A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Ideje za zdrave djecje obroke
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
11/04/2011
1:37 pm
Kristina M
Guest
Guests

Imam strasno veliki problem sa smisljanjem zdravih i raznovrsnih obroka za djecu, a koje bi oni na kraju pojeli. Mogu reci da su veoma izbirljivi, i ne previse zainteresovani za bilo kakve obroke sa povrcem i vocem (mislim na dorucak i veceru). Dorucak, manje vise nekako smislimo, ili keks i mlijeko, zitarice, pahuljice, przenice… ali vecera, mada i uzina za skolu, za najstarijeg. Dajte kakve predloge, skratite mi muke 🙂 

11/04/2011
2:50 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Isti problem, rucak nam nije toliko problematican koliko dorucak i vecera.

Volela bih da cujem neke predloge. Evo sta moj sin jedino jede:

dorucak: iskljucivo zitarice, drugo nista ne dolazi u obzir, i to: ovsene, razene, kinoa, ili kupovne kao sto su Cheerios ili kornfleks. Sve to jede sa jogurtom i u kombinaciji sa raznim suvim ili svezim vocem, mlevenim bademima ili lesnicima.

Nesto slicna opcija mu je granola, tj. zitarice ispecene sa medom, maslinovim uljem, suncokretom, bademom i suvim vocem.

Vecera:- integralni mafini sa nekim vocem (borovnica, visnja…)

-projice sa sirom i zelenisem

-puter (obicni ili kikiriki) i dzem

-sir, hleb i paradajz

-palacinke

-palentu sa sirom (uz tesku mukuConfused)

I tu bi se spisak zavrsio. Jaje ne jede ni u kakvom obliku, a uz sve ove kombinacije obavezan je jogurt.

 

Da cujemo i ostale mame. Dajte jos predloga

11/04/2011
2:52 pm
majal
Guest
Guests

Ah bojim se da će ti malo ko ovdje moći skratiti muke! I ja imam isti problem, sve nam se vrti oko tijesta, kremića, omleta i to je to. Govorim o doručku/večeri. Ručak uglavnom bude solidan, ali posebno interesantan kad su prženi krompirići na meniju 😉

Ja nekako uspijevam da, praktično otkad je moj Ognjen počeo da jede čvrstu hranu (a sada ima 3ipo god) održim isti raspored. Da se zna da postoje 3 glavna obroka i dvije užine.  NEkako nam je navika da se voće jede u kombinaciji sa čokoladicom, tako da imamo ta dva dnevna termina za slatkiše i uglavnom se to tako poštuje ( ima izuzetaka naravno).

Npr. pravimo “čokoladne aviončiće” 🙂 A radi se o banani iskidanoj na kolutove i kinder čokoladici na male komadiće za svaki kolutić banane. I to tako “doleti”  do usta 🙂                    Eto ne znam koliko će mi to još prolaziti.

Sve u svemu, mislim da je jako teško napraviti neku baš zdravu kombinaciju namirnica, barem meni. Sve se nešto tješim kad mu dam picu, da bi (da hoće) praktično to isto pojeo u sendviču. Jer ovako nema šanse da hoće da jede sir niti bilo šta suhomesnato.

11/04/2011
7:11 pm
draganica
Guest
Guests

Kad sam mala bila uvijek bi mi dobro došla za večeru stara dobra popara (eto bar ima sira i mlijeka – zdravo :)). Kačamak takođe (palenta)

Moja je majka imala trik kad hoće da nam da povrće koje ne volimo  – napravi potaž, doda malo pavlake i kockice od preprženog hljeba koje smo “hvatali” po tanjiru. A može i za večeru – što da se čorbica jede samo za ručak?

Ako vole pite – gibanice, zeljanice, sa pečurkama, krompiruša…

12/04/2011
11:39 am
ana
Guest
Guests

MOj maleni (2.8 godine) obozava sve kuvano, meso, povrce tako da nam je rucak super!

Za dorucak uglavnom jede ovsene na mlijeku sa ili bez keksa, griz, hljeb sa puterom i dzemom, jaja na razne nacine, popara,  kiflu namazanu kajmakom i jogurt, palacinke i przenice vikendom.

Vecera: nekad jede nesto od rucka tipa corbicu, ribu, musaku, snicle isl, a cesce palentu sa kajmakom i jogurtom, tunjevinu sa paradajzom, razne kiflice ili mini pice koje ja pravim pa zamrznem i vadim po potrebi, pitu sa spanacem, tople sendvice – klasicne ili sa tikvicama – ove obozava, pljeskavice od tikvica, musaku od spanaca bez mesa, neke makarone ….

Sa vocem nemam problema, to je redovna uzina. Ali ako vam nece voce, sto je kod njega bio slucaj u jednom periodu, kod mene je palilo da mu isjeckam razno voce, pa napravim zeku ili nesto sl, dam mu viljuskicu i onda on sam bocka i jede prvo uho, pa brke, isl. U tom periodu kada nije bio bas lud za vocem, znala sam da mu napravim vocni jogurt, stavim pola banane, solju jogurta i jos nesto (borovnice, kajsije isl), smiksam, nekad dodam i kasiku meda – to je uvijek htjeo. Skoro smo zajedno pravili i neke zdrave keksice sa ovsenim i jabukama – bas ih je lijepo jeo, zabavili se praveci i brzo su gotovi, a to je zgodna uzina za ponijeti.

Slatkise i grickalice jede, ali  umjereno. Uvijek mu prvo dam voce, pa kad pojede jabuku, moze nesto da gricka ili uzme malo cokolade, to mi je potpuno ok.

13/04/2011
12:47 am
Tajchi
Guest
Guests

Eh, kod nas je rucak bio problem. A, sad u vrticu jede Cool i rucak. Da covjek ne povjeruje. Obzirom da sam obisla i obisla i nutricionista i pedijatara i raznih ljekara zbog njenog jela, prenijecu preporuke:

– za dorucak proteine, kako bi dali energiju jer je dorucak jaaako bitan. To znaci: kajgana proprzena na maaalko putera na teflonskom tiganju sa dodatkom kajmaka, pavlake, nekog mladog sira… Moja malena i to jede po sat vremena uz prenemaganje i svaki drugi zalogaj ima nagon na povracanje, a ja joj sve to zajedno umutim, pa onda kad se isprzi na puteru jos joj dooobro ugnjecim viljuskom. Za starije, recimo, preporuka je u kajganu dodati sunkaricu, pilecu, ne parizer, nego ono cisto meso. Ovdje ima i zdrebecih sunkarica, bez dodataka i konzervansa, ali, mi to nismo probali. Sledeci predlog je popara, onda palenta u koju se doda kajmak (za starije sunkarica) a ja dodam sira koji napravim, ili koziji mladi, i muckano jaje koje kad je palenta skoro gotova umutim u to. Ne osjeti da je jaje. TAKO JE HRANE I U VRTICU. Sledece je projica (kukuruzno brasno, kajmak, sir…), ili carska pita ali bez krastavaca i konzerviranih paprika. Za stariju djecu tu je kajgana sa slaninicom, siiitno cjeckanom, hleb namazan pavlakom ili blagim kajmakom (srecom ovamo ga ima od 1 dana, ali jos nismo poceli tako na hleb sem kad ga kamufliram u jelo). I naravno – przeniceeee 🙂 (Malena ih nece, a ja ih obozavam i pokusavam da je naucim). Naravno, DORUCAK JE UZ NEZAOBILAZAN KEFIR (ili jogurt do 3 god sa 3,5%)

– uzina je obavezno voce (u vrticu dodaju i keks, za malene bezglutenski, za starije posni, bez mlijeka, ako neko ima problem sa laktozom) i tu se stavi nekoliko vrsta voca. Ja sam od sestre dobila (HVALA JOJ DO NEBA) sejker sa TV shopa, koji i narandzu sa sve onim bijelim dijelom usitni i napravi gustis, tako da mi dijete i to jede, inace, nema sanse da bi je probala. I ja imam zdravu uzinu, jer ostane i za mene. Kupim male banane pa dodajem: smrznute borovnice (predhodno izvadim na vrijeme iz zamrzivaca da se otope malo), ili narandzu, ili jabuku, ili tropsko voce smrznuto (sve ovo ima u Maxiju) umutim, sipam u ciniju, dodam keksa (nekad ovsene mekinje, nekad psenicne, nekad jecmene, razane, prosene pahuljice, ma uglavnom sta imam trenutno) i to suuuper pojede. To joj je najmilije. Nekad, ako je nacela sok, a popila samo par gutljaja, ja dodam i sok pa zgusnem keksom.

– Rucak voli supu, i samo bi nju jela, ali, kuvala sam joj stvarno svasta i svaki dan raznovrsno. I uz rucak pije Campina kefir 3,5%

– Druga uzina kod nas kuci je bila pecena tikva sa bananom (ako je nije bilo u prvoj uzini), ili sirom (onaj mladi, svapski, nesoljeni, sto se koristi i u kolacima), ili sa keksom (ako su bile pahuljice za 1. uzinu), nekad skuvam tapioku, nekad puding koji sam sama pravila sa malo gustina i od cokolade, a danas, kad je starija, pojede i pitu od jabuka, tikve (dunju nije htjela), mafine od kukuruznog brasna i banane (mogu i sa sargarepom da se prave, jabukom, tikvom) prelivene cokoladom, sutlijas, ovseni keks (kupila sam u DM-u i organske galete sa medom unutra), kupila sam aparat za galete pa cu i to poceti da joj pravim, nekad, ako smo vani, htjela je cheese cake, drugi put nije nego samo mafin. Tako, uglavnom nesto kao dezert. U vrticu imaju: pitu, sitlijas, ovseni keks, mini tortice…

Nekad, ako nemam bas za desert nista konkretno, meni je bitno da ona jede, pa joj dam keks, a onda, kao pred veceru, dam supu. To hoce uvijek.

