A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kako da znam da je zaista počelo?
13/02/2012
6:32 pm
montenegrina
Guest
Guests

Spuštanje ploda:

Četiri do dve nedelje pre porođaja beba se spušta u karlicu. To je uglavnom praćeno čestim mokrenjem kao i pritisak na rektum i karlicu, ali će trudnica osetiti olakšanje prilikom disanja, jer se beba smešta u donji deo karlice i ne pritiska više dijafragmu.

Ispadanje krvavo sluzavog čepa:

Nije u pitanju pravi čep, već ugrušak gustog sekreta koji izlazi iz cervikalnog kanala i vagine. Ponekad ovaj ugrušak ima krvi i njegov gubitak može biti praćen blagim kontrakcijama. Ovo može da se desi bilo kada, od nedelju do nekoliko sati pred porođaj.

Lažne kontrakcije:

Karakterišu ih blagi grčevi ili zategnutost u donjem delu stomaka. Traju nekoliko sekundi i ako se ponavljaju nemaju isti vremenski razmak, mogu da se pojačaju tokom noći i vežbanja. Javljaju se obično tri do četiri nedelje pre porođaja. Razlika između porođajnih i lažnih kontrakcija, lažne se ne pojačavaju niti postaju učestalije.

Pucanje vodenjaka:

Vodenjak kod nekih žena prska spontano pre porođaja. Kada se to desi mlaz vode se sliva niz njihove noge. Prskanje može da počne i kao lagano slivanje, koje često nije lako razlikovati od mokrenja. Plodova voda treba da bude bistra i čista tečnost. Kada vam pukne vodenjak, idite u bolnicu ili ako niste sigurni, obratite se lekaru.

Prave kontrakcije:

Prave kontrakcije izazivaju bol i neprijatnost u donjem delu stomaka ili leđa da trudnica ne može da izgovori ni jednu reč. Kontrakcije napreduju u jačini i dužini trajanja, a pauze između kontrakcija se smanjuju. Nikakva promena položaja tela ili hodanje neće ih ublažiti. Žene ih uglavnom upoređuju sa jakim menstrualnim bolovima. Prave kontrakcije postaju sve češće, i na kraju javljaju se na dva do tri minuta, a svaka traje oko 60 sekundi.

Buduće mame, nemojte se brinuti, svaka trudnoća i porođaj je individualan. A to najbolje zna vaše telo i stručna ekipa lekara koji će vam pomoći da na svet donesete zdravu bebu.

13/02/2012
8:37 pm
alba
Guest
Guests

Prvi put mi je sluzni cep ispao 10 dana pred porodjaj. POdjoh u bolnicu, rece dr da za svaki slucaj ostanem tu noc, ali posto su tri minuta posto me primila donijeli odluku o zabrani posjeta zbog gripa, pustila me doma.

Nekih 15ak dana pred porodjaj karlica me uzasno boljela kad bih ustajala i hodala.

Porodila sam se 10 dana prije termina a kontrakcije su pocele oko 12h, ali sve do 14 ja nijesam imala prave bolove, nego samo kao neko zatezanje. U 15 su postali jaki, u 17.45 sam se porodila.

INace, ovo sto vele boli u svakom polozaju, zene kazu da ih manje boli kad setaju, a mene, recimo, bukvalno nista nije boljelo onog trena kad sam sjela u polozaj za postavljanje anestezije.

Drugi put nidje nikakvog simptoma i prebacih termin 1 dan. Negdje oko 1h poceli su nekakvi bolovi, pa jedno uru pauze, pa ucetase. Ja trk u bolnicu, porodila se u 7.45 uz indukciju.

13/02/2012
8:46 pm
montenegrina
Guest
Guests

Ih ti si omunjila oba puta 🙂

13/02/2012
8:52 pm
alba
Guest
Guests

Smile Prvi put zaista jesam. Laganica. Svi su se u porodilistu iscudjavali da sam prvorotka. A jos i epidural… Drugi put i nije bilo bas tako sjajno, al opet ocigledno bolje nego sto vecinca zena prolazi

13/02/2012
9:05 pm
Kristina M
Guest
Guests

a zna se to nemozes da omanes. bol pocinje kao mentrualni, po dnu stomaka pa do krsta, a stomak zategnut kao kamen. Bitno je samo ne pozuriti u bolnicu. Dok kontrakcije ne dodju na tri minuta ako se dobro sjecam. Meni je sluzni cep ispao nekoliko dana prije, i to samo prvi put, a vodenjak mi je samo jednom sam pukao i to na stolu. 

13/02/2012
9:06 pm
Kristina M
Guest
Guests

I da, nabitnije, kontakcije moraju da se ustale, da se ponavljaju i da se medju njima razmaci skracuju. Meni su npr tada prvi put pocele ujutru rano, ali su stale oko devet ujutru, pa opet poslije podne krenule, ali onda nije bilo pauze vise

13/02/2012
9:22 pm
Tamara 2
Guest
Guests

Meni je ujutru kad krenula do wc-a curnuo vodenjak al malo,vidim nista se ne desava te ja precistih kucu 🙂 e poce nesto kao da bolucka ajde rekoh da zovnem dr,,kad se on pomami da dodjem,ja tamo kad serklaz popustio i sluzni cep ispao,a vodenjak sa dovoljno vode…skinuo mi serklaz 2 ipo prsta otvorena,srecom poslao me kuci da cekam i odma me pocelo uvece stiskat i pritiskat,al rekohh prije zore ga ne idem…noc bez sna…ujutru ja fino obavim sve radnje spremim se probudim muza i odemo…vec otvorena dlan…setkala se nije me nesto puno boljelo…probise vodenjak i ukljucise indukciju 10min i opala evo Lare iz drugog naponaLaughLaughLaugh

13/02/2012
9:24 pm
Tamara 2
Guest
Guests

eee ono o cemu sam naaajvise mislila je bila hrana!!!!zato sto kad sam se porodila bilo je punih 28h da nisam jela….nisam mogla prije toga od mucnine

13/02/2012
9:27 pm
Tamara 2
Guest
Guests

e da,iako je gospodjica poranila 2 ipo nedjelje sve je bil ok,hvala bogu

13/02/2012
9:28 pm
montenegrina
Guest
Guests

Uh blago tebi 🙂

13/02/2012
9:33 pm
Tamara 2
Guest
Guests

Samo bistre glave i sve bude ok Wink

13/02/2012
11:26 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

nekad davno sam negdje naisla na podatak kad krenu bolovi, da se zena istusira i legne da odmori, ako su lazni prestace, ako su pravi ubrzace se!  i time se vodila 2 puta i nije omanulo. prvi put prestalo, porodjaj usljedio drugi dan. 

drugi put, poslije tusiranja se pojacali, 3,4 sata kasnije mazila bebana Smile 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

14/02/2012
9:37 am
Tamara 2
Guest
Guests

i ja sam to procitala i tacno je

14/02/2012
9:50 am
kjara
Guest
Guests

Ja nisam imala nista od simptoma, a presla termin 9 dana. Kako sam isla svaki drugi dan kod doktora na pregled i ctg, prvo mi posle 5 dana rekao da dodjem pa ce me poroditi i vratio me (uh ja se spremila psihicki), onda opet posle 4. Nisam bila otvorena, grlic potpuno odrzan, bolova nigdje ma nista ali bas nista, nikakve naznake, ali vise nije bilo cekanja. U pola 8 sam dosla, prvo mi stavljali neke 3 vaginalete po 2 sata, to sam morala da lezim a izmedju sat da setam, onda mi prikljucili indukciju i u 17-45 se porodila, ali vec izbezumljena. I doktor je prokomentarisao da je dobro procijeni, ne bi valjalo da je jos cekao jer je bila potpuno suva.

14/02/2012
10:05 am
montenegrina
Guest
Guests

Ja sam se odusevila doktorkom Grbovic jel se tako preziva nisam sigurna.U nedelju sam bila do kbc-a i trazim dezurnog doktora kad ona i Colakovicka.Taman 10 min prije mene dosla je zena sa muzem iz zete.13 km se vozila na traktoru pod bolovima(muz njen se sali i kaze da je tako traktor skakao,a ona da ne padne skopala ga zavrat,tako da su jedva svo troje pretekli)Odma joj je ova Grbovicka uradila ctg i ultrazvuk,vidjela je da je beba zauzela poprecan stav i rekla joj neces se muciti ides odma na carski.Kroz 10 min je sestra dovela cerkicu,svi smo je sa treceg sprata vidjeli,cista,lijepa ma samo tako.Sestra od mog muza je u srijedu u 4 ujutru posla u kbc.Nije imala svog doktora nego ko se zadesi.Ukljucili su joj indukciju,bila je doktorka Crnogorac.Drzali su je do 11 sati ujutru da bi joj tek tada uradili ultrazvuk i rekli da se beba nije okrenula,da je visoko i kao ajde ti na carski.6 sati se mucila bez potrebe.Umjesto da su odma je poveli i zavrsili i gotova stvar.Ja je zovem posle da pitam kako je,a ona mi kaze “Ne daj Boze nikom,dok nisam rekla umrijecu ne mogu vise,nisu ni pomisljali da me povedu na carski,da sam jos trpjela jos bi me drzali”E sad ne znam mozda ja grijesim,ali mislim da je to strasno sto rade,ili mozda grijesim.Mozda to tako treba.

14/02/2012
10:12 am
kjara
Guest
Guests

Montenegrina, ja zbog takvih stvari idem privatno kod doktora, i znam da me nece prepustiti nego ce mi se maksimalno posvetiti pa i ako bude kuci, posto sada ne mogu da dodju, na nasu veliku zalost.

14/02/2012
10:14 am
Nikolina
Guest
Guests

Jeli ta tvoja Grbovic plava,kovrdzave kose? Ja sam je upoznala prije 4 god. Neznam koliko su doktorice strucne da rade carski rez? Uh mene panika hvata. Nerade oni nijednoj porodilji ultrazvuk prije porodjaja. Ja sam bila ogromna 15 dana lezala na patologiji ni jednom mi nijesu uradili ultrazvuk,beba  bila ogromna 4.450 kg. I pored svih mjera prvo prirodno ,pa onda na carski

14/02/2012
10:17 am
marijank
Guest
Guests

prvi put sam osjetila bol u ledjima,ne neki jaki,onako blazi,isto se istusirala,i otisla gledati tv,bol je postajao sve jaci i onda se spremila i otisla u bolnicu.K se rodila poslije 3 sata, a sto se tice druge trudnoce to ti je u neku ruku bio bezbolni porodjaj.

trebala sam 7.09 da udjem u bolnicu u 8h ujutro da mi izazovu porodjaj jer sam prenijela deset dana.noc prije sam sve po kuci precistila,sude,robu,tepihe,ma sve da bi im ostala kuca sredjena.

oko 23h sam otisla gledati neki film da bih malo misli sredila za sljedeci dan i poslije pola sata sam osjetila kao da moram ici u wc,skroz mokre gacice.nikakve bolove nijesam imala i prelozila sa mm da ipak nazovemo dr jer mi je vjerovatno pukao vodenjak.rekao nam je da odemo do bolnice jer je poceo porodjaj,smjestili su meu sobu jer sam bila sam 2 prsta otvorena,sve je to bilo pola sta poslije ponoci.oko 3h ujutro sam osjetila blagi pritisak na krsta kao da me neko dohvatio rukom i to rekla jednoj zeni sto je bila krevet do mog,i otisla sam da probudim babice,u 3.20 smo usli u salu,jos uvijek bez bolova,a u 3.50 se P rodilo.Laugh

14/02/2012
10:22 am
vanjamik
Guest
Guests

mamika said:

nekad davno sam negdje naisla na podatak kad krenu bolovi, da se zena istusira i legne da odmori, ako su lazni prestace, ako su pravi ubrzace se!  i time se vodila 2 puta i nije omanulo. prvi put prestalo, porodjaj usljedio drugi dan. 

drugi put, poslije tusiranja se pojacali, 3,4 sata kasnije mazila bebana Smile 

i ja sam ovo uradila: oba puta i stvarno je tako.

prvog puta sam presla termin 15 dana i onda sam dan prije uz/nizstepenice i setnja ceo dan. u toku noci sam primetila da mi po mrvicu curi nesto, odnosno plodova voda, izgledalo kao nekontrolisano mokrenje. onda sam se istusirala, lepo sredila i cim je svanulo u porodiliste. beban se rodio u 18h. 

drugog puta sam 3 dana pred termin prepesacila park, uvece pukao sluzni cep, odmah i vodenjak – ja opet pod tus pa u ponoc u porodiliste. beba stigla u 8h ujutru. ko iz katapulta… a do katapulta!… LaughLaughLaughLaugh

14/02/2012
10:30 am
marijank
Guest
Guests

vanja, i p se bukvalno katapultiraoLaughLaughLaughLaughLaugh

ako ne budi piloti,pisi propaloLaughLaughLaughLaugh

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…