A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Alergijska astma
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/02/2012
8:56 pm
montenegrina
Guest
Guests

Bronhoopstrukcija nastaje delom zbog skupljanja (spazma) kružnog mišića u zidu bronhiola, ili zbog prekomernog lučenja bronhijalnog sekreta.

Sve je posledica složene alergijske rakcije u suzokoži malih i srednjih disajnih puteva. Spazam i povećana količina sekreta smanjuju prostor kroz koji se vazduh ubacuje u pluća pa dete mora da se pomuči prilikom disanja.
Kako izgleda dete koje ima asmatski napad

Otežano disanje je prvi znak da nešto nije u redu.

Prilikom forsiranog udaha i izdaha čuje se “sviranje” ili “šištanje” koje često primete roditelji i tada potraže pomoć lekara. Šištanje je veoma karakteristično za bronhoopstrukciju, a kod većine dece ga prati ubrzano disanje.

Kašalj je skoro uvek prisutan, a prilikom serije kašljanja sviranje u grudima se jače čuje.
Kakva je razlika između opstruktivnog bronhitisa i dečje astme

Kada je reč o deci ova razlika je prvenstveno terminološke prirode. Naime, do pre par decenija nije smelo da se pomisli da se roditeljima kaže “vaše dete boluje od astme”. Tada se široko koristio termin opstruktivni bronhitis, koji je roditeljima više prijao jer je delovalo da se radi o lakšem oboljenju. Kako je broj dece asmatičara rastao (a taj porast se i dalje dešava) videlo se da je opstruktivni bronhitis zapravo početak astme kod većine dece. Da bi se izbegla zbrka u nazivima na brojnim skupovima stručnjaka za ovu oblast (odavno) dogovoreno je da se termin astma upotrebljava umesto termina opstruktivni bronhitis. Za dete koje često “šišti” svejedno je kako će se njegova bolest zvati, mnogo je važnije da se ona adekvatno i pravovremeno leči.
Kako se postavlja dijagnoza alergijske astme

Isključivo posle odgovarajućeg alergološkog i pulmološkog ispitivanja, a na bazi podataka da je dete imalo ponavljane epizode otežanog disanja ili šištanja. Svaki dobro edukovani pedijatar može da postavi dijagnozu dečje astme, kada se radi o takozvanim tipičnim slučajevima. Ali to ne znači da je astma alergijska. Zato se dete mora uputiti na alergološko ispitivanje kojim će se videti da li postoji alergija ili ne.
Da li postoji veza između infekcija disajnih organa i alergijske astme

Veoma se često dešava da infekcija gornjih disajnih organa započne napad kod dece koja imaju astmu. Ovo se dešava često i kod dece sa alergijskom astmom, a gotovo uvek kod dece koja pate od nealergijske astme. Zna se da brojni virusi koji napadaju disajne organe (respiratorni virusi) pokreću lanac stvaranja i lučenja medijatora – supstanci koje dovode do bronhoopstrukcije.
Kako se leči polenska astma leči

Postoje dva terapijska cilja u lečenju alergijske astme.

Prvo, važno je suzbiti napad, kada se desi, i tada govorimo o akutnom (nekada veoma hitnom) lečenju astme. Kada napad prođe, pedijatar ima dilemu da li je potrebno detetu davati lekove i između napada. Ovo preventivno davanje lekova je potrebno kod dece koja često imaju napad ili su napadi veoma teški.
Kako se sprovodi inhalatorna terapija

Inhalatorna terapija je najbolji način primene bronhodilatatora jer lek stiže direktno do mesta gde treba da deluje. Kod veće dece, lek može da se da relativno jednostavno, uz pomoć «pumpice», koja raspršuje lekoviti sprej. Problematična su manja deca, koja nisu baš voljna da sarađuju. Srećom, postoje električni inhalatori – raspršivači (nebulizatori) leka, koji preko odgovarajuće maske «doturaju» lek deci, htela to ona ili ne (jer moraju da dišu). Postoje posebne komore (baby-haleri), koje na jednom kraju imaju mesto gde se stavi pumpica sa lekom, a na drugom posebno dizajniran ventilni mehanizam, koji se naslanja bebi na nos i usta. Tako i najmlađa deca mogu da dobiju lek i bez električnog inhalatora (nebulizatora).
Kada se primenjuju hormonski preparati

Većini dece bude znatno bolje posle inhalacije bronhodilatatora. Ako je inhalaciona terapija bez efekta (čak i ako je više puta ponovljena), onda se radi o težoj formi napada astme. Tada dete mora da dobije “jače” lekove – kortikosteroidne preparate, koji se obično daju oralno (kada stanje deteta to dozvoljava) ili pomoću injekcija. Ovi lekovi smanjuju alergijsko zapaljenje na sluzokoži disajnih puteva i tako dovode do prestanka bronhoopstrukcije. Ipak, kortikosteroidima je potrebno vreme za to, pa od njih ne možemo da očekujemo trenutni efekat. Kod velikog broja roditelja je prisutan neopravdan strah od ovih lekova. Međutim, kada se koriste za lečenje astmatskog napada – imaju veoma blage i prolazne neželjene efekte, pa su zato “terapijski stub” lečenja ozbiljnijih napada astme.
Mogu li se kortikosteroidni lekovi davati kao inhalacije, pa da se izbegnu tablete ili injekcije?

Postoji mnogo kortikosteroidnih preparata koji se veoma dugo koriste u profilaksi astme i njihova uloga je ogromna u sprečavanju novih napada. Oni se, do nedavno, nisu koristili za lečenje akutnog napada astme.

Onda se pokazalo da je kombinacija ronhodilatatora i kortikosteroida odličan način da se suzbije akutni napad astme kod selektiranih pacijenata.

Najčečće se primenjuje preparat koji sadrži budesonid (inhalatorni kortikosteroid) i formoterol (dugodelujući bronhodilatator). Ova kombinacija je omogućila produženu terapiju, a tako i bolju kontrolu bolesti.
Šta podrazumeva preofilaksa alergijske astme

To je zapravo preventivna terapija koja ima za cilj da prvo smanji broj napada astme, ili da “oslabi” jačinu napada ako se ovaj ipak dogodi. Indikacije za profilaksu poznaje pedijatar koji prati dete sa astmom – nikada roditelji ne treba sami da započinju profilaksu astme to je u nadležnosti specijaliste! Koriste se inhalatorni kortikosteroidi (sami ili u kombinaciji sa beta agonistima), a sve više i inhibitori leukotriena.

24/11/2014
1:12 pm
Milica81
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 2
Member Since:
10/10/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Imam dječaka od 4 i po godine koji ima astmu. Prvi put je imao opstrukciju sa 6 mjeseci, a dijagnoza je postavljena kad je imao 2 i po godine.

Podstaknuta gostovanjem pulmologa u Roditeljskom kutku, prijavila sam se na forum.

Oko astme sam puno puno čitala, i mogu dopuniti ovu temu korisnim tekstovima i naravno sopstvenim iskustvom.

Već sam pisala pisma oko uništavanja ambrozije Državnim organima, medijima i udruženju roditelja. Jedini odgovor sam dobila iz udruženja roditelja. 

Znam da postoji veliki broj djece u CG sa ovim problemom, a tražeći po netu naišla sam samo na jedno udruženje i to Udruženje astmatičara i roditelja djece astmatičara Bar. Adresa Polje b.b., bez ijednog više kontakt podatka, bez facebook profila, web strane i sl.

Mišljenja sam da se svi problemi mogu lakše riješiti zajedničkim snagama, i molim sve roditelje čija djeca imaju astmu da se jave. 

Suzbijanje alergena, edukacija i informisanje nastavnog kadra u vrtićima i školama, subvencije od fonda za kupovinu inhalatora, aero chamber-a, peak flow metera, oximetara koji su ovoj djeci potrebni samo su neki od problema koje zajednički možemo riješiti.

Javite se.

28/11/2014
9:17 am
Kristina M
Guest
Guests

Nista bez da se ukljucite u udruzenje Roditelji, aktivirate, okupite grupu rodtelja (od postojecih clanova) i akciju :) Cekamo Vas

02/12/2014
10:13 am
SanjaM
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 150
Member Since:
17/05/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Moja beba ima 8 mjeseci i vec 4 puta je bio na inhalacijama berodualom ,prodje 15 dana i opet se cuje da ima slajma ,bas juce je poceo da kasljuca ujutru kad se probudi i uvece kad zaspe ,doktorka kaze da je jednostavno sklon tome i da je rijesenje inhalacija ,razmisljam da ga odvedem kod nekog dr privatno pulmologa da li imate preporuku?mnogo mi je zao sto nisam mogla da prisustvujem roditeljskom kutku znam da je bio gost pulmolog.

02/12/2014
11:52 am
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

beba ti je bas mala, i mislim da ti je dobra ideja da potrazis drugi misljenje. Javice se mame koje imaju vise iskustva, ja samo da kazem da sam u DZ Blok V videla plakat za neko savetovaliste za decu koja imaju astmu ili bronhijalne probleme, mozda bi i tamo mogla da podjes, da cujes i njihov stav (videla sam na plakatu da je vise specijalista ukljuceno). Kada budete znali definitivno o cemu se radi, moja ti je preporuka da, ako dr smatraju da treba i ako ste vi porodicno u mogucnosti, nabavite inhalator za kucno koriscenje. Ja sam inhalator jako cesto koristila kada su mi deca bila manja, i mislim da nam je puno pomogao da bolesti lakse prodju. S tim sto sam inhalirala samo obicnim fizioloskim rastvorom, lek sam dodavala samo ako je dr propisala (desilo se tek par puta). I da, mi imamo neki star, bucan inhalator, i opet je odradio posao. 

02/12/2014
3:13 pm
SanjaM
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 150
Member Since:
17/05/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Pogledacu taj plakat nisam uocila bili smo jutros na redovnu kontrolu svakako informisacu se i kod pulmologa,inhalator smo kupili prvi put kad je dobio inhalacije uvijek bi bilo 5 do 7 dana berodualom i onda par dana fizioloskim…do sada nije imao da kazem napade kaslja ali intezivno kasljanje pogotovo kad spava je bas mucno bilo za njega…cim cujem da kaslje nije mi dobro.Milenars hvala na savjetimaSmile

02/12/2014
3:43 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

nema na cemu :)

a koja je dijagnoza, da li je bronhitis?

mali trik koji je mojima pomagao oko nocnog kaslja jeste velika serpa puna vruce vode koja isparava pored krevetica…pa kad se ohladi, ja je ponovo ugrejem. Ta para u vazduhu im je dosta pomagala, to mu dodje kao sobna inhalacija :) Jedino je potrebno obezbediti nekako tu vrelu posudu, da se ne desi kakva nesreca. Ja sam najcesce grejala vodu u onom grejacu i tu posudu donosila kod krevetica (jer je uza na vrhu nego neka serpa, sansa za ne-daj-boze je bila manja, po meni), a onda i pazila da cvrsto spavaju. Kao dobar trik sam cula i za glavicu crnog luka koja se presece, umota u gazu ili pelenu i zakaci na krevet, isto navodno umiruje kasalj, ali to nisam probala. Probala sam i sirup koji sama pravis od crne rotkve i meda (ako ko bude zeleo, objasnicu postupak), ali tvoja beba je premala za med. Taj je sirup npr odlican da suv kasalj predje u onaj produktivni, da se lakse iskaslje, ali sve to zavisi od konkretnog problema koji dete ima.

U svakom slucaju, kada se budes konsultovala, pitaj makar za ovu vodenu paru pored kreveta, da li bi to moglo da pomogne, naravno uz sve drugo sto doktori kazu. E, da, ja sam inhalator koristila dok god kaslju, da im olaksam…ili kada tek pocne bolest, da pokusam da je skratim, cesto i po 5 puta dnevno, ali samo sa fizioloskim.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
16 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner