A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kako poceti
15/05/2013
11:38 pm
neda
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 253
Member Since:
22/06/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
29/08/2013
5:36 pm
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Da li je tacno da sok od jabuke ubrzava laktaciju nakon porodjaja? 

Ja ocekujem bebca za manje od 8 nedelja i rijesila sam da dojim. kolostrum mi je krenuo tokom sestog mjeseca i sad vec bukvalno tece bijela tecnost iz grudi povremeno…

29/08/2013
6:29 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mi smo ti tu za sve sto ti bude trebalo kad je pomoc i podrska u pitanju. Ja sam pila sok od jabuke i vodu u velikim kolicinama, vodu posebno a soka svaki dan po par casa posebno u pocetku.

30/08/2013
9:35 am
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala :)

30/08/2013
10:03 am
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Što više tečnosti treba piti. Ja ne bih savjetovala bilo što za “povećanje” mlijeka prvih dvadesetak dana dok se ne uspostavi laktacija (iako u to sa sokom od jabuke ne vjerujem, mislim da su to samo prazne kalorije). Meni je mlijeko odjednom nadošlo i samo što mastitis nisam dobila, a ne da povećavam količinu u tom periodu. Teško nam je bilo da se uskladimo čak i poslije mjesec-dva (jak refleks otpuštanja, ona se zagrcavala i davila po nekolika puta dnevno) tako da mislim da je bolje pustiti da se tijelo navikne bez uplitanja eksternih faktora. Ako se čini da je beba gladna onda treba da ima što više podoja (ali kvalitetnih, ne da spava na dojci, nego da je čuješ kako vuče i guta), jer jedino će se tako stvarati mlijeka onoliko koliko treba.

 

30/08/2013
10:19 am
Kristina M
Guest
Guests

nema kalorija ako se pije sok od jabuke cijedjeni,naravno ni u to u nekim nenrmalnim kolicinama, casa, dvije dnevno, do tri. meni je uticao na povecanje kolicine mlijeka, posebno posljednji put nakon CR jer mi mlijeko yaista jeste kasnije krenulo iako je bio 4 porodjaj, i beba je sisala isti dan kad se rodila odnosno poslije par sati.  Vecini majki ipak mlijeko ne nadodje u tako velikoj kolicini, i onda je dobro malo u prvim danima potpomoci proizvodju, kasnije se sama regulise naravno kada se uspostavi ponuda/potraznja

30/08/2013
10:25 am
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

ono sto ja mislim, mozda grijesim, je sledece:

pumpice koje postoje za izmuzavanje su najveci neprijatelji dojenja.

 

cinii mi se da sam nekad i gruba prema mojim drugaricama, koje odmah pocnu da dodaju adaptirano mlijeko, a u medjuvremenu se izmuzaju i to isto daju bebi.

ako zelis da dojis, nemoj da mislis da li je beba gladna.kad izadjes iz bolnice, samo doji( meni se cini da sam prvih 40 dana, dok beba ne ojaca i ne nauci da vuce, non stop u krevetu sa bebom i da mi  je beba non stop na dojki.

ako sumnjas da li joj je dovoljno, poslije 2-3 dana, mozes da odes na neonatologiju, da ti izmjere bebu(ja sam to radila), svako doktor ce to odraditi.

samo budi uporna.

pij vode, a i znaj da se mlijeko stvara kad beba vuce to isto mlijeko, a ne pumpa.

 

e druga je stvar ako beba nenapreduje. onda savjet doktora

 

znam da ja u svojoj glavi , sem dojenja, nisam imala drugu alternativu

30/08/2013
10:36 am
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

ja znam neke koje su pile po 2L soka od jabuke dnevno (iz tetrapaka naravno). Jedino što su time uspjele je da nabace dodatne kilograme. Na to sam i mislila kad sam rekla prazne kalorije.

Sigurno da ima uticaja koliko tečnosti popiješ u tim prvim danima, vjerovatno je to jedan od razloga zašto ženama koje se porode carskim rezom sporije nadolazi mlijeko. Neko mi je govorio nemoj piti previše vode prvih dana, a neko baš suprotno, i ja sam odlučila da pijem onoliko koliko sam žedna. Dan poslije porođaja sam popila bar 3.5 lit vode tokom 24h (bila sam užasno žedna), i sledeći dan su grudi već bile pretvrde (iako ja to nisam znala, naivno sam mislila da to treba tako dok nije došla patronažna), tako da mislim da sam i sama sebi navukla tu muku pretjerivanjem u količini tečnosti odjednom. A možda bi i svakako isto bilo bez obzira što sam radila

30/08/2013
11:19 am
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

i hocu jos nesto da kazem. U bolnici daju flasicu i tu ne mozemo nista.

Medjutim kuci, kad beba osjeti flasicu, nece vise  da se muci na dojku i da vuce, kad joj na flasici ide lagano.

i onda place kad joj se da da sisa i nece da sisa.

zato, ne bi trebalo odmah uvoditi flasicu, dok se ne utvrdi da li sa majcinim mlijekom beba napreduje

 

24/09/2013
11:58 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mame dojilje i trudnice,

dodjite na druzenje koje organizuje Udruzenje Roditelji u Kutku za dojenje u Mall of Montenegro 26.septembra u 19h.

Razgovaracemo o svi temama vezanim za dojenje koje vas interesuju i razmeniti iskustva.

Vidimo se

02/11/2013
1:00 am
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Mislila sam pod kojim topicom da pisem, jer vidim da imaju dva slicna, prvi dani u dojenju, i kako poceti, prilicno je slicno pa predlazem da se spoje. Ovo je moj prvi reply ili post, jer se poradjam za nekih nedelju-10 dana, i ovo ce mi biti drugi put. Prvi put je bio carski, i drugi ce morati, jer kod nas kako prvi tako i drugi put, mada zbog karlicnih mjera svakako ne bih mogla prirodno. Elem, moj pocetak dojenja prvi put je bio prilicno traumatican, i to samo zbog sestara u bolnici, koje su dosle da mi “pomognu” da mi mlijeko krene, iako je ono normlano krenulo bilo, postepeno. Kad su me one “dofatile”, vise mi nije bilo spasa. Masirale su me, odlijegala je bolnica od mene, i napravile takvu upalu, da sam morala da primam injekcije poslije toga. Nego to je duga prica, htjela sam cak i da ih tuzim, koliko su me unistile, ali sam odustala.

Ono sto je meni izmedju ostalog stvorilo bilo problem je sto sam ja bebu drzala po sat vremena na jednoj strani da doji, jer tada poslije cr nisam mogla sama da se prebacim na drugu stranu, nego sam cekala sestre. I s obzirom da sam je drzala toliko dugo, niko mi nije rekao da ne treba beba toliko da drzi dugo bradavicu u ustima, meni su se stvorile takve ragade, da je to bio uzas. Znaci, shvatila sam iz ovih vasih postova, da se po pola sata max treba prvih dana drzati beba na jednoj strani po podoju. Ispravite me ako grijesim.

 

Druga stvar kod koje sam grijesila je sto sam hranila bebu na tri sata, a ne cesce, pa je slabije napredovala.

 

Trece je pitanje vezano za duzinu podoja i mijenjanje strana. Ja sam uglavnom dojila po 10ak min na jednoj, pa onda po 10ak min na drugoj dojci. Vrlo sam cesto imala zacepljenja, zbog kojih sam se muka mucila, ali sam izdrzala da dojim 6 mjeseci, a pocela sam da radim kad je beba imala 4 mj (pravila u firmi). E sad, zakljucila sam da bi trebalo znaci bebu hraniti sto cesce prvih mjesec dana, iako ja sa kolicinom mlijeka nisam imala problema, nego vise sa tehnikom. Drugo, jel treba po podoju samo jednu dojku dati i koliko dugo vremena? A onda sljedeci podoj drugu? Prije 4 god kad sam se prvi put porodila najvise savjeta je bilo da se da malo jedna malo druga. I vidim da savjetujete da se isprazni ta dojka pumpicom do kraja, kad se podoj zavrsi, a sta se radi sa drugom dojkom, ako je i ona prepuna, i puno je da se saceka dva-tri sata da bi se praznila?

02/11/2013
9:31 am
Kristina M
Guest
Guests

E ovako:) Masiranje dojki tako kako se kod nas praktikuje je totalna glupost koja je ne nepotrebna nego zaista i besmislena. Dojke se naravno prvih dana masiraju kada se krene nakupljati mlijeko, polako, kruznim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, od vrha ka dnu (bradavici), postepeno, a prethodno se stavi topla obloga i onda lagano, I svaki cvoric tako, a cvorici se pojavljuju ne samo na pocetku nego i kasnije. Jos bolje je da se cvorici “otcepe” dok beba sisa, da u tom trenutku i ona prazni kanale uz masazu. Ali polako – to je najvaznije To je ista pricao kao sa mastitisom. Sto zeni daju odmah injekciju kad dobije mastitis, a upravo je dojenje uz terapiju lijek za mastitis… Nego dobro je to

E sad sto se tice sisanja na stranama, i koliko dugo? Sama si shvatila da ona tri sata su ustvari najduzi interval koji u prvom mjesecu treba da prodje izmedju dva podoja, a ne minimumalni. Beba treba da sisa na zahtjev onda kada trazi. U prvim danima nakon izlaska, to je prakticno na svaki pola sata, sat jer je logicno da nema mlijeka dovoljno s obzirom da je pila forumulu u porodilistu, pa se nije ni moglo kod majke proizvesti onoliko koliko treba. Treba mijenjati dojke u toku svakog podoja, ali ja mislim i tako sam radila, u tim prvim danima treba u toku jednog podoja vise forsirati jednu dojku, zato jer beba nema snage, mala je i mlijeko koje je najmasnije i najkaloricnije je na kraju, posljednje, i treba do njega doci. Zato ako npr beba sisa u 10, pa sisa nekih 15 minuta na jednoj dojci, a malo i na drugoj, u narednih sat ako bude opet trazila ja bih nudila opet onu prvu duze. Tako se i duze zasite i kaloricnije mlijeko uzmu. Naravno da treba obje dojke nuditi, i ovu drugu kao sto napisah, ali nju forisarati u sljedem krugu, u toku narednog podoja.

Ako je beba nervozna pa nece dugo na jednoj dojci, onda je prebacis na drugu, pa vratis opet na prvu. Sve dok vidis da vuce.

KOliko dugo? To sve zavisi od bebe do bebe, ali nema tu neke tacne satnice. Ako krene da sisa kako treba, da vuce dobro, za desetak minuta sve sezavrsava na jednoj strani, kad malo porastu i za pet. Sustina je da vuce ,a ne da drzi bradavicu u ustima i spava, zvacka. To nikako. Ako zaspe i nece da vuce izvadi se bradavica, premaze svojim mlijekom, ostavi da se osusi na vazduhu i premaze eventualno nekom kremom za bradavice.

Ragade i rane nastaju od toga i od nepravilnog polozaja pri sisanju, tj kad beba ne uzme dobro bradavicu i dio areole, kad cokce… Uvijek to treba prekinuti i ponovo probati dok joj usta ne budu “puna dojke”.

Sto se tice pumpica, njih treba izbjegavati ako beba sisa normalno i napreduje normalno. Dobro je imati  porodilistu jer bebe su site i naspavane kada ih donesu pa da bi se podsticala proizvodnja i praznile dojke, i eventualno ako beba kod kuce nece da vuce dovoljno.

02/11/2013
11:24 am
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina, hvala na brzom odgovoru. Veliko je olaksanje imati nekog ovako da pitas za savjet, ko ima iza sebe 4 prakticna iskustva :) Ja sam uvijek puna pitanja bila u prvoj a i u ovoj trudnoci, tako da me ocekujte na mnogim temama (ako prezivim ovaj carski :) ). Sto se tice pumpice, ja samo mogu reci da je meni spasila zivot! Imala sam jedno 4-5 takvih zacepljenja, da nje nije bilo, ne znam sta bi bilo. Mada mislim da je tim zacepljenjima mozda doprinio i frenulum koji mi je cerka imala, a da nisam znala dok nismo otisli kod dr Mice zbog laringitisa koji je imala sa 5.5 mjeseci. U dz nam to nisu rekli, zato je moguce da nije mogla da obuhvati fino da sisa, pa su se dojke neravnomjerno praznile. Nego vidjecu kakva ce ova bebana biti, Boze zdravlja, iako imam iskreno fobiju od dojenja, najvise od tih zacepljenja, jer cini mi se da sam prvih mjeseci samo o tome radila.

 

Znas li ima li nesto cime bi se dojke mogle masirati, neko ulje ili krema, ja sam tada masirala sa jonhson baby uljem da bi mi masaza isla lakse, ali sam morala da ispiram. Ima li nesto cime se moze mazati i masirati, bas za grudi?

02/11/2013
1:37 pm
Kristina M
Guest
Guests

Nema nista posebno ni specijalno, da ja znam, bilo kojom kremom, a ne moras  da ispiras sem bradavicu ako namazes. Sto se dojenja tice, AnaPg i ja cemo ti biti dostune stalno kad se porodis, dacu ti i telefon ako bude hitnja, tako da ne brini:) A sa pitanjima nam ne mozes dosaditi vjeruj mi:)

02/11/2013
1:55 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Evo i mene da se javim i da ti potvrdim sve ovo sto ti je Kristina vec rekla :)

Da dodam da jesi bila u pravu da se u prvim danima po rodjenju bebi nude obe dojke kako bi beba stimulisala proizvodnju mleka i kako bi kolostrum sto pre presao u zrelo mleko.

Kasnije ces i sama videti, ako budes dojila na zahtev, tj. kad god beba trazi, bilo da je to pola sata, sat (ako se sama ne budi da jede u roku od tri sata u prvih mesec dana, onda je buditi), onda se forsira jedna dojka po podoju sve doj je beba sama ne ispusti, onda joj se ponudi druga, ako hoce ok, ako nece isto ok. Sledeci podoj krenes od ove druge. Kao sto Kris rece, vazno je da beba efektivno sisa, ne da spava na dojci.

Izmedju podoja nema potrebe da se dodatno izmlazas, jedino ako osetis jaku napetost u grudima, a beba jos uvek ne trazi da jede, izmuzes se tek toliko da napetost popusti.

U prvih nekoliko dana ce ti mleko nadoci, i dojke ce te boleti, i to je sasvim normalno, jer se tkivo siri i grudi se pune limfom. Mozes da stavljas obloge od kupusa i nezno masiras dojke onako kako ti je Kris rekla.

Pri pocetku podoja u prvih dvadesetak dana se javlja bol koja traje 15-ak sekundi. Ako bol traje duze, pogotovo tokom celog podoja, znaci da beba ne prihvata dojku kako treba, pa probaj ponovo da je namestis i sve tako dok boli nema.

Ukoliko ti se jave grudvice, javi se pa cemo to sve u hodu resavati, za sad nemoj o tome da brines.

A, sto se frenuluma tice, on moze da pravi problem pri sisanju, u zavisnosti koji je stepen sapetosti jezika, a bebe koje imaju ‘sapet jezik’ cesto cokcu dok sisaju. Pri vecem stepenu se jezik secne i beba moze da sisa odmah posle intervencije. Ali, i o tom potom, ako bude bilo potrebe.

 

03/11/2013
6:27 pm
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala na savjetima i podrsci. Frenulum smo rijesili sa 9 mjeseci, sjecnuli ga kod dr Mice. Sto se tice dojenja, ja sam mislila da sam apsolvirala sve sto se toga tice, uceci na greskama i problemima, ali cini mi se da je ovo ipak oblast u kojoj ne znas sve, jer su sve bebe kao i zene razlicite. Javljam se svakako, nadam se da cu biti pri svijesti :)

04/11/2013
11:55 pm
Vita_84
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
07/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina said
 Zato ako npr beba sisa u 10, pa sisa nekih 15 minuta na jednoj dojci, a malo i na drugoj, u narednih sat ako bude opet trazila ja bih nudila opet onu prvu duze. Tako se i duze zasite i kaloricnije mlijeko uzmu. Naravno da treba obje dojke nuditi, i ovu drugu kao sto napisah, ali nju forisarati u sljedem krugu, u toku narednog podoja.

Ja bih samo pitala za malo detaljnije objasnjenje ovog dijela :)

Znaci, ako je u 10h sisala npr.lijevu dojku 15ak minuta i malo desnu; ai onda u 11h trazi opet, opet dajemo lijevu da bi dosla do najmasnijeg mlijeka? To traje duze ili krace? I nudimo li desnu?

Kad dodje sledeci, treci podoj, onda krecemo prvo sa desnom?

Hvala unaprijed :)

05/11/2013
12:23 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

 

Da bi beba dosla do masnijeg, zadnjeg mleka, u okviru 2 do 3 sata se nudi ista dojka. Evo primera:

Beba sisa u 10 sati iz leve dojke. Kad pusti levu dojku, ponudite joj desnu, ako hoce ok, ako nece, isto ok. Ako trazi da sisa posle sat, sat i po, opet joj prvo ponudite levu dojku. Ako izmedju podoja prodje duze vremena, vise od 2-3 sata, pocnete od desne.

Ovo sve vazi za period dok se ne uspostave ponuda i potraznja. Kasnije cete uhvatiti svoj ritam i ako ne zapamtite sa koje je dojke zadnje beba jela, logicno da cete nuditi onu koja vam je punija.

Nadam se da sam pojasnila,

05/11/2013
10:51 am
Kristina M
Guest
Guests

polozajdojenje.jpg

Naisla sam na jednu fotografiju na netu koja moze da posluzi za pojasnjavanje kako beba treba da uzme dojku ispravno i sta je ispravan polozaj. Mislim da je sve jasno:)

sp_PlupAttachments Attachments
05/11/2013
1:57 pm
Vita_84
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 7
Member Since:
07/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala Laugh

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…