A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Zdravstveni dnevnik vase djece - da li vodite sopstvenu evidenciju?
Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 Topic Rating: 4 (1 votes) 
28/05/2014
11:09 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Zdravo svima,

Skoro sam naisla na folder u kojem moja mama cuva nalaze. Folder nosi moje ime, a u njemu se nalazi  mnostvooo papira; od osnovne dokumentacije do nalaza radjenih godinama unazad. I koliko god je sortirano sve, u cini se najboljem redu, nemoguce je snaci se, izdvojiti sta je vazno, sta ne…. Moja mama ima nas petoro, dakle foldera puta 5….

Smatram vaznim cuvati sve te podatke o zdravlju djeteta na jednom mjestu, I ja bih zeljela da sjutra imam sve od pocetka, od krvne grupe, do tezine, visine, napredovanja, alergija, vakcinacija…. Kako sve to da cuvammmm??? I koji je savjet za updateovanje na nekoj nedeljnoj, mjesecnoj bazi?

Sugestije dobrodosle.

 

Hvala.

 

Worried future mum :/

29/05/2014
10:25 am
Kristina M
Guest
Guests

Ja imam kuci isto fascikle za svu djecu, u kojima su otpusne liste iz bolnice, one narukvice, po neki sacuvani UZV, i nalaze koje su kasnije radili a nijesu bili kod njihove dr (tipa neki specijalisticki nalazi, ili dokumentacija kada su je neko bio u bolnici zbog nekih drugih problema). Inace svi imaju eletronske kartone u oridnaciji DR Mica i oni tamo imaju svu istoriju, tako da ne cuvam one njihove izvjestaje a ni nalaze jer su vrijendosti takodje kod njih upisane)

29/05/2014
1:01 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Da, znam, pretpostavila sam. Ipak, sta ako dodje do promjene doktora? Ili si na putu I hitno ti trebaju podaci…. Kako rijesiti taj problem? 

29/05/2014
1:17 pm
Kristina M
Guest
Guests

Dr su nam na raspolaganju 24 sata ako je bas hitno, a sto se tice tih nalaza kod njih to su neke osnovne stvari, koje su i promjenljive, i nijesam sigirna da bi ih trebalo dati nekome na nekom drugom mjestu, tj drugom doktoru npr u inostranstvu, ne vjerujem da bi bili vazni. a one neke vazne drzim kod sebe, kao npr nalaz magnentne rezonance, nalaze ORL ljekara zbog problema sa upalom usiju i tome sl…

29/05/2014
5:04 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

na sta hitno konkretno mislis?

ako se dete ozbiljno povredilo van mesta gde inace zivi – doktori ce saslusati informacije od vas – roditelja, i pruzice svu neophodnu pomoc, uraditi sve analize koje su potrebne. Ili npr, ako dete ima istoriju konvulzija i u inostranstvu dobije temperaturu, a roditelji nemaju bromazepan sa sobom, sigurna sam da bi ga dobili u hitnoj pomoci…ne uspevam da zamislim situacije u kojima se nesto toliko iskomplikuje da moram da imam dokumentaciju kod sebe, ukoliko se radi o inace zdravoj deci, naravno.

29/05/2014
10:52 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

mozda nisam bila jasna. Ne mislim samo na hitne situacije i probleme vec i na prosto kao neku evidenciju o zdravlju od kako se beba rodi ili prije nego se rodi…ne mora da ima veze samo sa problemima, vec detaljna zdravstvena evidencija…koja sjutra moze da pomogne djetetu kad ode ne znam npr kod zubara, ili jednostavno promijeni doktora…. Da li smatrate vaznim cuvati sve te podatke i vi, a ne samo doktor?

30/05/2014
10:00 am
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

aha, sad te razumem bolje…pa, generalno – ne smatram to vaznim, uz naglasak da je to moj stav u vezi sa inace zdravom decom.

Naravno da cuvam slicice sa UZ iz trudnoce, ali to ima emotivnu vrednost, ne prakticnu…Doduse, tokom prve trudnoce sam skladistila svaki nalaz koji sam radila, valjda sam se bojala da nesto ne podje lose na samom kraju, pa eto…

Dok su deca bila bebe, pisala sam napredak, vakcine, reakcije, ali u radosnici. Otkako su zavrsili s vakcinama, meni je jedino vazno bilo da znam da su primili sve, po kalendaru, i tako je jednostavno utvrditi sta su sve primili. Pored toga, cuvam jedino otpusnu listu iz bolnice posle operacije krajnika i otpusnu listu iz bolnice kada sam s detetom bila na neonatologiji, mada ova druga vise nema nikakvu upotrebnu vrednost, posle svih ovih godina. Jedno od dece mi je godinama mucilo muku s alergijama, to je sada proslo, i mislim da vise nemam te papire…da se sada ta situacija npr ponovi, ono sto bih ja ispricala doktoru bi bilo relevantnije od bilo kakvih papira, koje niko od njih ne bi zeleo ni da gleda…ono ukratko – to su bili simptomi, to dijagnoza, to je radjeno od dijagnostike, ovim je leceno, tada je proslo…

30/05/2014
10:39 pm
anika
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 1
Member Since:
11/09/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sve tog tipa cuvam u dvije fascikle-jedna je jos iz perioda trudnoce, a druga nakon sto mi se sin rodio. On sad ima tri godine, i dalje ubacujem u tu drugu izvjestaje, laboratorijske analize i slicno. Bogu hvala, zdravo je dijete, i nije nesto bolesljiv,ali volim da sve to imam. E, da ne zaboravim, do njegove godine dana sam vodila neku svoju evidenciju u jednom word file-u gdje sam upisivala podatke kao sto su tezina, koliko formule pije, kad je nikao prvi zub, kad se prvi put okrenuo sa ledja na stomak, sjeo, ustao i slicno. Tu sam cak biljezila i detalje prvog ozbiljnijeg problema, urinarne infekcije koja nam je bila jako stresna…ali nakon godine sam prestala da dodajem podatke…prosto sam prestala…Malo mi i zao jer je lijepo pratiti rast i razvoj djeteta. Vecina to biljezi u toj Radosnici ili kako vec, ali ja sam vise onaj tip koji ne izradjuje ni fotografije u posljednjih 10 godina J

Ja bih voljela da za mog sina imam sve na jednom mjestu, sto da ne….Zlu ne trebalo..A znam i to, iz iskustva meni dragih ljudi, da nekad neki naivni problem u ranom dobu moze da ukaze na nesto vece u odraslom dobu. A stvari se zaboravljaju…Tako da ja ovo smatram bitnim…ali kako sve sacuvati?

31/05/2014
10:44 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Da li biste zeljeli da I sami imate sve zdravstvene podatke ili Vam je dovoljno da ih ima samo Vas doktor?

03/06/2014
7:31 pm
snowhite
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 88
Member Since:
10/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

Ivanice, ja bih voljela da ih imam. prevashodno mislim na knjizicu vakcinacije koju sam dobila u porodilistu i koja ce izgleda ostati prazna:( Izgleda da nemaju obicaj ovi nasi pedijatri da NAMA to popunjavaju ili sam ja ta koja je trbalo da ih svaki put podsjeca…

05/06/2014
7:52 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline
11sp_Permalink sp_Print
0

o tome ti pricam…. sama imam folder sa hiljadu papira, i nalaza, od analiza krvne slike, koju btw, vadim na tromjesecnom nivou, pa folder od ginekologa, i tako redom…sve je to, hvala Bogu, neka uobicajena zdravstvena dokumentacija, ali koju doktor trazi svaki put. Cak i privatni doktori (npr ginekolog) koji ima sve to u kompjuteru uvijek trazi analizu krvne slike, izvjestaj drugog doktora (ako npr imate problem sa stitnom zlijezdom)…i ja sve to nosim sa sobom, razmisljajucu da li sam neki zaboravila da dodam… o drzavnoj bolnici ne zelim da komentarisem….Sreca je, ako ti nalazi stignu, tj. ne zagube se….  da se isti ponovo dobiju, opet se zakazuje kod dr-a pa treba se dopije saglasnost od njih da se uzme prepis…..ma nocna mora……

Kontam da su  mnogi iskusili slicne probleme, ili ne?

06/06/2014
12:44 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

meni je vise sasavo da se javljam na ovoj temi… A sasavo mi je jer ispadam opustena mama, a cinjenica je da bi svi oko mene voleli da sam mnogo opustenija…elem, ja i dalje ne razumem na sta vi to mislite i sta ce vam svi ti nalazi!

imati spisak primljenih vakcina, to je ok – ako to nemate, zamolite pedijatra da vam prepise.

nalazi krvi na svaka 3 meseca, zasto? pretpostavljam da imas neki hronicni problem, pa moras da pratis vrednosti? ali s decom to ne ide tako…vadis im krvi radi redovnih kontrola i ako je sve ok, taj nalaz vise nema vrednost…ako nije, tipa postoji anemija, to se ispravi, na sledecem nalazu bude sve ok…i tada vise ta tema nije na dnevnom redu niti su ti nalazi vise vazni, zasto bi ih iko cuvao?

koji su to naivni problemi u decijem dobu koji postanu problem u odraslom? alergije, ravni tabani, anemija? to su stvari koje treba odmah resavati, naravno. Mozda postoje jos neke druge stvari, koje su ozbiljnije, a koje mi ne padaju na pamet? Ako je tako, napisite sta, ni ja ne zelim da ista propustim, ovo sto pisem je iz mog iskustva.

Evo malo mojih iskustava: kada smo se preselili u CG, jedno dete je kretalo u skolu, drugo bilo beba. Jedino sto sam trazila je prepis vakcina, i to je jedino i sto je ovde pedijatrima bilo potrebno.

Moje licno iskustvo: pre 10 godina imala sam mastitis i apsces u trudnoci. Dok je lecenje trajalo (a trajalo je preko godinu i po dana, nazalost) nosila sam sve nalaze koje sam imala na svaku kontrolu u vezi s tim. To je proslo, i mirovalo je do prosle godine, kada se apsces ponovo pokrenuo, pa smirio, i sada je nazalost ponovo aktivan, posle znaci 9 godina pauze, pa godinu dana pauze. Mislite li da mi je iko od dr trazio prethodne nalaze? Briseve, spisak ab-a koji sam primala, misljenja onkologa, radiologa? Ne, naravno da ne, dovoljne su bile informacije koje sam ja dala.

08/06/2014
10:26 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline
13sp_Permalink sp_Print
0

Ne govorim da li je neko manje odgovoran ili nije, ukoliko ima ili nema sve te podatke kod sebe, samo sam misljenja da bi bilo lijepo da I ja imam pristup svom zdravstvenom kartonu u kojem se nalazi citava moja istorija, a sjutra I istorija mog djeteta (od napredovanja, vakcinacija, reakcija, I alergija, I sl.). Smatram to jako korisnim, a pogotovu kod nas gdje sistem funkcionise tako da, iako imate izabranog ljekara, u stvari ga nemate, I cesto se preskacu drzavne bolnice, I ide se kod privatnika. U svim tim situacijama, voljela bih da imam karton kod sebe da ne zavisim od toga je li doktor u smjeni kada meni trebaju odredjeni izvodi ili ne.

Da li znate da u svijetu vec postoje tkzv, elektronski kartoni, cak I mogucnost udaljenog pristupa vasim zdravstvenim podacima uz pomoc raznih aplikacija?

09/06/2014
6:20 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Admin notice*

Kako je tema bila otvorena u sekciji Foruma određenoj za zvanične objave Portala Roditelji.me (FORUM | Obavještenja), preseljena je na odgovarajući podforum: ZDRAVLJE | Đeca.

Diskusiju možete nastaviti ovdje. Takođe, linkovi sa naslovnice, kao i svi linkovi sa ostalih stranica (i sa našeg portala i sa drugih destinacija, kao što je npr. Google pretraga) koji vode ka ovoj temi su update-ovani, tako da tema nije “zagubljena” u mreži pogrešnih linkova.

26/06/2014
7:20 pm
ivanica86
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
28/05/2014
sp_UserOfflineSmall Offline
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…