A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Boginje
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
06/01/2012
10:15 pm
vanjamik
Guest
Guests

usla epidemija i u nasu kucu! stigose boginje i temperatura do 39.8!!! vec drugi dan se temp vraca na 4 sata. a broj tackica?! ne moze se izbrojati! mom sinu je cijelo tijelo prekriveno. ima ih po usima, u usima, ispod kose, na dlanovima, prstima, ma svuda. doktorka kaze da mu je bas zato tako visoka temperatura.

obradovase me nova saznanja u medicini – smije da se kupa, ne precesto, naravno. moze i da se ceska – ako su duboko, onda oziljci ostaju svakako. cak moze i napolje, ali ne medju drugom djecom. ali kako sa ovolikom temperaturom!?

mame/tate, kakva su vasa iskustva?  

06/01/2012
10:40 pm
Danchy
Guest
Guests

Daki ih je imao pocetkom januara 2010. god. Izbile su mu par dana poslije 4. rođendana. Nije imao visoku temperaturu. Prvi dan je isla do 37,3, ali je sama pala i nije se vise vracala. Mazali smo sa onim tecnim puderom sto se pravi u apoteci i uopste se nije ceskao. Doduse, nije ih uopste imao puno. Uglavnom su bile po leđima i stomaku. Kupali smo se kao i inace, ali nismo izlazili sve dok nisu sve izbile. Sad kad se sjetim, baš smo ih nekako lako “otpisali” 🙂

Jovana ih još nije imala. Voljela bih da i kod nje to “obavimo” prije škole 🙂

07/01/2012
7:57 am
Kristina M
Guest
Guests

Nama su davno bile u gostima, 2006. godine, kad je nastariji sin imao dvije godine, a ovo dvoje mladjih ih jos nijesu imali, mada su cijele prosle godine bile vrlo aktuelene.

A inace kad je F. dobio boginje, poslije toga smo ih prelezali i ja i moj brat:) On je bio gori nego F. Obojica gotovo da nijesu imali slobodnog mjesta na tijelu, posebno brat, u ocima, na stomalima… to je bilo strasno. A ja ukupno 20:)

F. ih je relativno lako podnio, nije bilo visoke temp. cini mi se oko 38, ali ga je to svrbjelo i nije mu nesto pomagao onaj puder. Svaku na licu koju je pocesao, zamijenila je rupa i evo ih i dan danas se vide:(

Izlazili smo cim je prestalo izbijanje, ustvari kad je prestao biti zarazan, a onda smo isli na more jer je bio jul. Kupali smo se od prvog dana svaki dan, normalno.

07/01/2012
11:57 am
vanjamik
Guest
Guests

i trece jutro sa temperaturom. jutros primetih istackane tabane, kapke na ocima… mislim da nema mjesta na kom nisu izasle.

samo da ovo prodje a ne predje u ovakvom obliku na cerkicu (7mj)…

19/01/2012
2:17 pm
Tijana
Guest
Guests

Drage moje,

 

evo smo i mi na tufnice 🙂

 

zanima me kakvo je vaše iskustvo sa boginjama koje već prolaze? Ove tipa suvih sa krvavom skramicom. Smijemo li ih mazati pantenol kremom ili predlažete nešto drugo?

19/01/2012
2:40 pm
vanjamik
Guest
Guests

Mi smo jutros isli da radimo analize (anti tijela na morbile) jer izgleda da ovo kod mog sina nisu bile ovcije boginje vec (ako test bude pozitivan) male boginje, tj. morbile. Njemu se uopste nisu pojavili oni vodeni plihovi, ostalo je na tome da je sav u nekakvim crvenim madezima, kao osip, tako da nasa pedijatrica nije sigurna sta je u pitanju. Nismo jedini, ima ih jos… Mozda je i neki virus.

U svakom slucaju, njemu prolaze-povlace se (posto je danas 14-i dan) na taj nacin sto se koza peruta, susi, a na pojedinim mjestima se stvaraju kao ogrebotine (pretpostavljam tamo gdje ih je cesao). Pedijatar mi je rekao da mu na tim mjestima mazem stanicid mast da se ne inficira (ni jedna apoteka ga nema jer se vise ne proizvodi) ili razblazeni povidon jod (onaj od 8,5% koji sluzi za ispiranje usta). Ali, jod se maze iskljucivo gazom. I treca stvar koju mi je predlozio za zastitu i negu koze je jekoderm. Kaze da je blaga krema (a znam da je i pantenol), tako da verovatno da moze, ali vam ipak predlazem da pozovete vaseg pedijatra. 

Ipak, posto sve to usporava zarastanje, a one se prilicno dobro suse i ne iritiraju ga previse, odlucili smo se da mu ne mazemo nista.  I njemu je dosta mazanja jer smo ga mazali onim tecnim puderom.

Eto, nadam se da je pomoglo.

19/01/2012
6:06 pm
Tijana
Guest
Guests

Super, hvala! Ma to mi je samo da ove krastice što prije prođu. Ona je velika, 10 godina, pa se nije ni češala i sve je prošlo za par dana. Nove ne izlaze već par dana, niti ove više svrbe.

20/01/2012
11:11 am
vanjamik
Guest
Guests

onda najbolje da ih ostavite da se same osuse. nesto mislim ako joj mazete pantenol, onda ce joj sporije zarasti… ja planiram da mu mazem jekoderm cim se skroz isuse ti delovi koji su sada kao ogrebotine, tek da mu malo regenerisem kozu.

17/02/2012
1:23 pm
Maca
Guest
Guests

Jutros stigle boginje i kod nas. Pojavile se tek nekolike vodene po stomaku, ledjima i kroz kosu. U Domu zdravlja mi rekli da ne mogu sa 100% sigurnoscu potvrditi jer moraju prekriti bar polovinu tijela. Hm, ja sam ih prepoznala al cekam da iskoci malo vise…Sinoc je imala temperaturu oko 38,5 danas oko 37. Nadam se da ce mi i druga kcerka uskoro dobiti pa da prebrizim odjednom. Imam samo jedno pitanje ako neko zna da mi pomogne, mozda odskace malo od teme, al da l postoji neki rizik u koliko sam ja trudna (jer suvise je rano da znam da l jesam il nisam) za plod, jer sam cula da bih ja mogla biti posrednik, a ja bas se i ne razumijem u to?

17/02/2012
1:34 pm
Podgoricanka
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Varicela tj ovce boginje mogu da se vrate. Zato je najbolje da izbije dosta njih jer se tako stvara imunitet da se nece opet vratiti. Moj Aleksa je bio sav istackan:( i po murici, i u ustima i u usima, ma uzas. Kupala sam ga hipermanganom, i mazala onim puderom protiv svraba, i davala sirup sto se daje protiv alergije, al mi stao mozak pa se ne mogu sjetiti…on se daje da manje svrbi. Sad ne znam sta da ti kazem dal mozes biti posrednik, ako ti je puno bilo (a sigurno se ne sjecas:() ne vjerujem da moze biti opasno, al ipak pitaj pedijatra ili ginekologa. Al ako je rana trudnoca (tj. jos nijesi sigurna da si trudna) nema bojazni jer se tada i svakakvi ljekovi piju pa nije strasno.

17/02/2012
3:07 pm
Kristina M
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Na zalost moze da bude opasno, ali ne u prvom trimestru, nego je najopasnije u posljednjem. I nema veze jesi li ih bolovala, mogu da se vrate. bas sam se iznenadila jer je nedavno stiglo pitanje za ginekologa, i kad sam razgovarala sa doktoricom nakon toga o njenim odgovoru objasnila me je ovo sto sam ti napisala.

Konsultuj se sa ginekologom, ali kazem ti, prvi trimestar kako sam shvatila nije problematican

17/02/2012
3:31 pm
Maca
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Pa ja sam nesto nacula jos ranije, al kako nisam bila u toj situaciji nisam se mnogo zainteresovala. Hvala puno na pomoci, moracu da podjem kod dr.

17/02/2012
4:10 pm
vanjamik
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

maco, obicno kazu za boginje “pa nek su vam sretne!”, ali ja ti to necu pozeljeti… uopste nema smisla…

nadam se da cete moci makar u naredna 2 dana (kad prodju talasi izbijanja) sa sigurnoscu da utvrdite da li su u pitanju ovcije. makar znas sa cim imas posla! sto se tebe tice – najbolje ti je konsutovati nekog ginekologa. nesto razmisljam, cini mi se kristina da je i prvi trimestar vazan jer upravo tada radimo TORC test… a on se radi za antitijela na virusna oboljenja (rubeola, toksoplazmoza i jos jedan virus…) i to ona koja si u detinjstvu bolovao i od skorije (nesto kao IGg i IGm – ovo sam skoro “bistrila” zbog sinovljevog testa na male boginje). 

17/02/2012
4:21 pm
Danchy
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Moj Daki ih je imao kad sam bila trudna sa Jovanom i to na samom startu. Ja sam ih bolovala kao mala, ali sam se isto bila prepala. Tada sam istraživala po netu i svuda nalazila da ako ih je majka odbolovala nema opasnosti za bebu. Nisam znala za ovo za posljednji trimestar…

17/02/2012
5:09 pm
caye
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

ja sam bila na sredini 8. meseca kada je muz dobio boginje a kad sam usla u 9. dobila ih je cerka! agonija je trajala do pred sam porodjaj! moja mama je 99% bila ubedjena da ih nisam prelezala, jer nikada nisam imala nikakvu vrstu osipa, ginekolog je bio jako zabrinut, kao i neki pedijatri i dr koje smo kontaktirali, pa smo saznali da postoji neka zastitna vakcina koju bih eventualno primila,  cifra je bila neverovatna a nacin dopremanja skoro nemoguc… u zadnjem momentu, posle 10ak dana cekanja,  mi je stigao nalaz iz higijenskog koji je poikazao da su antitela prisutna, kao da sam ih prelezalaConfused  uglavnom htedoh reci da je sve nekako bilo van nasih moci, jedino da se molimo i cekamo da se sve zavrsi kako treba!

sto se tice samog bolovanja, oboje su dobro prosli, tusiali su se posle par dana, a kosu ni jedno ni drugo nisu prali prvih 10ak ili vise dana posto su imali puno krastica po glavi. nismo izlazili dok im skoro nije proslo sve. nasa pedijatrica je bila u fazonu da se ipak treba pripaziti, da se nisu stvari mnogo bolje kad su boginje u pitanju nego sto su bile pre 20-30 god, pa ponekad stvari mogu da se iskomplikuju i danas kao nekad, ako se recimo zakaci usput neki virus, prehlada, a u zimskom periodu je to tako reci zgarantovano za organizam ciji je imunitet izbijanjem boginja narusen….

17/02/2012
5:33 pm
kjara
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Mi smo ih bolovali prije 2 godine, prvo ona pa ja. Ona i nije imala mnogo, nije imala temperaturu niti se cesala, ali zato ja sam bila nagrdjena, nije bilo mjesta gdje ih nisam imala. Nisam danima nista jela jer mi je svaki zalogaj bio bolan, temperatura vise od nedelju dana a kako svrbi to je strasno, nista mi nije pomagalo. Posle su mi rekli da sam trebala piti neki sedativ da mi bude lakse, valjda jedino to pomaze.

Posle boginja imunitet opada, zato nije preporucljivo previse biti vani. Ona je imala bronhitis brzo nakon sto su joj prosle, a sad zna herpes na usni dosta puta da joj se pojavi. 🙁

20/06/2014
3:58 pm
Avatar
podgoricanka p
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 114
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
17sp_Permalink sp_Print
0

Imate li iskustva sa boginjama u toku ljeta? Moj mladji sin ih je dobio, evo cetvrti dan I to odmah posle vakcine.

za sad se bas dobro cese:(

Stavljam mu puder, kupam u rastvor hipermangana, dam dozu presing sirupa I ibalgin kad dobije temo, a tada bude do 39,5

ako znate nesto sto bi mu ublazilo muke pisite.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
23 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner