A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kada bi u porodilistima u CG-u postojala mogucnost, da li bi bile ZA prisustvo muza. A da li znate sta vasi muzevi misle o tome?
05/10/2012
3:06 pm
Maja R
Forumaš(ica)
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 68
Member Since:
24/11/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

A kako je to prisustvovao porodjaju u nasem porodilistu? 

Moj muz je bio pored mene na svakom pregledu, na svakom ultrazvuku, bio je maksimalno upucen u sve i sto se mene tice to je sasvim dovoljno. Sto se tice porodjaja znam da mi ne bi bio od koristi  jer je veliki panicar. Kao sto sam ranije pisala prije bih zvala sestru da bude pored mene da je dozvoljeno ali i te zabrane, kao i sve kod nas izgleda, vaze kako za koga.

http://www.ticker.7910.org/as1cA9DoM360000MTE5ZGx6fDA1NjYwamR8TWFtaW5hIGtyb2ZuaWNhIGpl.gif

http://www.ticker.7910.org/as1cJIL0g410000MTA3NzdkfDAyOTQ4amxkfE1hbWluYSB2amV2ZXJpY2EgamU.gif

05/10/2012
3:08 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Biljo, ako bi sve djevojke i zene cekale muza i oca svoje djece koji ce da bude ideal 21. vijeka, savremeni, pazljivi, odani, po mogucnosti bogati i obrazovani muskarac i ljubavnik, spreman na sva iskusenja i izazove, onda ga se djavolje dijete radalo ne bi u ovoj nasoj drzavici. Nismo svi isti, ne ponasaju se svi u braku i u zivotu isto, ne razmisljamo isto. Zato te savjetujem da ne generalizujes necije stavove iskreno iznesene jer ces dozivjeti jos brojna razocaranja.

Iz tvog iskustva sa porodjaja uz prisustvo muza mogu da vidim da su te sledovale beneficije koje nisu “zapale” nas obicne smrtnic(k)e, a za (ne)moralni cin su uvijek, kao i za sve drugo, potrebne dvije strane. 

Vec sam pisala, moj muz i ja smo planirali prirodan porodjaj uz njegovo prisustvo u NK jer odje to nije moglo, pa je ispalo nesto sasvim drugo…. 

Opet cu da napisem ono sto sam na neku drugu temu pisala: “covjek planira, a Bog mu se smije”…

05/10/2012
3:34 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Biljo, sa kim ste se dogovarali oko porodjaja, s obzirom da je nama, dodise pre cetiri godine, izricito receno da tako nesto nije moguce.

Muz i ja smo se salili da se moramo vezati lisicama i, kao par iz San Franciska koji je zapoceo celu pricu o prisustvu oca na porodjaju jos pre 50-60 godina, da dodjemo u porodiliste pa da nemaju kud nego tako da me poradjaju. :)

Sledeeci put cu taman tako Laugh

05/10/2012
3:57 pm
Kristina M
Guest
Guests

Biljo, bila si privilegovana definitivno, jer si dobila ono nesto sto velikom broju nas nije moglo biti. Nama dvoje je bilo dzabe sto imamo zelju, volju, i sve uz to ali nam nije mogl biti da budemo zajedno nijednom od ukupno 4 puta, iako nam tamo rade i neke familijarno bliske osobe. Inace me ti dvostruki arsini uzasno nerviraju svaki put se strasno naljutim sto se takve stvari desavaju. Eto ti primjera da ni ovima, sto bi to htjeli (ovim “hrabrim, sirokoumnim, vrlo pozrtvovanim i ravnopravnim u vezi” parovima) nije moglo biti da tako nesto docekaju i pored svih predispozicija koje su oni sami trebali da ostvare. 

05/10/2012
4:13 pm
bilja76
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
24/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ana,

mi smo pre porođaja tražili sastanak sa dir.porodilišta, načelikom odeljenja porodilišta na kom je moj muž jasno tražio da mu omoguće prisustvo na porođaju, a on će da se ukoliko je potrebno podvrgne zdravstvenom pregledu i svemu što je potrebno i što nalažu pravila. 

Ona se složila i baš je bila prijatno iznenađena reakcijom mog muža te kad je došao trenutak porodjaja sve je ispoštovano.

Porodila sam se u prostoriji u koju se ulazi iz velike porođajne sale u avgustu 2009 u 14h i da napomenem nije niko tražio novac za tako nešto niti smo ga ikom dali.

Da napomenem, direktorica je tom prilikom rekla da je to redak slučaj i da joj nisu baš često dolazili očevi sa tim zahtevima, ali da će nastojati da i ubuduće im izađe u susret. Šta reći, išli smo otvoreno, iskreno i urodilo je plodom! Laugh

Anesteziolog je imao svoju tarifu, ali to je već druga priča…i nije tema ovog Topic-a.

05/10/2012
4:21 pm
bilja76
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
24/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Zao mi je Kristina što vi niste imali tu priliku…ovo je pravi nacin da se ovakve teme razmene i sigurna sam da je dosta parova koji žele da učine isto.

Nadam se, kao što sam ranije rekla, da će se ovo pitanje rešiti na sreću svih budućih mama i tatajer zaista vredi!!!

05/10/2012
4:28 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sa tom nacelnicom sam pricala i zvanicno i nezvanicno, nije problem u zdravstevnim razlozima nego u jednoj sali koja nema pregrada i sve su zene zajedno. EVo i ovdje njenog stava, dje kaze da nje da nijesu roditelji zaintersovani nego da im ne moze biti

 

https://www.roditelji.me/blog/2…..u-djeteta/

 

A meni je to rekla kada sam radila intervju sa njom

https://www.roditelji.me/blog/2…..romjene/3/

05/10/2012
4:38 pm
bilja76
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
24/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

..šta da ti kažem, podelila sam svoje lepo iskustvo i šta sam tad razgovarala sa ljudima…

Imam utisak kao da se jed usmerava na mene.

Necu pisati više jer nije zahvalno… Srecno!

05/10/2012
5:07 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ne znam zasto si mojim postovima prepoznala bijes, jer ga zasita nema, ja ti samo kaze kakva je situacija, a to ce ti potvrditi jos puno zena i parova koji su trazili ali im nije moglo biti. Uostalom, evo smo imali nedavno upravo na forumu pricu o jednoj poznatoj osobi u javnosti koja isto nije uspjela da obezbijedi prisustvo partnera na porodjaju u tom istom Klinickom. Nista ne izmisljam, niti sam bijesna samo ti kazem svoje iskustvo i kao trudnice i kao novinara koji je zvanicni razgovarao sa osobama koje su vodile porodliste.

05/10/2012
5:17 pm
Marija N
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 27
Member Since:
05/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ako sam rekla da ne bih pustila muza na porodjaj,ne znaci da mi je muz djecak,itd..kako je napisala ta cura gore… Svako ima pravo na svoje misljenje,a ja smatram da mom muzu nije mjesto tamo…. Uzass.. isto tako ako neke zene to podrzavaju,takodje postujem. Nema potrebe za uvredama… Jel mi stitimo nase “djecake” itf.

05/10/2012
6:05 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Moj muz je jos i ranije imao jak stav da bi apsolutno htio da jednog dana prisustvuje rodjenju svog djeteta, ali znamo da to u PG (i CG generalno?) nije moguce. Upravo zbog iskustva drugih i niz primjera parova koji su trazili a odbijeni su, sada nismo ni otvarali tu temu, ne vidim svrhu… Kad bi bilo moguce, mozda bi se i predomislio, ko zna :) Ja bih sigurno bila ZA :)

06/10/2012
12:43 am
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam se prvi put porodila 2007 i od tada do drugog porođaja 2012 konstantno sam pričala da želim suprugovo prisustvo na porođaju i doktoru i svojoj sestri koja tamo radi već 20 god kao i njen suprug preko 30god pa ni njoj nije moglo biti tj njemu pa su se malčice smijali mom zahtjevu a sigurno bi mi preporučili tu proceduru…razgovori,načelnica ……..

Kao što reče Kristina razlog koji su naveli je sala.

08/10/2012
12:41 pm
bilkis
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 4
Member Since:
07/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Razlozi zbog kojih se ocevima brani da prisustvuju porodjaju su smesni. Niko nema pravo da im zabrani da prisustvuju na rodjenju svog deteta, to nema ni u jednom pravilniku ni zakonu! Mi smo planirali da moj bude uz mene, ali na kraju sam morala na carski, pa mene onaku zbunjenu su me smuvali i rekli mi da on ne moze sa mnom u operacionu salu. Kasnije se razmisljam da je to glupost i na sledecem porodjaju, boze zdravlja, ne samo da ce biti on u sali i u slucaju carskog i u slucaju prirodnog, vec ce tu biti i moja dula, a ispred ce stajati advokat. Pa nek kosta sto kosta

08/10/2012
1:56 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

najbolje bi bilo da postoji mogucnost izbora, kao i za sve drugo ,a ja to pravo ne bih iskoristila- znam sigurno…primjer: dijete ima temperaturu, ja sam van sebe (nije sa prvim kao sa trecim, ali ipak brines ;)  )  i samo njegovo pitanje :”Sta mu je? daj mu sirup, ne daj mu ovo /ono itd….mene izludi.

primjer 2. mod drugi porod, idemo u bolnicu, otvorena 9cm, finis, on me pita kako sam , a ja rezim…inace sam jako mirna i stalozena osoba, i on je takav, ali u tim momentima ne znam za sebe!  a ipak na sva 3 poroda ni glasa pustila nisam, sva 3 bez epiziotomije, uredni, lak porodi. dakle nisam histericna baba, nego jednostavno volim da se prepustim porodu, da ne mislim na drugo i da saradjujem sa babicama ,a da me nista drugo ne ometa…

misliam da otac ima puno prilika u trudnoci i poslije da pokaze podrsku i ljubav…(“zvijezda poroda” je zena, majka, a ne otac koji je TO sve super izdrzao, svaka mu cast!!)  

 Dr Michael Odent, jedan od najpriznatijih porodnicara u svijetu ima svoje razloge , i objasnjava zasto nije dobro prisustvo oca na porodu…

nije da sam generalno protiv, nego pricam za sebe Wink (jedini put kad sam suzu pustila kod zubara je kad je mm bio u prostoriji Confused  eto, zato!  raspekmezim se, a to u porodu nije dobro Wink  )

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

08/10/2012
2:54 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamika, odusevio me tvoj post, posebno dio gdje istices da bi bilo najbolje da imamo pravo izbora, pa ko voli nek’ izvoli! To bi trebalo da je stvar dvoje ljudi koji su to “TOGA” i doveliEmbarassed, pa da oni po svojim zeljama i postupe, naravno u dogovoru doktorima. Institucije bi inace trebalo da su nama na usluzi, ali….Confused

Jos nesto mi pade na pamet dok sam citala tvoj post mamika: ovi nasi doktori i strucnjaci onda skroz misle na nas i to u skladu sa tim najvecim svjetskim strucnjacima, oni zapravo nama cine usluge kad ne dozvoljavaju (ili veoma rijetko) prisustvo oca djeteta na njegovom/njenom rodjenju. Mi se samo zanosimo i budalesamo, a oni zapravo rade za nas prave stvariWink….. kad bi se zezaliLaugh!

Salu na stranu, omoguciti svima da sami odaberu kako ce i sta ce, naravno, osim kad zdravstveno stanje to (ne)dozvoljava, pa biraj. I jos uz sve to bez osude i presude kako je ovako dobro ili nije dobro…

08/10/2012
3:14 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Odent ima svoje razloge, tako sam i naglasila , pa koga interesuju lako ce ih naci…nas dr-i imaju svoje -a to bas i nije isto.  

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

08/10/2012
3:38 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

mamika said
Odent ima svoje razloge, tako sam i naglasila , pa koga interesuju lako ce ih naci…nas dr-i imaju svoje -a to bas i nije isto.  

Ma ja sam malo ironicna u ovoj prici da nasi dr-i to analiziraju, pa onda uz tako strucan pregled svih faktora zbog nas odlucuju umjesto nasLaughLaughLaugh kobajagiWink

08/10/2012
3:38 pm
bilkis
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 4
Member Since:
07/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Bravo Mamika!
Svaka cast na tri poroda, ti si iskusna i treba te slusati! Jako mi se svidja kako si otvorena za tudja misljenja.
Da vidis, ima to i svoje i za i protiv. Ja sam u principu za jer medicinskim osobljem ne verujem nista, pa ni babicama, ne mogu sa njima da se opustim nikako, sve mislim da lose rade i da ce mi nesto na silu uraditi. Cini mi se da bih se porodu opustila samo u skroz prirodnom okruzenju, mozda cak i skroz sama, ne znam… Posto dule kod nas jos nisu uobicajene, muz bi mi tu bio jedina poznata osoba, srodna dusa. A ipak, mogu misliti kako glupo moze da se ponasa, a jos gore – i da se oseca :) ja sam mome ponudila da odluci da li zeli da bude na porodu ili ne, jer smatram da i muskarci se na neki nacin poradjaju, odnosno i oni postaju roditelji, pa imaju prava da dozive to na svoj nacin.
Izguglala Odenta i “father on birth” odma :) Jos ne mogu da se pomirim sa svojim carskim rezom, sta je trebalo da uradim drugacije da bih ga izbegla. Mozda da nije bio muz tu prorodila bi se prirodno?! Necemo nikad znati… Ubuduce cu, boze zdravlja, biti bolje informisana i sa manje ocekivanja i planova…

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
19 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner