A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Fondan/Ticino masa
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
29/03/2012
1:13 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Recept sam nasla na netu, isprobala ,odusevila se lakocom jer sam mislila da je fondan cudo rezervisano sam za Badija- cake bossa, kad ono …nije Cool

Evo ga ,mjere su male, ja koristim kasicice za sirupe ili sprice:

60ml hladne vode, 1kesica+1 mala kasicica zelatina u prahu, 8 supenih kasika fruktoze (vocni secer), 15ml glicerina, 1 kg kupovnog secera u prahu

(mozda vam ode i vise, i nemojte kuci mljeveni jer je kupovni dosta sitnije mljeven, a to se trazi)

fruktozu i glicerin(glicerol) cete naci u svakoj apoteci, to dvoje ne bi trebalo kostati vise od 3 eura ukupno. glicerin je jestiva tvar, tj bezbjedan je za upotrebu u najgorem slucaju kad bi neko pojeo citav fondan sa torte, jer na cijelu ide 15 ml (a tesko da ima takvih) zavrsio bi ubrzo na wc i to je to Laugh fruktoza je zamjena za bijeli secer i nju koriste dijabeticari dakle bezbjedno je i to. 

boje sam koristila u prahu, mada nisam bas zadovoljna postignutim nijansama, nisu to boje tipa Wilton, vec od crvene ne mozes dobiti crvenu nego roze itd…ali ok. tecne nisam , jer dodavanje tecnosti mijenja strukturu i onda je ishod nepoznat. Ako mozete naci wilton boje, navodno ih ima u srbiji, to je prava stvar.

 

Vodu zaliti na zeelatin da nabubri. Fruktozu staviti u loncic dodati 1 kasiku vode i staviti na ringlu na lagano, da se otopi i dobije gust sirup  ali ne smije da pozuti. Skloniti sa ringle i poslije 10-ak sekundi dodati malo po malo mijesajuci i glicerin. Sada tu vrucu smjesu sipati u zelatini mijesati da se otopi.

Secer u prahu (ne cijelu kolicinu, mozda 800gr) staviti u dublju posudu, napraviti udubljenje na sredini i dodavati po malo dobijenu smjesu i mijesati plasticnom kasikom (da od drvene ne poprimi boju ili miris hrane). Uskoro ce se smjesa stvrdnuti i mora se nastaviti mijesenje rukama kao tijesto.MIjesiti do fine gustine za oblikovanje, i po potrebi dodati secer u prahu da se smjesa ne ljepi za ruke.Treba biti kao razmeksali plastelin.

Uviti u plasticnu foliju  dobro zatvoriti i drzati na SOBNOJ temperaturi, nikako u frizideru ( ja sam tako zamotan u foliju, dodatno stavljala u taperver posudu).

Boju dodajete u po malo smjese koliko treba za odredjenu figuricu i sl., nije lose raditi sa medicinskim rukavicama jer neke boje se tesko skidaju.Boja se takodje moze otopiti u 1 kap vode radi lakseg rada ali svako razrjedjivanje smjese zahtjeva i dodavanje secera da bi konzistencija bila ista.

ako se smjesa ponekad stvrdne, ima spasa, samo je tako uvijenu staviti kratko u mikrovalnu na par sekundi ,5/10 i omeksace opet za rad. 

kao podlogu za valjanje fondana uvijek posipati secer , najbolje pogledati na yt neki video ima ih puno.

figure uvijek dan , dva osusiti na zraku rije stavljanja na tortu a na fondan se lijepe tako sto mrvicu fondana, kao zrno graska  otopite u par kapi vode, i cetkicom nanosite kao i svako ljepilo.

ako mi jos sta padne na pamet dopisacu, a i vi pitajte ako sam sta propustila ,

Smile

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/03/2012
1:24 pm
wesna
Guest
Guests

Isproban recept,ne moze da ne uspijeSmile

Ja sam se bojala kako cu raditi itd medjutim jednostavno je,kao plastelin..

Na Gintašu prodaju boje-u prahu i neke gel boje,koje ja nisam isprobala pa ne znam kakve su .Boje u prahu-kako koja,npr žuta je super,zelena,plava isto….crvena vise ispada roza..ja ipak volim kad radim sa fondanom da to budu intenzivne boje ..

29/03/2012
1:26 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

evo dobar video kako se nanosi fondan na tortu, jos sam zaboravila reci da precnik fondana treba biti 2 visine +precnik torte da bi sve lijepo pokrio. 

Takodje fil ispod fondana ne smije biti neki tipa slag ,vocni  itd, da ga ne bi raskvasio, vec je pozeljno premazati tankim slojem maslaca ili margarina umucenog sa secerom (butter cream). 

Dalje ako zelite mat efekat, samo ostaviti tako da se osusi a ako hocete da se cakli onda tanko premazati cetkicom /kistom namocenim u vodi sa otopljenim fondanom (kao sto sam napisala za lijepljenje figurica) .

feature=related

 

ovo mozda sad zvuci komplikovano ali nije pozeljno je npr kad imate mir ili uvece kad klinci zaspu, ili sto da ne i sa njima pa da zajedno pravite figurice. Sretno!

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/03/2012
1:29 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

wesna, bas tako i ja jedino isam sa crvenom zadovoljna, mada nikad nisam nasla ni crnu, braon itd…moze kakao ali nije to ta intezivna boja kao kod viltonovih boja. vilton ima na e bay pa ko narucuje eto, a mogle bismo se i zajedno organizovati pa na jednu posiljku zbog postarine itd…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/03/2012
1:32 pm
mirjana
Guest
Guests

Meni je bilo malo komplicate. zato sam isprobala bombone marsmalow, samo se otopi u rerni i kao plastelin… može i da se boji ako je bijeli….super mi je ispalo za Pavlov prvi rođendan… dok sa pravlejnim fondanom za osmi Dušanov ostala dva dana da napravim grb Barce( boje su mi fulalae , umjesto teget dobila plavu, bordo-bila roza, pa su se i djeca podijelila, djevojčice rozu stranu jele, dječaci plavu)

29/03/2012
1:36 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

to i jeste najveca kvaka, boje…sa pravim bojama je pun pogodak.

Napisi nam taj recept , kako si radila?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/03/2012
1:48 pm
mirjana
Guest
Guests

U svakoj malo većoj prodavnici imaju bomboni MARSHMALOW,ima ih raznih ukusa, banana, jabuka, jagoda, bijeli … obično su iz Austrije/Njemačke.Sad zavisi od pakovanja , 150g ili manje/veće.Ja sam uzimala dviej kese od 150g od jabuke(zeleni) .Samo se stavi u toplu rernu, idealno kad se rerna hladi nakon pečenja kore.. ili u mikrotalasnu… osjeti se pod prstom kad je mekano, paziti da ne izgori( ne treba više od 3min) Tada ddodati šećer u prahu, dok se ne dobije glatka masa.

Masa je mekana i može se od nje raditi sve…. Dodaju se boje po želji i onda još malo šećera.Imam jednu manu ne radim po receptu , pa zato ne znam mjere( odokativno)

 

Jednostavno, brzo, lako i super ispadne…. Na poslu sam , a od kuće ću staviti slikeSmile

29/03/2012
1:50 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ajde bas ,nikad nisam to radila bas djeluje lako. to su oni americki kolacici za rostilj Wink

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

31/03/2012
11:15 pm
mirjana
Guest
Guests
[Image Can Not Be Found]Ja htjedoh da stavim sliku ,a li ne umijem….Tehnika mi nikad nije bila jača stranaSmile

01/04/2012
8:51 am
Kristina M
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Mirjana, ispod prozora u koji budes unosila post imas opciju Upload Attachments, i preko toga unesi sliku

01/04/2012
11:16 am
Majja
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam pravila fondan po receptu  sa sajta 

http://www.minjina-kuhinjica.c…..ideo-klip/

i uvijek mi super bude.   Boje u prahu kupujem na pijaci. Najljepse su mi zuta, plava i zelena – stvarno prelijepe budu. Crvena je problem jer uvijek ispadne roza ali zadnji put sam stavila dvije kesice crvene boje na manju kolicinu fondana ( jedno 300 gr otprilike) i nije ispala lose. Pravila sam Peppu. :))) Evo slicica (probacu da je ubacim Smile).

01/04/2012
11:25 am
Majja
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Slika je prevelika, ako uspijem da smanjim ubacicu je . 🙁

01/04/2012
11:59 am
caye
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

majja, jesi li boju u prahu rastopila sa kojom kapi vode kao sto minja preporucuje? 

01/04/2012
12:11 pm
Majja
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Jesam sa par kapi da ispadne kao gel.

Na Gintasu ima svih boja – cak i crna i braon.

01/04/2012
12:51 pm
caye
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

u gintasu i ja kupujem uvek kod iste tete sve zezalice za tortu, i znam da ima svih boja u prahu cak videh zlatnu i srebrnu, nisam odavno bila mozda su nabavili i gel boje, provericu tu ili toj radnji dragana… od ovih u prahu je bas bzvz to za crvenu, cak je roze jaca od nje, ostale boje budu super. mada ih mi najcecse koristimo za testo za igruSmile

01/04/2012
1:16 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
16sp_Permalink sp_Print
0

gdje tacno na gintasu ima tako dobar izbor boja?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

01/04/2012
1:23 pm
Majja
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Dolje gdje se prodaje voce i povrce. Negdje po sredini onih redova, prve tezge. Prodaju se boje, one secerne table, ukrasi za torte…svasta!

01/04/2012
2:06 pm
dzuli
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Da li ste probale da pravite fondan od belog ratluka i šećera u prahu u razmeri 1:1?

Ja sam ga isprobala, odličan je

01/04/2012
3:30 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
19sp_Permalink sp_Print
0

Majja, hvala ,potrazicu kad dodjem Smile

dzuli moja tetka ga godinama tako pravi, ja nisam probala da napravim ali znam kako izgleda gotov rezultat , i jeste super!

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

01/04/2012
4:41 pm
Majja
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Taj sa ratlukom sam jela i moram priznati da mi je ljepsi ukus od ovoga sto ja pravim. Moracu i to da isprobam , mada sam cula da je tezi za rukovanje. 

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1042

Posts: 23476

Newest Members:

_271, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…