A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Kako ih motivisati
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
25/10/2010
5:49 pm
Lidija
Guest
Guests

Imam tri skolarca-sedmi,peti i prvi razred.

Svi su nevjerovatno razliciti u svakom mogucem pogledu.Jedan je zatvoren i veoma tesko je doprijeti do njega,izvuci ima li kakav problem i sl.Skola mu nekako vise nije zanimljiva,sve mu je skoro napor.Ima te radne navike da zavrsi domaci ali da sjedne da nauci lekcije je problem,i jos danas nauci a sjutra vec ne zna ni pola.(toliko o tome misli)

Drugi je otvoren,komunikativan,uvijek ima odgovor na svako pitanje.Tako i u skoli ,sve lako i veoma brzo(prebrzo),a ako mora malo da prione na posao to su muke.Prvo nervoza a onda zavrsi obaveze bez nekog problema.

Treci je miran i povucen,ali odgovoran i zavrsava svoje obaveze bez ikakvog problema ili odlaganja.Iako jos mali ali veoma vodi racuna da nije naporan ili dosadan,da nekome ne zasmeta njegova igracka,pojacan crtani ili bilo sta.

Izmedju njih sam ja,majka koja pokusava da bude prije svega prijatelj sa svojom djecom.Trudim se da sacuvam povjerenje i odnose kao kad su bili manji i nije bilo tih uzora iz okoline koji ne postuju i ze slusaju nikoga.Trudim se da im posvetim vrijeme kao i ranije,ali sad moram da prepoznam trenutak kad nisam ” dosadna”(starijim).

Slobodno vrijeme osmislimo i dobro se zabavimo,ali ne znam kako ih motivisati da bolje i pazljivije uce i da to nije na silu.Ne znam kako da shvate da je to za njihovo dobro,pogotovu sto oko sebe imaju neke primjere koji su suprotni onom sto ja govorim(i onaj …….. je ucio pa ne radi ili …… nije ni srednju zavrsio a ima milione).

Cini mi se da je ovo zadnji voz da ipak budu i ostanu na pravom putu u ovom ludom vremenu.Confused

25/10/2010
9:10 pm
Kristina M
Guest
Guests

Odlicna tema za obraditi 🙂 Odmah predlazem nasim saradnicima 🙂

25/11/2010
9:45 am
Lidija
Guest
Guests

Izgleda da sam usamljen primjer roditelja sa vise skolaraca odjednom,razlicite dobi…
Potpuno sam zbunjena u vecini slucajeva vezano za njih)))
Sa ovim mladim tinejdzerom se najgore snalazim,sa jedne strane je osjetljiv,dobar,a sa druge strane kao da ga nista ne dodiruje i ne zanima.Treba ga posmatrati i pratiti 24 casa i pokusavati prepoznati trenutak za razgovor ili njeznost,ili s druge strane kad ga treba ostaviti samog jer mu je to “potrebno”Confused

25/11/2010
12:40 pm
Tereza
Guest
Guests

Imam i ja dva skolarca, treci i sesti razded, a za dve godine ce to bti 8, 5 i prvi, veselo Laugh

Kod mene oni idu u razlicitim smenama sto je meni prilicn nezgodn ali bar mogu pojedinacn da im se posvetim dok je ovo drugo u skoli.
Sta da ti kazem nije lako biti mama a svako dete je covek za sebe i treba mu pristupiti na svoj nacin.
ore glavu mozemo mi to 🙂

25/11/2010
1:07 pm
Kiddo
Guest
Guests

Lidija i mi smo u tim godinama mislili da nam skola nije potrebna, da ucimo samo zato sto nas roditelji tjeraju na to.
Na zalost, sjetimo se da je suprotno onda kada je kasno – kad ne upisemo srednju skolu koju smo zeljeli, ili kada smo je jedva upisali preko potegnutih veza, pa kad ne upisemo ni fakultet koji smo odabrali, vec neku poslednju alternativu i sl.
I ja vec sad razmisljam kako da im na vrijeme ubacujem te crvice misli da ne uce za mene, da je skola za njih vazna itd. A i ocekujem da ce u pubertetu i pola tog ubacenog da padne u vodu Confused

04/12/2010
8:49 am
Lidija
Guest
Guests

Jedno je sigurno snage ,nerava i truda nikad dosta…..

10/04/2011
10:15 pm
znljubica
Guest
Guests

Slobodno vreme počinje onda kada se ispune školske obaveze. Tu nema ubeđivanja, to je jedino što oni rade.

11/04/2011
11:03 am
draganica
Guest
Guests

Jeste da nemam djecu školarce ali imam sestrične koje su u trećem i šestom razredu. Vjerujem da je tetkama (koje to i ređe rade) lakše da motivišu djecu tog uzrasta nego roditeljima koji često nemaju vremena ni živaca da sprovode promišljen plan gdje se zna što kada ko radi

 

Mlađa je tip da sama sve radi i da vrlo rijetko traži pomoć. Njoj je za motivaciju (u rijektim momentima kad joj je uopšte potrebna), dovoljno da joj kažem da sa svakim urađenim zadatkom ima “vijugicu” više u glavi i da je mrvicu pametnija. Njoj se sviđa izraz “vijugica” (da mi je da znam kako je zamišlja :)), pa rado prihvata taj način.

Starija već nije tako samostalna i samodovoljna, ali jeste takmičarski nastrojena. Kao većina djece ne voli da vježba puno. Zato kad sa njom radim kažem – kad se ova strana uradi bez greške, nema više zadataka. Njoj su jasna pravila pa prihvata, dok obje strane poštuju. Pošto voli pare da skuplja (mali Kir Janja) sa njom postavljamo šeme – izazov-nagrada. Jeste da možda nije pedagoški, ali je kod nje upalilo kad se dogovorimo da za pogrešno urađene zadatke ona meni da 1 euro (ili deset centi) iz kasice, a za dobro, ja njoj dvostruko.

Takođe, ono što uvijek radim je da mi one naprave raspored – u koje vrijeme će se raditi i vježbati, a onda to mora dase ispoštuje.

18/04/2011
9:48 pm
znljubica
Guest
Guests

 Osnovni principi koji su važili tokom školovanja moje dece bili su:

Školska pravila se moraju poštovati!

Školske obaveze se moraju izvršavati!

To je jedini posao koji oni rade. Kada se obaveze izvrše onda sam im dozvoljavala da organizuju svoje slobodno vreme kako žele.

Tu ne bi trebalo da bude nikakvih kompromisa.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
12 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…