A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Fraxiparinne u trudnoći ...iskustva
29/04/2014
2:48 pm
Avatar
podgoricanka p
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 114
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

upravo se zbog toga povecava doza fraxiparina. koji si mjesec trudnoce?

meni je toliki d-dimer bio vec u drugom mjesecu trudnoce, a pred porodjaj i oko 5, ne sjecam se tacno. znam da sam kleksan 1 primala tada, a to je velika doza.

samo bez bojazni i hrabro.

uz kleksan sam izgurala trecu trudnocu i rodila velikog momka koji sad ima godinu i 8 mjeseci.

poljubac i imas veliku podrsku od mene…

30/04/2014
2:41 pm
tackica88
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 2
Member Since:
28/04/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

D dimer mi je 0.57 a ja sam u cetvrtom mjesecu. Kada se povecava terapija da li znate? Da li je bolji clexan od fraksiparina?

09/05/2014
6:33 pm
bundevica
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 40
Member Since:
04/01/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Najvaznije je da ides na redovne kontrole, jedanput mesecno i dr ce ti u zavisnosti od nalaza povecavati dozu. Tako je bilo kod mene. Ne mogu ti reci koja je doza za tvoj rezultat, jer su vrednosti razlicite u zavisnosti gde radis analizu. Razliciti aparati. U mom slucaju je doza isla od 0.3 pa do 0.8+0.6 na kraju trudnoce, ali tad mi je nalaz bio bas katastrofalan. Ali uprkos svemu, izgurala sam do kraja i moj Lav sad ima 10 meseci i nema mira ni tren. Budi hrabra i jaka i bice sve ok. 

18/05/2014
6:31 pm
Avatar
FB_Sanja_Gosovic
Podgorica
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
13/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Da li znate koje sada injekciju idu preko recepta?

 

Fraxiparin ili Clexane?

 

Izgubila sam trudnocu prije 15 dana u trecem mjesecu i danas me moj dr kontaktirao da mi kaze da mi je test na trombofiliju pozitivan na 4 parametra i da cu u sledecu trudnocu(a moram cekati 3 menstruacije) najvjerovatnije primati fraxiparin ali da trebam zakazati kod hematologa.

 

Mene zanima da li znate koji je najbolji ginekolog u Podgorici po ovom pitanju?

Mi smo planirali cak i u Bg da odem kod nekog dobrog ginekologa na konsultacije…

19/05/2014
10:33 pm
bundevica
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 40
Member Since:
04/01/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Meni su u Domu zdravlja davali mesecnu kolicinu Fraxiparina po nalogu dr. To je bilo prosle godine. Najbolje da proveris u svom DZ. Da li ce ti biti propisan fraxiparin ili clexan odredjuje hematolog. Sto se tice ginekologa, vodila me je dr Crnogorac. Ne znam da li je najbolja, ali izgurale smo trudnocu do kraja. Naravno, uz ceste kontrole d dimera, sto je nezaobilazno. Sto se tice hematologa, vodi me dr Popovic u Klinickom. Ona vazi za najbolju. Kad nje nije bilo, kontrolisao me je ko je stigao. Ali sve se svodi na pracenje d dimera. Kako on skace, tako ti povecavaju dozu fraxiparina i to ti je to. Bockanje svakodnevno celu trudnocu i jos malo posle. 

24/05/2014
10:12 pm
Avatar
FB_Sanja_Gosovic
Podgorica
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
13/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga Bundevice hvala na pomoci.

 

Dr Stanisic me prati, a hematologa jos trazim… raspitujem se al niko ne zna bas za ovaj problem koji hematolog je dobar…

U Mercur Neri hvale jednu doktorku za vrsnog hematologa.

Ja cu i do Beograda poci do hematologa nekog dobrog po savjet.

 

Da li si pila i aspirin i kada ?

25/05/2014
11:16 pm
Avatar
podgoricanka p
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 114
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Anka Popovic je odlican hematolog. Privatno sam jednom bila kid j ed nog dr mislim gorica da se zove ambulanta, djecji hematolog je. Ja sam pila cardiopirin od gubitka do pojave dvije crtice. Nemoj da si toliko zabrinuta, jer ce sve biti ok sad kad znas kako se treba ponasati. Dajes injekcije, mjeris ddimer zdravo se hranis I bice beba.11

26/05/2014
10:42 pm
bundevica
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 40
Member Since:
04/01/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

U Klinickom je Anka Popovic najbolja. Ostali su daleko ispod nje. A tek neka iz Beograda sto je dolazila da menja kad su ovdasnji dr odsutni, e ta ti je najgora. Pazi ja sam iz Srbije i nisam diskriminatorski nastrojena, da ne mislis da zato mislim da je losa. Nikad me nije upitala ni kako se osecam, a kamoli nesto vise i ozbiljnije. Pogleda rezultat d dimera, koju dozu fraxiparina dobijas, prepise nalaz, pita odakle si i ajd zdravo. Ma uzas. 

Ja imam genetsku trombofiliju, Faktor V Laiden i MTHFR su mi na oba aleja, sto znaci da sam pokupila od oba roditelja. Kad se sve sabere, ova kombinacija je jedna od najgorih, ali sam ipak uspela da izguram trudnocu do kraja. Nalazi su u 8. i 9. mesecu bili ocajni. Kao kod osoba koje imaju tromb, pa sam zato dobijala velike doze fraxiparina. Dr Crnogorac nije verovala kakvi su nalazi pa me je stalno slala da radim u nekoliko lab analize da uporedjuje. Ali preziveli smo. 

Moram reci da sam bila jako disciplinovana, nosila sam carape za vene sve vreme trudnoce i na +40. Skinula sam ih pred sam porodjaj i obula nakon pa sve dok sam primala fraxi, jos 2,5 meseca nakon porodjaja jer d dimer nije spadao. 

Sto se tice aspirina, pila sam ga samo par dana jer su mi cim su utvrdili dijagnozu, odmah dali fraxi. Tada sam bila drugi mesec trudnoce, a to je period kada sam u prethodnim trudnocama imala pobacaje. 

Sada imam dozivotnu terapiju cardiopirin i folna kiselina. Folnu sam pila citavu trudnocu, srecom i pre trudnoce sam je dosta dugo uzimala, jer ona utice na MTHFR. Smanjuje rizik cak 10 puta. 

Malo sam opsirnija, ali znam da ce ti sigurno znaciti svaka rec i svako iskustvo. Kao sto sam ti vec rekla, najvaznije je redovno pracenje d dimera i terapija. Pitaj sve sto te zanima, ako znam i mogu, tu sam da pomognem. Pozdrav.

28/05/2014
4:44 pm
Avatar
FB_Sanja_Gosovic
Podgorica
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
13/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala puno od srca !!!

Svaka mi rijec znaci jer tek kupim informacije o svemu.

Sada nakon prve menstr.od kiretaze cu da odradim jos neke nalaze i to saljem prijatelju hematologu u Bg da pogleda sve.

A u Cg sam cula da je Anka Popovic najbolja ali da li kod nje ima problema sa zakazivanjem i cekanjem.

Jer sam ja sva isprepadana, ako bilo koji simptom ili problem naidje da mi se cini da nisam ok ja bih da mogu dr odmah da pozovem ili ponesem nalaze.

Sto se tice mog ginekologa dr Stanisica 24 h mogu da ga pozovem i znate i same trudnici je to spas.

Ja sam ga samo jednom i nazvala,kad sam prokrvarila ali taj osjecaj da mogu me smiruje.

Evo mojih nalaza,ako imate neku rijec za njih znacice :)

 

FV LEIDEN – WT (normalan)

FV H1299(R2) – WT (normalan)

FAKTOR II PROTROMBIN – WT (normalan)

MTHFR C677T – HZ (heterozigot)

MTHFR A1298G – HZ (heterozigot)

FXIII V34L – WT (normalan)

PAI -1 – HZ (heterozigot)

EPRC (endotelial protein receptor C) – A1/A2/H1/H2 (heterozigot tip 2)

 

Inace ovo mi je prva trudnoca, imam 25 godina.

30/05/2014
10:23 am
irenalana
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 21
Member Since:
13/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

I ja sam na fraxiparinu od 7 nedelje i sad sam 22. Idem kod Anke Popovic na preporuku mog ginekologa doc Jovanovica kojimi je rekao da obavezno nju trazim. Inace on je preporucio da radim pretrage za trombofiliju poslije dva pobacaja mada je geneticarka ostro protestovala jer je rekla da se u svijetu to radi tek poslije ti pobacaja a ja imam vec 40 godina i bilo mi je doslo jedan samar da joj opalim poslije takvog komentara ali sam samo prokomentarisala misli li ona da je normalno da cekam jos jedan pobacaj pa da radjam sa 45 ako uopste budem mogla da ostaem trudna. Na kraju su mi utvrdili mutaciju MHTFR heterozigot sto je ona prokomentarisala kao nista trasno i kao eto bespotreno su radili analize i trosili pare na mene ali je doc Anka ipak kljucila terapiju i kako stoje stvari trenutno mozda cu morati da dobijam i jacu jer mi D-dimer talno raste i trenutno je 0.57 sto je vec iznad gornje granice a ja jos imam puna 4 mjeseca. Zbog toga mislim da je doc Anka prilicno strucna i ja bih ti je svakakoprepoucila mada je kod je velika guzva. Trudnice prima petkom ali bi trebala da odes kod nje sa nalazima koje si dobila  i ona ce ti vjerovatno vec prije nego sto ostanes trudna prepisati folacin i dati nalaz da cim ostanes trudna pocnes sa terapijom koju ti onda kad utvrdis da si trudna na osnovu tog nalaza daje izabrani doc u domu zdravlja i mozes odmah da pones da je koristis a tek onda idec kod hematologa na kontrolu sa nalazom krvne slike i d-dimerom koji uradis negdje unaprijed i nosis da ti ona provjeri vrijednosti.

Evo bas dok pisem javio mi se muz koji inace nosi moje nalaze na kontrolu kod doc i kaze da je za ovaj stadijum 0.57 sasvim o tako da za sad ostjem na onoj manjoj dozi fraiparina od 0.3. Ja inace zbog nekih drugih problema koje sam imala sa trudnocom nikako ne idem kod nje vec muz nosi nalaze. Trudnice prima petkom bez zakazivanja uz uput od izabranog doc ili ginekologa.

Jos da dodam da onu doc iz Beograda izbjegavas u sirokom luku jer je meni jednom kad Anka nije bila tu n nalazu zaboravila da napise i OHB12 tako da nisam mogla da ga primim a u principu nema poja vec samo prepisuje prethodni nalaz i to cak pogresno. Cak tada nije htjela ni da procita sta pise na prethodnom nalazu nego je tjerala muza da me zove telefonom i pita kakva mi j terapija mada joj je sve fino bilo napisano naprethodnom nalazu koji joj je on donio.

30/05/2014
12:53 pm
Avatar
FB_Sanja_Gosovic
Podgorica
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
13/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala puno na iscrpnom odgovoru.

 

Znaci Anka Popovic je najbolja,cujem ja za nju da je najbolja i da je svi preporucuju.

Je li ovako po prirodi prijatna? 

Ja vec folacin pijem, i vitamin C sam ukljucila od hemofarma i jos cu da ukljucim B vitamine. To cu piti prije trudnoce.

 

Al mene brine sto sam na ovoliko parametara heterozigot. Koja je razlika u tome dal si HOMO ILI HETERO-ZIGOT?

 

Imam neku cudnu snagu, inace se jezim igli, al sam spremna na sve i bockanje i sve zivo samo da sve bude dobro.

Al se bojim same trudnoce sa fraxiparinom. :(

08/03/2015
7:14 pm
pepa
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
08/03/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Hematolog mi je zbog trombofilije dao injekcije Fragmin i moram da ih koristim svakodnevno do kraja trudnoce. Zanima me da li neko zna da li mogu da se refundiraju ukoliko ih Dom zdravlja nema?

09/03/2015
12:41 pm
Kristina M
Guest
Guests

Na listi suosnovnih lijekova tako da da, ali provjerite u Fondu za svaku slucaj

26/06/2015
4:20 pm
andjelcic
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
26/06/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Da ozivim malo temu,ako ima koga 🙂 Naime,u osmom sam mjesecu trudnoce, jako sam zabrinuta jer mi d dimer bukvalno “divlja”,prije otprilike 15 dana je bio 3,37 da bi se nakon povecanja terapije fraksiparinom 0,6 ujutro i 0,4 uvece smanjio na 2,15. I opet sam juce radila nalaz nakon 8 dana i povecao se na 2,59. Brinem se jer razmisljam koliki ce mi biti do kraja trudnoce,ako je sad vec ovoliki. Od urodjenih trombofilija sam uradila jedino PAI i ja sam 4g/5g heterozigot. Za ostale mi je doktorka Anka rekla da ih radim posle porodjaja jer bih ovu terapiju svakako primala. Dokle zapravo moze da ide ovaj d dimer,a da sve bude kako treba?

26/06/2015
10:59 pm
pepa
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
08/03/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Nije mi poznato koje su gornje vrijednosti d-dimera po trimestrima, mada sam na razlicitim forumima nailazila na razlicite slucajeve, pa je tako jedna zena pisala o tome kako joj je d-dimer isao i do 5, ali je uz terapiju, ipak sve bilo ok. Ja sam u petom mjesecu i trenutno je 1.16, primam fragmin 2500, na 12h. Doktorka je rekla da je to pod kontrolom i da za 4 sedmice uradim nove nalaze. Ako pronadjem neke referentne vrijednosti po trimestrima, proslijedicu ti.

26/06/2015
11:35 pm
mamita1
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
26/06/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

imam iskusta, dva put primala Kleksan,obje mi trudnoce uspjele nakon dvije neuspjesne, citala sam puno o tome na jednom Hrvatskom sajtu,tamo je vazilo da u prvom trimestru treba dimer da je do 0.5, u drugom do 1 a u trecem do 1.5 uz terapiju.

isla sam kod dr Anke Popovic, odlicna je, prijatna i fina, u prvoj trudnoci uz heparin dimer mi je do kraja bio oko 1.5 dok mi je u drugoj poslednja dva mjeseca skakao uz terapiju 0.8 plus 0.2, i to prelazio 3 sto mi je bilo stravicno, ja povecam terapiju on jos skoci mjesto da pada, al na kraju je sve proslo dobro, tako da mislim da ne morate paniciti zbog skoka dimera, bitno je da se heparin prima redovno i da su protoci na ultrazvuku ok i da beba fino napreduje, to je glavni znak da li je terapija adekvatna.

puno srece svim trudnicama, samo hrabro!

26/06/2015
11:44 pm
pepa
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
08/03/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Nasla sam i ovo na jednom sajtu:

http://www.perinatology.com/Re…..-Dimer.htm

27/06/2015
10:36 am
andjelcic
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
26/06/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Pogledala sam ove refefentne vrijednosti,mada je meni doktorka rekla da je do kraja trudnoce dozvoljen d dimer do 2,20. 

A evo bas na ovom forumu sam citala da je jednoj clanici bio oko 5 pred porodjaj,pa me to tjesi. 

Beba,hvala Bogu,napreduje dobro,cak je nekoliko dana unaprijed po razvoju,to za protoke mi niko nije pominjao,mada pretpostavljam da ako beba napreduje fino da su i protoci dobri. Ispravite me ako grijesim.

A stvarno sam preplasena,svaki put kad odem da radim nalaz d dimera,prestravljena sam,a mozete zamisliti tek kad vidim da se povecao. 

Bojim se najvise da nesto naglo ne krene kako ne treba,da se ne stvori kakav ugrusak i da krene na bebu.

Mozda bih trebala da malo vise pozitivno razmisljam,jer ovako samo skodim bebi i sebi. Zaista puno znaci kad se cuju tudja iskustva,malo se ohrabrim. 🙂

Inace,kakav se porodjaj preporucuje kod trudnica koje su na heparinu i da li je trombofilija kontraindikacija za epidural?

27/06/2015
11:55 pm
pepa
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
08/03/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Svuda sam citala o tome kako epidural, pa cak i prirodni porodjaj nijesu preporucljivi kod trudnica sa trombofilijom, pa sam pitala svog ginekologa i on mi je rekao da to nije tacno. Generalno, kad je trombofilija u pitanju, misljenja su sasvim podijeljena, cak postoje znacajne razlike na ovu temu izmedju ginekologa i hematologa. Meni je, recimo, hematolog govorio da nema potrebe da radim te testove, a moj ginekolog je insistirao, pa sam ih odradila, privatno, naravno. I dobro je sto jesam.

28/06/2015
12:29 am
andjelcic
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
26/06/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Zasto? Jesi li na kraju dobila epidural? Ja zaista nisam pitala hematologa,ali ginekolog mi je rekao da imaju da se odrade neki testovi. 

Inace,danas sam se cula sa doktorkom ,rekla mi je isto sto sam i ovdje procitala,a to je da je najbitnije da plod ne zaostaje u razvoju i da su dobri protoci,a da postoje zene kojima d dimer bude po 5 ili 6,pa sve bude ok,i nazalost one kojima je u normali,a ne bude kako treba. Izgleda da kod trombofilije nema pravila. A zaista je od svega najteza neizvjesnost.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
27 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…