A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Polenska kijavica
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/02/2012
9:01 pm
montenegrina
Guest
Guests

Zašto dete “zakači” polensku kijavicu -Ova bolest nastaje zbog alergijske reakcije u nosu deteta. Na sluznici nosa se odigrava reakcija polena (alergena) i antitela što se manifestuje otokom sluznice koja luči providan, “vodenast” sekret.

Kako je nos prvi na udaru ne treba da čudi što većina dece sa alergijom na polen ima baš alergijski rinitis (stručni naziv za polensku kijavicu)
Kada počinje prolećna polenska kijavica

Nije baš lako pogoditi vreme cvetanja polena. To zavisi od trajanja zime. Kako je ova zima “okasnila” pravi polenski udar se može očekivati i u aprilu, mada je mart mesec u kome obično počinju problemi dece sklone polenskim alergijama.

Postoje i trave koje cvetaju u jesenjem periodu. Takva je ambrozija koja raste duž rečnih tokova i koja pravi probleme alergičnoj deci nekada već od kraja avgusta, a obično u septembru. Naravno ima biljaka koje cvetaju skoro tokom cele godine (sa izuzetkom ledenih zimskih).
Kako prepoznati dete sa polenskom kijavicom

Takva dečica se lako prepoznaju – stalno šmrckaju i kijaju, rukom često trljaju nosić (koji svrbi), a često imaju i lako “zakrvavljene” oči zbog alergijske reakcije sluznice oka (alergijski konjunktivitis). Tegobe počinju sa cvetanjem trava, mada se pogrešno povezuje sa “macama” koje stvaraju topole. Nisu mace odgovorne za alergijsku reakciju već nevidljivi polen raznih vrsta trava koje cvetaju u skoro isto vreme kada se pojave i “mace”.
Kako se postavlja dijagnoza

Pedijatar veoma lako postavi kliničku dijagnozu alergjiske kijavice. Potvrda dijagnoze se dobija alergološkom obradom. Obave se takozvane “kožne probe” koje za petnaestak minuta otkriju koje travke smetaju detetu. One su veoma jednostavne i pouzdane (ovo baš i ne važi za male bebe), ali i dostupne imajući u vidu veoma prihvatljivu cenu. Alergije se veoma precizno mogu otkriti iz uzorka krvi (“iz vene”) ali su analize još uvek prilično skupe.
Kako se leči

Kako je polen nemoguće izbeći (osim ako nećete da se selite u pustinjeske krajeve), stub odbrane od polenske kijavice su antialergiski lekovi.

Najčešće se primenjuju antihistaminici (lekovikoji blokiraju dejstvo histamina – jednog od najvažnijih medijatora alergijske reakcije), nazalni kortikosteroidi (lekovi koji efikasno sprečavaju, a sve više i inhibitori leukotriena.

Naravno, lekar određuje vrtu leka, način primene i dužinu terapije.
Kada početi terapiju

Ne treba čekati da se alergija “razbukta” pa početi terapiju. Idealno je par nedelja pre cvetanja trava započeti lečenje iako nema simptoma bolesti. To nije lako precizno utvrditi, ali sa prvim danima proleća treba početi antihistaminsku terapiju (preciznije bi bilo reći profilaksu – prevenciju)

Savremna terapija alergijskog rinitisa je dovela do skoro potpune kontrole ove bolesti. Kritična je prva sezona bolesti kada dete i roditelji još i ne znaju o čemu se radi. Zato ako vidite da vam dete kija ili kašlje sa prvim lepim danima obratite se pedijatru jer se neprijatni simptomi i znaci polenske kijavice mogu uspešno lečiti.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…