A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Matične ćelije
05/08/2013
11:55 am
Kristina M
Guest
Guests

Nijesam bas upucna dovoljno ali postoji neka razlika i medju samim bankama u nacinu cuvanja, neke valjda koriste savremenije metode neke starije, ali ne bih umjela dealjnije reci:)

08/08/2013
5:02 pm
drsara622
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 2
Member Since:
07/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Moj muz i ja smo ljekari i odlucili smo da cuvamo maticne celije nase bebe, jer prije svega zelimo da i na ovaj nacin osiguramo zdravlje naseg djeteta, i zato sto znamo da nauka sve vise ide u pravcu ovi terapija.

Dosta smo citali o tome i mislimo da i ovako mozemo pomoci i drugim roditeljia da odluce gdje da sacuvaju maticne celije.

Na primjer, u Srbiji vec ima desetak banaka a kod nas trenutno dvije.

Mi smo trazili nezavisne informacije jer svaka od njih ima svoju pricu, i pronasli smo medjunarodne sajtove standarda i vidjeloi da postoje razlike u metodama cuvanja maticnih celija.

Najveca razlika je da li banke odvajaju maticne celije na pocetku ili zamrzavaju citavu krv.

Kada se zamrzava citava krv to je kao transfuzija krvi, i kada se takva krv daje pacijentu moze doci do mnogih reakcija od alergije do zatoja srca. Zbog toga danas u Americi takve banke ne mogu vise da rade.

U Evropi vecina banaka odvaja maticne celije, i samo po neka rijetka privatna i javna banka jos uvijek radi po staroj tehnologiji, jer su nove tehnologije mnogo skuplje.

Mi smo se ovdje odlucili za Cryo-Save, jer su nam pokazali ( a i provjerili smo u ministarstvi zdravlja) sertifikate da rade po novoj metodologiji.

Sigurno ce se i kod nas pojaviti druge banke, tako da roditelji treba dobro da provjere gdje ostavljaju maticne celije.

Nadamo se da smo bar malo pomogli.

 

15/08/2013
2:43 pm
ivana10
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 2
Member Since:
17/01/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga drsara,

mi smo ostavili matične ćelije u najstarijoj banci mat.ćelija u Njemačkoj, preko Bio Save-a. Upravo smo čitali da su stručnjaci iz laboratorije Vita 34, dopremili krv za transplataciju matičnih ćelija. Dakle, u pitanju je 25 uspješna primjena matičnih ćelija sačuvanih u Viti 34. Pacijenti se nisu gušili i daleko od toga da su imali neku alergijsku reakciju. U pitanju su podaci koji su javni i do njih se može doći na adresi http://www.facebook.com/vita34.

Nije nam jasno kako može biti loše ako se čuva kompletna krv, jer se u njoj nalaze veliki broj mladih i dragocjenih ćelija. Zar ne treba svo to blago sačuvati ? Kako je logično da je bolje bacati dragocjeno blago i izdvojiti samo jedne ćelije od tolikog mnoštva njih. Ja tu nemam dileme !

 

Moj iskren savjet je svim roditeljima da slobodno kontaktiraju stručnjake u Vitu, što smo i mi uradili. Kontakt možete naći na netu.

 

 

 

 

 

 

16/08/2013
1:22 pm
zoranr
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 1
Member Since:
16/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga ivana10,

 

Ovo sta ste napisali je od rijeci do rijeci ono sto sam cuo kad sam pozvao da se informisem, te mi se cini da sam mozda sa Vama i razgovarao  .

Nema potrebe da na ovakav nacin reklamirate svoju firmu.

Kao kolega buduci roditelj svima bih preporucio da se detaljno informisu, ali najvise iz nezavisnih izvora.

http://parentsguidecordblood.org

http://www.aabb.org

http://www.factwebsite.org

 

20/08/2013
10:29 pm
drsara622
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 2
Member Since:
07/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga ivana 10,

Iz ovog sto ste gore napisali vidim da ste laik sto se medicine tice (za marketing vec imate potencijala :) ) i to je ok, ali ste se ipak odvazili da pisete o cuvanju i primjeni maticnih celija kao da je to oblast koju dobro poznajete i razumijete. Zato Vas molim da, kada sledeci put budete pisali ili pricali na ovu temu, imate na umu da se radi o jednoj jako vaznoj stvari (grani medicine), koja sjutra moze da spasi neciji zivot, ili isto tako da ga ugrozi pri nepravilnoj primjeni.

Ukljucila sam se na ovaj forum iz razloga sto sam pozeljela da, makar na ovaj nacin, podstaknem roditelje da pocnu ozbiljno da razmisljaju o cuvanju maticnih celija svoje bebe.

Nije Vam jasno kako moze biti lose ako se cuva kompletna krv? Pokusacu, sto jednostavnije, to da pojasnim i Vama i ostalim roditeljima koji ovo budu citali.

Pregledom strucne naucne medicinske literature od 2007.godine do danas, moze se vidjeti da su mnoga strucna istrazivanja pokazala da se “ciscenjem”, a u stvari odvajanjem maticnih celija iz uzorka krvi, izoluju sve realno upotrebljive celije koje bi se mogle upotrijebiti u terapijama koje su bezbijedne(!!!), i koje imaju mogucnost da se umnozavaju, jer se na taj nacin uklone eritrociti koji izazivaju nezeljene reakcije kao sto su alergijske, respiratorne i kardiovaskularne (dakle, mogu se javiti sve ove reakcije kao i kod transfuzije krvi, a narocito su izrazene kod pacijenata kojima se daje terapija maticnim celijama jer su to pacijenti koji vec boluju od neke teske bolesti tj. imunokompromitovani su), kao i celije CD37+ koje su tetraspaninske molekule i nalaze se na zrelim transformisanim B celijama, sto znaci da ovi NISU maticne celije; da bi dalje objasnili: uloga ove molekule je da vrsi medijaciju apoptoze- nesto sto je bolje poznato kao prirodna i programirana celijska smrt. USSC- ove celije nemaju aplikacija u klinickoj praksi, pogotovo uzimajuci u obzir da je tako mali broj celija (2%), te da je ekspanzija jedina opcija- a tokom procesa ekspanzije (celijskog umnozavanja) ove celije su pokazale visoku nestabilnost genetskog materijala, bas kao i embrionalne iPS maticne celije- sto dovodi do visokog tumorogenog potencijala. VSEL- celije bi se mogle izolovati iz krvi pupcane vrpce u teoriji. U strucnom, naucnom svijetu vodi se velika debata da li ove celije upste treba smatrati maticnim celijama, pogotovo sto je veoma ogranicen broj kvalitetnih istrazivanja na temu ovih celija, a sama klinicka aplikacija je “pod znakom pitanja”.

Pored toga, a ne manje vazno, je i cinjenica da je zamrzavanje pune krvi tehnologija (aktuelna u periodu od 1998 do 2006), gdje se puna krv mijesa sa visokim koncentracijama hemikalija koje stabilizuju uzorak krvi i koje djeluju toksicno na maticne celije. Takodje, prilikom otapanja uzorka pune krvi visoka je vjerovatnoca da ce doci do prskanja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) ili hemolize, sto dovodi do razlicitih enzimskih reakcija u uzorku i samom tim mu umanjuje iskoristrljivost do 50%.

 

Nadam se da sam uspjela da objasnim i da vas uvjerim cinjenicama da cijelu krv zaista nije dobro cuvati.

 

 

 

08/09/2013
9:14 pm
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Mi smo razmisljali o cuvanju celija, alli sto sam vise citala shvatila sam da ako bi nekad, ne daj Boze, zatrebale, pitanje je da li bi doktor koristio celije kao vrstu terapije a i lijecenje ne bi bilo nista jeftinij nego inace. A i sami  ste svjedoci koliko apela za lijecenje ima a svako lijecenje kosta nekoiko hiljada eura… 

Tako da, ne vjerujem da bi mene licno ista ubijedilo da ih sacuvam…

08/09/2013
11:54 pm
barba
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 76
Member Since:
26/06/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam sacuvala i krv iz pupcanika kao i tkivo. smatram da ako ste ikako u mogucnosti ucinite isto. Nikad se nisam pokajala,a placanje se vrsi iz vise rata,tako da je to jedna od povoljnosti. Zasto ne sacuvati,ako ste u mogucnosti da to ucinite??? bolje je imati ih,a da ne zatrebaju,nego nemati a da budu potrebne.

08/12/2014
2:40 pm
anaipavle
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
08/12/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Mi smo odlučili da sačuvamo matične ćelije u Cryo Save banci, iako nam je doktor preporučio Bio Save jer oni zamrzavaju potpunu krv i rekao da je to dobro, ali kada smo nazvali Bio Save kancelariju, rečeno nam je da ne rade. Kasnije smo saznali u stvari da im je ministarstvo zdravlja zabranilo da rade zamrzavanje potpune krvi jer to nije po zakonu!

Tako da roditelji zaista moraju dobro da se raspitaju kad odluče da ostave ćelije, (i ne samo kod doktora, jer naš doktor nije ni znao da oni više ne rade, i zbog čega ne rade) jer nisu male pare.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
16 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1044

Posts: 23481

Newest Members:

_271, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Bebo2

Procedure i Izazovi Samohranog…