A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Lazanje - bolje nego u restoranu :)
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
28/01/2011
11:54 am
draganica
Guest
Guests

Evo imam predlog za ručak koji će se dopasti svakome – lazanje. Po receptu oca moje prijateljice, Italijana koji je došao u II sv ratu u Podgoricu, bio kuvar u vojsci i izgubio glavu za Podgoričankom sa kojom je napravio veeliku familiju. U originalu se koristi parmezan sir, ali ja više volim edamer jer se topi.

Potrebno (ovo otprilike, ja nikad nisam napravila dva puta isto 🙂

Fil:
500 gr mljevenog mesa
konzerva pelata (malo paradajz soka odvojiti za preliv preko gornje kore lazanje)
2 svježa paradajza
2 manje glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
čaša crnog vina
bijeli luk (može i u granulama)
ruzmarin (ako je svjež samo nekoliko isjeckanih listića, suvoga ide najmanja kašičica)
bosiljak
kašičica šećera (pojačava ukus paradajza)
so (najbolja ona kalijumova zdrava 🙂
maslinovo ulje

Bešamel sos:
500 ml mlijeka
maslinovo ulje ili maslac
2 pune kašike brašna
sok od 1/2 limuna
so, biber i kim u prahu ili muskatni oraščić (mrvica)

400-500 gr sira (ja volim Imlekov edamer, može da se renda, ali je mnogo lakše kad je već izrezan na listove, pa samo ređate)

Kore:
može kupovne, ali tajna ovog recepta je da se prave palačinke i one koriste kao kore – neuporedivo je mekše jelo i ukusnije.
Ako pravite palačinke, trebaće otprilike 8-9 komada (8 punih kašika brašna, 2 jaja, mlijeka koliko treba, so, ulje)

PRIPREMA:

U šerpi na maslinovom ulju propržiti mljeveno meso (dok ne izgubi crvenu boju) i sitno narendanu šargarepu. Zatim na površinu mesa sipati sitno sjeckan crni luk (tako neće zagoreti nego samo postati staklast). Poslije nekoliko minuta promiješati i sipati vino. Kad vino uglavnom ispari, smanjiti vatru na srednje ili još malo niže, dodati pelat, sjeckan svježi paradajz, začine i krčkati. Što duže, to slađe. Ja stavim i do 2 sata. Paziti da ne zagori.

Bešamel:
Na maslinovom ulju ili maslacu propržiti 2 kašike brašna. (odnos ulje-brašno je dobar ako se brašno upije u ulje, ne smije da bude previše suvo). Kad brašno porumeni (nikako da zagori), smanjiti vatru ili maći lončić sa ringle kako biste malo po malo dodavali mlijeko uz konstantno miješanje drvenom varjačom. Grudvice ne bi trebalo da se stvaraju ako vatra nije prejaka. Kad bude dovoljno gusto (malo gušće od jogurta), dodati so, kim i limunov sok i promiješati.

Odvojiti malo bešamela za preliv gornje kore lazanje, a ostatak sipati u meso koje ste skinuli sa šporeta i promiješati.

Ređanje u vatrostalnu posudu:

1 sloj kora (ili palačinki, koje ćete izrezati tako da mogu da pokriju dno posude)
1 sloj mesa sa bešamelom
1 sloj sira

pa opet isto još jednom, dok bude fila.
Posljednji sloj treba da bude kora.
Preko posljednje kore preliti mješavinu bešamela i soka od paradajza. Ja stavim i malo parmezana i bosiljka preko.

Zapeći oko 30 minuta na 180 stepeni.

Izgleda komplikovano, ali nije… I nema ko nije oduševljen 🙂
Prijatno

28/01/2011
12:55 pm
Kristina M
Guest
Guests

Draganice, salji na PP neku sliku ovih lazanja, pa da objavim cijeli recept u podebnom dijelu sjata koji se bas na njih odnosi

28/01/2011
3:27 pm
draganica
Guest
Guests

e jedino da kradem po drugim sajtovima, ili da čekamo do sjutra kad su na meniju 🙂

28/01/2011
3:41 pm
Kristina M
Guest
Guests

Cekamo:))) Bolje original da imamo:)

31/01/2011
11:54 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

bas dobro zvuci, i sto volim recepte sa pricom 🙂 proslost, ljubav, italija … 😉
jeste gledale film Dzuli i Dzulija? kako je dooobar…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

31/01/2011
12:59 pm
draganica
Guest
Guests

Jeste, i meni je ovo jelo draže zbog draguh ljudi na koje me podsjeća i na taj šmek koji su Italijani donijeli, bar što se hrane tiče :).
>Film nisam gledala, mada sam čula preporuke

20/04/2012
11:22 am
alba
Guest
Guests

E ovo cu sjutra da probam!

20/04/2012
11:34 am
Tamara 2
Guest
Guests

aaa ovo se mora praviti

20/04/2012
12:10 pm
NemAna
Guest
Guests

Njama njama. Sad ga kopirah, pa ako nas posluži sreća, da pravim ovo za vikend.

20/04/2012
12:28 pm
macence
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Ce probamo, zvuci interesantno…

Je li ko probao moje zelene lazanje? Kako su ispale? Ostavila sam nedje recept na forumu

20/04/2012
3:16 pm
kaja69
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Nevjerovatno je da sam baš juče razmišljala o lazanjama. I evo danas receptić.

Obavezno ću ga isprobati za vikend i javiti kako je ispalo. pozz Smile

20/04/2012
9:57 pm
alba
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Macence, a dje su ti te lazanje? Nema ih ovdje u receptima?

20/04/2012
11:00 pm
macence
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

@Alba: evo ih nadjoh u “sta kuvam danas”, davno sam to postavila:

Zelene lazanje.

Obariš zelenu boraniju (ja stavim onu jednu frikom kesicu) i oko pola kile zelja u slanoj vodi (ja to odvojeno barim). Izdinstaš malo luka crnog i 2 male/1 veću tikvicu. Obareni zeleniš dodaš izdinstanim tikvicama i luku i dinstaš sve zajedno oko 5 min. Bešamel sosom zalivaš listove lazanje i redaš smjesu i tako redom dok ne potrošiš materijal. Poklopljeno (ja foliju stavljam) peći oko 30 min, pa još 5-10 min otklopljeno da se zapeče… NJAMI!

24/04/2012
9:56 am
kaja69
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Lazanje bile na meniju u nedjelju. Svi bili oduševljeni, pa čak i svekrva.Wink

24/04/2012
10:12 am
Danchy
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Sviđa mi se ovo spajanje bešamela i mesa! Mnogo jednostavnija varijanta! Super.

Ja ih pravim slično…samo bez vina i šargarepe…od šargarepe mi dobiju previše slatkast ukus. Ali ovo sa spajanjem bešamela i mesa od sad, definitivno, primjenjujem!!! Hvala Wink

24/04/2012
11:56 am
Tamara 2
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Pravila juce,savrsene su Smile

24/04/2012
1:22 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
17sp_Permalink sp_Print
0

o kojima pricamo -o draganicinim, ili “macencetovim” ?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

24/04/2012
2:10 pm
alba
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Pravil i ja, tek danas. Odusevljeni smo! Samo cekam da mali probirljivac rpoba!
Ove sto je preporucila macence probamo u toku sedmice. To cu malom morati da podvalim kao novu vrstu gibanice ili tako nesto, jer cim vidi zelenis pocne da izvodi.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1042

Posts: 23476

Newest Members:

_271, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…