– Vecera treba da su ugljeni hidrati, jer oni, za razliku od proteina koji daju snagu, cine da dijete lakse utone u san. Tako da navece ima “Dobru ovsenu kasu”, nekad Nestle – 8 zitarica (na zalost dolje ih nema a meni su najbolje i bez secera, sitne su, a Milupa mi je krupna, dok je Lino presladak), pirinac sa tikvom, ili malo pecene jabuke i malo cimeta, griz, juce prvi put jela “pinku” (palacinku) ali to samo zato sto smo bili u gradu, kuci je ne bi nikad pojela. Za djecu koja vole palacinke, to je super, onda hleb sa dzemom, makarone… Ja bas pratim, ako jede pahuljice navece, onda ujutro sama trazi tutu, i kaki u nju 😉 A onda, na prazan stomak, super mi i doruckuje. Dr. mi je rekla da nastavim tako, jer je nabolje navikavati organizam na to jutarnje praznjenje, pa onda dobar dorucak. S tim sto ona ujutro prvo popije sokic od jabuke ili narandze (ja pravim) i jede med (ali, posto nas zeza polen, moracemo da napravimo testove i vidimo da li smije med i dalje) i to radi dok sjedi na tuti i gleda Pepu ili Nodija (takodje preporuka nutricioniste, da nesto piju dok sjede na tuti, jer ce se tako nauciti da piske zbog punjenja besike).

Eto, nadam se da sam pomogla, makar malo.

13/04/2011
1:05 am
Tajchi
Guest
Guests

Jos nesto da dodam, uopste se ne opterecujem ako joj nije raznovrsno za dorucak, bitno je da je zdravo. Mislim da mi mame danas vise pravimo problem oko jela nego nasa djeca. Malena hoce palentu sa kajmakom i sirom, i ja je dajem, skoro svako jutro, nekad uguram poparu, vikednom proja i kajgana. Znaci, ima dovoljno jaja, sira, kajmaka, kukuruznog brasna, putera, sve zdravo i sve ono sto hoce i moze da pojede. Ma, nasi su stari odrasli na kukuruznom hlebu i siru i to svaki dan i zdraviji su od nas pojedinih. Kad joj malo poraste, jesce i hleb sa namazan sa sirom, i kajmakom, i mini pice (kad ja napravim) i jos dosta toga.

Osim toga, znam dosta odraslih ljudi koji jedu pahuljice (razne) za dorucak uz jogurt, neki uz bijelu kafu, neki uz sok, i to im je sasvim dovoljna kolicina zitarica (po piramidi zdrave ishrane) za cio dan. Tako da, eto, odrastose i oni, bez proteinskog dorucka (vazno je da imaju sve namirnice dnevno, ako moze po redosledu-moze, ako ne, neka pojedu kad oni vole, nismo svi isti).  A meni je kod bake u Vojvodini najmilija klopa bila: hleb namazan mascu, sa malo soli i paprike odozgo ( a mm na to vice FUJ). Ona nam je pravila i makovnjace, pa “prepljetane” – kvasno slatko tijesto, sa grozdjicama unutra, a pletu se pletenice, mmmm, rezance u mlijeku sa makom, pite, “kapuscenike” (tijesto koje se przi ili pece, izgleda kao podgoricki kolac, samo je mekse i ima kiseli kupus unutra) i to narocito zimi, kad kupusa ima, salcice, kiflice razne, krofne i to sve, sjecam se popodne kao dezert ili navece, jer se tijesto kvasilo tokom dana i razvlacilo u kuhinji. Pravile su one i domace tijesto za supu i TARANU (joj nju zaboravih) slanu, sa kajmakom i sirom, kuvanu u vodi, ili slatku, kuvanu u mlijeku, pa sa grozdjicama a mi naberemo orahe, pa krcamo i dodajemo unutra. Eto, sjetih se da sam je iz par puta dala za dorucak, u slanoj varijanti, moram je opet napraviti jer je nemam. Super je obrok, a ima recepata na netu i za makedonsku sa jogurtom, i za obicnu. Meni je ona medju najmilijim jelima iz djetinjstva a mm je nikad nije jeo 🙁

Ako ne nadjete, a pozelite, napisacu kako.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…