A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Bolji uslovi u drzavnim vrticima
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
31/10/2010
4:50 pm
Kristina M
Guest
Guests

Evo i na forumu ove teme, kako su neki od clanova i trazili. I dalje nista nijesmo uradili na sastavljanju otvorenog pisma Ministarstvu prosvjete, a mislim da bi bilo lijepo kada bismo ovdje sakupili i definisali neke osnovne preporuke i zahjeve, pa da onda sastavimo cijeli tekst.

01/11/2010
11:10 am
Angie
Guest
Guests

Pored prekobrojnosti koju pominješ u tekstu, i uz koju su svi ostali uslovi neispunjivi (higijena, edukativni rad sa djecom, druzenje…), ja bih da istaknem problem sa junk food pristupom uzini, a ni dorucak nije bas kako treba.

nijedan ekonomski argument ne moze da stoji kad se govori o paru virsli,i pasteti za dorucak – ja tvrdim da je šolja jogurta i šaka žitarica jeftinija varijanta a nadam se da nema nutricioniste koji se nece sloziti sa tvrdnjom da je riječ o zdravijoj, tj. jedinoj zdravoj varijanti u tom poređenju!

za uzinu, bar u Djina Vrbica vrticima, daje se voce ili !: smoki, tj nekakav flips ili kako se vec zove, jako slan, ja probala jer moje dijete ne voli pa donosi kuci (sto znaci da ostaje bez uzine!) ili napolitanka, koju pojede, avaj!

moze li jedna mandarina, banana ili jabuka biti skuplja od smokija ili napolitanki, ili misle da se time postize neophodna raznovrsnost u ishrani. sto se mene tice, neka svaki dan bude jabuka, najmanja moguca ako ne moze velika i rumena:)))

zanimljivo da ovaj problem postoji u svim vrticima, cak i onim najskupljim privatnim. prijateljica mi je rekla da se ona bunila protiv virsli u jednom od njih, pa joj je receno da su ih drugi roditelji zahtijevali! https://www.roditelji.me/wp-content/forum-smileys/sf-surprised.gif

evo ja najprije o hrani, iako ima i drugih pressing issues!

01/11/2010
1:37 pm
Kristina M
Guest
Guests

Super ideja. Slazem se sa tobom. Definitivno im hrana nije raznovrsna i mislim da se samo “vade” sa onom pricom da nutricionisti sastavljaju tablicu.

01/11/2010
11:54 pm
mare
Guest
Guests

Prvo, evo linka na tekst u danasnjem izdanju “Dana”. [url=”http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&clanak=253719&datum=2010-11-01″]

Tekst je prilicno nefokusiran, ima gomilu nabacanih informacija, ali i zanimljivih detalja.
Prvo,izgleda da su oni dobili odgovor od Ministarstva i da i nadlezni govore o prevelikim grupama u premalom prostoru.
Drugo, potpuno je nevjerojatan podatak da samo 9 privatnih vrtica ima licencu za rad. I to u cijeloj drzavi, ne samo u Podgorici. Sto to znaci, da ostali nisu ni trazili, pa ne podlijezu nikakvim kontrolama ili inspekcijama?!
I trece, vise kao kuriozitet, ne mogu vjerovati da se direktorica JPU Ljubica Popovic hvali kako je veliki broj djece dokaz da je to kvalitetna ustanova, iako su im privatni vrtici konkurencija. Mozda da se skine s budzeta i zivi samo od onoga sto joj roditelji placaju, pa da vidimo kolika ce biti ta cijena i hoce li i dalje biti toliko djece.
Zanimljiva je njena tvrdnja da je ostalo neupisanih. U vrticima tvrde da su upisivali sve, a nije jasno prema kojim kriterijima su vrsili odabir djece. Eto, ja prepricah tekst…

02/11/2010
12:02 am
mare
Guest
Guests

A, sad o strategiji (mi smo svi generali, a ti ces Tina, izgleda, ipak morati to napisatiWink).
Dakle, da se sroci otvoreno pismo s nekoliko pitanja tipa – zasto su odobrili da u grupama bude vise od 50-oro djece, pismo poslati njima, objaviti na sajtu, i poslati svim medijima. Prije objavljivanja osigurati podrsku roditelja.

Nakon nekog vremena poslati na sve te adrese peticiju, sa zahtjevima, da se u buducnosti stvari mijenjaju, npr. da hitno zaposle vise uciteljica, da u sljedecoj skolskoj godini udju u javno/privatno partnerstvo, da objave jasne kriterije za upis djece i da ih se drze, da iznesu planove kada i gdje ce izgraditi nove vrtice.

11/03/2011
9:25 am
ana
Guest
Guests

Moje dijete tek treba da krene u septembru u vrtic, tako da ja nemam direktnog iskustva. Ali, sam definitivno za akciju i spremna sam da potpisem pismo, peticiju, sta god … Ne znam kakav jos doprinos mogu dati, jer kao sto rekoh moj malecki jos nije krenuo, ali tu sam!

Cujem dosta negativnih iskustava, ali su mi neke poznanice rekle da je sa hranom sada mnogo bolja situacija, ali evo citajuci vas vidim da je opet isti problem. Moze li mi neko malo vise reci o tome kakvi su im obroci?

Druga stvar koja ce me potencijalno nervirati kada krene je da sam cula da popodne nemaju nikakvih aktivnosti (ja radim do 16h30, tako cu rijetko moci da ga uzimam prije toga) tj, da ih samo skupe sve u jednu sobu i pustaju crtane filmove?

I jos jedno, da li ih izvode u dvoriste kada je ovako lijepo vrijeme? Imam vrtic u blizini i nikada nisam vidjela tu djecu napolje!

11/03/2011
12:04 pm
Kristina M
Guest
Guests

U vezi sa hranom se treba dpobro raspitati, posebno oko toga koliko im je raznovrsan jelovnik. MOji ne idu u vrtic od septembra tako da nijesam bas upucena. I mene bi intersovalo sta i kako jedu? Znam da su uglavnom jeli pet do 10 jela i to je to. 

kada se probude znam da su uglavnom gledali crtani, sto se ni meni nikako ne svidja. A nas eiskustvo je da ih slabo kad izvode napolju. Mi smo koristili usluge Suncokrila 🙂 a tamo imaju prelijepo veliko dvoriste, ali neuredjeno. izvodili su ih ali ne nesto cesto. Uvijek sam se pitala, sako drzava nema para da uredjuje vec sagradjene objekte i dvorista, zasto se nekako ove firme sto imaju para, a i velike koristi od drzave, ne ukljuce. Mozda bi se i time mogli pozabaviti. Da ih malo zamolimo da doniraju po nesto, ne bi li se renovirali i sredili objekti i dvorista. Aj da im zakon ne dozvoljava oslobadjanje dijela poreza kada se odluce na donaciju… Nego im ni to nije dovoljno izgleda 

11/03/2011
2:07 pm
ana
Guest
Guests

Uh, vidim ja da cu da ludim od septembra!
Elem, ajde ove crtane i nekako da im oprostim. Nisam ja protiv crtanih, vrlo rado i cesto zajedno sa sinom gledam, uglavnom diznijeve isl, i on ima vec svoje omiljene, ali ipak mi suludo da dijete u vticu sjedi i gleda crtani.
Ovo ne izvodjenje u dvoriste mi nije jasno! Pa ako vec nemaju mobilijar, zar je toliko skupo samo pokositi dvoriste i staviti mozda jedan prostor/bazen sa pijeskom. Jedna moja drugarica iz NJemacke mi je opisivala njihove aktivnosti u vrticu, doslo mi je da placem kada mi je pricala o tome kako su jednog mjeseca radili sve na temu povrca, pa su cak i zajedno napravili malu basticu iza vrtica… DIvno, i djeca toliko nauce, i budu na vazduhu, a za tako nesto i ne treba puno novca!
Za hranu cu se definitvno raspitati kada krene upis.
Sto se tice firmi, mozemo pokusati, zasto da ne. Mislim da su neke ne-vladine organizacije radile sa nekim firmama o drustveno odgovornom poslovanju, radjeni su sigurno neki treninzi i prezentacije po vecim firmama i koliko ja znam trebalo bi definitivno da je vec i zakonom regulisano da imaju te poreske olaksice, mada se to moze provjeriti.

11/03/2011
3:33 pm
milichica
Guest
Guests

Sve vas i ovdje pozdravljam…

Moje dijete je u Suncokrlu… i ja tvarno moram da pohvalim vrtic..O direktorici i njenim stavovima ne zelim da govorim, ali za hranu i vaspitace imam samo rijeci hvale… Dorucak je svakog dana drugaciji, rucak od pasulja, rizi bizija, paste, supe, graska, corbice, musake…uzina voce ili kiflice, plazma… Nikad do sad nisam vidjela da su napolitanke ili slicno… Smoki, stapice i sl…ukoliko neko od oditelja odnese, dijele tek nakon dorucka…

Pocela je sa 11mjesec(jer sam ja morala da radim)i, sad ima tri godine…apsolutno nemam ni jednu jedinu zamjerku na taj vrtic. Sto se tice ovogodisnjeg upisa, znam da je ba za taj vrtic konkurislo mnogo roditelja, ali da su prednost imali stari roditelji(oni cija djeca su vec tu ) i da su za taj vrtic svi kapaciteti popunjeni…ali da su se djeca upisivala u neki od drugih. Ne svija mi se organizacija spajanja djece i promjena vaspitaca u jaslicama i mijenanje ucionica i djece svake godine…moja je za tri godine promijenila tri grupe..i ove skolse godine je bas paila za vaspitacicama i djecom…to mi je jedina zamjerka…

11/03/2011
4:22 pm
caye
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Nemam iskustva sa drzavnim vrticem jer stariju cerku saljem u privatni, sa kojim sam generalno zadovoljna, ali mladju bih rado upisala u drzavni, posto smo se preselili pa mi ni taj nije sada previse blizu a ni cifra nije za zanemarivanje. od prilike citam sve sto sam i cula od roditelja cija deca idu u drzavni i to mi se ne dopada bas, ali moj problem je i sada kao i pre tri godine to sto na starom aerodromu nema drzavnog vrtica! sada nam je najblizi na koniku, a o njemu nemam bas nikakve informacije, pa ako necije dete ide tamo nek mi napise koji red. kao sto sam na drugom postu napisala previse mi je da vodim dete na potpuno drugi kraj grada u vrtic, kad saberem gorivo i vreme potroseno u saobracaju dodjem na cifru privatnog vrtica gde ima duplo manje dece u grupi….  kako god da mi resimo pitanje vrtica od ove jeseni, raspolozena sam da zbog druge dece dam svoj glas za bolje uslove u drzavnom vrticu

28/03/2011
3:14 pm
Kiddo
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Evo jos jedne zadovoljne Smile

Moji idu, tj. sad samo najmladji sin, u Poletarac, na Zabjelu. Zadovoljna sam vaspitacicama, makar ovima koje su pratile moje klince (prosle godine je kcerka “izasla” iz starije grupe, pa sam zamolila iste vaspitacice da mladjeg sina prime u svoju grupu).

 

A postoji i NVO “Prijatelji vrtica Djina Vrbica”, koju su osnovali roditelji djece koja idu u vrtice sa ove strane Morace, bas sa ciljem da pomognemo poboljsanju uslova u vrticu.

28/03/2011
3:21 pm
Kristina M
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Dje da ih nadjem, odmah im se pridruzujem 🙂 Moje srednje dijete od septembra pocinje u taj vrtic, a zeljela bih da koliko god mogu doprinesem poboljsanju uslova

28/03/2011
3:34 pm
Kiddo
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Da znas da sam htjela da te pitam da se pridruzis. I ja sam jedan od clanova UO, obavijesticu te o sledecem sastankuWink

11/07/2011
1:56 pm
devojcica
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Moja cerkica ide u drzavnom vrticu u NK i PREZADOVOLJNA SAM.Ona obozava da ide ,vaspitacice su predivne deca ih mnogo vole.Dosta rade sa njima,stalno neka nova pesmica,pricica.Najsladje mi je kad jedemo a ona kaze:” kad se jede ne prica se” ili “mama nemoj da stojis blizu televizora nosices naocare” ili mi objasnjava kako se sadi cvece,kako se na zeleno prelazi ulica a crveno je stoj….BRAVO za vaspitacice vrtica LASTAVICA!!!

29/07/2011
11:05 pm
*zelena*
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Takodje sam zadovoljna drzavnim rticem u Niksicu, konkretno rticem Radost. Ali oi problemi koji se napominju na pocetku, stoje i ovdje, ishrana, brojnost djece (kod nas je ova brojnost problem u septembru i oktobru, kansije se broj djece prepolovi), rijetko izvodjenje vani. Takodje smatram da WC-i nijesu prilagodjeni djeci, a u nasem vrticu su oni u prilicno losem stanju. Napominjem, prepoznajem dobru volju direktorke vrtica i ukupnog osoblja, narocito vaspitacica , da djeca provedu sto ugodnije vrijeme, ali mnogo toga se moze promijeniti.

29/07/2011
11:13 pm
devojcica
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Decu u lastavici kad god je lepo vreme izvode napolje,a za wc ne znam jos jer u tutu vrse nuzde.Zelena sta u vezi ishrane?Moja mala bas lepo rucka u vrtic a i ostala deca,kad imamo roditeljski svi su zadovoljni hranom.

29/07/2011
11:26 pm
*zelena*
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Hrana im nije raznovrsna, 2 puta sedmicno su im makaroni. Za dorucak jedu  virsle. Ima mnogo nacina da jedu kvalitetnije. Znam da se u drzavnim vrticima pravdaju na ograicena sredstav, ali kod nas je upravo zdravije kvalitetnije. Takodje sam vise za uvodjenje zitarica za dorucak, umjesto raznih 'mazalica'.

29/07/2011
11:26 pm
*zelena*
Guest
Guests

Hrana im nije raznovrsna, 2 puta sedmicno su im makaroni. Za dorucak jedu  virsle. Ima mnogo nacina da jedu kvalitetnije. Znam da se u drzavnim vrticima pravdaju sa ograicenim sredstvima, ali kod nas je upravo zdravije jeftinije. Takodje sam vise za uvodjenje zitarica za dorucak, umjesto raznih 'mazalica'.

30/07/2011
12:23 am
devojcica
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Bilo bi lepo da uvedu pahuljice makar jedan obrok nedeljno,a ostalo je super jedu raznovrsno i boraniju,grasak,kupus,pasulj,lecu, piletinu,svinjetinu,supe,krompirice,virsle,caj,mleko, jogurt, maze,salamu,makaroni…Sve ono sto deca jedu i kuci,moje dete voli virsle ne znam sta je lose sto jedu virsle za dorucak?!

Opet misljenja su razlicita,neko je zadovoljan-neko nije… 

05/08/2011
8:23 am
visnja
Guest
Guests

http://www.blic.rs/Slobodno-vr…..i-cigarete

 

Evo jednog članka zašto je loše da jedu viršle.

Meni je zlocin davati djeci u vrticima virsle.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
20 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner