A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Carski rez
26/05/2012
7:32 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ko mu dade ime da mi je znati:) Salu na stranu, nije tako stasno kako sam slusala od nekih zena, ali nije ni da je lagano. Sad sam jos ubjedjenija da je priodni porodjaj mnoooogo bolje rjesenje, ali sam ipak srecna sto sam se porodila ovaj cetvti put na carski jer je tako definitivno bilo bolje za moga bebca. 

Nego sad imam nekoliko pitanja, na koja mi je muka da trzim odgovore po netu, a i znam da cete mi vi odje pomoci. Recite mi, treba li neki posebni rezim ishrane da se primjenjuje neko vrijeme nakon carskog, ne tamo u bolnici, to znam, nego kod kuce? ja imam problema sastolicom evo dva dana, imam dijareju, i to izgleda od longacefa koji sam poslije primala kao preventivu. Tako da se sad malo laganije hranim, ali me interesuje i ima li nesto sto se u nekom narednom periodu, a vezano sa carskim, treba izbjegavati?

Kad nestaje onaj osjecaj utrnutosti stomaka? Boli li skidanje konaca? Kad ste krenule u prvu  “ozbiljnu” setnju? Kad prodju svi simptomi koje carski izaziva, odnosno od kad se pocinje funkcionisati potpuno normalno? 

26/05/2012
10:46 pm
macence
Guest
Guests

Uh, ti si bar kuci nakon 5 dana… ja sam tamo bila 14 dana, pa je sve bilo povuci-potegni mada su mi na sve to dale odgovore one babice i med sestre tamo. Cini mi se da sam i ja imala blazi oblik dijareje, ali je i krvarenje bilo obilno prvih 10-ak dana, pa mi je to doslo kao “generalno praznjenje” i nije mi smetalo… Ishrana tamo – znas i sama. Nije mi nista specijalno preporuceno osim da jedno vrijeme izbjegavam “tesku” hranu i postepeno uvodim, ali nisam imala nesto apetita u prvo vrijeme, pa sam cak i brinula zbog mlijeka koje je veoma stidljivo pocelo. Dojenje je bilo po meni zadovoljavajuce tek nakon mjesec, ali ja sam prvorotka, pa mozda tebi bude “mljekara” efikasnija:-) Probaj da jedes crnu cokoladu i kuvano jaje jer mislim da bi ti ona receptura sa cveklom opteretila stomak za pocetak. Banana takodje zatvara, a dobra je za sve ostalo….

Utrnuti osjecaj traje gobomi 6 mjeseci kao sto sam i procitala tada nedje. U kratku setnju sam izasla nakon nekih 20-ak dana, ali mi je bilo naporno i vrcelo mi se u glavi. Taj zamor je prosao brzo i to sto sam silom prosetala par puta je pomoglo i ubrzalo oporavak. Skidanje konaca nisam ni osjetila. Ranu sam, kad se potpuno zamirila (nakon nekih mjesec ili tako nesto), mazala redovno Saljicevim melemom za opekotine i oziljke i stavljala preko neku gazu (improvizovani oblog). Sad nakon 3 godine postoji jedva vidljiva linija. Taj oblog mi je prijao nekako i zbog toplote… drzala sam ga doduse kratko jer je brzo doslo pravo ljeto, pa mi je poceo da smeta. Nosila sam i steznik, ali mi nije pomogao da mi nestane stomak:-)

Eto… nadam se da sam bila od pomoci. Kissza tebe i carevica malog!

27/05/2012
12:03 pm
draganica
Guest
Guests

dobrodošla u klub  :).

 

Tako je nekako kako macence reče.

Nisam imala nikakav poseban režim, jela sam sve što mi se jelo i često ali manje količine. I pila vode – ja sam tad brinula o dojenju.

Skidanje konaca je laganica, blago peckanje kad povuce konac i to je to, a utrnutost kad se takne mjesto reza dugo traje. Ja rez nisam mazala ničim, a sad, dvije godine nakon cr, dosta se skratio i ostala je samo bijela linija.

U dužu šetnju po Gorici smo išli sami čim sam mogla da ga nosim sama niz i uz stepenice (nemamo lift, pa nam je tata ostavljao rasklopljena kolica u ulazu), a to je negdje kad je imao oko mjesec i po. Do tada su nam tata ili baba pomagali sa kolicima i pravili društvo (mada i kasnije kad je bilo prilike da pomognu).  Kažu da treba izbjegavati stepenice u prvo vrijeme, ali meni to nije bilo izvodljivo – pa mi je silaženje trajalo duuuuugo.

A za normalno funkcionisanje – jedino treba da se čuvaš podizanja težih stvari (kolica, djeca, saksije, neki kućni poslovi :)), i to je to.  Za neka 3 mjeseca si opet u top formi i možeš i da počneš lagane vježbe za jačanje mišića (mada ti to s 4 djece imaš vazda)

27/05/2012
12:04 pm
draganica
Guest
Guests

E i zaboravih, od silnih igala i braunila, ruke su mi bile modre. Mazala sam ih hepatrombinom da brže prođu podlivi.

27/05/2012
12:07 pm
nevena.lana
Guest
Guests

i ja sam imala dijareju od longacefa ali su mi pomogli crna čokolada,banana,i koka-kola koja je izlapila. to su mi oni rekli u bilnici. konce sam makla 10-ti dan od izlazka iz bolnice,a u šetnju sam odmah mogla nisam imala problema

27/05/2012
5:51 pm
Nikolina
Guest
Guests

ako imas neke konce koji se sami resorbuju -nece ti sve skidati samo sa strane taknu, ja sam imala sve posebno sasiveno jedan po jedan…malo je neprijatno kad se skidaju konci

28/05/2012
12:49 am
Ivina mama
Guest
Guests

Kristina, jedva sam cekala da napises nesto o carskom, i da vidim sta ti mislis o tome kao neko ko je prosao i prirodan porodjaj i uz epidural, a sada i carski rez. Pa  ako Bog da, peto bebce porodjajem u vodi? 🙂 Inace je carski za bebu za mamu je pretpostavljam malo nezgodnije od prirodnog…makar po onome sto sam vidjala kad sam se porodila u februaru, ‘carice’ kako ih inace zovu tamo, teze su se kretale, i oporavljale..Jesi bila pod totalnom anestezijom? 

Inace moja sestra se porodila pre 2 god isto na carski u spinalnoj anesteziji, i kaze da bi se tako 10 puta porodila, iako ja mislim da je sam oporavak mnogo laksi ako se radi o prirodnom. Ona je uglavnom jela supe, corbe domace i sl…ovde preporucuju da se ne drzi nista teze od bebe sl 6 nedelja https://www.roditelji.me/forum/…..ervenciji/

A sto se oziljka tice, stvarno postaje sve manji i manji vremenom, ali moja sestra i dalje ne oseca to mesto…verovatno treba vremena da se misici vrate u normalu..nekome pre nekome kasnije…Brz oporavak! Kiss za tebe i Kiss za bebu..

28/05/2012
9:08 am
Kristina M
Guest
Guests

Epidural je moje najbolje iskustvo i tu se nista nije promijenilo. Zaista sam njegov veliki zagovornik, jer je moje iskustvo sa njim savrseno. Sto se carskog tice, stvarno sam srecna sto mi je ovaj put radjen jer sam sigurna da bi se moja bebica mucila da je islo prirodnim putem. Bio je prevelik, presao termin pet punih dana, nije se spustao, ja se nijesam otvarala… Cak ni ovako nije zaplakao odmah, u prvom minutu, a ne smijem da pomislim sta bi bilo da se mucio da prodje naopako kroz porodjajni kanal. Bas u vrijeme kad sam ja tamo bila, bila je jos jedna zena kojoj je cetvrto dijete bilo karlicno okrenuto. Uh, tri dana su je poradjali pa je na kraju morala na carski, a beba je zavrsila na neonatologiji. Ne kazem, mozda nista ni slicno ne bi bilo ali ipak mislim da je ovako bolje.  

Oporavak ne moze da se poredi sa onim koji uslijedi nakon prirodnog. Stvarno sam se mucila nakon prvog porodjaja zbog velike epiziotomije i trebalo mi je da pocnem da hodam normalno bas dosta. I boljelo je, ali ovo je ipak neuporedivo teze. Jos mora i onaj kateter da se vuce prvi dan sa sobom

Sto se spinalne tice, razmisljala sam i o njoj, ali nijesam ja tip za to. Mislim da bi me napad panike uhvatio nased operacionog stolaEmbarassed

30/05/2012
11:07 am
Kristina M
Guest
Guests

Samo da vam se pohvalim da sam kao nova! Da mi je neko prosle srijede rekao da cu se ovako osjecati za sedam dana ne bih vjeovala, tada sam mislila da mi nikadca nece proci sve sto me boljelo, a boljelo me milion stvari. Isla sam juce, skinula konce,i to je bio posljednji korak pred akciju. Sjutra odosmo beban i ja u pvu setnju, jedva cekam, mada se necemo forsirati puno

30/05/2012
11:21 am
macence
Guest
Guests

Naravno da si dobro! Bravo!!!! Bas mi je milo sto si se brzo oporavila. Nemoj daleko u setnju jer ces biti brzo umorna i postoji mogucnost da ti se zavrti u glavi. Nije nista strasno, desava se…. Meni se to desilo iako je bilo proslo 20 dana od carskog. Doduse, ja sam se “ulezala” 14 dana u bolnici, mada sam tamo vise bila u setnji po hodnicima nego u krevetu…. opet mi nije bilo svejedno u toj prvoj setnji.

30/05/2012
11:37 am
vesna2
Guest
Guests

Carski rez je nazvan tako po Cezaru, koji se prema legendi, rodio tako sto su njegovoj majci razrezali stomak. Medjutim kasnije je utvrdjeno da je to nemoguce jer bi u tom slucaju u to doba ona sigurno iskvavila i ne bi prezivjela, sto nije bio slucaj. Ali ostalo je ime.

Nego, ja sam jos jedna carica ( kako u kbc sestre kazu). Prvi porodjaj, blizankinje su bile u pitanju.

U bolnici je bio pakao prvih 4 dana, posle lakse. Posle 7 dana kad smo dosli kuci, nisam mogla bez bola da se sagnem ili uzmem dijete, ali kasnije taj bol prodje. Ostaje onaj neprijata osjecaj presjecenosti u tom dijelu, kao da sam obukla farmerke koje me jako stezu na stomaku. Konce mi nisu vadili jer su bili samoresorptivni, samo dva coskica cupnu prije izlaska iz bolnice.

U prvu setnju smo isli sa 20 dana i ne sjecam se da mi je to bio problem.

Problem i sa stolicom nisam imala, mada sam vodila racuna o hrani zbog dojenja.

I posle 9 mjeseci osjecam taj rez ali me ne ogranicava.

Stomaka imam na pretek, ali ni tezinu nisam skroz vratila na onu prije porodjaja. Mada mislim da mi se stomak nikad nece izravnat.

Rez sam kao mazala prvi mjesec a onda sam bijela lijena, a nalazi se u bikini zoni pa me mnogo nije bilo ni briga.

30/05/2012
11:53 am
Kristina M
Guest
Guests

A kad se moze poceti mazati Saljicevim melemom, moze li odmah nakon skidanja konaca

30/05/2012
12:03 pm
macence
Guest
Guests

Ja sam pocela da se mazem mozda nakon 20-ak dana kad sam bila sigurna da nema korica krvi i da je sve “glatko”… vidi sama. Mozda da pocnes naredne nedelje…

30/05/2012
12:04 pm
macence
Guest
Guests

I ja imam stomaka dosta i to vise sad nego prije 2 godine jer se manje krecemConfused i rez mi je sad nakon 3 godine gotovo nevidljiv, takodje u bikini zoni… tanka bijela linija

30/05/2012
2:12 pm
alba
Guest
Guests

U oktobru ce 4god kako se moja sestra porodila carskim, a prije dva dana mi se zalila kako je bolucka na mjestu rane… nije to jaki vec iritirajuci bol

30/05/2012
2:16 pm
alba
Guest
Guests

E da, i ona se poruidila u spinalnoj i bilo joj je super. Cijelo vrijeme se zezala s dr i ekipom. Al to lici na nju, ona je takav tip, ja sam panicni,kao kristina…

30/05/2012
2:18 pm
macence
Guest
Guests

alba said
U oktobru ce 4god kako se moja sestra porodila carskim, a prije dva dana mi se zalila kako je bolucka na mjestu rane… nije to jaki vec iritirajuci bol

E, svasta… Meni je to mjesto potpuno isto kao sto je bilo prije carskog… Samo tanka bijela linija, a osjecaj utrnjenosti je prestao poslije oko 6 mjeseci… Vidis, sve je to individualno i zavisi od same koze, od reza, tj. doktora kako je to uradio…

30/05/2012
3:18 pm
lili
Guest
Guests

Kristina drago mi je što si kao nova! Čestitam na rođenju sina, neka je živ i zdrav!KissKissKiss

Moja sestra se danas oko 13 h porodila carskim rezom, tako da ću vam uskoro prenijeti njeno iskustvo (neću je zvati do sjutra dok se dobro ne otrijezni), za sad imam samo inf. od zeta po kome je sve sjajno da sjanije ne može biti, ali dok to ne čujem iz njenih usta…Laugh

30/05/2012
3:28 pm
Kristina M
Guest
Guests

Razbudila se ona vec sad sigurno. Sad lezi sa onom kesom na stomaku i ne boli toliko stasno, tek ce:( Ali ce i to brzo proci

Hvala puno i veliki pozdra za sestru i njenu bebu. I da, cestitke za tetku

30/05/2012
3:35 pm
lili
Guest
Guests

Hvala puno! Inače ovo joj je drugi carski (prvi je bio katastrofa prije 4,5 godine), pa se nadam da će ovaj put biti lakše!

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner