A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
domaci hljeb -bez mijesenja!
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
19/02/2012
10:40 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

pogledajte ovo, kako prejednostavno (prvi minut su reklame pa preskocite! )  :

no knead bread

a evo i prevod recepta :

kuvar kaze da ga mogu raditi cetvorogodisnjaci Smile
on stavi 3 solje brasna, 1/4 cajne kasike kvasca ( to je iz crvene kesice), 1+1/4 cajne kasike soli, i 1+1/2 solje vode (solje su od 2 dcl) .samo lagano promijesati ne treba mijesiti – tako se i zove no knead bread. ostaviti 12 sati (uradis uvece za jutro) . malo ga premijesis na brasnu , ne previse i mora ostati mekano, i on ga malo uvalja u mekinje (trice ili kako vec ko zove) , peci u posudi sa poklopcem koja treba biti vrela kad se ubacuje tijesto, ja sam u vatrostalnoj u kojoj pecem pile- u vreloj rerni ,30 min sa poklopcem i jos 15 ak min bez poklopca. 
ako probate javite nam , moj je upravo u zdjeli ceka jutro!

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/02/2012
10:45 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Mamika, javi kako ti je ispalo.

20/02/2012
9:22 am
marijank
Guest
Guests

ja ovako pravim kore za pituLaugh

20/02/2012
10:31 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Dusko, ja ga pravim vec duze vrijeme i uvijek je super, samo sam se tek sad sjetila da podijelim Smile

Hljeb spremljen ovako je rustican, pun rupa, jako ukusan , ide sa malo kvasca pa se preporucuje ljudima koji pate od gljivica raznih vrsta jer oni bi morali jako da smanje kvasac u ishrani. Jedina mana mu je sto se odmah “spuca” tj nama ode jer nije velika kolicina (ovo je manji hljeb od nekih 1/2kg), a i preukusan je- evo sad od dorucka su nam ostale 2 kriske. I Ima hrskavu koricu pa se jako mrvi dok se reze. 

Inace, cesto spremam hljeb i u pekacu za hljeb, ali i moj mulineks , kao i ostali pekaci koje sam gledala , ima staklo sa gornje strane da pratis proces rada, ali bas to mu ne da da odozgo dobije hrskavu koricu vec je mekana- jer na mjestu stakla nema grijac. Ko voli hrskavu ,ovaj gore hljeb je pun pogodak. Jedino panasonik pekac ima grijace i odozgo, ali ne mozes gledati proces, sav je zatvoren i bar duplo skuplji od ostalih. 

marijank, kako kore za pitu sa kvascem itd? kakve budu?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

20/02/2012
11:00 am
marijank
Guest
Guests

ne stavljam kvasac,

28/02/2012
3:01 am
Tajchi
Guest
Guests

Cesto pravim no knead bread. S tom razlikom sto meni ne stoji preko noci, nego ga pravim i odmah pecem. Tj. ceka samo 15 min dok se serpa ugrije.

Nemam tacne mjere, jer sad vec pravim odokativno, ovo sam ja smisljala i eto uspio je. Mjerila sam soljama od 2,5 dcl (ako vam to nesto znaci). Mokri sastojci – pola solje pavlake (imala Megle), druga polovina jogurt od 2,8% mm, u to dodala vise od pola solje mlake vode (to mjeri 150ml) kasicicu soli i pola kasicice secera. Svi sastojci su mi sobne temp. tako mi najbolje uspijeva. U drugu posudu stavila 3 supene (velike) i bas pune, kasike kukuruznog zutog brasna (isto koje ide i u projice) i nekih 12-15 kasika bijelog brasna za hleb (koristim Zitko), 1 kafenu kasiku sode bikarbone i 2/3 kesice praska za pecivo, to dobro promijesati. Kolicina brasna zavisi od velicine kasike, kao i od kvaliteta brasna, zavisi koliko ono “prima” vode. Uglavnom, odnos kukuruznog i psenicnog mi je 25% : 75%, najvise stavim do 30% kukuruznog. Mokre sastojke polako dodati u suve i izmijesati rucnom mutilicom (imam onu “buckalicu” kojom su se nekad mutili kolaci, obicna metalna alatka, svima poznata, ima isprepletane zice ali ja ne znam kako joj je ime. Vjerovatno moze i sa viljuskom isto tako da se izmuti). Mekoca tijesta treba da bude kao za projice (ni zitko ni premeko). Serpu sa poklopcem (imam inox serpu) od 3l, stavim na 250 u rernu da se dobro zagrije. To je trajalo nekih 10-15min. Izvadila je, dodala mast (ko hoce ulje) i izvrtila serpu da se masnoca razmaze i po stranama pa je opet sa poklopcem na par minuta vratila u rernu. Za to vrijeme je brasno stajalo i malko se zgusnulo, taman koliko treba (ako je pregusto, dodaj malo vode, ili razblazenog jogurta). Spatulom izrucila u serpu, poklopila i stavila peci na 250stepeni 50 minuta bez otvaranja (otvori jednom na 40 min i pogledaj ako te strah da ne izgori), kad je potamnio sa strane i odvojio se od serpe, smanjiti temp na 200 i skloniti poklopac pa nastaviti peci 5-10 minuta, da bi se dobila i gornja korica. Iskljuciti rernu, izvaditi hleb i izrucititi ga u kuhinjsku krpu pa u debeli stolnjak kako bi omeksao. Prijatno 😉
28/02/2012
3:07 am
Tajchi
Guest
Guests

P.S: PAZITI-serpa je jako vrela! Ja hleb premazem vodom sa svih strana cetkicom kojom se maze pleh za kolace (ko nema neka poprska samo) pa ga uvijem u stolnjak jer mi volimo bas, bas meku koricu. Ako hleb, nekim slucajem zaprijene za dno serpe (moze da se desi kad je zidje tijesto nego sto treba), ne paniciti! Okrenuti serpu na krpu i stolnjak naopacke, kako bi se istresao hleb, ako nece, ostaviti tako na krpi (znaci dno serpe ide gore), a onda mokar sundjer (obavezno hladna voda), bas mokar- ne cijediti ga previse, staviti na dno serpe. Mijenjati cim se svruci (mnogo je vreo-paziti) pa ponoviti sve do momenta dok hleb ne ispadne. To traje najvise 10 minuta, ali, hleb ispadne potpuno cio, nista se ne polomi niti ostane zalijepljeno. Ovo je inace spas i za sve kolace i torte kad im se zalijepi dno 😉

Ili, staviti malo brasna za palentu preko masnoce, pa tek onda izruciti hleb da se pece. Onda se nece lijepiti.

29/02/2012
2:24 pm
vanjamik
Guest
Guests

Tajchi, napravih hlebac! Nisam imala pavlaku, stavila samo jogurt (duplo). Valjda ce biti ok. Jos je vreo! Ako bude ok, moracu da “utriplam” dozu Wink

    
01/03/2012
2:59 am
Tajchi
Guest
Guests

Vanjamik  vidim da ti je odlicno uspio! Javljaj da li ti se svidja ukus, smanjuj pzp po potrebi dok ne nadjes mjeru za sebe. Sad kad si mu pronasla “mekotu i nacin” vjerujem da ces poceti da eksperimentises. Ne bih se usudila da u ovakvu serpu pravim duplu ili vise dozu. Bolje uzmi neki pleh koji ima dobar poklopac, ili vatrostalnu pravougaonu, pa u nju. Poenta je da bude dobro poklopljeno, kako bi ga vlazila sopstvena para iznutra.

Ovaj hleb pravim dosta cesto, nekad mi zafali bas da imam tako malo, nekad ne pecem u pekacu nego im se jede ovaj. Inace, pravim ga i ovako, i sa surutkom, pola crno brasno, pola bijelo, stavljam sjemenke, pravila jednom sa masl. uljem, vlascem, crnim maslinama i malo ruzmarina! Kako je to mirisalo! Postavicu jos neke recepte i slike, jer ja volim starinske, rusticne hlebove. A volim i da izmisljam recepte Wink

01/03/2012
8:56 am
vanjamik
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, bio je malo gnjecav unutra. Ne shvatam sta sam mogla pogresno uraditi, bas sam sve ispostovala od pocetka do kraja ConfusedConfusedConfused

U svakom slucaju, sad me ceka onaj dorucak sa kockicama hleba 🙂 A veceras cu da zamesim no knead bread po Mamikinom receptu Laugh

01/03/2012
9:11 am
Tajchi
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Praksa cini cuda. Moj nije narastao ovako lijepo prvi put, valjda mi je bio suvise tvrdo zamijesen. Svaki sledeci je bio sve bolji. Na slici vidis presjek, zato sam je i postavila. A za ovaj hleb  mamike, odavno se spremam, sve uz bojazan da mi nece uspjeti iako mi uvijek uspijeva hleb. Nek ti ne bude tesko, slikaj ga kad napravis, pa cu onda taj da pravim.

01/03/2012
10:04 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

slikacu, ali malo sam lijena sa tim postavljanjem slika, ali do tada, samo cu reci da ispada stvarno kao ovaj na filmicu, mada za moju porodicu je mrvicu mala kolicina, tj pojedemo ga za dorucak (ostane nam kriska, dvije) pa ako jedete vise hljeba poduplajte dozu.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

04/03/2012
12:46 am
vanjamik
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

mamika said:

pogledajte ovo, kako prejednostavno (prvi minut su reklame pa preskocite! )  :

no knead bread

a evo i prevod recepta :

kuvar kaze da ga mogu raditi cetvorogodisnjaci Smile
on stavi 3 solje brasna, 1/4 cajne kasike kvasca ( to je iz crvene kesice), 1+1/4 cajne kasike soli, i 1+1/2 solje vode (solje su od 2 dcl) .samo lagano promijesati ne treba mijesiti – tako se i zove no knead bread. ostaviti 12 sati (uradis uvece za jutro) . malo ga premijesis na brasnu , ne previse i mora ostati mekano, i on ga malo uvalja u mekinje (trice ili kako vec ko zove) , peci u posudi sa poklopcem koja treba biti vrela kad se ubacuje tijesto, ja sam u vatrostalnoj u kojoj pecem pile- u vreloj rerni ,30 min sa poklopcem i jos 15 ak min bez poklopca. 
ako probate javite nam , moj je upravo u zdjeli ceka jutro!

pravila i zadovoljna. sledeci put cu zamutiti testo da bude mrvicu gusce 🙂

05/03/2012
5:07 pm
Tajchi
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

 Mamika pravila sam hleb danas! Savrsen! Narastao je 10 sati, pa jos na kuhinjskoj krpi i kukuruznom brasnu, umjesto mekinja, dodatnih 3 sata. Pekla sam ga 35min sa ventilatorom poklopljenog i jos 12 min otvorenog. Nisam ni mislila da ce biti tako dobar Cool Znam za recept odavno, ali, sve me nesto mrzilo da probam. Kad si ti postavila, pa jos slika od vanjamik, odlucih se. Sad ce mi ovo neko vrijeme biti omiljeni hleb.

05/03/2012
7:08 pm
marijank
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi said

 Mamika pravila sam hleb danas! Savrsen! Narastao je 10 sati, pa jos na kuhinjskoj krpi i kukuruznom brasnu, umjesto mekinja, dodatnih 3 sata. Pekla sam ga 35min sa ventilatorom poklopljenog i jos 12 min otvorenog. Nisam ni mislila da ce biti tako dobar Cool Znam za recept odavno, ali, sve me nesto mrzilo da probam. Kad si ti postavila, pa jos slika od vanjamik, odlucih se. Sad ce mi ovo neko vrijeme biti omiljeni hleb.

bas je dobar,pravila sam ga.uvijek pravim ovako,ali mi nikada nije narastao vise od 2 sata.dok ja tipkam,sin me mlati zveckom

05/03/2012
11:05 pm
vanjamik
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Marijank, porucuje ti da je gladan :))

02/10/2013
9:26 pm
Avatar
podgoricanka p
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 114
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
17sp_Permalink sp_Print
0

Treba muz da mi stigne za 2 nedjelje I posle godinu dana jedenja iz konzervi I milion puta zamrzavane hrane vec me oriprema da bi da jede sve domace, pa I hleb. Nadam se da cu uskoro isprobati ovaj recept I dako se sjetim da javim kako je ispalo

12/10/2013
2:23 pm
jelenacrochet
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 5
Member Since:
02/03/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
18sp_Permalink sp_Print
0

Pronašla samo ovaj recept za hleb http://www.tortecake.com/site-…..rerni.html ali nisam se usudila da probam. Da li je neko možda probao ovaj recept? Deluje mi suviše jednostavno.

28/10/2013
2:44 pm
Julija
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 72
Member Since:
17/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
19sp_Permalink sp_Print
0

Da li medju vama ima mama cije dijete ima celeakiju?  Molim da podijelite mudrost kako uspjesno zamijesiti i ispeci hleb za dijete koje ne jede glutenske namirnice.

I  jos jedno   pitanje- gdje ste poslednji  put kupile bezglutenski  hleb? Nisam ovih dana mogla da nadjem nidje. U voliju su imali od shar proizvodjaca a sad ni njega nije bilo. Cula sam  da nedje na Koniku ima neka pekarica koja pravi bezglutenska peciva. Ne znam da li  je to dezinformacija …  

Daisypath Happy Birthday tickers

28/10/2013
4:21 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
20sp_Permalink sp_Print
0

pogledaj ovaj blog, mozda ce ti pomoci. Majka koja ga pise ima dete koje ima alergiju na mleko i sve mlecne proizvode, jaja i soju, i razvila je vrlo interesantne nacine da njegova ishrana bude zdrava i pravilna. Znam da se ne radi o istoj vrsti problema, ali mozda ti nesto moze koristiti. 

http://kuminaoklagija.blogspot.com/

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1042

Posts: 23476

Newest Members:

_271, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…