A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojenje na javnom mjestu
13/03/2011
11:28 am
Alexandra
Guest
Guests

Zanima me koliko vas mama dojilica to čini na javnom mjestu?

 

Pitam ovo, jer imam osjećaj da sam medju rijetkim Podgoričankama koje to rade svuda i u svako vrijeme.  Dojim na klupi, u kaficu, restoranu, pa cak i u šopingu Smile , dok  između rafova istražujem ponudu. Bukvalno.  

I uvijek mi se dešava da se okolne žene, jako rijetko muškarci, gurkaju i upućuju jedna drugu na mene. Vidi ovu… doji bebu! Užas!

Stvarno, katastrofa. moja beba još ne može sjesti za sto ili s nogu pojesti hamburger, kao vi, nego, zaboga, sisa!!! Surprised

Od nekih meni bliskih (relacijski) osoba sam dobila komentar da sam primitivna.

Dakle, koliko nas je još primitivnih ovdje? Laugh

13/03/2011
1:31 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

i ja sam ti jedna “primitivna”  … nisam bas dozivjela kritike, ali jesam one poglede kao “neces valjda ovdje ”  , cak i od mame koja i sama doji bebu (ali ne tako primitivno kao ja, vec kod kuce , a dok ne dodje kuci beba jede smoki  )…

mada ja uvijek nosim sal/ maramu , inace ih volim, i stalno mi nesto visi oko vrata, pa malo zaklonim bebana, a i njemu tako odgovara jer se okrece na svaki pokret, sum itd…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

13/03/2011
2:34 pm
Alexandra
Guest
Guests

Sad se sjetih, kad rece da beba do kuce jede smoki… Jedna moja, nazovi, rodjaka je unosila bebu u javni wc da je podoji, samo da ne bi bilo javno hranjenje.

Sta reci…

13/03/2011
3:05 pm
caye
Guest
Guests

ma cujes komentar primitivna, ne znam da li sam se prvo nasmejala ili iznerviralaSurprised a sta je sa svim ovim zenama koje po ulici gledamo polu gole sa dekolteima do pupka vidimo vise dojke nego kad beba sisa! i ja sam obe dojila na raznim mestima i prilikama, ili ako je bilo potrebe mislim ako je nekom drugom bilo neprijatno sto kazes prekrijem maramom ili pelenom, uvek sam imala po koju rezervnu…provodile smo puno vremena vani i nije mi padalo napamet da dete ceka da stignemo kuci da bi jelo

13/03/2011
3:52 pm
Alexandra
Guest
Guests

Da, primitivna. I to mi je prilijepila zena koja je odmah u porodilistu trazila injekciju za prekid produkcije mlijeka, jer joj se, zaboga, mlijeko “sirilo”.

Mojne mene, Lakosta.

13/03/2011
10:31 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

najtuznije od svega je to sto su grudi postale simbol svega drugog osim onog sto je njihova primarna funkcija – dojenje! 

za dojenje na javnom mjestu super dodje sling ili mei tai nosiljka…ma ima milion mogucnosti samo ako majka zeli da doji i ako nema kocnica “u glavi”…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

14/03/2011
12:44 am
Alexandra
Guest
Guests

Da, ako te nosiljke i inace koristis. Licno, ne pada mi na pamet da ih narucujem bogzna otkud i placam koz na koliko, samo zato da bih ih montirala kad moje dijete pozeli da sisa, da ne bih provocirala neciji perverzni, primitivni um.

Nikada ne izlazim u odjeci koja nije pogodna za dojenje. Majice koje se lako zavrcu, kosulje na raskopcavanje i obavezni gudnjak za dojilje su moja trenutna garderoba. Sigurna sam da se i bez marame ili pelene preko vidi minimalan dio koze dojke; paznju, zapravo, privlaci sam pokret privlacenja bebe majcinom tijelu.

14/03/2011
7:30 am
Kristina M
Guest
Guests

Na javnom mjestu!!!! Meni su se neki clanovi porodice zgrazavali sto dojim kad su oni u istoj prostoriji, sto zaboga ne izadjem da njima ne bude neprijatno:) tavi smo mi, ali sto nas briga. NIje me to doticalo, kao ni da napolju podojim bebu kada bi bila gladna. NIjesam stvarno primijetila da su me cudno gledali, mada zaista nije bilo tako puno puta, ali me nista ne bi zacudilo.  

Btw. obozavam, najblaze receno gluposti u koje zene vjeruju kada je mlijeko i dojenje u pitanju. Zar je toliko strasno priznati da jednostavno ne zelis da dojis, nego da lazes sebe i sve druge oko sebe raznoraznim izmisljotinama 

14/03/2011
10:31 am
Alexandra
Guest
Guests

Ma zalosno, zaista.

Doduse, ja donekle i ne mogu da krivim te žene. Jednostavno, sve u vezi žene na ovim prostorima bilo je obavijeno velom sramote. Sve što žena radi bilo je sramota. I nekako mi dodje skoro pa normalno sto je prva asocijacija na pomen dojenja – gola sisa. Znaš ono – Bruka! Mala, imaš li ti roditelja?!

Ukorijenjena shvatanja i navike se teško mijenjaju, a, ruku na srce, ne vidim da se iko potrudio da neke stvari objasni majkama i društvu u cjelini. Da, okačeni su posteri u domovima zdravlja i bolnici, zato što je strani donator dao lovu i htio je konkretan dokaz da su pare ispravno potrošene. Ali, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, to znaju najbolje mame koje su se porodile u KBC.

Sjećam se kada sam dobila drugi mastit u životu, prije 4 godine. Vraćali smo se s mora, ljeto, ja sa dojilačkim stažem od 14 mjeseci, osjećam da počinje. Bijaše preko 1o sati. I odem u hitnu po lijekove, oni me podalju u KBC, ginekologu. Ovaj piskara anamnezu, ni ne gleda u mene i pita:”Kad ste se porodili?” Rekoh, prije 14 mjeseci. On diže glavu:” PA JOŠ DOJITE?!Pobogu, pa znate li koji je ovo vijek?”

I šta onda dalje da pričamo…

14/03/2011
1:18 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Alexandra said:

Da, ako te nosiljke i inace koristis. Licno, ne pada mi na pamet da ih narucujem bogzna otkud i placam koz na koliko, samo zato da bih ih montirala kad moje dijete pozeli da sisa, da ne bih provocirala neciji perverzni, primitivni um.

 


Da i inace ih koristim, volimo da se nosamo- to je obostrana ljubav , tj. ne koristimo ih zbog dojenja, vec sam samo primjetila da je dojiti u njima ok, i nisam ih narucivala vec ih sijem (sling sam dobila na poklon ovdje na forumu Smile ) , a vec sam rekla i mojoj bebi je dojenje lakse kad ga malo zaklonim da njemu ne smetaju uticaji sa strane. meni licno ne smeta, kome smeta neka se okrene i neka misli  o meni sta god hoce…ja mislim da su oni ti koji su primitivni, pa nikom nista Cool
a komentar ginekologa koje te je pitao za vijek je prestrasan!  Stvarno sramota!  e njemu treba natovariti na vrat razne WHO  i slicne organizacije  pa neka njih pita za vijek…pih, iznervirah se…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

14/03/2011
2:03 pm
Angie
Guest
Guests

Nije samo ovdje ta tema osjetljiva. Evo, npr. grupe na Fejsu

http://www.facebook.com/#!/gro…..2517126532

mnoge zene svjedoce kako su njihove fotografije nestajale sa fb zato sto su na njima sa bebom u narucju, i gle cuda, doje.

Ja dojim napolju kad moram, sto dalje od ociju naroda: park i parking su mi uobicajene lokacije. U radnjama, kabina za presvlacenje je cesto spasonosno rjesenje :D. Najvaznije je da beba dobije ono sto joj treba.

Strasno je, s druge strane, sto obziri ovakve vrste sprjecavaju mnoge da cine upravo to: obezbijede svom djetetu najbolje sto mogu, a to je, bez svake sumnje, majcino mlijeko, dok god ga ono hoce.

Ne znam jesam li ikad vidjela cin dojenja u javnosti, a voljela bih da je to iza svakog coska. Preduslov za omasovljavanje ovakvog ponasanja je, vjerovatno, ovo sto pominje Alexandra, postavljanje stvari na svoje mjesto u bolnici, domovima zdravlja, kampanjom edukacije, ucenjem onoga sto smo kao vrsta znali prije nego sto je zivot postao komercijalizovan i medikalizovan.

Yell za ljekara koji vjeruje da se u savremenom drustvu bebe hrane pilulama a ne mlijekom, i da postoji preskribovana granica nakon koje majcino mlijeko gubi svoja magicna svojstva!

14/03/2011
2:43 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Što se mene tiče, ne postoji ljepša slika od bebe naslonjene na majčine grudi koja sa merakom (ali onim pravim) cokće i uživa. Treba zabranit jedenje bureka i hamburgera na javnim mjestima:-)

14/03/2011
4:08 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Dusko, vjeruj da ti prezrene poglede ,dok dojis u javnosti, upucuju uglavnom zene…muskarci se uglavnom nasmjese ,kao izvinjavajuci se sto su slucajno pogledali…ne znam sta je to sa pojedinim zenama Confused

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

15/03/2011
1:10 pm
draganica
Guest
Guests

Jeste, uglavnom se zgražavaju mlade cure koje još nisu postale majke.

Kod mene je, ako nisam kući, auto ili klupa u parku bilo rješenje za dojenje na “neprikladnom mjestu”.

15/03/2011
6:36 pm
Alexandra
Guest
Guests

Ja imam bas suprotno iskustvo. Meni se cude (ne bih bas rekla “zgrazavaju”) starije i zene srednjih godina, uglavnom.

19/03/2011
12:02 pm
viki-ca
Guest
Guests

Sto me iznervira ovaj komentar koji je dao ginekolog,vezan za dojenje…Pa njemu treba oduzeti dozvolu za rad! Pa on treba da forsira dojenje,uzas!Sto vise dojilja-to zdravija djeca,zdraviji svijet!  I velika stvar da li beba sisa kuci,u parku ili bilo gdje drugo!

Dok su zene ranije po tom pitanju bile ''primitivnije''vise njih je dojilo i nije bilo ni ekcema,ni alergija ni ovoga ni onoga kao sto sada ima.I kome smeta kad izvadimo dojku,neka ne gleda brate!!

Sta bi ovaj Dr meni rekao kad bi cuo da sam sina dojila skoro 2 godine?!

Strasno…

17/04/2011
5:44 pm
Tereza
Guest
Guests

Dojenje na bilo kom mestu je sasvim normalna stvar. Ne radi se o tome da li dojiti bebu na javnom mestu ili ne vec kako to uraditi. Ja licno znam da ima mamam koje jedva cekaju da se eksponiraju na taj nacin a to je samo kontraproduktivno. Dojenje na javnom mestu DA ali nece skoditi da se to uradi diskretno, kao sto ste vec pominjale, uz pomoc prebacenog sala preko ramena ili bar pamucne pelenice.

Sto jednostavnije i ne obracajte paznju na okolne poglede i komentare!

18/04/2011
11:48 am
Tajchi
Guest
Guests

Slozicu se sa Terezom, ima ih, posebno ovdje, mama koje se na neki nacin time eksponiraju. Mada, meni je bitno da beba ima to sto joj treba, a u maminu “pamet” necu ulaziti. Za razliku od Angie, cesto vidim dojenje na javnom mjestu i samo se nasmijem, ukoliko mi je skrenuo pogled, kako bi mama vidjela da podrzavam taj cin. Licno sam malo stidljivije prirode po tom pitanju, pa bih uvijek imala pelenu ili sal, ili Sling maramu preko (a i zbog malene, koja se kao i mamikin bebac okretala na svaki sum). Ali, dojila sam svugdje: na plazi, u parku na klupi, u kaficima sam birala sto do prozora, okrenula bih se fino ka prozoru da ne bih “zgrazavala” ljude unutra, u Delti u Slingu niko nije ni primijetio da dojim, u u gostima sam dojila u spavacoj sobi (jer bi domacini gledali TV, pricali, pa bi ometali bebu), ako sam bila u kupovini, zbog moje nemirke, morala bih sjediti, nasla bih kafic i zauzela mjesto… Uzasno mi je zao sto svoju bebu nisam mogla duze dojiti (duuuga prica), a pozalila sam milion puta. Najvise kad bi smo putovali negdje (a naputovali smo se) a ona ne bi htjela nista da jede u avionu, busu, brodu, vozu… E tu sam rekla “da mi je smo mi nije”.

02/05/2011
9:52 pm
Tereza
Guest
Guests

Bas si me podsetila na ta dojenja u putu. Joj sto je to bilo prakticno! Neverovatno! Ne bi mogla da zamislim putovanje autobusom sa mojom bebom da nije sisala. Sjajna stvar. Uvek spremno i sterilno i toplo! Najzdravije! Laugh

02/05/2011
10:54 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

nisam bas sigurna da razumijem na sta mislite kad kazete da se neke mame eksponiraju dojenjem…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner