Infekcije piše kod dečaka | Đeca | FORUM

Objavljeno: 10.10.2010, 17:23h

A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Infekcije piše kod dečaka
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/02/2012
8:27 pm
montenegrina
Guest
Guests

BALANITIS Jedan od neizbežnih letnjih problema je i infekcija «piše» (mada se ona može desiti u bilo koje doba godine). Najčešće počinje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra). Ovaj otvor je deo tkiva penisa, koji se medicinski naziva glans.

Dakle, kožica prelazi preko glansa, a infekcija tog dela «piše» se naziva balanitis. Slobodan prevod balanitisa bi bio: infekcija vrha «piše» – koja, ako se na vreme ne otkrije i ne leči, može da se iskomplikuje.
Zašto nastaje infekcija «piše» kod dečaka?

Ubedljivo prvo mesto pripada neadekvatnoj higijeni genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih «saveta» u vezi održavanja «piše» kod malih dečaka. Tako «eksperti» dele savete tipa: «Ništa ne treba dirati pre treće godine», dok se drugi zalažu za što energičnije povlačenje kožice: «Da se spreči kasnija operacija»!?

I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa «pišom», jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića, preklapa se kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje pomalo mokraće u «džepu» koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje, odnosno talože se kristali mokraćne kiseline. Oni «grickaju» finu kožicu «piše», pa se širom otvaraju vrata bakterijama, koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve (stafilokoke i streptokoke) miroljubivo žive na površini kože, ali kada se zavuku u dublje slojeve fine kožice – «povampire se» i naprave problem. Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice (E. Colli -ešerihija koli, Enterobacter – enterobakter…), koja je vrlo blizu «piše», naročito kada odstoji u pelenama. Ove bakterije postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo ili, daleko bilo, u mokraćne kanale.
Kako se postavlja dijagnoza?

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo kako nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre (završnog dela mokraćnog kanala), a potom se to crvenilo širi. Ako se ništa ne preduzme, pojavljuje se i otok kožice vrha «piše». Ukoliko bolest napreduje, može se videti i gnojni iscedak, koji nekada može da napravi fleku na peleni.

Bebac u prvih nekoliko dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav, jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na «piši». Ukoliko se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.
Da li može doći do komplikacija?

Nažalost, da. Evo najčešćih:

 Infekcije mokraćnih kanala

Najopasnije je kada se infekcija sa vrha «piše» prenese na mokraćne kanale. Imajući u vidu da samo par milimetara deli žarište infekcije od uretre, nije teško da se baš to desi. Bakterijama je nekada potrebno samo dan-dva da se prebace sa površine u mokraćni kanal, i tada može da nastane ozbiljniji problem. Kada se infekcija «zapati» u uretri, vrlo brzo se «uzbrdo» proširi na mokraćnu bešiku, pa nastaje zapaljenje – cistitis.

Cistitis (bakterijsko zapaljenje mokraćne bešike) je samo mali korak od sledstvene infekcije bubrega, koja se naziva pijelonefritis. Kada se ovo desi, dete izgleda veoma loše – ima visoku temperaturu, slabo jede i pije, zna da bude veoma uznemireno, ali i pospano. Tada zaista ima ozbiljan problem!

 «Lokalne» komplikacije

Obično nastaju ako se u relativno kratkom roku desi više balanitisa za redom. Tada se obično radi o nezalečenim infekcijama, koje tinjaju i prave jednu vrstu hronične infekcije «piše». Čim je neka infekcija dugotrajna – tinjajuća, dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva, koje može da smanji pokretljivost kožice i suzi već mali otvor kroz koji mokraća mora da prolazi. Tako se sve više mokraće zadržava, sve je manja mogućnost adekvatne higijene, pa se formira začarani krug, iz koga treba što pre izaći.
Kako se leči?

Neophodno je naglasiti da što pre treba početi terapiju, a to znači već kada se primeti crvenilo na samom vrhu «piše». Pre početka terapije ne bi bilo loše uzeti bris sa mesta infekcije (bris prepucijuma – kožice), da bi se tačno utvrdilo koje su bakterije krive za zapaljenje. Idealno bi bilo uhvatiti i mokraću za pregled, ali je to nekada veoma teško kod malih beba. Ipak, ako nema trenutnih mogućnosti za bris ili uzimanje urina, ne treba odlagati početak tretmana:

 Lagano povlačenje kožice – samo koliko je moguće, a obično je dovoljno toliko da se jasno vidi otvor uretre. Dakle, ne treba forsirati povlačenje, jer može da se napravi šteta u vidu lokalnog mikrokrvarenja, koje pogoduje širenju infekcije.

 Potom se mlazom mlake vode i bebi sapunom dobro operu naslage ispod kožice (nekada je to vidljiv gnojni sekret). Nije dobro trljati naslage suvom vaticom ili gazom!

 Sledi pažljivo ispiranje «piše» nekim od antiseptičnih rastvora. Odličan izbor je troprocentni rastvor borne kiseline, koja i bez recepta može da se kupi u apotekama. I ovde je najbolje mlazom iz bočice zaliti penis (naročito oko samog otvora uretre), a ako i dalje ima naslaga, one se mogu skinuti nežnim brisanjem sterilnom gazom, koja se prethodno dobro natopi rastvorom borne kiseline. Ako to mora da se uradi, uvek posle brisanja treba obaviti još jedno zalivanje antiseptičnim rastvorom.

 Kada se ovo završi, sve se ostavi da se lepo osuši.

Kod većine dece se prepisuju antibiotske masti. Chloramphenicol, Gentamicin ili Enbecin su prikladni preparati, a treba ih mazati dva puta dnevno, do potpune sanacije infekcije.

Sve navedene mere za borbu protiv infekcije treba sprovoditi najmanje dva puta dnevno, ali i uvek posle pojave stolice u peleni. Dužina terapije zavisi od ozbiljnosti infekcije, a obično ne traje manje od sedam do deset dana. Zapušteni «pišulinci» traže i nekoliko nedelja tretmana. Rezultati terapije su vidljivi posle nekoliko dana – crvenilo prvo bledi, pa nestaje, a primećuje se i smanjenje otoka vrha «piše». Ne treba tada prekidati lečenje, već ga nastaviti bar tri dana posle povlačenja svih znakova zapaljenja.
Treba li kontrolisati mokraću?

Pravilo je da se već tokom prvog dana uhvati mokraća za pregled. Ne smeta kada se to radi i pod terapijom, a cilj je da se utvrdi da li je infekcija zahvatila i mokraćne kanale. Veoma jednostavnim pregledom (koji se stručno naziva sediment urina) se vidi da li ima povećanja broja leukocita u urinu (leukociturija), što je znak infekcije urotrakta. Bakteriološka obrada mokraće (urinokultura) se radi samo ako ima povećanog broja leukocita.
Da li su potrebni antibiotici «na usta», ili kao injekcije?

Ogromna većina dece, koja su na vreme počela lokalnu terapiju, ne zahteva antibiotike «na usta» (ili injekcije).

Ako se nađu jasni znaci infekcije mokraćnih puteva, obavezna je i antibiotska terapija sirupima ili injekcijama – koje su rezervisane samo za teže infekcije (zapaljenje mokraćne bešike ili bubrega, koji su praćeni visokom temperaturom). Naravno, ovakva antibiotska terapija se isključivo sprovodi uz pregled i savet pedijatra, a nikad «za svaki slučaj», to jest na svoju ruku.
Kako sprečiti infekciju?

Jednostavno – pravilnom higijenom.

Redovno pranje mlakom vodom i sapunom, uz nežno povlačenje kožice (koliko da se promoli otvor završnog dela mokraćnog kanala – nikako «na silu» prevlačiti kožicu do kraja), sasvim je adekvatan način da se «piša servisira». Ovo treba raditi svako veče, a ne bi bilo loše da se to obavi i uvek kada se vidi stolica u peleni. Čak i kada, na izgled, «piša» nije zaprljana – treba je oprati. Jer, bakterije su nevidljive, a lako prelaze iz stolice do penisa. Ovo naročito važi za letnje mesece.

Naravno, treba voditi računa i o higijeni guze, jer se eventualne infekcije kože oko čmara lako prenose i na «pišu».

Pored ovog, treba znati da je krajnje neprikladno natovariti veliku količinu masti ili krema za negu kože na «pišu». Kada se mast zadržava dugo, ona postaje odlična podloga za razvoj bakterija. Dovoljan je tanak sloj kreme oko penisa i analnog otvora.

Kao što vidite, nije teško sprečiti infekciju – balanitis. Nije teško ni lečiti lakše forme bolesti, pa je sistem «uradi sam» dozvoljen prvih dana infekcije. Naravno, ako niste sigurni o čemu se radi, ili ako je stvar izmakla kontroli, obavezno konsultujte pedijatra.

16/02/2012
9:44 pm
alba
Guest
Guests

Vidji,odmah si me ufrcila. Ja sam nenormalna totalno- odmah mi se ucinilo da je mom malom crveno. Sad cekam sjutra da muz pogleda!

16/02/2012
9:48 pm
montenegrina
Guest
Guests

Haahhahaha ne opterecuj se.Citala sam nesto,pa sam nasla par korisnih tekstova sto bi nam svima pomoglo kao prva pomoc pri informisanju.

16/02/2012
10:00 pm
alba
Guest
Guests

e pa kad si krenula, aj nadji nesto i o fimozi stavi. danas samo bas pricali nesto o tome

a nosis djecaka?Smile

16/02/2012
10:04 pm
montenegrina
Guest
Guests

Da nosim djecaka 😛 Ne mogu vise nista da stavljam.Kristina mi je privatno poslala sugestiju da ne objavljujem vise ovakve tekstove jer to nije dio foruma,pa evo sad gledam kako da obrisem sve ovo sto sam pisala,poslacu ti privatno ako nadjem 

16/02/2012
10:12 pm
alba
Guest
Guests

Ma nije frka, hvala bogu ne treba nam, nego rekoh samo da ti dam ideju za istrazivanje.

A eto i Kristini tema za portalSmile

17/02/2012
8:01 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Preporučujem da koristitite pretraživač portala. Evo dva teksta o Fimozi koja smo objavili do sada:

 

Tekst dr Vjere Janković iz maja prošle godine:

https://www.roditelji.me/2011/0…..kod-djece/

 

Odgovor dr Nine Mandić na Mamikino pitanje o Fimozi:

https://www.roditelji.me/2010/1…..29/fimoza/

17/02/2012
8:54 am
vanjamik
Guest
Guests

moj sin ima fimozu i ocekuje nas operacija u martu. ono sto me zbunilo je to sto je dr nina mandic rekla da se zahvat radi u lokalnoj anesteziji, a nama su rekli u opstoj…

u svakom sluycaju, mogli i bez jedne i bez druge! CryCryCryCry

17/02/2012
8:55 am
montenegrina
Guest
Guests


17/02/2012
9:13 am
Kristina M
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Imam jednu digresiju, ali se odnosi na prenosenje tekstova. Ok je da forumasi budu informisani sto bolje, ali mislim da je bolja varijanta da se otvori neka tema sa pitanjem, misljenjem, predlogom autora teme, a da se u okvoru teme postave tekstovi ali ustvari linkovi tih tekstova, jer na taj nacin imamo i izvor koji mi stvarno pokusavamo da na sajtu uvijek navedemo, i dzimo do toga. Mislim da je sustina da dijeimo razmisljanja, iskustva, a da neke strucne infomacije uvijek dobro dodju. Ako nista drugo, i ljepse je sa linkovima jer nije ogroman prostor zauzet tekstom.   

17/02/2012
10:31 am
alba
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Izvinjavam se, nijesam dovoljno pazljivo pregledala portalEmbarassed

Sin moje kume ce se operisati ovih dana u KBCu. Rekli su da ce raditi pod lokalnom ako bude miran, ako ne morace s totalnom.

Vanjamik, zar mora tako mali na operaciju?Ima li problema sa zadrzavanjem urina? MOm sestricu su s 4 godine radili zahvat, ne operaciju, vec je doktor samo grublje povukao da se svuce prepucijum, bez ikakve anestezije. Bilo je to bas stresno iskustvo za njega. I to su morali da ponavljaju zahvat. Treci put bi bila operacija, mada je dr rekao da se za to najcesce ceka do 10,11g.

17/02/2012
11:35 am
vanjamik
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

ne znam da li ce odmah na operaciju. mislim da ce nam dati jos jednom didermal. ne zadrzava mu se mokraca, ali u zadnje vreme (vise od pola godine) je jednostavno prestao da “drzi” muricu dok piski, niti nama to dozvoljava. zali se na bol. stalno je “namesta” – kad sedne, kad lezi, bas imamo osjecaj da mu smeta. nalazi urina su mu ok. inace, ne moze da povuce kozicu uopste gore i tako je od rodjenja (iako smo mu pri svakom kupanju povlacili kozicu koliko je moglo).

a miran sigurno nece biti ako dodje do operacije! CryCryCry cekamo da malo otopli pa da opet odemo na kontrolu.

ovo za naglo povlacenje mi je grozno! mada mi je jos groznija totalna anestezija! CryCryCryCry

05/08/2015
9:09 pm
Jelena1
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 34
Member Since:
14/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
13sp_Permalink sp_Print
0

Zamolila bih vas za pomoc, tj. savjet.

 

Djecak mi ima godinu dana i do sada sam po savjetu izabranog pedijatra povlacila kozicu pri svakom pranju, naravno njezno i kao sto sam procitala i na ovom portalu samo da se vidi otvor.

Ponekad bi bilo malo bijele nakupine i malo crvenila, ali bismo to ispirali sa Acidi borici, jednom cak malo mazali hloramfenikolom i proslo bi.

Pri svakom pregledu dr. bi insistirala na povlacenju kozice i uvijek bi nam pokazala kako (meni se to cinilo grubo, ali nisam nikad reagovala). Medjutim danas, na rutinskom pregledu prije vakcinacije, dr. mu je toliko jako povukla kozicu da je dijete zavristalo , a ja sam ostala u soku kad sam vidjela cijeli glavic. Rekla sam joj da sam i do sad povlacila, ali da nisam znala da treba bas toliko (jer mi je naglasila da dijete ima gnojnu fistulicu i da treba to da ispiram kamilicom i po mogucnosti da isto ovoliko povlacim, cak ako budem mogla i da probam da iscijedim tu fistulu).

Kad smo dosli kuci i kad sam probala da mu pri pranju opet malo povucem kozicu, on je opet zavristao i vidim da bi ga zaboljelo cak i na manji dodir. Poceo je da place pri mokrenju, a veceras sam cak vidjela i malo krvi kad sam pokusala da povucem.

Strah me je da ga je dr. povrijedila prilikom povlacenja kozice 🙁

Zamolila bih vas da mi preporucite pedijatra (naravno privatno, jer me pored izabranog vjerovatno niko drugi ne bi primio) koji nije zagovornik ovog grubog povlacenja da ga pregleda i da nam da savjet sta da radimo dalje. Da li da mu to sad ispiram necim dok zaraste? Strah me je da mu sad kad ima ranicu ne pukne ta fistula pa da bas dobije neku ozbiljniju infekciju 🙁

06/08/2015
12:35 pm
Kristina M
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Dr Vjera Jankovic ordinacija Dr Mica 202010 fiksni tel u PG

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
18 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Komentari

Gledaj