A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Imunitet
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
08/02/2012
11:20 am
montenegrina
Guest
Guests

Zanima me posto vecina od vas ima i djecaka i djevojcicu koje je od njih dvoje smirenije,odpornije i lakse za podizati.Juce sam bila kod drugarice koja ima sina i cerku,razlika je u godini dana,a ne mogu se uporediti.Curica je toliko mirna,stalozena,bez prehlada,a deckic non stop po domu zdravlja,te kasalj,te nosic curi…..imam i bratanica od 5 god.Ne biste vjerovale kako je slabog imuniteta.Snaha moja se hranila za primjer svakoj trudnici,tako se ophodila i prema njemu.Samo zdrava hrana,bez grickalica i sl….sve prirodno,ali dzaba.Vec dva puta do sada je imao upalu pluca,u vrticu je dobio mononukleozu,svaki grip ga zahvati.Mama moja isto kaze da smo ja i sestra bile rajetne za razliku od brata koji i dan danas pati od grla i sl i ako je vec odrastao covjek.Da li su djecaci stvarno tako slabasniji u odnosu na curice?

08/02/2012
11:32 am
vanjamik
Guest
Guests

ma, muskarci uopste su slabiji pol Laugh mislim i da postoje neka istrazivanja  o tome koja su ukazala da su manje otporni! a mozda sam nesto ja umislila!

e, sad, da li postoji razlika kad su mala djeca u pitanju – reci cu ti za koju godinu kad mi cerkica poraste. sad ima 8m, a sin 3g i 8m. sto se njega tice – skratio mi je zivot za 10 godina kada su u pitanju prehlade i virusi. samo je u prosloj godini ispio oko 15 bocica antibiotika. bio je bolestan (upala grla, pa boginje) oko nove godine i evo sad opet krenula upala grla.

sto se tice ishrane – nikad u zivotu nisam jela toliko brokolija, karfiola, mesa, i sl. u trudnoci. njega dojila dok je bilo mlijeka, sama mu spremala kasice, sve kako treba. pije cajeve, jede voce i povrce, pije domaci sirup za imunitet (med, cvekla, limun i sargarepa), koristimo propolis. ipak, na njega se sve kaci Frown

08/02/2012
11:33 am
kjara
Guest
Guests

Ja imam djevojcicu, i mogu ti reci da do trece godine je bilo katastrofa, cesto je imala bronhitise, cak i upalu pluca jednom a od trece kao rukom odneseno. Sad zna nosic da joj curi i kasljuca, ali nista specijalno prodje bez odlaska kod doktora.

Ona je jako mala (9 mjeseci) krenula u vrtic i tako je nas pakao poceo, od marta do oktobra je vise bila bolesna nego zdrava. Mada ja to pripisujem agresivnoj terapiji (Longacefu) koji je dobila kad se prvi put razboljela od doktora Malbaskog tj. onog njegovog zeta sto radi kod njega, zaboravila sam kako se zove. Potpuno joj je narusio i skoro pa unistio imunitet. 

08/02/2012
11:35 am
vanjamik
Guest
Guests

kjara, pa i moj sin je primao longacef po rodjenju (iz porodilista smo izasli sa inficiranim pupkom, pa smo se sjutradan vratili na neonatologiju gdje je morao zbog sepse da prima longacef). kako mislis da je to moglo uticati na imunitet?

08/02/2012
11:37 am
montenegrina
Guest
Guests

Da,da..moj bratanic se nakljukao longacefa za 2 god koliko ja i ti necemo za cijeli zivot.Ne dopada mi se njegov nacin lijecenja

08/02/2012
11:39 am
Kristina M
Guest
Guests

Evo jos jedne moje omiljene teme. Ja ne mislim da postoje djeca koja su manje otporna, vjerovatno grijesim, ali sam sebe u to nabijedila:) Kuci ih imam troje i svi su isti. Najmladji je imao jedan incident u petom mjesecu nakon kojeg je krenuo dapostaje bolesljiv, ali smo iz toga brzo izasli.

Nas pristup zdravlju djece je da djecu naravno ne treba celiciti, ali zaista ni previse sititi. Na primjer, nas najsatriji sin je bio prvih godinu i po dana zdravo dijete skroz, dok nije krenuo u vrtic. Nije mu ni bilo cudo, jer je bio sam sa nas dvoje. E kad je krenuo, nastao je haos. Sto je i normalno i logicno. Djeca ni nemaju imunitet, nego se lagano gradi. zato bebama majke prenose imunitet svojim mlijekom na primjer i ono je najbolja zastita.

Dakle, svako malo prehlade, upale grla, sve virusne infekcije, nijednom nije bila bakterija u pitanju. Jeo je dobro, bas dobro. Po savjetu ljekara, a sobzirom da nije imao bakterije, uvijek smo pustali organizam da se sam bori i izbori sa virusima. I tako je i bilo, od njegove trece godine mi ne znamo sto je bolest sa njim. Sa njim smo ucili i naucili lekciju, i sa ostalo dvoje je ista stvar. Samo sto oni nijesu ni toliko bolesljivi, mada ne idu u vrtic, ali ce morato vjerovatno i kroz to da prodju kad krenu. On je mogao da im iz skole i vrtica donese svasta odnosno samo prenese ali su nekako kroz sve odlicno prosli. i Jos prolaze.

Od kad su se rodili, odnosno od petog dana nakon izlaska iz bolnice svaki su dan napolje. jedine situacije  kad ne izlaze su dani kao ova dva posljednja, kad je bas bas jak vjetar i ako imaju visoku temperaturu, i ako je bas hladno….. ne znam kako da ti opisem, nekako ne sjedimo i ne piljimo non stop u njih, nije da ih sad pustamo da rade sta hoce i kako hoce, ali se prema njima odnosimo nekako “opusteno”.

08/02/2012
11:45 am
Kristina M
Guest
Guests

Nikolina, nista ne razbija imunitet kao antibiotik, a jos kad se daje za svajku sitnicu… Tvoj je bebac imao infekciju pa su mu morali dati, ali danas doktori daju djeci za najmanju prehladu antibiotik. Ja to svojoj djeci ne dajem nikad, bez kad se dokaze da im treba. Zato njihove doktorice, ako ih npr boli grlo, uvijek uzmu bris pa vide o cemu se radi, a onda djeluju kako treba i sta treba.

Antibiotik, a sve su mi ovo one objasnile i citala sam puno o tome, unistava sve bakterije u organizmu i dobre i lose, jos kad se daje za virus, na koji BTW ni ne djeluje, onda rusi sve pred sobom. Djeluje odmah, djetetu jeste lakse u tom momentu ili brzo nakon poceta terapije, ali je dugorocno to bas bas los nacin rjesavanja problema. I uz to se javlja problem otporsnosti odnosno kad se svako malo daje antibiotik baktarije postaju na njega otporne, pa onda kad treba zaista da djeluje na njih, one opostaju rezistentne.

08/02/2012
11:45 am
kjara
Guest
Guests

Zato sto je Longacef veoma jak antibiotik i potpuno joj je unistio crijevnu floru. Ona je vjerovatno tad imala neku virusnu infekciju koja nije uopste trebala da se lijeci antibiotikom i samo joj je gore napravio. Posle mi je i doktorica Mica kada sam joj rekla simptome i potvrdila da vjerovatno nije ni trebala antibiotik, a posebno ne Longacef. 

Inace i ona je primala Longacef zbog pupka sa 10 dana i nije imala nikakvih posledica, tada, bio je isto inficiran. 

Ne znam da li ste bili u nasoj bolnici, oni za sve daju Longacef kao da drugi lijekovi ne postoje. Ona je posle ovog gore pomenutog longacefa dobila proliv, i umalo nije dehidrirala pa smo zavrsili u bolnici, gdje su joj opet jer su joj nalazi bili losi dali longacef.

08/02/2012
11:46 am
Kristina M
Guest
Guests

Montenegrina, eto ti odgovora zasto je bolesljiv:( I sama kazes da se nakljukao antibiotika…

08/02/2012
11:46 am
montenegrina
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Ja kao farmaceut mogu da dam samo jedan savjet ,a to je da se prije bilo kojeg antibiotika koji pedijatar da uradi antibogram.Ne djeluje na svakoga isti lijek podjednako.Kad se jedan ne pokaze dobro,onda pedijatar luta pa prepise drugi,pa treci i dijete se bez potrebe truje ljekovima.Ovako odma se dobije nalaz na sta reaguje i iz koje grupe mu treba dati antibiotik i gotova stvar.Kad ovo kazem mislim na dijete koje je bakteriski zarazeno.

08/02/2012
11:49 am
vanjamik
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

evo se sad lijecimo bez antibiotika – cajevi, biljni sirup, gel za grlo, propolis… videcemo da li ce pomoci. uz to ga i inhaliram, ali samo fizioloskim.

08/02/2012
11:58 am
Kristina M
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Vanjamik to traje, isto tako zna da bude mucenje odnosno da se tako cini jer dijete prolazi kroz prehlade i infekcije duze, ali se na kraju isplati, provjereno. Na kraju dijete ima igradjen imunitet, koji moze da se bori. 

MOja majka, dan danas, kad je zovnem poslije posjete doktorici, dakle nakon punih osam godina odnosno ajde sad sest i po od kad se u nasoj kuci krenulo sa djecjim bolestima, pita: I sto su im dali, a kad ja kazem NIsta, samo sirup za skidanje temp ako imaju temp, ona se svaki put iznervira:) Ali zato ona i moja porodica kad zakaslju i cim ih grlo zaboli piju CLIACIL, ili neki antibiotik za koji sami odrede da treba da piju, i svako malo se pitaju sto su stalno bolesni. I da bar oni te antibiotike piju do kraja, ne oni odmah cim im je bolje prekidaju, sto je jos gora stvar. Izludjese me od tih nacina i tretma ali dzabe prica

08/02/2012
12:06 pm
kjara
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Kristina kod mene ista stvar, samo sto nisu moji vec mm -ovi. Na pocetku smo zivjeli kod njih i kad smo promijenili doktorku i vratimo se poslije temperature od 5 dana bez inekcija oni u soku, po nekad sam se pitala da li sam ja normalna i da li mislim dobro svom djetetu. Sreca doktorka me razumjela i svaki put kad dodjem ona mi sve fino objasni i kaze zbog cega to radi. I zahvaljujuci njoj se ona izvukla i sada ne pamtim kad smo bili i kad je pila antibiotik, ili imala temperaturu.

A tek o uzimanju palitrexa ili neceg slicnog ne mogu ni da pricam, odmah se iznerviram. Skoro sam imala polemiku sa njima povodom zabrane kupovine antibiotika bez recepta.

08/02/2012
1:10 pm
marijank
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

najbolje je kada kazes da djetetu dr nije nista dao od ljekova njihov komentar “pa sto ste onda isli”.

09/02/2012
11:41 pm
Anama
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Slazem se sa vama sto se tice lijecenja antibioticima. Veliki sam protivnik nasumicnog lijecenja njima. Najvise me nervira sto pedijatri u Domu zdravlja( bar sa kojima sam ja imala iskustva) odmah prepisuju antibiotike. To je jedan od osnovnih razloga zbog cega smo prestali da idemo tamo i postali veliki fanovi Doktorice Mice 🙂

10/02/2012
9:07 am
Nikolina
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Da se i ja ukljucim u raspravu…Znam jednu prijateljicu koja vodi kcerku kod malbaskog,svaka cast ali on joj svaki put propise jake inekcije a dijete nije imalo ni godinu dana. Sad je starija i ista stvar. Zasto? Ja se pitam u domovima zdravlja nedaju inekcije vec samo antibiotike a jake su upale-npr. Oni kazu da steti i potpuno se slazem. Ja imam lose iskustvo sa privatnim ordinacijama jer oni od zdravog djeteta naprave bolesno samo da bi uzeli malo vise para. Nisam pristalica da uzimamo nista od antibiotika na svoju ruku,kao sto kaze Kristina. I moji roditelji isto tako piju svako malo na svoju ruku-znam ih dosta sto tako rade. I svako malo bolesni….Mada ja sam panicar veliki i cim primjetim da je malome curi nos,zapusen ili sl. posto je prelezao dosta upala uha onda odmah kuvam caj,stavljam mu kapi olint za bebe i tako ga malo ocvrsnem jer mu odma ide s nosa na usi.

10/02/2012
10:29 am
kjara
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Nikolina, ja cesto imam probleme sa sinusima i iz iskustva znam da olint ne smije stalno da se koristi. Dovoljan ti je fizioloski rastvor, moze kad hoces i koliko hoces. 

I mi da se prijavimo kao veliki fanovi Doktorice Mice. 🙂 

10/02/2012
10:42 am
Kristina M
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Nikolina, i Marisol ti je super, svaki dan kao kao preventivu mu ga stavljaj dok je hladno, a od Olinta kad se koristi vise od 4 dana zna sluznica da se oteti i da ide krv.

Mi smo prezadovoljni sa dr micom, svaki put kad treba nam se posvete, interesuju se kako su djeca danima poslije, a na primjer kad idemo prvi put platimo ali je kontrola besplatna, i stalno smo na vezi,pa nam kazu treba li ili ne da dolazimo. Ne znam, stvarno su nam idealne i pokazale su nam se kao odlicni doktori koji brinu o svojim pacijentima, evo sedmu godinu. A i taj pristup lijecenju nam odgovara, tako da se sve poklopilo.

Nekome to ne odgovara, naravno svo ima mogucnost da bira i procjenjuje sta je dobro za njegovo dijete, to je pravo svakog od nas. Ne zelim da namecem nikome misljenje, vec samo da podijelim svoje i nase iskustvo.

10/02/2012
12:22 pm
vanjamik
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

osim fizioloskog i marisola, dobra je i NISITA (mast i sprej), koristi se vise od nekoliko dana, mogu je koristiti i bebe, trudnice, dojilje… ako sam dobro shvatila citajuci sastav, mislim da je na bazi natrijum hlorida, odnosno fizioloskog rastvora s tim sto ima jos po nesto unutra Laugh

ali djeluje kod malih zacepljenja nosa Smile

10/02/2012
1:05 pm
Nikolina
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Koliko stavljate  tog fizioloskog rastvora? ja sam ga koristila dok je bio beba ali mi se ucinilo da nije bio efikasan zato sto mu je stalno bio zacepljen nosic.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
8 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner