A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Bolji uslovi u drzavnim vrticima
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
13/03/2012
11:00 am
Kristina M
Guest
Guests
41sp_Permalink sp_Print
0

Tako je Višnja, ja sam ustvari ubačeni element vlasti, Ministarstva, uprava vrtića… Isto kao što, kad smo krenuli sa akcijom za bolje uslove u porodilistu Kliničkog centra, neko reče da je suština cijele priče bila da kao ubačeni elementi vlasti zamajavamo narod i skrenemo priču sa KAP-a i ne znam više ni sama kakvih ekonomskih problema.

Nevjerovatno je koliko ustvari kod nas što god da se kaže ne valja ili se shvati na totalno deseti način. Tako na primjer ne shvatam kako zaključiste to što ste zaključili u vezi krize. Suština je da se vrtići ni do sada nijesu gradili, a tek neće upravo na račun krize za koju se svi hvataju, zbog čega sam najavila da ćemo tražiti neka druga rješenja od Ministarstva, kao što je subvencioniranje cijene i preusmjeravanje dijela u privatne vrtiće, da se zaposli više vaspitaica, da možda početak godine, posebno za djecu koja prvi put kreću ne bude samo septembar, da se poštuju pravila upisa. Sad će me možda neko optužiti i da sarađujem sa privatnim vrtićima..

Lako je biti nerealan, i očekivati od dvije odnosno jedne vaspitačice da se »dovoljno posveti » svakom djetetu i cijelog grupi. Majka sam troje djece i možda sam loša majka, ali ja ponekad ni sa njih troje ne uspijevam da izađem na kraj, i to u saradnji sa suprugom, a kamo li da sa njima osam sati ili nešto kraće da se bavim nekim kreativno-vaspitno-obrazovnim radom ili ne znam čime već što bi trebalo da se radi u vrtićima. Upravo se taj problem rješava manjim grupama i većim brojem vaspitača. Njihov takav rad nije uzork problema nego posljedica, a da bismo nekako riješili problem moramo krenuti od uzroka čini mi se.

Oko podrške udruženja Roditelji nezaposlenim majkama,moram Vas razočarati, ali na ovaj način na koji Vi očekujete nećemo moći da im pomognemo, već postoje neki drugi načini i neka druga prava koja im zaista i jesu ugrožena, u ovom slučaju nijesu. Ne ići na posao, a slati dijete u vrtić, u situaciji kada je u vrtićima opšti haos od gužvi, kada postoji jako puno roditelja koji rade i nemaju mogućnost da na drugi način zbrinu djecu, nemaju novca da plaćaju privatne vrtiće ili dadilje, po meni je u najmanju ruku neodgovorno. Socijalizacija djece je veoma važna i uvijek sam kao roditelj insistirala na tome i i dalje ću, ali u nekim drugim uslovima, sada je to nemoguće, u ovakvim koji sada važe. Isti važi i za slanje bolesne djece u vrtić. Sigurno je većini roditelja teško da isplaniraju dan kada im je dijete bolesno, ali poslati ga u vrtić, u grupu, mislim da je rizično prvo za njega,  a onda i sve ostale.I ko će onda da pomaže tim roditeljima?

13/03/2012
11:11 am
NemAna
Guest
Guests
42sp_Permalink sp_Print
0

Nisam gledala prilog od jutros, a gdje ga mogu vidjeti?

Možda je Višnja pogrešno razumjela nešto!

13/03/2012
11:32 am
bubica
Guest
Guests
43sp_Permalink sp_Print
0

Duskooooooo,daj link (imas ga ti negde 100 posto :),za nas koji nismo gledali jutros.

13/03/2012
12:04 pm
dzuli
Guest
Guests
44sp_Permalink sp_Print
0

ja sam jutros gledala emisiju i smatram da je Kristina za to kratko vreme mogla izneti samo kljucne stvari koje su u zizi u udruzenju, i da su ljudi te osnovne informacije mogli da shvate na razlicite nacine. A i tacno je da majke salju bolesnu decu u vrtice, videla sam svojim ocima i cula svojim usima, sto je najgore ni ne obavestavaju vaspitace o tome, a jedna vaspitacica koja radi od 6-12h i medicinska sestra koja dolazi u 11h i ostaje do 17h nikako ne mogu zadovoljiti potrebe 40-oro dece. A od tih 40-oro dece samo 50posto majki radi,a ostalo je nezaposleno,i najvaznije,kako vam se dete moze socijalizovati sa jos 40 dece koje jedan vaspitac ne moze ni da pobroji toga dana a kamoli da zbrine, posveti mu paznju, odgovori na njegove potrebe???

a sto se tice hrane u vrticima, za koju roditelji navode da nije losa-stvarno nemam komentara. Nije lose davati detetu virsle, sok nektar min.52% vocnog sok, umesto 100%, za uzinu keks jafa, njamb napolitanke, smoki i slane stapice, umesto zdrve crvene jabuke…? voce je samo 2 puta nedeljno na spisku, riba jednom u 2 nedelje… ovo je sad sa spiska iz vrtica JPU”Djina Vrbica”

13/03/2012
12:15 pm
Mila
Guest
Guests
45sp_Permalink sp_Print
0

Moja cerkica vec trecu godinu ide u vrtic Pcelica….uslovi su dosta dobri, obzirom da je ipk rijec o starom vrticu…vaspitacice su joj bile i sad su super…hrana..pasulj, kupus, makaroni, krofne, pite sa sirom, jabukama, riba,boranija…uzina je banana, jabuka,plazma …

ono stto je meni najveci problem kod drzavnih vrtica su ta dezurstva ljeti i zimi, sto je van pameti…mozda pokusavaju da smanje troskove, ali nama roditeljima samo otezavaju…prvo vozate dijete sa kraja na kraj grada, recimo, onda se dijete tesko prilagodjava na novu djecu, novu ucionicu, uciteljicu…sve je to problem…

izgradnjom jos vrtica, bar sto se tice pg bi se najlakse rijesio problem prekobrojnih grupa…ali izgleda da oni imaju vaznija posla..a roditelji i vaspitacice neka se snalaze…mozda i kad bi kao u Srbiji sto rade prvo primali djecu cija oba roditelja rade, pa onda ostale…mozda zvuci surovo, ali to je nekako logicnije,…

13/03/2012
12:22 pm
Kristina M
Guest
Guests

A tu temu Dzuli tek nijesam smjela da otvorim, jer su me prosli put optuzili kako filozofiram i coce izigravam ne znam koga. Na zalost puno roditelja taj dio ishrane ne interesuje odnosno ne razmisljaju na ovaj nacin, pa me i oni vjerovatno tumace na neki slican nacin.

Najlakse je uostalom kritikovati, i stalno nesto negodovati, a kad treba nesto konkretno da se odradi, onda lako cemo. Vrlo rado cu predati taj dio kada su vrtici u pitanju nekome ko ima vremena i misli da moze bolje da zastupa interese roditelja:)

13/03/2012
12:34 pm
dzuli
Guest
Guests
47sp_Permalink sp_Print
0

Ljudi,nisu samo grupe prekobrojne, nego je i osoblje malobrojno,pa i da je 20-oro dece u grupi, jedna osoba zakonski ne moze niti sme da radi sa tako puno dece, pravilo za jaslice je na 8-12 dece 1 osoba. vlada Cg je resila da smanji osoblje na svim nivoima, da li vam je normalno da kod ginekologa na primer, jedna medicinska sestra asistira doktoru, u isto vreme je u intervenciji na CTG-u i inekcijama, plus popunjava papirologiju za pacijentkinje koje su zavrsile posetu lekaru, pri tom mora da je i na salteru i da se javlja na telefon, e kad to vidite sigurno poludite, pa i u vrticima je isto, jedna osoba radi mnogo vise od ove medicinske sestre. E sad opet ide ona prica kako u Cg mora vise paznje da se posveti deci, kako u vrticima tako i od strane roditelja. pa negujte svoje bolesno dete, greota je vuci ih kao kifle tako bolesne u kolektiv, pa oni su mali i ne znaju sta ih je snaslo, zrtvujemo roditeljstvo zarad karijere.

13/03/2012
1:02 pm
wesna
Guest
Guests
48sp_Permalink sp_Print
0

Citiram Kristinu “Lako je biti nerealan, i očekivati od dvije odnosno jedne vaspitačice da se »dovoljno posveti » svakom djetetu i cijelog grupi. Majka sam troje djece i možda sam loša majka, ali ja ponekad ni sa njih troje ne uspijevam da izađem na kraj, i to u saradnji sa suprugom, a kamo li da sa njima osam sati ili nešto kraće da se bavim nekim kreativno-vaspitno-obrazovnim radom ili ne znam čime već što bi trebalo da se radi u vrtićima. Upravo se taj problem rješava manjim grupama i većim brojem vaspitača. Njihov takav rad nije uzork problema nego posljedica, a da bismo nekako riješili problem moramo krenuti od uzroka čini mi se.”

Da zakljucimo.

Grupe sa manje djece.

Vise vaspitacica.

13/03/2012
1:30 pm
visnja
Guest
Guests
49sp_Permalink sp_Print
0

Kristina said
Tako je Višnja, ja sam ustvari ubačeni element vlasti, Ministarstva, uprava vrtića… 

Ovo zaista ne razumijem?

Nemam namjeru da ulazim u polemiku,niti ima potrebe da se bilo ko uzrujava zbog mog komentara,koji je trebao biti dobronamjerna kritika,ali to izgleda nije poželjno na ovom forumu.Dijelim i vaše mišljenje vezano za situaciju u vrtićima,samo smatram da medijske nastupe treba iskoristiti da bi se još više stavio akcenat na problem,a ne isti opravdavati iz bilo kog razloga.Ipak vaše pravo da se prezentirate onako kao mislite da treba ja vama ne osporavam,pa nemojte ni vi meni spočitavati da sam nerealna,da “nešto negodujem” i ulaziti u to kakav je moj način zaključivanja isl.

13/03/2012
1:47 pm
dzuli
Guest
Guests
50sp_Permalink sp_Print
0

visnja izvini ako si moje komentare shvatila kao napad na tvoje komentare, ovde su svi komentari dobrodosli, i nismo svi idealni roditelji, zato smo ovde da razmenimo misljenja, iskustva, kritike, sugestije i da zajednicki ucinimo nesto kako bi nasa deca rasla u zdravoj i organizovanoj sredini. Nije samo nas uticaj kljucan na njihov razvoj,niti uticaj vrtica, moramo sve to objediniti kako bi oni dobili adekvatnu negu i paznju u vrticu i kako bi se to nastavilo i kod kuce.

13/03/2012
3:08 pm
Kristina M
Guest
Guests
51sp_Permalink sp_Print
0

Visnja, ne bih rekla da je dobronamjeran jer da jeste sigirna sam da bi bio napisan u nekom drugacijem tonu,  i ne bi bio napisan tako da sam ja ustvari pricala kao da sam jedna od vaspitacica.

Kada nesto pricam pricam jer stajem iza toga i tako mislim, a ne mogu da pricam nerealno (kada sam tu rijec koristila na to sam i mislila). Mogla sam i da kristikujem vaspitacice, sigurno je da su neke za kritiku, ali je odje bila sustina ili je za sada barem da se nasoj djeci i vaspitacima obezbijede neki osnovni uslovi a da onda od njih treba ocekivati da rade neke stvari kao sto je maksimalno posvecivanje ili bolje posvecivanje djeci.

ja sam se morala uzrujati ne zato sto Vi imate pravo na drugo misljenje i maksimalno ga uvazavam(isto kao sto i ja imam isto pravo) nego zasto sto ste me okvalifikovali kako ste me okvalifikovali.

13/03/2012
5:21 pm
visnja
Guest
Guests
52sp_Permalink sp_Print
0

Dzuli,nisam mislila na tvoje komentare,slazem se sa svime sto si rekla.

Kristina,ja vas nisam nikako okvalifikovala,jednostavno je moj dozivljaj ,vase price jutros, bio takav.

13/03/2012
5:30 pm
Kristina M
Guest
Guests
53sp_Permalink sp_Print
0

Ok, nema problema, sve jasno

06/04/2012
9:16 am
mamagaga
Guest
Guests
54sp_Permalink sp_Print
0

definitivno ima prostora za poboljsanjem stanja u nasim vrticima pogotovo

dijela ishrane i prekobrojnosti djece, ali iz iskustva znam da same uprave vrtica malo sta tu mogu odraditi jer Ministarstvo daje saglasnost svake godine na broj vaspitaca te onoliko koliko dobiju sta im je tu im je.. niko ne pita koliko one djece paze .. sto je apsurdno.
Sto se tice ishrane u principu nije losa imaju pitice, pastu kuvano peceno meso pire salate.. ono sto se moze nabavit od novca kojeg uplatimo bi li mogla biti bolja bi

Nego posto sam clan savjeta roditelja jednog vrtica mene je licno interesovalo dal znate za neku organizaciju koja bi mogla pomoci u saniranju i opremanju vrtica da uz neki zajednicki projekt sa roditeljima napravimo vrtic boljim, nisam bas najbolje upucena u moguce aktivnosti i organizaciju isitih u cilju osavremenjavanja prostora igralista i u svemu postizanja boljih uslova za djecu u vrticu pa bi mi svi savjeti na tom planu dobro dosli jer mi se cini da imate vise ideja i vijuga od mene na ovom polju aktivizma 🙂

06/04/2012
11:16 am
Kristina M
Guest
Guests
55sp_Permalink sp_Print
0

Mamagaga zasto ne preko naseg udruzenja? Kad je to u u pitanju imam puno ideja, pa jedan po jedan vrtic, jedna po jedna skola, lagano i po malo

Nama je npr Zarko predlagao njegovog druga enterijeristu koji bi mogao da osmisli odnosno da isplanira prostor vrticima da ga koriste na sto bolji nacin. Od toga poceti, koliko sam shvatila covjek bi to odradio volonterski. Zatim, kontaktirati firme koje su u blizini vrtica za koji se opredijelimo da im pomognemo u sanaciji. Dakle po istom principu kao sa porodlistem, oni u vrticu naprave spisak sta bi sve trebalo i sa tim spiskom ici po tiom firmama i objasniti im kako mogu da pomognu odnosno da vide sta mogu obezbijediti.

S druge strane, mi cemo ih kao udruzenje i portal maksimlano promovisati, a uz pomoc nase firme za PR i u medijima potencirati tu pricu i pominjati ih. MOzemo im npr u okviru tekstova odnosno posebnog dijela koji bismo na portaku posvetili toj akciji davati i neke reklamice u zajenu za pomoc vrticima..Roditelje taodje ukljuciti, neko da donira ko nema vremena da se bavi kreativnim radom i pomaze u npr uredjivanju, opremanju, i cemu ne sve.

Onda neke razlicite akcije koje ne podrazumijevaju prikupljanje novca – neke akcije prodaje djecijih crteza, ali ne samo toga nego i nekih pravljenih igracaka sa roditeljima ili drugih razlicitih stvari. Imamo mi u udruzenju dosta kreativnih ljudi koji bi mogli da pomognu…

  Ima strasno puno ideja i kod nas u udruzenju dosta nas koji bismo se time pozabavili. Ako zelis i imas vremena ti preuzmi tak projekat da vodis, probaj da okupis ljude iz udruzenja koji bi te pomogli, ja sam tu uvijek…

Pitaj u vrticu da li su zaintersovani, da naprave spisak sta treba, koja je procedura za donacije, da li zreba saglasnost ministarstva, da li da sa njima trazimo sastanak jer hocemo svakako kad budemo slali pismo sa zahtjevima da se poboljsaju uslovi…

06/04/2012
5:19 pm
mamagaga
Guest
Guests
56sp_Permalink sp_Print
0

Kristina nemam rijeci savrseno naravno da moze preko udruzenja, to je bila onako moja ideja iz glave prvo moram konsultovati Vrtic upravu i zamoliti da naprave spisak sta im treba .. pa cu javiti za sve detalje predloge i ideje…

29/05/2012
2:36 am
andjica
Guest
Guests
57sp_Permalink sp_Print
0

E bas sam htjela da razmijenimo misljenja u vezi ishrane u vrticima i slucajno nadjoh temu.Moj sin ide u Djina Vrbica kod Gintasa,vodim ga svako jutro i ne da smo zadovoljni nego prezadovoljni,i vaspitacima i radom njihovim sa njima. Svako jutro kad sam ga vodila bila sam tu kad donose dorucak i mogu vam reci sve je bilo ok,krofne,pite,proje,jogurt,maza sa dzemom ili kajmakom,itd,kad jedno jutro vidim virsle prvi put nikad ih nije probao ima 3 god,i piam ja vaspitacicu i ona kaze da stoje na spisku njihove ishrane i naravno zamolim je da mu ne daje nego neka jede jogurt i hleb bolje i to nego virsle i nisu mu dali,imo je i razne alergije i ekcem pa da ne rizikujem.Lijepo bi bilo kad bi se to popravilo,jer ipak veci dio dana provode tamo. 

29/05/2012
9:39 am
Kristina M
Guest
Guests
58sp_Permalink sp_Print
0

Sad bi ti oni rekli da to nije tacno:) To uvijek kazu kad im se govori o ishrani i takvim sastojcima

29/05/2012
9:56 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
59sp_Permalink sp_Print
0

Ne pominjite mi virsle, pre neki dan sam imala prvi “fajt” sa vaspitacicom zbog virsli 🙂

Dolazim po sina u vrtic i vaspitacica me pita jesam li mu ja rekla da ne jede virsle, rekao joj je da mu je mama rekla da je to smece od hrane i da se to ne jede. Ja tu kao kreten krenem da se pravdam, pa znate mi to ne jedemo kod kuce, pa on inace nije rad da proba nove stvari, pa mi negde na po recenice sine “A sto se ja pravdam?” Onda je pitam otkud uopste virsle na meniju, a ona rece da imaju povremeno.

Na kraju je ostalo da ne mora da ih jede, da ga ne teraju, ali joj ne bi pravo.

29/05/2012
10:22 am
macence
Guest
Guests
60sp_Permalink sp_Print
0

Odavno se kanim da napisem nesto sto mi je na umu… Nije u pitanju samo hrana nego sve cime smo eventualno nezadovoljni u drzavnim vrticima. Prvo cu da ponovim da sam ja prilicno zadovoljna svim sto tamo nude, dijete mi je prosle godine islo kod Gintasa, sad na Zabjelu, a najvise mi smeta neobavijestenost. Obje godine sam predstavnik grupe u Savjetu roditelja. Prosle godine smo se sastali 2 puta, a ove godine sam pozvana samo 1. Oba puta je glavna tacka dnevnog reda bila neka “mamipara” – nesto oko Nove godine i za ljetovanje. Osim toga, evo smo iz komunikacije sa Min prosvjete zakljucili da se za neke stvari moramo obratiti direktorima samih ustanova. ‘Ajde da se organizujemo i lijepo sjednemo sa tim upravama vrtica i pokusamo da dogovorimo ono sto su u mogucnosti da nam ispune. Bez svadje, bez gorcine…. Da ih zamolimo da nam daju info o hrani: koliko i na koji nacin se nabavlja, gdje se nabavlja, ko vrsi nabavku… Ja sam pokusala da polemisem oko kremica jer je kantica kisjele pavlake jeftinija od kantice kremica, pa mi je objasnjeno da je to mamac za djecu na pocetku skolske godine i da ga poslije rjedje daju…

Eto, to predlazem, pa da vidimo….

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
21 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner