A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Spavanje
Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 (1 votes) 
25/02/2013
10:19 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
41sp_Permalink sp_Print
0

Mamagaga,

mozda ti je nervoza najveca upravo od uporedjivanja sa tim ostalim bebama i majkama.

Moj sin je u prvim mesecima bio bas, sto bi rekli, zahtevna beba, ali ja to nisam primecivala tada jer su i ostale beba koje smo znali uglavnom bile zahtevne. Tako smo se uglavnom jadale i pricale o istim mukama, pa mi je bilo lakse.

I proslo i to nespavanje. Pa taman pomislih super, dodje hodanje, hoce sam, nece sam. Pa naucismo i to. Pa pocese problemi sa jelom. Pa poce briga kako ce se snaci u vrticu. A on samo raste, a ja samo nesto brinem i valjda cu stalno tako, i ja i sve mi ostale majke jer nam je to posao.

Ne daj se!

01/03/2013
11:23 am
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
42sp_Permalink sp_Print
0

Mi smo evo prvih 10-15 dana proveli u savrsenom redu, ali avaj… izgleda da ce kao i brat imati grceve… sinoc je bila igranka… mada ovaj srecom ne bljucka, pa mogu se bar nadati da ce prestati na sledecem podoju sto je i bio sinoc slucaj. Od vise njih skorije cuh da treba upaliti neku “zujalicu” (fen/mikser/usisvac…) i mi upalili fen – umiri se!!! Bio je budan, oci sirom otvorene, ali nije se drao. Inace, zaista spava po oko 2-2.5 sata, jede fino… ce vidimo kako ce se dalje situacija odvijati

Wink

01/03/2013
11:54 am
sonia007
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 184
Member Since:
23/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
43sp_Permalink sp_Print
0

Cao svima. Sto se tice grcica, mom bebcu pomaze jedino nosenje i voznja u kolicima ( po kuci naravno do 2, 3 h ujutro :) ). Poceli smo i sa Biogaia kapima po preporuci pedijatra, pa je sad puno bolje, problemi sa stomacicem svaki treci dan, a prije toga je bilo svakodnevno, plac i nespavanje i po 7 , 8 sati….

02/03/2013
8:10 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
44sp_Permalink sp_Print
0

I moju malu muce grcevi uzasno jaki… Prije neki dan je bilo plakanja i urlikanja od 3 popodne do 1 ujutru (u citavom tom periodu je spavala samo sat i po, i to naravno ne odjednom). A ima tek 3 sedmice… Svasta probamo – probali BioGaia, Espumisan, tople obloge, masiranje… ne nadjoh jos nista sto sigurno pomaze. Ja se nalivam cajem od kamilice u koji dodam kima – popijem litar dnevno, ne znam pravi li to ikakvu razliku (ne znam jer ne preskocim nijedan dan)… 

Ali kad je uspijem uspavati, onda fino spava i po 3 sata. Mada danas mislim da pocinje onaj famozni skok u razvoju tako da se cesce budi i cesce sisa.

02/03/2013
9:32 pm
Kristina M
Guest
Guests
45sp_Permalink sp_Print
0

Proci ce za dan dva, ne brini. Malo ces se namuciti, ali prezivjeces:) Ja sam moje smirivala u tim situacijama kad ih histerija uhvati sisanjem, to je jedino palilo

05/03/2013
9:57 am
sonia007
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 184
Member Since:
23/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
46sp_Permalink sp_Print
0

Moj bebac ima 8 nedjelja, a grceve ima od trece nedjelje i uvijek kad ga uhvate dugo traje, jednom je plakao od pola dva ujutru do 3 popodne. Otkad smo poceli sa Biogaia kapima grcevi su se prorijedili sad ga hvataju svaki drugi ili treci dan. Ali zato kda pocne plac, pomaze jedino voznja u kolicima po kuci, tako se bar malo smiri iako ne spava.

 

06/03/2013
12:56 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
47sp_Permalink sp_Print
0

Poslije iskustva sa prvim sinom i grcevima nesnosnim u trajanju od 4 mjeseca gdje smo sve probali i nista nije pomagalo, evo me ponovo snadje isto sa drugim. Moram da priznam da je sada podnosljivije, ali samo zato sto sam ja iskusnija i znam sta me ceka i, sto je najvaznije, stalno razmisljam kako to nije nista, kako je njegov brat jedno zdravo i veselo dijete i da ce i on takoLaugh. Odlucila sam da ovome ne dajem kapi, cajeve, samo kad to krene bukvalno 3 kapi vode ili blage kamilice (ali zaista 3 kapi) nakon podoja. Ja se nalivam isto kamilicom, pocela sam i ja sve da jedem jer ocigledno to nema veze, on ako place, plakace. Patronazna me zapala dobra i ona mi je rekla da je to sve do prirode djeteta i rekla mi da jedem sve osim varenike. Ne, to nisu gasovi i nadimanje, to su kolike koje su vise stanje svijesti nego stomacne tegobe. Moj sincic bas lako podrigne (nekad cak i sam u toku dojenja), prducka stalno… znaci da nema problema sa probavom. Najcesce ga umirujem tako sto ga cvrsto stisnem stomak na stomak (kao da ga dojim), pjevam neku pjesmicu ili pojacam muziku i djuskamLaugh… takodje stanem tik pod prozor ili drugi izvor svjetlosti i nadrazujem ga tako … brzo se umiri (kao da malaksa), ali moram tako da drzim ritam jos dugo i postepeno da “gasim” i stisavam ton i jacinu mrdanja i ponekad uspijem da ga zaista uspavam, nekad ne. Sve ovo naravno nakon dobrog podoja. Takodje ga cesto umirujem dojenjem, ali to je vise zavaravanje jer mi ili pozudno i agresivno sisa i naguta se vazduha ili zakunja poslije 1 minut. Po noci nas to jos nije snalazilo (moguce da ce nocasFrown), ali ga inace po noci kad sam preumorna stavim pored mene na dojku i oboje tako kunjamo i sikimo…. Mozda ovo nije dobro, ali ja se osjecam mnogo bolje i odmornije, a vidim da on nije gladan.

Kad nema grceva, tacan je kao sat – nesto manje od 3 sata od pocetka zadnjeg podoja pocne da se oglasava, a ako ga pustim ili presvlacim/kupam- zapaliYell.

Jedino sto mogu od srca svima da preporucim je da ne budete nervozne i umorne i da im ugadjate … mene je to sa prvim kostalo zivaca, sad mi je mnogo lakse jer sam veci dio vremena sama s njim i kuliram i ugadjam nam obomaSmile.

07/03/2013
11:17 am
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
48sp_Permalink sp_Print
0

Blago tebi macence kad mozes da ne budes nervozna kad tako place. Evo moja malena 2 dana zaredom nije imala grceve i nadam se da su se prorijedili… Ali kad je imala one najstrasnije epizode (jedan dan od 3 popodne do 1 ujutru) to je bilo urlikanje da je cuju na drugi kraj grada… I tada nista nije pomagalo – ni kapi, ni topla pelena, ni nosanje, ni ljuljanje… A ja nisam mogla da ne budem nervozna (a znam da ona to sigurno osjeca), nego sam vec oko 6 popodne pocela da placem zajedno s njom. Ali srecom imam pomoc, pa mi je bilo dovoljno da je neko uzme pola sata da se ja smirim.

Nego da vas pitam oko spavanja – budite li bebe po noci da ih presvlacite? Moja se budi jednom do dva puta u toku noci da sisa, i ja je obicno presvucem jednom – ali to je dosta razbudi pa joj je teze zaspati poslije, pa razmisljam da je ne presvlacim uopste do ujutru (sto je obicno oko 6, 6 i po). Koliko dugo ih ostavljate u istoj peleni?

 

07/03/2013
12:22 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
49sp_Permalink sp_Print
0

Hm, nervozna nisam jer sam sa prvim djetetom sve ovo prosla i ne da sam se nervirala, nego su svi u mojoj okolini ludi bili od mene, bojali se da ne ostanem bez mlijeka… ma uzas. Ono sto mi je sad lakse (a djeca su potpuno ista koliko vidim) je da se ne opterecujem glupostima kao sto su peglanje, kuvanje, (ne)jelo ispravnih i neispravnih stvari, brisanje prasine svako malo… Jednostavno, iskuliram sve to i legnem s njim, stavim ga na siku i kunjamo oboje. Kad spava i kad imam vremena, zaista spremim rucak, sredim ves i kucu, ali ne pretjerujem. Takodje nastojim da starijem posvetim paznju tih par sati kad dodje iz vrtica, a prije nego ode na spavanje. Spavam uvece od nekih 9-10 sati kad legnem starijeg, ovaj mali ako place suprug ga nosa i tjesi i spavam tako do 11-12h. Onda otjeram muza u krevet (ja i bebac smo u dnevnoj) da bude odmoran sutra, a ja ovog malog stavim pored sebe i tako sikimo i spavamo cijelu noc. Da ti odgovorim i na pitanje o presvlacenju – i o tome sam sa prvim pratila glupe procedure, pa ga presvlacila pred svaki podoj, pa o jadu radila. Sad nista, samo ga tad oko 11-12 presvucemo ili ja i ili suprug i ne diram ga do ujutro oko 6-7h kad se probudi. Ne opterecujem se ni time da ga po svaku cijenu stavljam u korpu (krevetac) kao sa starijim, ako zaspemo zajedno, bas me briga. Suvise je mali da bi pricali o navikama… proci ce i ovo i mogu ti reci da uzivam. Navikla sam se da zaspem za 20 sekundi u svako doba i pola sata mi je dovoljno…

Ako potraju ovi grcevi jos neko vrijeme, probacu i ove kapi sto je preporucila Sonia (Biogaia), mada starijem ama bas nista pomagalo nije, a probali smo sve i bapske i naucne ljekove. A sad mi zao sto nece da se mazimo duze od par minuta…

07/03/2013
12:42 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
50sp_Permalink sp_Print
0

Iz iskustva se uci :)  

Ne opterecujem se ni ja previse pricama sto valja i sto ne valja jesti- meni su sestre u porodilistu a i patronazna rekle da mogu sve da jedem (naravno u umjerenim kolicinama, ne valja se prejesti jedne iste hrane koja bi mogla da smeta), i da se tako ona kroz mlijeko navikava na raznovrsnu hranu. Ali opet kad pocnu grcevi, ne mogu a da se ne preispitujem sto sam sve taj dan jela :)

Ove 2 dana kako nije imala grceva, stvarno fino spava – preko dana najcesce u korpi u dnevnoj, a preko noci u svom kreveticu, mada ako je uspavljujem na sisu (sto je cesto slucaj kad je uznemirena) onda je dojim lezeci u krevetu pa zaspe zajedno sa mnom. 

A presvlacim je pred svaki podoj, ali necu vise tokom noci – razbudimo se i ja i ona. Za sad nema previse osjetljivu kozu pa valjda izdrzi u istoj peleni i ako se ukaki…

 

07/03/2013
12:48 pm
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 33
Member Since:
27/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
51sp_Permalink sp_Print
0

Mi smo sve zene zaista iste: sve ovo što je macence napisala važi i za mene;ali bukvalno do riječi. sad kad ih imam dvoje,i duplo više obaveza ja se mnogo,mnogo lakše snalazim i isto tako i uživam. i ako mladja ćerka ima tek 1 god i 2mj ja sam spremna za još jednu bebu. ali,sačekaću još malko kako bih se i sa ovom izmazila kao i sa prvom 

07/03/2013
1:24 pm
sonia007
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 184
Member Since:
23/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
52sp_Permalink sp_Print
0

Joj blago vama kada ste tako smirene mene odmah hvata nervoza kad se bebac rasplace, kad ga vidim kako se uvija zbog grceva, mrvica jedna. Inace ja ga presvlacim prije svakog podoja, sto mi ne pada tesko posto on sisa oko 4,5 puta dnevno i jednom nocu. Ma sve mogu da podnesem, samo ne onu dreku :) . Macence potpuno si u pravu, ovo je vrijeme kada se treba posvetiti bebcu, a ne opterecivati raznim glupostima. Pa i kucni poslovi mogu malo pricekati mora se voditi racuna i o sebi i odmorati koliko god se moze. A da, sto se tice ishrane, i ja mislim da treba jesti sve, sto raznovrsnije ali u umjerenim kolicinama, kao i prije trudnoce. Treba jedino izbjegavati slatkise i grickalice, naravno. Meni su svi govorili da pijem puno sokova (koje ja inace ne volim bas) da mi se ne bi smanjilo mlijeko, to su ciste gluposti, ja vec odavno pijem samo vodu i po solju caja od kamilice ili nane i ne vidim nikakav uticaj. Mlijeka ima sasvim dovoljno, bebac dobro napreduje.

 

11/03/2013
12:36 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
53sp_Permalink sp_Print
0

Dakle, grcevi su poceli da budu nesnosni, pogotovo sto je preslikana situacija od prije skoro 4 godine kad smo presvisnuli sa starijim… Onda sam odlucila da kupimo ove Biogaia kapi … POCINUSMO!!!! Zlatne kapi, zivota mi. Pisala sam vec da starijem nista nije pomagalo, ali ovo nismo probali. Beban mi je sad mirniji, cesce kaki, stalno prducka i sve je kako treba. Da, sinoc je poslije 2-3 dana opet imao grceve, ali su trajali oko 2-3 sata i to uspijemo da ga nosanjem umirimo na 10-ak minuta, pa onda vristi opet. Nakon sledeceg podoja gdje sam prepoznala da place od gladi, a ne od grceva umirio se i spavao fino normalno. Budi se i dalje na svaka 3 sata da rucki… Pozlatile se ove kapi i Sonia, do neba ti hvala!!!

05/04/2013
11:39 pm
druskan
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 46
Member Since:
03/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
54sp_Permalink sp_Print
0

Čini mi se da sam dosta revnosno iščitala postove vezane za ovu temu, ali ne nađoh ono što me interesuje, zato ću pitati za iskustvo neke od forumašica. Pedijatri preporučuju da se kod spavanja beba okreće na stranu, jednu, pa drugu – poslije svakog podoja – ali ne znam je li to zbog bljuckanja (takav model smanjuje šanse da se dijete zgrcne) ili ima veze sa oblikovanjem glavice. Pošto malca poslije jela uvijek podignem da podrigne (a on to uradi u rekordnom roku) rijetko mi bljucka, često ga pustim da leži na leđa, ali me strah da to može uticati na oblik glavice. Preko dana ga pokušavam što češće stavljati da leži (i izdiže glavicu) ili spava na stomak.

06/04/2013
2:39 pm
Kristina M
Guest
Guests
55sp_Permalink sp_Print
0

KOliko ja znam, a nijesam bas sigirna da sam dobro zapamtila kad je lezanje na ledja u pitanju, jeste, zbog toga je, da beba ne krene da bljucka dok spava i da onda lezeci na ledja ne uspije da izbaci taj sadrzaj.

06/04/2013
3:30 pm
neda
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 253
Member Since:
22/06/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
56sp_Permalink sp_Print
0

moja malena od rodjenja spava na ledjima,nisam je okretala na stranu,a sad nema sanse da zeli u drugom polozaju da spava.vremenom ce sigurno promeniti polozaj.sto se tice stranih pedijatra,iz knjiga koje imam insistiraju spavanje na ledjima.dok nasi traze da se okrecu.sad svako prema onom sto mu odgovara.

09/04/2013
1:15 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
57sp_Permalink sp_Print
0

Mislim da je spavanje na bok korisno i zbog oblikovanja glave jer kad lezi na ledjima beba prirodno preferira jednu stranu i cesce okrece glavu tako sto moze da stvori nepravilan oblik. Ja sam moju malenu prvih mjesec okretala cas na jedan cas na drugi bok, ali negdje sa mjesec i nesto sam prestala da vodim racuna o tome jer je ona sama pocela da se izvrce na ledja iako sam je podupirala peskirom. A i vidim da joj vise prija na ledjima pa sam je stavljala tako.

Danas smo bili na kontrolu sa 2 mjeseca i dr je odmah primjetila da vise okrece glavu na jednu stranu, tako da moram da se vratim na ovo spavanje na bok i da probam da malo vise forsiram tu stranu koju “ne voli”.

09/04/2013
1:25 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
58sp_Permalink sp_Print
0

Okretanje bebe na polustranu se preporucuje iz dva razloga: Prvo, zbog smanjenja rizika od SIDS-a, na primer, u slucaju kad bi beba bljucnula u snu, da bi sadrzaj lakse izasao napolje.

Drugi razlog preferiranje okretanja glave u jednu ili drugu stranu, koju vecina beba iskazuje zbog polozaja koji su zauzimale u stomaku, tako da se naizmenicnim okretanjem na jednu i drugu stranu beba ‘tera’ da vezba misice vrata.

Nedo, koje knjige pominjes?

09/04/2013
4:17 pm
neda
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 253
Member Since:
22/06/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
59sp_Permalink sp_Print
0

na engleskom su knjige.tj sad imam jos jednu,ostale sam vratila,a za oblik glave da se tako formira ne znam kako je to moguce,ali ako neko misli tako.oboje su mi spavali na ledjima,pa imaju normalan oblik glave,mislim da to nema veze.

09/04/2013
5:09 pm
Nina m1
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
10/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
60sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam oba svoja sina od rodjenja okrecala na stranu,svaki podoj druga strana glavice da bi se fino formirala. Znam majke koje su stavljale bebe na ledja i njima je iza glavica skroz spljostena-ravna ,znaci glava im nije okrugla :( Zato majke okrenite bebice na bok,i mijenjajte stranu. Inace treba podici ispod duseka -stavite peskiric da je ravan,na taj nacin im olaksate da bljucu visak mlijeka.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…