A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Ishrana u trudnoći
30/10/2011
9:09 am
Cekalica
Guest
Guests

Nisam sigurna da je ova tema vec otvorena – bilo bi lijepo da cujemo sta su to osnove zdrave ishrane u trudnoci, kako unositi dovoljno sastojaka korisnih i za majku i za dijete, a ne povecati drasticno tezinu (iz iskustva mojih prijateljica znam da je nasa zajednicka dr vrlo rigorozna po ovom pitanju, a ja sam inace sklona gojenju kad ne vodim racuna Smile).

Takodje, ako znate sta treba izbjegavati, kakva su bila pojedinacna iskustva u trudnocama, i sl.

30/10/2011
9:53 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ima tekst na portalu o ishrani trudnica cini mi se, ako nema unijecemo ga ovih dana. 

Dr ne savjetuju u prva tri mjeseca povecavanje broja unijetih kalorija jer tvrde da u tom periodu relalno nema potrebe za tim, sto se bebe tice. Tek nakon 4 mjeseca treba da se poveca unos kalorija za 300 do 500 kalorija. 

Osnovni recept za negojenje je na minimum svesti ono najteze za odreci se 🙂 slatko, tjesteninu, krompir, rizu i skroz izbaciti sokove sem prirodnih, cijedjenih, i jesti dosta voca i povrca, ali ni u tome ne pretjerivati. Zbog hemoglobina insistiraju na mesu, mada mislim da se ono ipak moze zamijeniti nekim drugim sastojcima pa ce hemoglobin biti ok i bez njega. Nema tu neke filozofije, isto kao i obicno. Druga je stvar sto organizam cesto osjeca potrebu za nekim jakim, masnim jelima, pa je tesko odeljeti. Mada trudnoca ne traje zavijek, tako da se moze napraviti neki mali izuzetak nece biti smak svijeta:) (ovo se ja tjesim. A i ova parola ne vazi za mene, kod mene trudoca(e) traje dugooooo:P

03/11/2011
1:16 pm
Kristina M
Guest
Guests

Savjete o ishrani vise ne prenosim 😛 jer ih se ni ja nijesam ovog puta pridrzavala sto mi pokaza vaga na pregedu kod dr.

05/11/2011
9:23 pm
Cekalica
Guest
Guests

Ja kao još pokušavam da se pridržavam savjeta o ishrani… Svoje večerašnje obrušavanje na gomilu kiflica smatram incidentom koji se neće ponoviti… :-)))

18/11/2011
2:46 pm
ana
Guest
Guests

Cekalice, sjecas se da me je nasa zajednicka dr tjerala da joj pisem jelovnik, kad je vidjela koliko sam dobila kg… Elem, ona mi je uvijek potencirala meso, koje ja inace slabo jedem, ali tad sam poslusno jela kuvano i dinstano, teletinu i junetinu… Dosta voce i povrca, bez krompira, tjestenina isl. E, ja sam se trudila stvarno da jedem dosta voca i salata jer to inace volim, i to meso sam nekako gutala, ali bas nisam mogla da se odreknem tjestenina i peciva! Tako da je najbolji recept – umjereno!

18/11/2011
6:52 pm
Cekalica
Guest
Guests

Ana, sve znam – kroz tvoje i brojan dr. iskustva sa tom dr! Laugh

Meni je danas ponovo priprijetila da ne pridam ni grama do kraja prvog trimestra i rado bih i ja da bude tako, samo da mogu da se krecem malo vise (od dozvoljenih mi pola sata dnevno) i to bi bilo sjajno… Ali dobro Smile

Naravno, mislim i ja da je umjerenost u hrani kljuc Smile samo ponekad imam te ispade Wink

18/02/2012
2:50 pm
Cekalica
Guest
Guests

E sad, zanima me kako izgleda “brz” a zdrav jelovnik za trudnice? Naime, posto sam na u kancelariji minimum 8 sati dnevno, interesuje me kako se  trudnice koje rade hrane? Voce, pahuljice, kornfleks su OK resenje za dorucak ili uzinu, ali sta jesti oko rucka? Sendvici, salate,ice i ostala jela koja mozemo pojesti/naruciti iz kafica su OK jednom ili 2 puta sedmicno, ali vise of toga ne znam ni koliko su zdravi i brzo dosade. Imate li recepte za neke “brze” i zdrave zalogaje koje nosite sa sobom na posao?

18/02/2012
5:25 pm
Kristina M
Guest
Guests

Jedino to kad si vec u kancelariji, neka salata ili zdraviji malo se sendvic,pa za veceru odnosno kad dodjes s posla neku laganiju varijantu, kuvanu. Ne znam sto bi drugo mogla

05/03/2012
10:23 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mnoge od vas su pacijentkinje dr U. koja jako vodi racuna o vasoj ishrani. Mozete li za nas ostale malo napisati sta vam savjetuje, kako izgleda jelovnik itd?  ja se trudim jesti puno voca, salata itd ali  moje puno je mozda nedovoljno, pa cisto da uporedim sa vama…

usla sa u 3.trimestar i nekako mi se cini da bas prebrzo dobijam na tezini , pa bih malo da se probam kontrolisati. ja koja slatko ne volim, ali pravim mojima, morala sam odluciti da kolace vise ne pravim jer sam pocela kao luda da ih jedem itd…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/03/2012
10:40 am
kjara
Guest
Guests

Ja sam u petak bila kod doktorke zbog stitne, pa posto sam se dosta ugojila dala mi je par savjeta. Cesce obroke a manje, nista slatko, sokove, tjestenine i peciva nikako (sto ce mi bas tesko pasti), hleb isto na minimum parce uz obrok i vecera lagana.

Mamika da znas ako jedes dosta voca ili povrca isto se gojis.

Ja imam veliki problem, jako sam izbirljiva sto se tice hrane, uglavnom volim ono sto goji. Slatkise ne jedem pretjerano, tj. cokoladicu u par dana ali kako mi je rekla da ih izbacim potpuno meni se jedu nenormalno. 

Sjutra ccu kod doktora na redovni pregled pa cu vidjeti sta ce mi on reci, i on je jako strog sto se tice kilaze, ne smijem ni da mu kazem koliko sam se ugojila.

03/07/2012
2:25 pm
macence
Guest
Guests

Nije mi prva trudnoca, tada sam se bas dobro pazila, sve po knjigama, sto naravno radim i sada… Samo imam jednu nedoumicu: smijem li kisjelu vodu???? Odricem se ostalog, ali mi jedino gazirano poslije dobrog obroka pomogne varenje ili kad “zakoci” varenje zbog neceg teskog.

03/07/2012
3:34 pm
Nikolina
Guest
Guests

ja sam cula da kisjela voda nije dobra za majku-nesto vezano za kosti

03/07/2012
4:23 pm
Kristina M
Guest
Guests

Nije preporucljiva, mada mozes da je ostavis malo da odstoji u prevodu izdusi :). pa tako da je pijes

03/07/2012
5:37 pm
Cekalica
Guest
Guests

Gazirana, i uopšte mineralna voda se ne preporučuje više od jedne čaše dnevno zbog visokog sadržaja minerala, opterećuju se bubrezi, a u trudnoći su oni već dodatno opterećeni jer obavljaju dodatni posao i za bebu. Wink Kao što je Kristina rekla najbolje da odstoji malo, mada sam je ja pila i bez toga po pola čaše/čašu s vremena na vrijeme, pomagala mi je protiv gorušice.

03/07/2012
5:41 pm
Marija Novosel
Guest
Guests

Popravit se lako, ali kako posle smrsati…. Uf,sve neka muka… Nije ni biti trudan tolika ljepota….

04/07/2012
8:19 am
viktorialena
Guest
Guests

Ja sam je pila kad mi je to zahtijevao organizam, obicno ako se prejedem i sl., po jednu casicu….Mislim da ne moze skoditi, ako se ne pretjeruje!

 

Svakako treba jesti raznovrsnu hranu, ne mnogo masnu, zacinjenu i ne u ogromnim kolicinama, vec po malo a cesto. Ja sam po tom metodu nakon porodjaja, imala svega 2,3 kg viska, koja sam brzo skinula.

Poz!

04/07/2012
4:07 pm
macence
Guest
Guests

Hvala vam na savjetima… trudicu se da izbjegavam kisjelu vodu… odnosno trudicu se da se na prezderem, pa da ne moram da je pijemConfused

Vidim da sve volite tjesteninu i da se nje najteze odreci… pridruzujem se, mada za sad nemam potrebe da izbacujem/ubacujem nesto od hrane… vidjecemo kako ce se “situacija” dalje odvijatiCool

29/08/2013
10:25 am
zaza
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 9
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

negdje sam citala da se ne preporucuje da se jede salata od kupusa u trudnoci, moze li mi neko reci nesto vise o tome? 

29/08/2013
10:50 am
Kristina M
Guest
Guests

Nijesam cula, mada kupus izaziva gasove i nadimanje, pa mozda eto da ne pravi u vrstu problema

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner