A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kako poceti
11/12/2013
4:16 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Imamo problem – danas smo bili na kontroli i saznali da smo napredovali svega 30 gr. Imamo 17 dana i ja sam u soku zbog toga sto nije vise napredovao. Samo sisa i izgleda da je gladan. Dr je predlozila da kupimo formulu ( sto smo i uradili, mada samo da probamo da vidimo sto je problem) i ispostavilo se da je gladan. Poslje podoja pojeo je 30 gr. E sad ja planiram da ga dojim, ne bih da koristim formulu. Troje djece sam dojila i za mjesec su napredovali i po1,200gr. tako da mi je ovo sve novo. Kristina (ili neko drugi sa iskustvom) pomozite kako da mu povecam kolicinu i kvalitet mlijeka. Priznajem da sam se cuvala od previse tecnosti zbog straha od mastitisa, jer sam imala to iskustvo. Ocekujem savjet ubrzo i hvala unaprijed.

11/12/2013
4:41 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

dok se ne jave one koje trazis :)

to sto je popio 30ml posle podoja nista ne znaci, bebe vole da sisaju, i to ne treba da ti bude mera

na adapritano potpuno zaboravi od sada, ono ti nije merilo ni za sta.

prvu stvar si i sama primetila – uzimaj vise tecnosti, dobro jedi i spavaj kad god je to moguce – neka te drugi clanovi porodice odmene u svemu sto nije dojenje.

da li ga dojis na zahtev? koliko su razmaci izmedju podoja? koliko podoja imate nocu? nocno dojenje je jako vazno, posebno za prve nedelje, kada se uspostavlja produkcija mleka. da li dobro hvata dojku? ili mozda ga prebacis s jedne dojke na drugu pre nego da posisa ono poslednje mleko koje je najmasnije tj. najkaloricnije?

u svakom slucaju, sigurna sam da je ovo problemcic koji cete lako resiti, i da ce momak uskoro zadiviti i tebe i ostale na merenju! :)

 

11/12/2013
5:18 pm
Kristina M
Guest
Guests

To so je popio 30 ml definitivno je znak da NIJE GLADAN. Do 60 ako popiju poslije podoja njesu gladni.

Sada samo polako i sve ce da se sredi. Ja bih ti preporucila da pijes oko 2 litra vode dnevno, ne moras vala da mjeris ali popij kad god se sjetis (a probaj da se sjetis cesto:)) Ne znaci da nece biti mlijeka ako ne pijes mlijeka, Ana ima super primjer za to – majke u Africi bez vode i hrane, ali ovako ces fga podstaci dodatno i brze.

Sto bude beba vise sisala, bice ise mlijeka. Ne bih mu davala formulu uopste vise. Na koliko sisa bebac? Sam prestane, ili mu ti prekidas podoj?

Ja sam kada mi je cerka slabo napredovala uspjjela da rijesim problem tako sto sam joj nudila jednu dojku u toku jednog podoja. Ako bi trazila i drugu, tj trazila da sisa jos i nakon te jedne dala bih i drugu, a onda poslije pauze se opet vratila na onu prvu. Trebalo bi im nuditi jednu dojku dominantno u okviru sat, dva, ako cesce trazi da sisa u tom intervalu. Da izvuce najmasnije, najkaloricnije mlijeko, koje je posljednje i najteze ga izvuci njima tako malima. Dakle npr sad sisa nekih 15ak minuta ili koliko vec sisa (koliko on zeli), dajem mu jednu dojku svo vrijeme, onda place  ne mozes ga smiriti tj shvatas da jegladan nakon 45 minuta. OPet mu tu istu dajes odmah dok ne zavrsi sam. Ako trazi odmah jos daj mu i drugu. Za pola sata opet trazi da sisa, opet tu istu dajes prvo. A od sljedecg podoja to sve isto radis sa drugom, forsiras je.

Samo polako, nece mu nista biti,sve ce da se sredi. Moj broj telefona je 067263354 javi se i zov sto god bude trebalo, da ne cekas da vidim poruku na forumu, ako zagusti, a nece sigurno. Dan dva ovako i sve ce da se sredi. Samo nemoj da ga drzis  na dojci a da ne sisa.  Dok je na dojci neka sisa, ako nece skloni ga pa vrati malo kansije kad bude trazio

 

11/12/2013
6:05 pm
snezab
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 115
Member Since:
21/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Puno vam hvala na podrsciSmile! Danas se nalivam vodom, sokom i cajevima. Malo precerujem, ali sam mslila da se ovo meni ne moze desiti s obzirom da imam iskustva. Malo sam i apetit izgubila, ali cu jesti na silu da obezbjedim bebcu mlijeko.

Dojim ga na zahtjev, mada mi se cini da ga predugo drzim na dojci – nekad i po 45 min jer on malo vuce pa malo spava. Forsiram jednu dojku pa ako trazi dajem mu i drugu, s tim sto sam sledeci podoj krecala od one prve. Sad cu to promijeniti. Kako sam bila iscrpljena njegovim cestim budjenjem danju i drugim obavezama, pustila sam ga zadnjih noci da spava duze, sto vidim da sam pogrijesila. Sad cemo se malo pomuciti pa cemo promijeniti ono sto ne valja. Ovo sam, moram priznati, porazno dozivjela, tako da mi je vasa podrska dragocjena. ( Inace sam nesto osjetljiva poslije porodjaja) Ali i to ce proci.

Slijedim vase savjete, pa se javljamKiss

11/12/2013
7:04 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Snezo, nisi napisala da li je ovih 30 gr dobio u odnosu na porodjajnu tezinu ili na tezinu sa kojom je izasao iz bolnice.

Dalje, kakve su tvoje bradavice, ima li bola, fisura? Koliko ima mokrih pelena?

Ne daj mu da spava na dajci, cim primetis da je zaspao skini ga sa dojke ili pokusaj da ga razbudis. Trudi se da vam ni nocu ne prolazi vise od 3 sata od pocetka jednog do pocetka drugog podoja.

Ne opterecuj se sa jelom i picem, za bebca ce biti mleka, bitno je da pijes dovoljno tecnosti i unosis hranjivih materija da bi ti bila hidrirana i odmorna. Nemoj ni da preterujes sa tecnoscu, porodilje su obicno bas zedne bas zato sto doje, tako da se prema zedji usmeravaj, tj. pij koliko si zedna.

11/12/2013
8:34 pm
Kristina M
Guest
Guests

A sto porazno, to je sve potpuno ali potpuno normalno. Nakon prvog porodjaja je sve islo kao podmazano bez i jednog jedinog problema, a poslije drugog – haos, ali pravi najgori moguci. i tada sam savladala dojenje:)

16/12/2013
2:11 pm
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Evo i ja konacno da se javim, imala bih da pisem na dvije tri teme, o carskom rezu, dojenju i slicno, ali sad cu ovdje, pa koliko stignem. Porodila sam se prije mjesec i par dana, drugi carski, i drugo dojenje. Mogu reci da je pocetak i sa ovim drugim bio tezak, sto se tice ragada i slicno, jedino sto za sad nisam imala zacepljenja kao prvi put, valjda su razradjeni mlijecni kanali, ili ova druga beba bolje vuce od prve. Ono sto se nije promijenilo u odnosu na prvi put je duzina dojenja, jer sam je morala hraniti po min, 40 min na jednoj dojci, jer nekad sisa, nekad malo spava i sve tako, i vremenom se to vrijeme skracuje. Takodje, prvih 20ak dana sam je bukvalno hranila na svakih sat, bez pretjerivanja. Imam doduse male grudi, pa ajde da kazem da mozda nije bilo dovoljno po podoju mlijeka da se najede, ali svuda citam da velicina nema veze sa tim. Sad vec rjedje dojimo, mada ima faza nekad i na sat.

Ono sto me najvise sad nervira i ne znam tacno sta je, sto ona kad pojede skoro uvijek zaspi poslije toga, bez problema spava sat ipo, dva, i ima fazu tokom dana kad cak tri sata odspava. E sad, problem nam je vecernje uspavljivanje, nema sanse da hoce da zaspe po 2 sata, okupamo je, isto je nahranim, jednu stranu, pa drugu, ona zaspe, ja je stavim u krevetac, ona kme, ja opet dohranim, ona zaspe za 5-6 min, stavim u krevetac, opet kme, i tako jedno 5-6 puta u toku 2 sata. To me tako iscrpi. Uopste ne znam sta je, da li je moguce da je kupanje razbudi, ili da imam manje mlijeka uvece pa da joj nije dovoljno, ili neki treci razlog. A jos je mala da bih joj sad neka pravila uvodila, tj da je drzim budnom dugo prije kupanja ili tako nesto. Imate li vi slicnih situacija i kako ste ih rijesili?

16/12/2013
4:27 pm
Kristina M
Guest
Guests

Nemoj da je drzis tako dugo ako zaspe, skloni je pa je vrati kad se probudi. MOzda voli da se druzi sa svima vama uvece:) 

16/12/2013
4:51 pm
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

cim ona zaspe, ja je stavim i krevetac, ali to spavanje traje 5 min. Moze li biti da je uvece gladnija,  ili da ja imam manje mlijeka uvece?

16/12/2013
7:49 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

To se zove cluster feeding iliti ucestalo hranjenje  i potpuno je normalna pojava, narocito u prvim bebinim mesecima. :)

Ovo se desava uvece, i obicno se pokalapa sa bebinim nervoznim i nemirnim ponasanjem. Jos uvek se ne zna uzrok ovome, ali najbitnije je da je potpuno normalno i da nema potrebe za dohranjivanjem.

Neke bebe imajiu ove faze neke nikad nemaju, ali najbitnije je da ce jednoga dana samo od sebe tek tako proci.

Znak da nemate razloga za brigu je to sto se beba u ostatku dana ponasa normalno, tako da je dojite kad trazi i budite svesni da ce uskoro i ta faza proci.

17/12/2013
12:25 pm
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Da, ona je bas uvece nemirna. Sinoc je bas imala grceve, puno se grcila i plakala. Moze li biti da ima grceve od onog napitka za malokrvnost koji pijem, od cvekle, sargarepe, jabuke i pomorandze?

17/12/2013
1:46 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Sasvim moguce da su grcevi krenuli, tu nema mnogo pomoci sem dosanje, vezbice, ti da pijes cajeve, i puno strpljenja.

A, svaka beba drugacije reaguje na odredjene namirnice, mada, ako si i do sada koristila sve te namirnice, i nije se ovakvo ponasanje javljalo, onda joj te namirnice verovatno ne smetaju. Verovatno je samo faza grceva koja jednom proci mora, gledajte to tako :)

20/12/2013
1:55 pm
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam svoju djecu dojila do 16 mjeseci.P

Prijatelji i rodbina me na pocetku uvijek zovu i pitaju za savjet vezano za dojenje.Kazem im:
nemojte dodavati formulu odmah,
nemojte se izmuzati i davati djetetu na flasicu, neka sisa, u pitanju je ponuda, potraznja
ne moze se izmuzeno mlijeko porediti sa 60ml formule, nije to isto…

i onda niko ne poslusa, poslije 10-15 dana gotovo sa dojenjem.

Ja se svaki put nerviram i pitam se u cemu je problem:
1. nedovoljno jaka zelja
2.strah da dijete ne place, nahranimo ga formulom i ono ne place
3.ili ja grijesim kod pomoci.

 

20/12/2013
4:16 pm
Kristina M
Guest
Guests

Kad krenemo sa obukom za savjetnice za dojenje, zovemo te:)

20/12/2013
10:12 pm
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina, nisam dobra, posto nikoga nisam ubijedila da nastavi:(.

U svakom slucaju, dolazimo sjutra na sajam sa lutkicama koje smo do sada pravili:)

23/12/2013
3:29 pm
Kristina M
Guest
Guests

Samo da znas da ce uvijek biti tih koji odustanu mnogo vise, i da ce te to ubijati u pojam, ali ne odustaj, nista ljepse nego kad nekome pomognes i taj neko uspije da doji bebu i u tome uziva.

24/12/2013
2:16 pm
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina,  slazem se sa tobom.Kazi mi, molim te, kakav je tvoj stav prema pumpicama za izmuzavanje?

Ne zelim da me neko pogresno shvati, da ne cijenim to sto  neke majke koriste pumpicu, kako bi koliko toliko dijete imalo majcinog mlijeka, al zar upravo to izmuzavanje ne utice na to da se manje mlijeka proizvodi?

 

25/12/2013
12:12 pm
Kristina M
Guest
Guests

Ne utice da se manje proizvodi, nego da se vise proizvodi:) ALi najcesce nema potrebe za tim iz vise razloga jer je beba najbolja pumpica. Problem sa pumpicom je to sto se mlijeko poslije daje na flasicu, a onda se beba moze demotivisati jer je lakse vuci iz flasice, pa se ulijene, a u prvim danima posebno kad nemaju ni dovoljno snage. Iskreno mislim da se moze bez pumpice, samo da se beba cesce stavlja na dojku prvih dana d abi stimulisala proizvodnju.

Pumpice su s druge strane spas ako nijesi sa bebom, pa su onda one zamjena i stimulisu laktaciju. Ja sam je koristila posljednji put od 4 mjeseca kada sam pocela da radim, kako bih bebi ostavljala mlijeko u toku 4 sata koliko sam bila odsutna.

13/01/2014
11:23 pm
Jelena M5
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 4
Member Since:
28/06/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Moja prva beba je na rodjenju imala hipoglikemiju pa smo u bolnici ostali zbog toga duze , a svaki dan tamo dodaje sansu da stvorite upalu grudi, dobijete temperaturu i laktaciju zapocnete sa problemima . Po izlasku iz bolnice dobila sam savjet da nemam dovoljno mlijeka i da bebu dohranjujem , pogotovo zato sto je imao manjak secera na rodjenju pa da ne bi ponovo zapao u hipoglikemiju. tako , dojila sam ga dva i po mjeseca uz dohranu. Drugu bebu rodila sam prije nesto vise od mjesec . Ovoga puta rijesena da postupim drugacije . opet je bio carski , mlijeko je krenulo cetvrti dan a ja sam gaipak od prvog susreta stavljala na dojku . Mlijeko je krenulo, isla sam u boks daytrazim da ne donose bebu situ , beba je bila sita svaki put, sisala moje mlijeko i odmah potom bljucnula i zaspala . Peti dan , dan za izlazak iz bolnice je dosao, a ja dobila temperaturu od grudi. Srecom, beba je htjela da doji pa smo do sjutradan rijesili problem cestim dojenjem i masazom …..Prvu nedjelju obiljezilo je cjelonocno nespavanje jer je non stiop trazio da doji…. Danju sam ga budila da sisa na dva , dva i po sata… Ipak, nakon podoja nisam imala vise osjecaj prepunjenosti pa nisam koristila pumpicu za izmlazanje..Da li sam pogrijesila ?.. Cinilo mi se da nema potrebe jer mlijeka je bilo taman , nakon podoja ostajalo je po dvadestak ml. Sada sam u problemu.. Ima perioda u toku dana kada nemam mlijeka dovoljno, beba je gladna , place , a ima perioda kadam ga ima dovoljno, beba spava po tri sata , ali opet- nikada previse… sta da radim ? Jesam li propustila nesto da uradim?Inace , ebab ima jake grceve i na sav taj plac, vjerujte, tesko je dodatno slusati da placde od gladi… Sta da radim? Hoce li jedna bocica dnevno, jer je obicno jedan podoj u pitanju zeznuti stvar?Da napomenem da je beba do sada dobro napredovala .I da , pijem doooosta vode , sokova , cajeva , sta sve ne ..

14/01/2014
10:42 am
Kristina M
Guest
Guests

Hoce zeznuce:( Svaka bocica forumle toliko mlijeka kod tebe manje. Znam da je stresno i znam da ti izgleda kao da nikada proci nece, ali hoce ne brini. KOliko to traje sada vec da place i da ti se cini da je beba gladna? Ndaj mu da smoj da se oslanjas na to koliko si mlijeka izvukla nakon podoja da bi procijenila ima li ga, to je procijeniti tako ne moze i ne znaci da je samo toliko mlijeka, jer je refluks otpustanja mlijeka nesto sto moze da naidje na svakih pet minuta. Zato, kada beba place i cini ti se da je gladna, daj joj da sisa sto cesce u par dana joj nudi u toku jednog podoja duze jednu dojku – das jednu dok sve ne izvuce i sama beba ne prestane da sisa, onda prebacis na drugu, pa kad zavrsis vrati na prvu. Ako trazi opet poslije pola sata sat, opet pocinjes sa onom istom i istu proceduru radis.A onda u sljedecem podoju drugaciji sistem odnosno raspored:)

Formula moze samo da pogorsa grceve odnosno gasove, tako i da zbog toga nemoj da nudis. Svaki put podigni ili stavi na stomak bebu da podrigne kada zavrsi sa sisanjem, nudi mi da sisa da se smiri kada naidju grcevi, masiraj stomak ili stavi toplu pelenu… I javi ima li pomaka:) Drzi se, proci ce

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
9 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner