A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Bolno dojenje, bolne bradavice, blisteri, mastitis,....
28/07/2014
12:32 pm
Jelena1
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 34
Member Since:
14/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Moram da se požalim da je dojenje za mene divno (jer mališa napreduje), ali jako neprijatno (po mene veoma bolno i naporno) iskustvo. Nabrojaću sve probleme koje imam, pa vas molim za savjet. Uzgred, dojim ga kad god on traži, a to je nekad često, a nekad spava i po 3 sata, pa moram da se izmlazavam.

  1.  Ragade – ranice na bradavici – njih sam imala u početku jer mališa nije otvarao usta i spavao je (zbog žutice), a ja mislila da je dovoljno da uhvati bradavicu i sisa. Ali to je bilo u porodilištu i to smo (barem ja mislim) prevazišli, pa eto, da nabrojim još i taj problem koji sam imala
  2.  Malo mlijeka – pijem i jedem svašta nešto što su mi rekli da pomaže (kačamak, bozu, jabuke, vodu,…) izmlazavam se, držim mališu beskrajno dugo i često na grudima,… ali i sad poslije mjesec dana izvučem pumpicom oko 60 maksimalno 80 ml. Tokom dana ga uglavnom dojim, pelene su mu pune, ali naveče traži odmah poslije podoja još, pa mu poslije 5 uzastopnih podoja (na svakih 20 min), kad bradavice krenu da bole nepodnošljivo dam ili moje izmuzeno ili vještačku kako bi se umirio.
  3.  Mališa ne otvara dovoljno usta ili ima premala usta – nemoguće mi je da ga natjeram da otvori usta smireno, pa čekam da zaplače i kad pri plaču otvori vilicu gurnem mu bradavicu u usta. Savjet da privučem njega, a ne bradavicu kod nas ne ide jer se on toliko otima i vrti glavom da jedino mogu da mu polomom vrat gurajući ga. Takođe, koliko god da otvori usta, čim osjeti bradavicu toliko jako stisne vilicu kao neki kuto. Preznojim se pri svakom početku podoja. Onda krene užasan bol, dok on ne ukapira da je uhvatio i dok ne krene da vuče.
  4.  (Ne)pravilan položaj bebe – ja mislim da smo savladali pravilan položaj jer ga čujem kako guta, napreduje i pelene su mu pune, ali meni je podoj i dalje bolan. On mi ne stiska bradavicu desnima već dio neposredno ispod bradavice i ja osjećam refleks otpuštanja. Koji dio areole treba da se obuhvati desnima, a koji usnama? I kako da ja smanjim, tj. uvučem previše izvučenu bradavicu kako bi on zahvatio više areole? Meni nisu prevelike areole, ali nikad ne uspije da ih obuhvati cijele. Takođe, nepca su mu nekako široka i njima mi grebe i pritiska bradavicu koja mi je poslije podoja uvijek deformisana, na nekim mjestima modra, a na nekom dijelu mi i odere malo kože.
  5.  Spazam bradavica – poslije podoja kad se osuše, bradavice bi počele da me užasno, probadajuće bole, da trnu i skroz bi pobijeljele, kao da sva krv nestane iz njih, a na dijelu ispod bradavice počne areola da se grči u obliku ugriza. Pretpostavljam da me mališa prejako stisne desnima jer mi se prilikom tih grčeva koji su jako bolni tačno ocrta njegova vilica na bradavici. Od tog grča mi obično krene i mlijeko jer se pokrene valjda i refleks otpuštanja. Vjerujem da mi se ovo javlja zbog problema broj 3 i 4.

6. Bradavica kao varalica – mom mališi je skoro svaka stolica bolna toliko da vrišti i grči se (jer ima malo tečniju stolicu, ali je zlatno žute boje; a i stolicu ima češće nego što piški, tj. kad god mijenjamo pelenu prije svakog podoja ona je puna kake) i tad traži da ga stavim na dojku. Tad prilikom grčeva počne da mi vrti glavom, vuče i čupa bradavicu i to je mnogo bolno, ali ne mogu da predvidim kad će mu naići ti grčevi pa da ga na vrijeme sklonim. Takođe, često hoće samo da se uspava na bradavici, vuče minut dva i zaspi, ali to je za moje grudi prečesto mučenje. Da napomenem da cuclu varalicu odbija i jedino što pomaže da bi prestao da plače su moje dojke.

7. Blisteri – pojavili su mi se i mali plikovi, kao i žućkaste mrlje na bradavicama. Čitala sam i zaključila da su u pitanju blisteri i kako mi je radiolog konstatovao mastitis na desnoj dojci, pretpostavljam da je nastao zbog tog začepljenja. Sami se ne otvaraju pa sam pročitala da to mora da uradi ljekar sterilnom iglom. Je li neko imao ove probleme i kojem ljekaru da se obratim?

8. Broj mlazeva – meni iz jedne bradavice izlazi po dva, nekad tri mlaza, a kuma mi je rekla da je njoj njena patronažna rekla da mora imati minimum 5 mlazeva po bradavici (valjda 5 slobodnih kanala). Da li je to istina?

9. Probadajući bol u bradavici, areoli i dojci između podoja – čitala sam da je jedino moguće da je u piitanju mliječac ili soor, ali mislim da mališa nema bijele naslage po ustima osim možda malo od mlijeka. Svakako ću i to da provjerim, ali da li još nešto može biti uzrok?

10. Mliječac ili soor – ako je uzrok bola u bradavicama i grudima ovo, kome da se obratim? Pedijatru, ginekologu? Da li se uzima bris meni ili bebi? Može li to u privatnoj laboratoriji ili mora pedijatar?

11. Mastitis – s obzirom da baš često dojim i izmlazavam se, masiram, stavljam tople/hladne obloge, bila sam iznenađena kada mi je radiolog konstatovao upalu (a otisla sam kod njega samo da provjerim neku cistu koju imam od ranije). Rekao mi je da stavljam hladne obloge sa acidi borici i da se obratim ginekologu. Ja sam forsirala dojenje na toj strani, i srećom nisam dobila temperaturu, pa se nadam da će se smoiriti samo od sebe.

 Tako se svi problemi ovog svijeta oko dojenja na mene i bebana obrušiše pa mi je dojenje postalo izvor frustracije i počela sam da se plašim svakog podoja. Sa strahom ga uzimam u ruke i bojim se šta će ovog puta da bude,… pa vas molim za pomoć jer zaista želim uspješno da dojim.

 Uzgred, da li je osnovano neko savjetovalište za dojenje gdje bih mogla otići da mi kažu da li ga pravilno držim na dojci, jer internet je pun teorije i oprečnih savjeta, a praksa je malo drugačija?

28/07/2014
2:51 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Da krenemo redom:

    1.  Malo mlijeka – pijem i jedem svašta nešto što su mi rekli da pomaže (kačamak, bozu, jabuke, vodu,…) izmlazavam se, držim mališu beskrajno dugo i često na grudima,… ali i sad poslije mjesec dana izvučem pumpicom oko 60 maksimalno 80 ml. Tokom dana ga uglavnom dojim, pelene su mu pune, ali naveče traži odmah poslije podoja još, pa mu poslije 5 uzastopnih podoja (na svakih 20 min), kad bradavice krenu da bole nepodnošljivo dam ili moje izmuzeno ili vještačku kako bi se umirio

    Ishrana nema mnogo veze sa proizvodnjom mleka i zato jedi ono sto ti se jede, pij vode posle svakog podoja i kad god si zedna.

    To sto mozes da izvuces 60-80 ml je prilicno, neke majke ne mogu ni malo da izvuku, ali to ne znaci da meka ima malo. Jedini pokazatelj da li beba dobila dovojno mleka su pune pelene. Shodno tome, bebac je super.

     

      1.  Mališa ne otvara dovoljno usta ili ima premala usta – nemoguće mi je da ga natjeram da otvori usta smireno, pa čekam da zaplače i kad pri plaču otvori vilicu gurnem mu bradavicu u usta. Savjet da privučem njega, a ne bradavicu kod nas ne ide jer se on toliko otima i vrti glavom da jedino mogu da mu polomom vrat gurajući ga. Takođe, koliko god da otvori usta, čim osjeti bradavicu toliko jako stisne vilicu kao neki kuto. Preznojim se pri svakom početku podoja. Onda krene užasan bol, dok on ne ukapira da je uhvatio i dok ne krene da vuče.

      Nemojte na silu, pokusaj da ga dojis dok je pospan, kad se tek probudi, u zamracenoj sobi. Ako beba nece da sisa i otima se od dojke, nemoj navaljivati, vec probaj ponovo kasnije. Zapamti da bebe ne placu samo zato sto su gladne, posebno u vecernjim casovima kad na scenu stupa tzv vecernja nervoza.

        1.  (Ne)pravilan položaj bebe – ja mislim da smo savladali pravilan položaj jer ga čujem kako guta, napreduje i pelene su mu pune, ali meni je podoj i dalje bolan. On mi ne stiska bradavicu desnima već dio neposredno ispod bradavice i ja osjećam refleks otpuštanja. Koji dio areole treba da se obuhvati desnima, a koji usnama? I kako da ja smanjim, tj. uvučem previše izvučenu bradavicu kako bi on zahvatio više areole? Meni nisu prevelike areole, ali nikad ne uspije da ih obuhvati cijele. Takođe, nepca su mu nekako široka i njima mi grebe i pritiska bradavicu koja mi je poslije podoja uvijek deformisana, na nekim mjestima modra, a na nekom dijelu mi i odere malo kože.

        Bradavica treba da je izvucena, ona se dodatno izvuce i produzi pod vakumom u bebinim ustima. Ne radis nista pogresno sto se toga tice. Ako stiska bradavicu nepcima, to znaci da ne sisa, vec samo steze bradavicu. Beba dok sisa je nemoguce da stegne bradavicu nepcima jer jezik treba da ide napolje i kad bi stisnuo dojku stisnuo bi is voj jeyik da je tako. Znaci, kad osetis stisak, dojku vadimo iz usta i prekidas dojenje.

          1.  Spazam bradavica – poslije podoja kad se osuše, bradavice bi počele da me užasno, probadajuće bole, da trnu i skroz bi pobijeljele, kao da sva krv nestane iz njih, a na dijelu ispod bradavice počne areola da se grči u obliku ugriza. Pretpostavljam da me mališa prejako stisne desnima jer mi se prilikom tih grčeva koji su jako bolni tačno ocrta njegova vilica na bradavici. Od tog grča mi obično krene i mlijeko jer se pokrene valjda i refleks otpuštanja. Vjerujem da mi se ovo javlja zbog problema broj 3 i 4.

          Upravo tako, ne daj da grize, makni ga sa dojke kad god stegne bradavicu.

          6. Bradavica kao varalica – mom mališi je skoro svaka stolica bolna toliko da vrišti i grči se (jer ima malo tečniju stolicu, ali je zlatno žute boje; a i stolicu ima češće nego što piški, tj. kad god mijenjamo pelenu prije svakog podoja ona je puna kake) i tad traži da ga stavim na dojku. Tad prilikom grčeva počne da mi vrti glavom, vuče i čupa bradavicu i to je mnogo bolno, ali ne mogu da predvidim kad će mu naići ti grčevi pa da ga na vrijeme sklonim. Takođe, često hoće samo da se uspava na bradavici, vuče minut dva i zaspi, ali to je za moje grudi prečesto mučenje. Da napomenem da cuclu varalicu odbija i jedino što pomaže da bi prestao da plače su moje dojke.

          bebe normalno kake u toku svakog podoja i neposredno posle, jer je mleko prirodni laksativ. To je i pokazatelj da beba dobija dovoljno mleka. Stolica dojene bebe i jeste retka.

          beba ne treba da spava na dojci, skini ga cim zaspi ili ga pokusaj probuditi da nastavi podoj.

          7. Blisteri – pojavili su mi se i mali plikovi, kao i žućkaste mrlje na bradavicama. Čitala sam i zaključila da su u pitanju blisteri i kako mi je radiolog konstatovao mastitis na desnoj dojci, pretpostavljam da je nastao zbog tog začepljenja. Sami se ne otvaraju pa sam pročitala da to mora da uradi ljekar sterilnom iglom. Je li neko imao ove probleme i kojem ljekaru da se obratim?

          Blisteri su zatvoreni mlecni kanali, probaj da se posle tusiranja toplom vodom istrljas frotirskim peskirom (blago) i odmah zatim daj bebi da sisa. trebalo bi da pukne za par dana.

          8. Broj mlazeva – meni iz jedne bradavice izlazi po dva, nekad tri mlaza, a kuma mi je rekla da je njoj njena patronažna rekla da mora imati minimum 5 mlazeva po bradavici (valjda 5 slobodnih kanala). Da li je to istina?

           

          Svaka zena se razlikuje u tome

          9. Probadajući bol u bradavici, areoli i dojci između podoja – čitala sam da je jedino moguće da je u piitanju mliječac ili soor, ali mislim da mališa nema bijele naslage po ustima osim možda malo od mlijeka. Svakako ću i to da provjerim, ali da li još nešto može biti uzrok?

          Vazospazam, posebno prouzrokovan bebinim spiskanjem bradavice.

          Naravno, soor se ne iskljucuje, proverite sa ginekologom

          11. Mastitis – s obzirom da baš često dojim i izmlazavam se, masiram, stavljam tople/hladne obloge, bila sam iznenađena kada mi je radiolog konstatovao upalu (a otisla sam kod njega samo da provjerim neku cistu koju imam od ranije). Rekao mi je da stavljam hladne obloge sa acidi borici i da se obratim ginekologu. Ja sam forsirala dojenje na toj strani, i srećom nisam dobila temperaturu, pa se nadam da će se smoiriti samo od sebe.

          Upala se manifestuje kao tvrdi, crveni i olni deo dojke. Ako nema niceg od toga nema ni upale. nemoj da se frcis

          05/12/2014
          9:41 am
          nonica
          Forumaš(ica)
          Members
          Forum Posts: 34
          Member Since:
          23/04/2014
          sp_UserOfflineSmall Offline

          Postala sam majka prije nesto manje od 20 dana. Veliki problem su mi od samog pocetka predstavljale ravne bradavice ( pogotovo na jednoj dojci). Vec na akuserstvu beba mi je napravila ragadu na jednoj dojci. Ne radi se o velikoj rani, niti o krasti kao sto sam mogla vidjeti kod drugih zena, vec o napuklini na vrhu bradavice. Iako mala uzasno boli i nikako da prodje. Mazem svojim mlijekom i purelanom, ali mi se cini uzalud. Molim Vas da neko podijeli svoje iskustvo koliko je trajalo povlacenje bola i rana kad su ragade u pitanju? Takodje, interesuje me koliko su vam dugo bile osjetljive bradavice na dodir, jer moje ne trpe nikakve materijale iako je proslo skoro 20 dana od porodjaja. 

          05/12/2014
          2:05 pm
          Kristina M
          Guest
          Guests

          MOra proci malo vise vremena zato sto su bradavice sa ranama i iziritirane. Obrati paznju na polozaj odnosno kako beba uzima dojku. Ako mozes slikaj i posalji da vidim je li ok pa da nastavimo dalje sa savjetima:)

          05/12/2014
          4:40 pm
          Ana P
          Forumaš(ica) ipo
          Guests

          Members

          NVO Clanstvo
          Forum Posts: 543
          Member Since:
          16/10/2010
          sp_UserOfflineSmall Offline

          Bradavice su svakako osetljive u prvih nekoliko nedelja posle porodjaja, skoro smo se na jednom sastanku savetnica salile sa time da smo sve isle maltene gole po kuci tih prvih dana, jer nismo trpele da nam ista dotakne bradavice.

          Jedna od nasih savetnica, Nevena, je dala zanimljiv predlog, a to je da ako ne mozes da trpis nista na dojkama, a hladno ti je, onda fino iseces rupe na staroj majici i eto ga! :)

          Bradavice moraju sto vise da budu izlozene vazduhu, a posla svakog podoja ih namazi mlekog i ostavi da se osusi.

          Za ragadu je verovatno kriv polozaj, kao sto Kristina rece,

          05/12/2014
          6:49 pm
          nonica
          Forumaš(ica)
          Members
          Forum Posts: 34
          Member Since:
          23/04/2014
          sp_UserOfflineSmall Offline

          Hvala na savjetima! samo me interesovalo da li je normalno da su bradavice bolne i posle toliko vremena. Sto se tice ragade sad je vec bolja situacija, beba fino hvata dojku i pomalo je izvukla bradavicu, ali ja vucem tu povredu od samog pocetka dojenja. Vjerovatno je i los polozaj doprinio tome dodatno. 

          01/03/2016
          10:33 am
          Jelena1
          Forumaš(ica)
          Guests

          Members
          Forum Posts: 34
          Member Since:
          14/11/2013
          sp_UserOfflineSmall Offline

          Poslije dosta vremena željela bih da iznesem svoj zaključak o svemu:

          Mislim da ne bih imala tooooliko problema i da bi dojenje bilo prijatno da se nisam toooliko izmlazala pumpicama (poslije svakog podoja koji bi trajao sat vremena – pospana beba, ja bih se po 15+15min izmlazavala) i tako navukla previše mlijeka i imala stalno zastoje i začepljenja i oštetila bradavice.

          Neonatolozima pri prvom pregledu zahvaljujem na svim mojim problemima jer su me istraumirale i ubijedile da nemam mlijeka i da samo maltretiram gladno dijete insistirajući na novom modernom trendu ”dojenju”.

          Da mi je ova pamet tad bila lijepo bih ih pospremila i pocijepala im letke i reklame za Add, ali tad sam bila istraumrana prvorotka pod hormonima 🙂 i sva uplakana kupila dvje pumpice da ne bih gubila vrijeme na pranje i sterilizaciju.

          Takođe, uništile su me glupave preporuke ”na 3 sata” i ”morala bi izvući bar 120ml”.

          Žene, samo što više bebu na dojci. Ako treba i 24h u prvim danima i to je to.

          Forum Timezone: Europe/Podgorica

          Most Users Ever Online: 146

          Currently Online:
          19 Guest(s)

          Currently Browsing this Page:
          1 Guest(s)

          Top Posters:

          mamika m: 1304

          Ana P: 543

          lara92: 415

          Budimka G: 386

          svetlana22: 335

          Cekalica N: 333

          Member Stats:

          Guest Posters: 232

          Members: 3374

          Moderators: 0

          Admins: 0

          Forum Stats:

          Groups: 7

          Forums: 33

          Topics: 1045

          Posts: 23482

          Newest Members:

          jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

          Administrators:

          Procedure i Izazovi Samohranog…

          SOS linija baner