A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
jogurt u dohrani
17/02/2011
9:06 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Dragi moji,

citajuci razne tablice vidim da ima dosta razlika  za neke namirnice, evo konkretno za jogurt -raspon je od 8.-11.mjeseca… i sad ne znam kad da dam jogurt. beban jako voli palentu, i mjesam sa povrcem i vocem (iznenadjujuce ukusno 🙂  ), ali sad bih da mu malo promijenim i da mu ne dosadi, pa bi jogurt tu dobro dosao…Dakle, jogurt (i koji)  , pavlaka, sirevi – kada, koji itd ?

I , naravno, hvala unaprijed 🙂

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

17/02/2011
10:34 am
ana
Guest
Guests

Ja sam uvodila jogurt sa 7 mjeseci i moji ga oboje obozavaju! Bebana obozava palentu sa jogurtom, a voli i kada joj napravim vocni jogurt, za sada uglavnom stavim bananu i krusku. Dajem im Lazine, punomasni, mnogo je ukusan i definitivno ga oboje najvise vole. Sir i pavlaku sam im uvodila par nedelja posle jogurta, i za sada joj dajem ABC jer je bez konzervansa, a imas i onaj Sabacki mladi sir. Sa 8 sam uvela gluten, tako da sada njupa i hljeb i jogurt i to mnogo voli.

17/02/2011
11:20 am
Kristina M
Guest
Guests

Ja mojima njesam davala ni jedno ni drugo prije desetog mjeseca, a tada sam pocela i sa sirom, ali samo mladim, potpuno neslanim.

17/02/2011
12:24 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

otome vam ja pricam…toliko razlicitih preporuka…u novije vrijeme cesto nailazim na to da namirnice koje mogu izazvati alergije (gluten, jaja, kr. mlijeko itd) je bolje uvesti dok dijete intezivno doji ,dakle ranije , nego kasnije a sa smanjenim brojem podoja – jer majcino mlijeko kako je dobro za sve tako pomaze i da dijete ima bolju toleranciju na te namirnice…

ne znam… ana je li taj sabacki mladi sir neslani? vidjala sam ga ali nesto nisam kupovala…Kristina, koji si ti sir uzimala?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

17/02/2011
3:55 pm
Tajchi
Guest
Guests

Mamika, razlicite preporuke postoje jer ima i razlicite djece (neki pocnu ranije da sjede, neki kasnije, neki imaju zubice sa 3mj neki tek sa godinu…). Cudno je i to sto se ni sami ljekari ne usagalasavaju (nama je jedna dr rekla gluten sa 8 mj, a druga tek sa 10)! Ja sam sve vrlo pazljivo unosila, jer, vec sam pisala da imam ekcem. Mala nema, hvala Bogu. Ima jedna istina, koju ja bas i ne volim da cujem, jer mi je u sveri “igranja”, da ne mozes znati da li je dijete na nesto alergicno dok tu namirnicu ne proba! Nije dobro uvoditi rano, ali, ako dojis dugo, sigurno je dijete otpornije. Mada, ni to ne mora da znaci. Drugarica doktorka dojila do godinu a dala jogurt sa 8mj bebanu i zavrsili su u Tirsovoj. Sve je O.K. proslo, ali je imao jaaaku reakciju. Necu da te plasim, to je ipak rijetkost. Ja sam malenoj dala sa 7 i po mjeseci. Htjela sam cekati jos, ali, tada nesto nije bila raspolozena da jede i meni padne na pamet da ce mozda jesti ako joj sipam jogurt preko obroka. Od tada, dorucak i rucak su obavezni uz jogurt. Ljekari preporucuju (mi smo isli ovamo kod cuvenog nutricioniste) da je jogurt sto masniji (2,8 ili 3,5 jos bolje – ovo su njene rijeci) i poceti po malo pa povecavati. Nekako u isto vrijeme sam pocela u rucak da dodajem i kasicicu pavlake ili malo putera i miksam. Prije toga su isle nekolke kapi masl. ulja, cistog NEidnustrijskog. Ne znaci ti ako ti kazem sta smo ovamo kupovali, ali, u CG-u su Lazine i Nika super jogurti. Malena ih pije tamo kad odemo. U sir nisam imala povjerenja (probali smo ABC ali vec je imala godinu dana), nisam htjela industrijski, tako da sam sir pravila. Pocela ga sa 8 mj. Samo da napomenem, gradsko sam dijete, zivim u priv.stanu koji je malecni kao sibica i nemam komoditeta. Ipak, pravljenje sira mi nije bio problem, jer se napravi za 20-ak min i posle samo cijedi. To je najbolji sir jer nije dugo stajao, ne solite ga uopste, nema konzervansa, nema pasterizacija dodavanja glutena i sl. Ima ga Minjina kuhinjica, a ko zeli, dacu mu recept i na pp. Mi smo imali sira i za nju i za nas, i pravila sam na 3-4 dana. Od godine mi pocela koziji jogurt (ima ga i u Pg-u i to odlican, ne “mirisi”), koziji sir, po nekad Mocarelu (sad ne pravim sir jer joj uzimam koziji) a dajem i kefir od 3,5% masnoce i predivan je, marka Campina. Sad joj dajem kajmak u palentu, ali, trebate dooobro znati od koga uzimate zbog bakterija.

17/02/2011
8:20 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

a sto na pp, stavi recept ovdje , otvori temu na dohrani da imaju i druge mame…bas fino zvuci, mislim da znam o cemu se radi ali napisi pa da vidim (davno ,prije 12 godina ,sam pravila cerki kad je pocinjala njena dohrana- sirilo i mlako mlijeko ? ili nesto drugo? ) dugo je vremna proslo, malo se zaboravilo gradivo 🙂

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

17/02/2011
9:35 pm
caye
Guest
Guests

obe cerke su oko 9 mes pocele sa jogurtom, a sir i ostalo malo kasnije. sa starijom sam kao i htela da pocnem sa 10, ali je u jednom trenutku pocela da brljavi i izvoljeva sa hranom, tj skoro sve slano sto joj ponudim izbacivala je, a i podoje je pocela po malo da odbija, pa sam upravo kao tajchi probala da dodam jogurt… i posto je oberucke to prihvatala mixala bi hranu gusce ili ako je nesto meko samo ga malo viljuskom i onda je svaka kasicica kamuflirana jogurtom dobro proslaWinka mladja je za svom hranom koju smo mi jeli mljackala i hvatala sa stola da je jedva cekala da proba bilo sta novo! idalje nam je jogurt sastavni deo bar jednog obroka dnevno, i dajem im 3,2.

18/02/2011
8:57 am
ana
Guest
Guests

Ja sam pocela da uvodim jogurt, jer moja mala odbija zitarice iz kutije, znaci Milupa i Hipp ne dolaze u obzir. Ako joj stavim malo formule u zitarice – mrsti se i dobija. Kravlje mlijeko ne mislim uvoditi prije godinu dana, a jogurt po svima savjetima nutricioniste je prava stvar za njih. Gluten sam uvodila sa 8 mjeseci. Citavo jaje sam uvela sinu posle godinu dana i to prvo kroz neke pite, proju, pa po malo bjelanca i kada mu konacno uvedoh citavo jaje, imao je reakciju. Pola godine nismo konzumirali jaje i tek posle odradjenih alergo testova smo poceli polako da ga uvodimo, tako da se ispostavilo da je imao prolaznu intoleranciju na jaje i srecom je to prerastao.
Sabacki sir mi je preporucila drugarica i rekla da je neslan, mada ga ja jos nisam uzimala. Mladi sir i kajmak cu joj uvesti tek posle godinu dana, nemam osobu od povjerenja, pa me strah, a ni jaje, kravlje mlijeko, citruse, ribu i med. Sve ostalo po malo uvodim i pratim. Mada ona ima skoro 10 mjeseci. 

18/02/2011
10:20 am
draganica
Guest
Guests

Ja sam bebcu davala jogurt da proba sa 9 mjeseci i obožava ga, a isto tada sam mu dala i mrvicu pavlake, koju takođe voli.

Ipak, nisam tako često, svega 2-3 puta do sad (sad ima skoro 11 mjeseci), jer sam gledala hoće li imati kakve reakcije.

Kad nam se pojavio ekcem, prestala sam i sa tim, ali evo već 3 nedjelje je ista situacija iako ne jede ništa mliječno (sem formule koju pije), tako da mislim da nema veze sa hranom.

18/02/2011
1:41 pm
Tajchi
Guest
Guests

Draganice, ako je intolerantnost na mlijeko, onda moras izbaciti i formulu, ili, ako je ispod godine da mu kupis onu posebnu formulu bez laktoze i kazaeina. Ima ih u apotekama mada se malo teze nalazi. Moja ne podnosi mlijeko, i prvo smo primijetili tako kroz formulu (imala “kiselu stolicu”), koju smo izbacili sa 14-tak mjeseci, pa ponovo ukljucili i na kraju skroz izbacili. A od sl. mlijeka (za koje ja nisam, ali, eto popustila zbog uporne mame), joj se pojacao slajm, cak je i povratila i nije joj stomak vario dobro. NE naidje to odmah, postepeno se pogorsava stanje. Ja danas ako negdje idem na put ili dalje, moram da pazim i na kasice, jer i one imaju punomasno mlijeko.

19/02/2011
1:19 pm
draganica
Guest
Guests

Hvala, ali bebac već pije formulu bez laktoze.

To je bila preporuka pedijatra kad je zaglavio 3 dana u bolnici, jer su, pošto je gubio na kilaži prvih 15 dana, mislili da ima proliv i da je to zato jer ne toleriše laktozu (bez ikakvih nalaza naravno). Meni su tada savjetovali da ga ta tri dana uopšte ne dojim, da vide kako će biti. On se tamo zbilja ugojio 300 gr.

Poslije otpusta kući uporedo sam ga i dojila i hranila bebelacom EC (bez laktoze), otprilike je pio pola-pola. A ekcem je počeo kad sam prestala da ga dojim, u decembru.

 

Sorry za širenje van teme, ali morala sam 🙂

01/08/2015
11:32 am
nonica
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 34
Member Since:
23/04/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Drage majke, imam jednu dilemu. Moj beban ima 8.5 mjeseci i skoro sam mu uvela jogurt u ishranu i po malo mladog sira domaceg, neslanog. Od tada je poceo da se budi nocu po nekoliko puta, placuci i nakon sto ispusti gasove nastavi da spava. Nikakvih osipa ili drugih alergijskih reakcija nisam primijetila.

Da li se nekom slicno nesto desavalo? 

Bas voli sve sa jogurtom, pa ne znam sta da radim. Da li da napravim pauzu? 

03/08/2015
10:29 am
Kristina M
Guest
Guests

MOguce je da mu nesto smeta prije u siru nego u jogurtu. Izbaci na nekoliko dana prvo sir pa vidi ima li promjena. Ja sam to mojima davala tek nakon 10 mjeseca cini mi se ali bi ti on svakako vjerovatno reagovao i tada, ako je od toga. Sve ostalo jede isto, mislim nijesu nista novo drugododavala?

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
19 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…