A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Konjuktivitis
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/02/2012
9:06 pm
montenegrina
Guest
Guests

ZAPALJENJE VEŽNJAČE – KONJUNKTIVITIS Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «ubace» u oko prljavim rukama.

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suze liju skoro bez prestanka. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma, veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Naročito je dramatično jutro. Oko zna da bude potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Kako se leči?
Kada se radi o infektivnom konjunktivitisu, potrebne su antibiotske kapi za oči. Ispiranje čajem od kamilice neće doneti ozdravljenje, kada se radi o pravom zapaljenju vežnjače. Jedina korist od kamilice je eventualno «munjevito» odstranjenje krmelja pre nego što se započne adekvatna terapija. Čak i kada postoji virusna infekcija, ima smisla dati antibiotski rastvor, jer virus «otvara vrata» bakterijama, pa se kod većine dece desi i bakterijsko zapaljenje vežnjače.

Zato izvadite iz «letnje mini apoteke» Gentokulin kapi (ili neke druge antibiotske kapi) i stavite ih u OBA oka (čak i kada drugo ne izgleda bolesno). Kod veće dece je lako (ona sarađuju), dok kod beba nije tako jednostavno, jer neće da drže otvoreno okce. Tada glavica treba da je u horizontalnoj liniji, sa «pogledom» u plafon. Kada ukapate kapi u unutrašnji očni ugao (bez obzira što dete žmuri), i sačekate malo dok dete ne otvori oko, tada će rastvor stići gde treba. Tri do četiri puta dnevno je dovoljna doza, a ako za par dana terapije okce ne krene na bolje – potražite lekara.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1044

Posts: 23480

Newest Members:

_271, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…