A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Alergija na proteine kravljeg mlijeka
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
09/10/2013
9:46 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

 Zelim sa vama da podijelim moje iskustvo vezano za alergiju na proteine km. Moja kcerkica je dojena mjesec dana bez dohrane, ali kako sam vidjela da ona stalno trazi da sisa i da ne napreduje (650g za mjesec),a inace imam iskustva u dojenju jer imam starijeg sina kojeg sam dojila godinu dana dok nisam ostala u trudna sa njom,odlucila sam da uz dojenje pocnem i da je dohranjujem.

Odlucim se za adaptirano mlijeko Bebelac jer ga u bolnici koriste kao dohranu.Nakon mjesec ipo dojenja i dohrane, moja Mia je tada imala 2,5 mjeseca, jedan dan pocne proliv iz cista mira (7,8 stolica), a od kad se rodila imala je stolica na 5,6 dana,ja odmah sjutra ujutru kod nase izabrane dr. koja nam kaze da je moguce da se beba cisti jer je prije toga imala zatvor,mi kuci proliv se i dalje nastavlja,sjutra dan kroz proliv se vide tragovi krvi i sluzi,mi opet kod dr. koja pogleda bebu i vidi na cmaru rupturu i kaze da je krv moguca od rupture i da nam probiotik. Moja beba i cetvrti dan proliv ali ovaj put u svakoj stolici tragovi krvi,mi opet po treci put kod dr. koja nam mijenja bebelac u bebelac FL (bez laktoze), i kaze da jedino sto ona moze jeste da nam da da radimo nalaze (moram da naglasim da je bio petak), i ako beba ne bude dobro da se javimo u dezurnom domu zdravlja. Subota negdje pred zoru vidim da moja beba ima temperaturu,ja joj dam paracetamol i ona se skine,i cekam da svane da je vodim kod privatnog doktora.

Mi pravac kod dr. Mice, primi nas dr. Mandic (sve pohvale), saslusa me i da nam brdo nalaza da uradimo, u medjuvremenu osjetim da je moja beba imala stolicu i pitam da je presvucem, kad sam skinula pelenu bila je samo sluzava krv,zamolim dr. da dodje da pogleda, i kad je vidjela rekla je da je bas zabrinjavajuce i uputi nas odmah u djeciju bolnicu.

U bolnicu nas primi dezurna dr. ja opet istu pricu,pogleda izvjestaj dr.Mandic, i vidim joj po faci zabrinutost, odluci da je ostavi na intezivnu njegu,(ne mogu da vam opisem kroz sta sam ja u tim trenucima prolazila, a jos intezivna njega, po meni tamo leze najtezi slucajevi), za mene sok. Mene smjeste na odjeljenje. Ona na intezivnu sama u onaj kreveta c ( ako se tako moze nazvati), prikacena na infuziju spava kad god dodjem da je vidim. Dr kaze da su joj dali vitamin k, i da cekaju da vide da li ce se krvarenje zaustaviti, i da urade sve moguce analize. Nakon 2 -dana krvarenje se zaustavlja, nalazi stizu jedan po jedan i svi dobri.Poslije 4 dana provedenih sama na intezivnoj njezi prebacaju je kod mene na odjeljenje gdje nas prima druga dr. koja joj ukljucuje pored infuzije, antibiotik i probiotik i vraca bebelac.Stolice su se smanjile po (3,4 bez krvi), mi ostajemo jos nedelju dana zbog terapije, i na dan otpusta ja pitam dr. sta je moglo da izazove sve ovo, a ona odgovara:”pretpostavljamo da je nedostatak vitamina k, jer cim ga je primila krvarenje je stalo”, a svaki laik zna da vitamin k je inace za zaustavljanje krvarenja.

Mi kuci, moja Mia dva dana super, treci opet u stolici krv ( ja sva uplakana zovem supruga da pogleda i on u soku), mi opet u bolnicu kod dr. sa odjeljenja koja nam sa vrata kaze kao iz topa kod vas je u pitanju alergija na proteine kravljeg mlijeka i umjesto bebelac prelazite na alernovu, i opet nas smjesta na odjeljenje gdje opet ukljucuje infuziju, antibiotik, probiotik,vitamin k i kortiko terapiju,nakon nedelju dana primljene terapije, odlazimo kuci.

 Mia dva dana odlicno, treci opet krv u stolici, ja vec na ivici nervnog sloma kao i moj suprug, onako izbezumljeni opet u bolnicu ali ovaj put kod dr. Dakic (kod koje smo preko poznanstva dosli),i sve joj fino objasnili ona tel. poziva dr (necu je imentovati), i pita je sta se to sa nama desava jer se treci put vracamo u bolnicu, a ova joj odgovara da nije neko drugi hranio bebu pa joj dao drugu formulu, a dr. Dakic joj kaze da iskljuci tu mogucnost jer je beba jako mala i da nju hrani iskljucivo majka, i ova joj kaze da nas posalje kod nje. Mi kod nje moj suprug sa vrata joj kaze da nemamo u praksi da nam iko hrani djecu sem nas dvoje, a ona kaze da mora da provjeri sve mogucnosti i kaze da idemo ujutru za Beograd jer ona ne zna sta je i jos nas pita gdje cete u Beograd u Udk ili Institut za majku i dijete (ja joj odgovaram da me smjesti gdje ona smatra da je najbolje), uzima tel. i zove dr. u bg. i kaze da mora ujutru hitno da nas posalje jer beba ima 2,5 mjeseca i 2 puta je hospitalizovana i opet se po treci put vraca. I kaze nam da cim sletimo sa aviona idemo u UDK (Tirsova) kod dr. Perisica (jedino sam joj na tome zahvalna, jer je on jedan od najboljih gastroenterologa u Evropi).

 Dr. Perisic nas prima i ispituje pola sata od prvog dana sta je bilo, kaze da mora da radi rektoskopiju ( da naglasim da mi taj aparat u bolnicu nemamo za malu djecu), i nakon uradjene intervencije nas poziva da udjemo, nikad necu zaboraviti njegov izraz lica kao i facu jos dva doktrora i 3 medicinske sestre,i on samo kaze jednom dr. pustite snimak da vide sta je u pitanju, na monitor od komp., ide snimak kao tunel a u tunelu sve crvene rane, ja sam se samo pridrzala za muza da ne panem, i jedna od sestara mi dodala malo vode, i cujem dr. kako kaze to je debelo crijevo naseg djeteta koje je cijelo u rane, i pognuo glavu (inace moram da naglasim da je dr. malo cudan tip, i da malo prica) i rekao da sa Alernove prelazimo na Neocate (samo da kazem da kutija neocate od 400g kosta 55 eura u Bg. a o Neocate u Pg nema u prodaji, a Montefarm ga ima na lageru, a nema ga ni bolnica,malo cudno zar ne, ali istinito).I pored neocate ukljucuje joj pronison 10mg (kortikosteroid), i kaze da je uzeo uzorke da posalje na biopsiju jer ni on nije siguran tacno sta je i da ovo u svojoj karijeri nije vidio kod male bebe (sumnjali su na rani IBD, DALEKO BILO). Nakon dva dana krvarenje prestaje,a stolica postaje zelena (zbog neocate).Poslije nedelju dana nas poziva u svoj kabinet i pruza ruku i kaze da je jako srecan i da je u pitanju alergija na proteine km jer je pronison zaustavio krvarenje inace se bojao da ce trebati da otpocne sa nekom jakom terapijom sobzirom na njen uzrast, ali srecom nije,i da ovakav slucaj alergijskog kolitisa u svojoj karijeri nije vidio ( a covjek je zavrsio fak. u V.Britaniji i 20 god. radio u Japanu). Mjesec dana smo bili na pronison,i 6 mjeseci na neocate,bez ikakvih mlijecnih proizvoda,crvenog voca i povrca,ribe,jaja . Sa 10,5 mjeseci prelazimo sa neocata na nan sensitive (ni to adaptirano mlijeko nema da se kupi u cg).na nan sensitive smo bili 3 mj, i dr. je rekao ako to prihvati da nam garantuje da ce sa godinu moci da pije mlijeko,ona je to odlicno prihvatila, i vec mjesec ipo dana smo na aptamil 3 i nema nikakvih reakcija,dajem joj i kajmak,sir,jogurt,a mlijeko jos uvijek ne.Bas sam ga oduzila, ali se nadam da ce nase iskustvo nekome koristiti…

 

09/10/2013
10:49 pm
Kristina M
Guest
Guests

Strasno zaista, zivot se skrati nekoliko puta, uh… A da si dojila, a ti izbjegavala kravlje mlijeko i sve sto ga sadrzi? Je li ti to neko predlagao?

09/10/2013
11:13 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

 Za to je vec bilo kasno,jer kad su bebu smjestili na intezivnu njegu,ja sam koristila pumpicu i izmuzala se i imala svega po 30,40 grama na 3h sto je bilo jako malo,valjda se i usled stresa i nervoze jos vise smanjilo.A tad nisu ni znali da je u pitanju alergija na proteine km.(nego su mislili da je nedostatak vitamina k),i ja sam onda prekinula da joj dajem moje mlijeko jer bih joj sa njim samo unijela nervozu.Ali znam samo da su nam u samom startu dali odgovarajucu mlijecnu formulu umjesto sto su joj ukljucivali infuzije i razne antibiotike nista od toga ne bi bilo. 

10/10/2013
10:20 am
Mitzi
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 71
Member Since:
27/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Stvarno strašno šta ste preživjeli po bolnicama, ali eto sreća pa se sve riješilo i bebica je sad zdrava i vesela i takva da bude sto godina!

Meni je iz vašeg posta ostalo nejasno da li vam je pedijatar rekao da je 650 gr. za mjesec malo da dobije beba koja samo sisa ili ste vi sami to zaključili?

Nažalost, vaš primjer može biti reper majkama da ne dohranjuju novorođenčad kad se laktacija uspostavila, što je kod vas bio slučaj jer ste dojili preko mjesec dana. Pritom, beba je dobila 650 grama za mjesec, što je po meni odličan napredak. 

10/10/2013
12:40 pm
barba
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 76
Member Since:
26/06/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Citam ovo i ne mogu da vjrujem. Boze sacuvaj,jel moguce da toliko malo stvorenje prolazi kroz to??? a mogu misliti vas,sta ste istrpjeli. Ovo me podsjetilo na nas jer je moj sin sa god dana dobio salmonelu,i 15 dana su nas vrceli po bonici,po intenzivnoj njezi,nisu znali sta je.dok nalazi nisu pokazali koji se kod nas cekaju po 10 dana. Uzas,ne ponovilo se. 

No dobro je sve kad se dobro zavrsilo,ne mogu se opasuljit…

I takodje smatram da 650 g je solidan napredak,cak i ako beba napreduje samo 200 g mjesecno,ne preporucuju dohranu. 

10/10/2013
1:23 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Dok smo jos bili u porodilistu moja beba kad su mi je prvi put donijeli odmah je pocela da sisa,i svaki naredni ona je sisala dok su bebe kod ostalih cimerki spavale i nisu uspijevale da ih probude,dan pred otpust mi je nisu donijeli na podoj jer je gubila na kilazi vise nego sto treba,iz bolnice smo izasli sa 370g manje, a beba rodjena sa 3800kg.

Kad smo stigle kuce nastavila sam naravno sa dojenjem,i ona je trazila da sisa na svakih pola sata, i bila nervozna, i sama sam osjecala da nemam dovoljno mlijeka i pokusala da se izmuzam da vidim ali jedva da sam uspijevala bas neku malu kolicinu.Pokusala sam da povratim mlijeko tako sto sam jela sve sto bih cula da je dobro za nadolazenje mlijeka ali nista,moram da naglasim i da mi je hemoglobin bio 94 mozda je i on odradio svoje. Jer imam iskustva sa dojenjem i uvijek sam bila veliki protivnik dohrane,stariji sin je dojio 6 mjeseci (samo sisao),prvi mjesec je napredovao 1300kg,a svaki put posle podoja morala sam da se izmuzam jer sam imala mlijeka za dvije bebe, cak i upalu dobila. A  sa drugom bebom mi ni tuferi nisu trebali a kamoli sto da izmuzem posle podoja.

10/10/2013
2:26 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mrvica mala, uh samo mogu da zamislim, jos kad si pomenula intenzivnu u djecijoj bolnici, kad je se sjetim, tamo sam izgubila nekoliko godina zivota u toku dva dana koliko mi je dijete bilo na intenzivnoj

10/10/2013
2:46 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Uh, ne daj Boze to nikome…

11/10/2013
9:41 am
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga AndrejMia, evo me na poslu i uprkos tome nisam mogla a da se ne rasplacem kad sam ovo procitala. I moja je beba par puta imala krv u stolici i utrdjena joj je alergija na pkm, cak je imala te tragove samo dok sam je dojila (dakle, od mlijecnih proizvoda koje sam ja jela) i slabije dobijala na tezini prvih par mjeseci, ali srecom nisam odustala od dojenja vec sam samo iskljucila mlijecne proizvode u potpunosti (cesto pomislim sta bi se sa njom desilo da sam joj od pocetka davala formulu). Ustanovili su to u Djecijoj bolnici ovdje, da ne duzim, jer sad mi sve to sto smo mi prosli izgleda naivno (mada je i kod moje cerke tezi oblik alergije u pitanju i ja ne pomisljam da joj probam mlijecne proizvode ni sada sa godinu i 3 mjeseca, a izbjegavamo i druge potencijalne alergene u sirokom luku). Niko ne moze da razumije konstantni strah i zabrinutost, strepnju i nesigurnost –  mene su cudno gledali sto dijete vodim kod ljekara, ali jednostavno sam osjecala da nesto nije u redu. Onda sam imala i flesbekove iz porodilsiuta gdje su mi dijete prije podoja kljukali formulom a onda mi je svu ispovaracanu donosili u sobu, te kad sam se ja zalila zbog toga tvrdili da pretjerujem, jer zaboga, prvo mi je dijete i nemam pojma…  Da opet ne oduzim, svaka tebi cast sto si insistirala da se izvrse analize i na taja nacin spasila svoje dijete ko zna kakvih problema!

Moram samo da primijetim da je alergija na pkm postala bas cesta, jer skoro svakog dana cujem za mneku bebanu koja ima blazi ili tezi oblik, pa sam sigurna da ce iskustvo, za koje vjerujem da je bilo tesko podijeliti, koristiti nekome.

Nemas pojma koliko sam srecna sto je tvoja beba dobro i zelim vam sve, sve, najbolje! :-*

  

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

11/10/2013
10:32 am
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 33
Member Since:
27/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

Draga,mogu misliti kako se osje’a[ ali samo treba raymišljati da je to bilo i pro[lo i da je beba dobro. pričam iy svog iskustva jer pakao od godinu dana u kojem sam bila završio  se prije dva mjeseca. nama je konstatovana ćerkici i ovdje i u BG cerebralna paraliyaza   u januaru mj a  ona je u početkom sept prohoda. e možeš zamisliti pakao kroz koji smo prošli prvo dok su utvrdili šta je,a onda tek kad je utvrdjena pogrešna dijagnoza. zato kažem,ožiljci roditeljima ostaju,ali se trudi što više možaeš da zaboraviš. borila si se i zato je sve dobro ispalo. pozdrav i sve najbolje i vama i bebici.(moja priča nema veze sa temom ali sam samo imala namjeru da vas podržim i da znate da niste sami)

11/10/2013
11:02 am
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
11sp_Permalink sp_Print
0

I ja sam primijetila da je u porastu broj djece sa alergijom na proteine km,ali ipak nema nigdje u Podgorici da se uradi test( koji se radi iz krvi) i pokazuje kog stepena je alergija i sta se smije jesti, kod nas samo imaju testovi koji izmedju ostalog ukljucuju alergiju na mlijeko.

 I moram da naglasim da smo mi bili specifican slucaj jer se njoj ta alergija nije odmah ispoljila kao sto je u vecini slucajeva odmah ili nakon par dana, nama se to ispoljilo nakon 2,5 mjeseca,jer prvi mjesec kad sam je samo dojila ja sam jela sve mlijecne proizvode, i mjesec ipo dojenje i dohrana i tek se tada odrazilo (sto je bunilo vecinu dr.)

Cekalice, mi smo 6 mjeseci bili na adaptiranom mlijeku Neocate koje je totalno hidrolizovano,i onda nas je dr u Bg. prebacio na Nan sensitive koje u sebi sadrzi proteine surutke,i nakon tri mjeseca koriscenja nan-a, prebacio nas je na Nan junior (koje nema u Pg, kao sto nema ni nan-sens. i neocate),i onda sam mu objasnila da mi to uopste nemamo kod nas i da li moze nesto drugo kao zamjena rekao je aptamil, koji koristimo vec 2 mjeseca on sadrzi proteine kravljeg mlijeka, i vec sam pocela po malo da joj dajem sve sem mlijeka. Jer nam je dr. u Bg rekao da ce sa godinom ona moci da pije mlijeko, jer ta alergija prolazi sa godinom. Reakcije nema i nadam se da je nece ni biti.

Hvala vam puno svima!

11/10/2013
2:21 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

Baš mi je žao što ste prošli kroz toliko muka, mogu misliti! To je stvarnos strašno, pogotovo za tako malu bebu…

Evo i mog, freškog iskustva.

Početkom septembra sam malenoj dala mliječnu instant Hipp kašicu (za bebe 4m+ bez glutena, ona je tada imala 7 mjeseci). Pojela je obrok, nije imala nikakvu reakciju. Sledeći put kad sam joj dala poslije 5-6 dana za večeru, nije htjela živa da je jede, jedva je pojela dvije kašičice. Nisam je forsirala, skuvala sam nešto drugo – ali tada ni to nije htjela. Mislila sam da samo nije gladna, ali sam primjetila da joj se zacrvenilo se oko usta. Poslije sat i po, dva, uslijedilo je baš žestoko povraćanje. Da odrastao čovjek toliko povrati, mnogo bi bilo! To je bila baš velika količina tečnosti, a ona je onako dehidrirana i iscrpljena zaspala i nije se budila do ujutru. Međutim, kako sam ja mislila da nije sigurno od te kašice (jer nije reagovala prvi put), to sam isključila i čitavu epizodu pripisala nečem sasvim trećem. Poslije nedjelju dana, dala sam joj opet istu kašicu, ista reakcija – nije htjela da je jede, bukvalno je probala samo kašičicu-dvije i opet crveni pečati oko usta i poslije par sati žestoko povraćanje od kojeg je sva iscrpljena spavala do ujutru… E onda sam sabrala dva i dva i zaključila da je od te kašice i mora da je alergija na proteine kravljeg mlijeka!

Juče smo bili kod gastroenterologa, ona je odmah potvrdila da je sigurno to to, rekla da ne dajemo mliječne proizvode i da počnemo sa mlijekom Alernova po potrebi. Ići ćemo i kod alergologa da vidimo ima li alergija na još ponešto.

Dok je bila samo dojena, nisu se pojavljivali tragovi krvi, ali je uvijek imala tečnu stolicu i najčešće sluzavu (što isto tako može da bude normalno za dojenu bebu, mada izgleda ne baš toliko često). Sad znam da je to vjerovatno bilo od mlijeka koje sam ja unosila, mada sam se ja od njenog rođenja trudila da pijem vrlo malo (samo u kafu i musli), jer znam da nije baš dobro za grčeve. Dr mi je rekla da sada ne moram da isključim mlijeko iz svoje ishrane, ali da izbjegavam (kaže ionako se malena očigledno navikla na tu malu količinu koja prođe kroz moje mlijeko).

Čekalice, s obzirom na tvoje iskustvo ovdje u PG, zanima me na koji način je potvrđena alergija na km? Pretpostavljam da nema ovo što kaže AndrejMia da se vidi u kojoj mjeri je ta alergija? Na osnovu toga kakva je reakcija bila, dr mi je odmah rekla “Ne vjerujem da će ona to prevazići sa godinu dana” i zato je predlagala Alernovu. Ja smatram da za sada to nije potrebno jer je dojim, ima 8 mjeseci, ali me i zanima da li je kasnije npr djetetu od godine, godine i po dovoljno da ima podoj ili treba da se unose “mliječni obroci” dodatkom drugog mlijeka? 

 

11/10/2013
2:33 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
13sp_Permalink sp_Print
0

Da se pridruzim sa svojim prethodnim iskustvom, mada ja i danas ne znam tacno sa cim smo se mi suocili sa starijim sinom. On sad ima 4,5 godine. On je jos u porodilistu jako puno bljuckao, pa su cak slali supruga da kupi tada neko adaptirano protiv bljuckanja jer smo bas dugo ostali tamo. Cim se oporavio ja sam ga dojila. On je i moje mlijeko jako puno bljuckao, dr su govorili da je nemiran i slicne gluposti. Nedje smo bili posavjetovani da mu pred spavanje damo adaptirano da spava cijelu noc. Tada je imao 4 mjeseca. Sat-dva nakon toga, on je povracao u mlazu do zuci i bio malaksao i potpuno nezainteresovan za siku i bilo sta. Odustali smo od toga. Poslije nekih mjesec-dva kad sam odlucila da mu uvedem dohranu, kupim isto neke pahuljice (mlijecne) koje se spremaju na vodi. Isto se desilo kao sa adaptiranim mlijekom. Ponovilo se to jos dva puta kad samo mijenjali proizvodjaca adaptiranog ili kasice. Ocigledno mu je nesto jako smetalo. Medjutim, ako kazete da je alergija na pkm, nisam bas sigurna jer sam mu ja uvela kravicu (prvo pola voda-pola mlijeko, poslije trecina vode) kad je imao 8 mjeseci i to je prihvatio fenomenalno i da pije i u kasicama da jede.

Jako mi je zao sto se sve ovo desava velikom broju beba, ali meni to adaptirano inace jako smeta, a evo sam pocela mladjem (8 mjeseci) da ga uvodim kroz iste one kasice, a bogami je popio i mlijeko i super mu pada…

11/10/2013
3:17 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
14sp_Permalink sp_Print
0

Nela86, i meni je gastroenterolog u Pg. rekla da nece proci ni poslije godinu dana, i ista se cudila kad je dr. u Bg. prebacio sa neocate na nan sensitive koji sadrzi proteine surutke, a ne na alernovu, koju  nam je prvo ona ista dala pa nam nije bilo nista bolje, pa kad je biopsijom ustanovljena alergija na proteine km.,ona nije vjerovala… Pa evo moje dijete danas pije aptamil i jede kajmak kroz poparu i jogurt, ponekad joj stavim i po malo sira i nema reakcije.  I sama da je sto znala ne bi dosli do Bg. poslije dvije njene hospitalizacije.

11/10/2013
3:20 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
15sp_Permalink sp_Print
0

I zaboravih da ti kazem da je moje misljenje da ti je dovoljan podoj, nemas potrebe za adaptiranim mlijekom.

11/10/2013
3:39 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
16sp_Permalink sp_Print
0

Nela, ako dete sisa, nema potrebe da mu uvodis drugo mleko sve dok sisate. U slucajevima kada dete ima alergiju na kravlje mleko se i preporucuje sto duze dojenje.

Zastarelo je misljenje da je detetu posle godinu dana potrebna velika kolicina mleka, danas se preporucuje maksimalan unos od pola litre, jer smanjuje absorpciju gvozdja, i to za decu koja ne sisaju. Deca koja sisaju mlecne proizvod konzumiraju povremeno kao i sve druge namirnice. Osim u slucaju alegrije, naravno.

11/10/2013
8:37 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
17sp_Permalink sp_Print
0

Ne znam što da mislim. Macence, reakcija je slična ovoj koju je imao tvoj sin, tako da možda je i moguće da je alergična samo na to adaptirano mlijeko??! Od mliječnih proizvoda joj ama baš ništa nisam davala, jer nisam htjela da eksperimentišem, a reakciju je imala samo na tu mliječnu kašu…

Da vidim što će Cekalica reći, da li kod nas postoji način da se potvrdi da je alergija na pkm. Svakako mogu sačekati još ova četiri mjeseca da napuni godinu, pa da tada probam da joj dam mliječne proizvode… Sad mi je nekako žao da eksperimentišem jer je imala takvu reakciju na vrlo malu količinu (bukvalno kašičica-dvije), a bila je tako iscrpljena i izmučena nakon tolikog povraćanja…

AnaPG, AndrejMia, hvala na savjetima. Ja sam tako i mislila, ali dr odmah pomenu to mlijeko jer kaže teško se djeca naviknu jer je ružnog ukusa, a “što ćete ako izgubite mlijeko” a onda reče nešto tipa “a i ona to vjerovatno neće prevazići sa godinu, a nećete je dojiti druge godine”. Nisam na to reagovala, naravno da namjeravam da je dojim.

11/10/2013
9:35 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
18sp_Permalink sp_Print
0

Doktori lece, slabo savetuju ;)

Salu na stranu, ali mislim da ce joj tvoje mleko mnogo blagotvornije uticati na razvoj digestivnog trakta nego bilo koja formula.

Uostalom, mozda sve prodje sa godinu dana, verovatnoca je velika, bar iz iskustva majki cija su deca imala ovaj problem, pa vam posebno mleko nece ni trebati.

13/10/2013
9:51 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
19sp_Permalink sp_Print
0

Nela86, nama je ta dijagnoza da se radi o tezem obliku alergije na pkm uspostavljena “odokativno” :) dr nam je rekla da se tezim oblikom smatraju alergije gdje dijete povraca do zuci (sto se nama, isto kao tvojoj bebi i bebi od Macenceta, desilo kad sam joj jednom – luda od komentara na racun “slabijeg” napredovanja od 700 gr drugog mjeseca – nakon podoja dala formulu, i kad je takodje bila iscrpljena i u nekom cudnom stanju nakon povracanja :-( ), ima krvave tragove u stolici (a ona ih je, kao sto napisah, imala dok je bila samo dojena, dakle od mlijecnih proizvoda koje sam ja unosila), ima osip, itd. Ipak, kako je ta zena izrekla i niz blago receno nelogicnih stvari, 80% njene price uzimam s rezervom (o njenim biserima sam pisala na nekim drugim topics dok se sve to desavalo i ne bih da se prisjecam).
Radjeni su ovi parametri koje ste pominjali (analiza iz krvi), a koji izmedju ostalog ukazuju na alergiju na pkm; tih koji odredjuju stepen alergije da ja znam u Pg nema. Ipak, kako i dan danas sisa, ne brinem puno i nisam joj jos probala nista mlijecno, mada razmisljam o tome… Razmisljala sam i o koznim probama (poznanica je vrsnjakinju moje kcerke vodila u jednu privatnu zdravstvenu ustanovu), mada one nisu pouzdane do 3. godine. Doduse, ovaj ljekar kod koga je poznanica vodila cerkicu joj objasnio da prvo ide kozna proba, pa ako nema reakcije djetetu se daje mala kolicina mlijeka da popije, pa ostane tamo da se prati… Oni nisu stigli dalje od kozne probe jer je curica imala osip.
AndrejMia, molim te posalji mi ime te gastro kod koje ste bili u pp (ako vec ne zelis da joj napises ime), zivo me interesuje da li je ista kod koje smo mi bili. Ako jeste, zalosno je da ona vazi za najboljeg djecijeg gastro kod nas (mada, koliko sam upoznata u Djecijoj bolnici ih je samo dvije).

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

13/10/2013
9:59 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
20sp_Permalink sp_Print
0

Cekalice molim te kazi mi kako da ti posaljem pp,jer sam novaLaugh?

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner