osip koji se javlja na delovima gdje se koža najviše rasteže neka vam bude opomena da koži treba više vlage. Ne zaboravite na mazanje hidratantnim kremama, kremama protiv strija ili čak maslinovim ili bademovim uljem. Još bolje da to uradi budući tata!

Dok materica raste, u njenoj okolini je sve manje mesta za ostale organe. Kako smo već rekli, zbog toga možete teže disati, mogu vas boleti leđa i noge, mučiti žgaravica ili možete imati problema sa sporijom probavom. Te probleme možete ublažiti pravilnom ishranom, pravilnim držanjem tela i redovnom fizičkom aktivnošću. Naravno, ne zaboravite na odmaranje.

SAVET: Stalno naglašavamo bitnost odmora, kretanja i pravilne ishrane, a pri tome zaboravljamo kako je to teško postići. Naporno radno vreme na poslu je često najveća zapreka za postizanje tog cilja. Ali, uz malo truda možete postići izvrsne rezultate. Za užinu (najpraktičnije je voće ili jogurti) se pobrinite već ujutro i ponesite je sa sobom, tokom rada se više puta protegnite, napravite par koraka i pri tome duboko dišite i protegnite ruke. Ako možete, izađite na sveži vazduh (za neke je to na žalost iluzija). I još ovo: donesite svoju najdražu čašu i flašu vode od 1,5 l. Pazite da je čaša uvek puna i da na kraju dana i flaša i čaša budu prazne.

I još ovo, nikada nikome ne dozvolite da vas povredi. Takav stres sada ne dolazi u obzir. Uverite sami sebe da je sada bitno samo biće koje raste u vašoj materici.

Plod u 29. nedelji

Plod se polako već sprema na život van materice. Glava je već posve proporcionalna ostalim delovima tela. Mozak već može kontrolisati primitivan način disanja, a brine već i o ravnoteži telesne temperature.

Stručnjaci kažu da je plod uz osetljivost na zvuk i svetlost razvio i čulo ukusa i mirisa. Šta može da namiriše i proba, na žalost vam ne možemo objasniti …

Kretanje ploda ćete od sada osećati ponešto drugačije. Dok je mali atleta imao puno prostora izvodio je svakojake vragolije, a sada je njegov životni prostor već tako malen da se ne može više okretati. Zato sada možete osećati već veoma malo kretnji, na primjer lakta, kolena ili guze. U ovom periodu budućim mamama preporučuje se da prate pokrete deteta. Svaki dan bi ih trebalo biti bar 10 od 8 do 17 časova. Iako nije potrebna takva preciznost. Važno je da plod osećate tokom čitavog dana. Ipak pažnja! Ne zaboravite da plod i spava i tada je obično miran. Da ne bi bez potrebe pravili paniku!

Plod u ovom periodu popiški u plodovu vodu svaki dan čak pola litre urina koji je naravno sterilan, baš kao i plodova voda.

I još težina malog diva: sada ima već 1,16 kilograma.

Trudni ste: 30 nedelja

Asocijacija na trudnoću? Baš sve veliko i okruglo.

Loše spavate? Teško nalazite udoban položaj? Pomozite si podmetanjem jastuka pod stomak, iza leđa i među noge, a možda ćete bolje spavati u polusedećem položaju. Pre spavanja se pokušajte što više umiriti, slušajte svoje telo, nekima naime prija tuširanje, dok druge uspavljuje čitanje
Mama u 30. nedelji

Kao što smo rekli, pregledi prema kraju trudnoće su sve češći tako da vas ove nedelje čeka novi pregled. Standardni postupci se ponavljaju, na ovom pregledu često sledi i još malo papirologije. Možda ste sa svojim ginekologom te stvari već uradili, jer svaki ginekolog ima svoj vremenski raspored tretmana trudnica. Ukratko, ginekolog će vam dati potvrdu o predviđenom datumu porođaja i uputnice za prijem u porodilište te za prevoz do porodilišta kolima hitne pomoći.

Sa potvrdom o predviđenom datumu porođaja ćete se 60 dana prije tog datuma javiti u Centar za socijalni rad na području vašeg prebivališta. Tamo ćete ispuniti obrasce za ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo, a usput će vas upoznati i sa ostalim detaljima, počevši od toga kada ostvarujete pravo na odsustvo za negu deteta, kako srediti papire za odsustvo za očeve, kada poslati obrazac za ostvarivanje dečjeg dodatka … i o pravu na skraćeno radno vreme pri povratku na radno mesto. Mnoge informacije možete pročitati na stranicama gde su objavljeni i obrasci za informativni račun novčane naknade tokom porodiljskog odsustva i odsustva za negu deteta, te dečjeg dodatka …

Na Centru za socijalni rad ćete odlučiti i o paketu kojeg dobivate pri rođenju deteta kao pomoć za opremanje novorođene bebe.

Budući da spavanje sve više postaje nauka – ako ga ne prekidaju obilasci wc-a – budite se jer nikako ne možete pronaći dovoljno udoban položaj ili vas možda muči žgaravica. Pomozite si podmetanjem jastuka pod stomak, iza leđa te među noge, a možda ćete lakše spavati u polusedećem položaju. Taj položaj naime može ublažiti probleme sa žgaravicom. Pre spavanja se pokušajte što više smiriti, slušajte svoje telo, nekima prija tuširanje, dok druge uspavljuje čitanje … Barem sat vremena pre spavanja nikako ne jedite, jer ćete tako želucu zadati pretežak zadatak.

Verovatno ste se već uhvatili u razmišljanju koga i kada ćete posle porođaja nazvati da vidi dojenče i naravno kakve će poklone doneti. Sa poklonima za novorođenče je slično kao sa svadbenim poklonima. Jako ih je teško kupiti, a još je teže izbeći iste poklone. Zato neka vam ne bude neugodno ako počnete pripremati spisak želja za poklone za koje mislite da bi vam dobro došli. Verujte, i oni koji vam donose darove bit će vam zahvalni jer će znati da su kupili ono pravo. Naravno da spisak nećete moći sastaviti ako ne pregledate ponudu po prodavnicama, stoga put pod noge i u dečje radnje. Usput si priuštite samo čašu vode, ili se osladite gustim sokom.
Plod u 30. nedelji

Lanugo malje, nežne dlačice koje su prekrivale čitavo telo ploda, polako nestaju, a koštana srž je preuzela stvaranje vlastitih crvenih krvnih ćelija koje brinu o prenošenju kiseonika u krvi. Fetus u ovoj fazi pre svega raste i dobiva na težini. Sada ima već 1,4 kilogram.

Braxton-Hicksove kontrakcije se sada verojatno javljaju već češće. To neka vas ne brine, pazite samo ako se počnu javljati u redovnim intervalima i ako ih budete osećali duže od pola sata. Tada je važno da se posavetujete sa lekarom. Sada je plod već toliko velik da oseća te kontrakcije, ali im ne dozvoljava da ga ometaju.

Trudni ste: 31 nedelja

»I ja bi bebu! Puno jedem, ali stomačić nikako da mi poraste.« Inja, 3,5 godine.

Telo trudnice proizvodi hormon koji se zove relaksin i koji opušta karlicu te time brine za lakši dolazak deteta na svet. Opuštanje karlice možete osetiti i kao bol u predelu karlice.

Mama u 31. nedelji

Sve veći plod sve jače pritiska vaše unutrašnje organe što većina trudnica oseća kao pritisak, javlja se osećaj žgaravice, neke trudnice malo teže dišu odnosno drugim rečima, vrlo brzo se zadišu, naravno da i ne spominjemo česte odlaske na wc i oticanje nogu. A veliki broj budućih majki koje su pre jedva čekale da pokažu stomačić, sada jedva čekaju da ga se »reše«. Naravno u pozitivnom smislu reči, jer jedva čekaju da upoznaju biće koje već 7 meseci nose u sebi. Ali polako, neka malo biće ostane u bezbednom zaklonu materice bar još nekoliko nedelja.

Materica sada meri već preko 11 centimetara iznad pupka i nećete verovati, još će rasti. Nije čudno da za ostale organe praktički uopšte nema više mesta, zar ne?

Sada je veoma važno da obroci ne budu preobilni jer je i želudac izgubio poprilično puno prostora. I zbog toga vas može mučiti žgaravica. Zato je bolje da jedete više puta dnevno po malo i naravno raznovrsnu hranu. Pri tome ne zaboravite na dovoljan unos kalcijuma (mleko i mlečni proizvodi), gvožđa (tamno-zeleno povrće a mnogo ga ima i u konjskom mesu) i proteina (jaja, ribe, meso, sir i drugi mlečni proizvodi) u vaše telo. Plod naime i dalje crpi velike količine kalcijuma pomoću kojeg se izgrađuju kosti.

Ako vas muči žgaravica, posle obroka nemojte leći, jer to može dodatno pojačati neprijatan osećaj.

Telo trudnice proizvodi hormon koji se zove relaksin. Taj hormon opušta karlicu te time pomaže detetu pri porođaju, jer mu omogućava da prođe kroz karlicu. Istovremeno ovaj hormon uzrokuje i bolove u predelu karlice. Iako vam sada ti bolovi smetaju ili čak stvaraju probleme, tom ćete hormonu biti zahvalne za vreme porođaja jer će se pobrinuti da se dete lakše rodi.

U poslednjim nedeljama potpuno zaboravljamo na one trudnice koje se još uvek osećaju izvrsno i koje se samo čude zadnjim zapisima o problemima koji muče druge buduće mame. Ako ste jedna od njih, uživajte do kraja! I ne brinite, i vaše se telo priprema na porođaj, ali na drugačiji način. Možda je za dobro osećanje zaslužna fizička aktivnost.

SAVET: Budući da plod sluša šta se dešava oko njega, mogli bi i njemu i sebi priuštiti odlazak na koncert. Ovaj put je izbor prepušten vama, a već za nekoliko meseci odnosno najkasnije za godinu dana neće više biti tako. Slušaćete isključivo muziku po ukusu malog lukavca. Svejedno je prija li vam klasična muzika ili možda divlji ritam, važno je samo da izbegavate preglasna dešavanja. Možda neće biti naodmet savet: odaberite događaj koji se može gledati sedećki.

I još ovo: možda bi polako mogli početi obnavljati poznavanje dečjih pesmica.

Plod u 31. nedelji

Rast se doduše ponešto smirio u odnosu na prošle nedelje, ali uprkos tomeplod ima već jedan i po kilogram. U ovom periodu se velikom brzinom nastavlja razvoj mozga. Sada su pluća jedini vitalni organ koji se još nije potpuno razvio.

Trudni ste: 32 nedelja

Istina je, porođaj je bolan! Ali ne toliko da žene ne bi odlučile da imaju drugo dete.

U ovom periodu se misli budućih mama sve više bave porođajem koji se približava! Da li je porođaj uistinu toliko bolan? Hoću li ja to uopšte moći? Kada moram u porodilište? Šta ako me porođaj preduhitri? Kako ću prepoznati trudove? Kako da ih merim? Šta da uradim ako mi pukne vodenjak? Kako ću uopšte znati da mi je puknuo vodenjak?

Mama u 32. nedelji

Stomak raste i mnoge trudnice kažu da se osećaju poput slona, nilskog konja ili nasukanog kita! Ta poređenja verovatno sve govore. Materica je već 12,5 centimetara iznad pupka. Veliki stomak sve više ometa kretanje, težište je već duže vreme pomereno, a to može uzrokovati probleme sa ravnotežom. Savet do kraja trudnoće je sledeći: krećite se polako i pre svega sa osećajem! Ravnoteža zna biti problematična najčešće u kupatilu, zato budite posebno oprezne kod tuširanja! Iako se to čini početničkom greškom, mnoge trudnice u zadnjim nedeljama trudnoće potraže pomoć lekara baš zbog pada u kupatilu.

Nikako se ne odričite šetnji!!!! A ni tu oprez nije naodmet! Smemo li vam dati mali savet? Kao sigurnosni pojas može vam poslužiti budući tata.

U ovom periodu se misli budućih mama sve više bave porođajem koji se približava! Da li je porođaj uistinu toliko bolan? Hoću li ja to uopšte moći? Kada moram u porodilište? Šta ako me porođaj preduhitri? Kako ću prepoznati trudove? Kako da ih merim? Šta da uradim ako mi pukne vodenjak? Kako ću uopšte znati da mi je pukao vodenjak?

To su samo neka pitanja koja se petljaju po glavama budućih mama! I sva su potpuno opravdana! Na ovom ćemo mestu umesto odgovora na prvo pitanje ponuditi sledeći savet. Na vama je da li ćete ga poslušati!

Nikako i nikada ne slušajte priče (čast iznimkama) žena koje opisuju svoja porođajna iskustva. Verujte, te su priče naduvane do besvesti i samo će vam naštetiti ako ih budete uzimale zdravo za gotovo. Da li ste ikada slušale muške priče o služenju vojnog roka? E pa ženske priče o porođajima su ženska varijanta muških vojnih priča! Kada pripovedačice vide kako buduću mamu obliva znoj i kako joj se tresu ruke, upuštaju se u još veća preterivanja. Dakle, izbegavajte nepotreban stres! Porođaj je sasvim prirodan događaj i što se bolje na njega pripremite – posebno je važna psihička priprema – to će on biti lepši. Da, dobro ste pročitale, porođaj je lepo iskustvo! Savetujemo vam da se prepustite rukama iskusnih babica (možda i muških babičara) i slušate njihova uputstva. Isplati se! Bebica će tako stići brže u vaše ruke!

Iako ste već – ili ćete tek – odgovore na sva pitanja o porođaju i o brizi za novorođenče dobiti u školi za buduće roditelje. Ako još niste bile na predavanjima, sada je uistinu krajnje vreme da krenete.

Plod u 32. nedelji

Udarci će ove nedelje dostići vrhunac! Iako ćete se ponekad pitati hoće li vaše dete biti bokser ili fudbaler, ubrzo će vam nedostajati udarci u rebra, bešiku, želudac te svuda okolo. Naime, uskoro će se pokreti promeniti. Plod je već toliki da nema više mesta za udaranje i boksanje. Zato ćete osećati lagane pokrete, jednom lakta, drugi put kolena, a treći guze. Ukratko, čeka vas novo iskustvo. A u ovom periodu je već potrebno pratiti pokrete ploda. Morate ih nabrojati bar 10 na dan. U slučaju da plod postane premiran, potražite savet lekara. Naravno ne zaboravite na bebin ritam spavanja i budnosti da vas ne uplaši njeno mirovanje dok spava.

Plod sada dobiva pravi izgled koji će imati i kad se rodi. Kosa nastavlja rasti i nemojte se iznenaditi ako vaše novorođenče bude imalo pravu frizuru! Koža je sve zategnutija jer se pod njom skuplja masnoća. Kako smo već pisali, u zadnjem periodu je plod dobivao pre svega na težini. U zadnjem mesecu je dobio čitav kilogram i sada ima oko 1,7 kilograma.
Trudni ste: 33 nedelja

Lepa si! Seksi si! Trudna si!

Ako vam počnu jako oticati noge ili lice, a tome se pridruži i povraćanje i jake glavobolje, nikako ne odgađajte odlazak lekaru. Možda se radi o preeklampsiji koja u trudnoći znači ozbiljnu komplikaciju! Simptomi su visok krvni pritisak, oticanje i proteini u urinu. Dakle, ako primetite nabrojane poteškoće, odmah obiđite lekara
Mama u 33. nedelji

Da li su pokreti već sporiji? Kada se naviknete na njih, moći ćete sa lakoćom pogoditi da li beba pomera ruku, nogu, ili možda mrda guzu. Na male neprijatnosti koje uzrokuje rastući stomak ste verojatno već navikle, zato ih nećemo više spominjati. Ako vam počnu jako oticati noge ili lice, a tome se pridruži i povraćanje i jake glavobolje, bolovi u gornjem delu stomaka (pred očima vam se mogu pokazati crne tačke ili sevanje svetlosti), nikako ne odgađajte odlazak lekaru. Možda je se radi o preeklampsiji koja u trudnoći znači ozbiljnu komplikaciju! Simptomi su visok krvni pritisak, oticanje i proteini u urinu. Dakle, ako primetite nabrojane poteškoće, odmah obiđite lekara.

Iako vam se čini da ste se već pretvorili u jednu veliku matericu, ona još uvek raste. Pitate se dokle? Budući da fetus još uvek raste i dobiva na težini, povećava se i vaša težina. U proseku nešto manje od pola kilograma nedeljno. No, opet podudaramo da je na prvom mestu i dalje uravnotežena ishrana, pre svega manji (verovatno ni ne možete mnogo pojesti jer želudac već ima premalo mesta) i ravnomerno raspoređeni obroci kroz čitav dan. Ako vam nedostaju ideje, nekoliko recepata možete pročitati ovde.

Iako osećate da nikada više nećete moći obući svoju najdražu majicu, to ni izdaleka nije tačno. Da se što pre vratite u nju, možete pribeći malom triku. Već sada napišite spisak želja i u kom roku ih posle porođaja želite ostvariti. Ali ne preterujte. Osim tog spiska navedite i važnost uravnotežene ishrane i posle porođaja, kretanja (toga vam verovatno neće faliti, jer se sa kolicima jednostavno nakupljaju kilometri) i ne zaboravite na sebe i osnovnu negu tela, iako će vam barem u prvim danima nedostajati vremena, izborite se za njega. Dovoljno je malo šminke koja će uraditi čuda! Sve to zapišite i posle porođaja stavite na vidljivo mesto.

Sada ste u mislima verovatno već na porodiljskom odsustvu, a na poslu već sređujete zadnje sitnice. Ako već niste sredili papirologiju na Centru za socijalni rad, već je krajnje vreme.

Plod u 33. nedelji

U ovom periodu je količina plodove vode dostigla najviši nivo i takva će količina ostati do porođaja. Mozak je još uvek u fazi brzog rasta, stoga raste i glava. Osim toga, plod i dalje brzo dobiva na težini pa sada ima već od 1,8 do 2 kilograma
Trudni ste: 34 nedelja

Već se spremate na dolazak bebe?

Vaše misli su uglavnom usmerene ka porođaju i brizi za novorođenče. U školi za buduće roditelje su vam detaljno objasnili kako izgleda porođaj i njegove tri faze, zato ćemo ih samo ukratko ponoviti.
Mama u 34. nedelji

Bližimo se kraju! Još približno 6 nedelja i upoznaćete biće koje već osam meseci nosite u stomaku. Vaše misli su uglavnom usmerene ka porođaju i brizi za novorođenče. U školi za buduće roditelje su vam detaljno objasnili kako izgleda porođaj i njegove tri faze, zato ćemo ih samo ukratko ponoviti. Prva faza porođaja počinje kada kontrakcije postanu redovne. Pripremite sat kojim ćete ih

02/12/2010
1:00 pm
Kristina M
Guest
Guests

Zogoladice, ne smijemo objavljivati ove tesktove bez izvora. Moras staviti odakle su, da nas ne bi neko prozivao kasnije.

02/12/2010
1:22 pm
zogoladica
Guest
Guests

OK

02/12/2010
1:50 pm
Danchy
Guest
Guests

Zogo, nemoj mi zamjeriti, ali ne vidim svrhu objavljivanja ovakvih postova. Ovo su postovi za sajt, a ne za forum….

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…