A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Prvi rodjendan!
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
06/03/2011
5:16 pm
oxy
Guest
Guests

Ćao svima! Ja sam nova na sajtu i oduševljena sam što postoji jedan crnogorski portal o roditeljstvu. Konačno! Pošto se mom sinu bliži prvi rodjendan imamo bezbroj nedoumica oko organizacije, poklona, izbora torte i sličnih, naizgled nevažnih, a nama bitnih stvari. Pa, ako može, podijelite svoje iskustvo sa mnom!!!Laugh

06/03/2011
9:44 pm
Kristina M
Guest
Guests

Dobro nam dosla Smile Sto se rodjendana tice, mi smo za sva tri prva rodjendana organizovali kucno kupljanje, sa porodicom i najblizim prijateljima. Nista specijalno, moram da priznam. Inace mislim da rodjendane bas i ne umijem najbolje da smislim i organizujem, i cvrsto sam rijesila da to mijenjam pod hitno, posebno sa nastarijim sinom koji ce ove godine slaviti sedmi rodjendan. Znam da i za prve rodjendane i za sve ostale uvijek najvise kuburim sa pronalazenjem originalne torte koja super izgleda ali je i ukusna. KOd nas nema bas puno izbora, a evo sam konacno otkrila jednu zenu iz Sutomora, koja ima stranicu na Fbooku, i pravi nevjerovatne torte, kada je izgled u pitanju. Tako da ove godine imam jedan problem manje kad su rodjendani u pitanju. Posljednje dvije godine sam ih sama pravila, a najmladjem sam npr prosle godine, upravo za prvi rodjendan, pravila “zdravu” tortu, bez secera i raznoraznih dodataka. Nasla sam neke recepte na netu.  

07/03/2011
6:58 am
oxy
Guest
Guests

Hvala na dobrodošlici i na informacijama u vezi torte. Našla sam pomenutu gospodju na facebooku i stvarno izgleda kao rješenje nedoumice. Htjela bih da priredim rodjendan u kome će uživati i bebac, a ne samo žurku za rodbinu i mame i tate, pa je izbor torte jedan od važnih elemenata, jer on prepoznaje Pepu prase i Garfilda, dok je za sve ostale likove nezainteresovan. Znam da je mali i da je teško da ukapira da se radi o njegovo proslavi, ali ipak… Druga stvar su pokloni. Većina pita šta mu treba, a pošto mu ništa nije sada neophodno, predložite nešto što se vama pokazalo korisnim i u mjesecima nakon prvog rodjendanaSmile!

07/03/2011
7:34 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Oxy, imas Kristinin text o poklonima za praznike koji ti otprilike moze dati osnovne smjernice o tome sto najvise odgovara kojem uzrastu. Na kraju krajeva, i rodjendan je praznik:
Evo linka za tekst: https://www.roditelji.me/2010/1…..-praznike/

07/03/2011
11:19 am
Kristina M
Guest
Guests

Jedina igracka sa kojom se nas najmladji sin igra su ustvari kockice, one velike, bas za jednogodisnjake. Obozava da ih slaze i rusi:) Mada mu se svidjaju i one igracke sto sviraju, jer voli da igra uz muzku. I to je sve. Najmilija “igracka” su mu kasike, viljuske, tanjiri, vadjenje sudja iz masine, penjanje uz stepenice, po krevetima, preslaganje knjiga…. Trenutno je u vrlo komplikovanoj fazi (za nas) 🙂

Ustvari djeca tek pocnu da se igraju sa igrackama negdje poslije dvije, dvije i po godine – bas da se igraju. Cesto mi kupujemo puno igracaka koje oni ni ne primjete ili ne odgovaraju njiihovom uzrastu, iako na njihovim kutijama pise da odgovaraju.

08/03/2011
6:54 am
oxy
Guest
Guests

Ha,ha… Sve to zvuči poznato, kašike, šerpe, tanjiri…A iz mašine za sudje ne mogu ponekad da ga izvučem. Kupili smo onu Kucu sveznalicu, jedino to voli jer čuje pjesmice, ostale igračke su promašaj, naročito plišani pokloni. Čini mi se da tricikl sa ručkom za guranje nije loša varijanta, nisam baš imala vremena da pogledam izbor i cijene i koliko su prilagođeni  jednogodišnjacima. Rodbina uglavnom pita šta vam treba, a ja sam u nedoumici. Do sad je bilo lako, hranilica, ogradica, svašta je bilo potrebno, a sad smo već “veliki”. Ne bih voljela da dobije beskorisne gluposti, ipak sve to za djecu košta.

08/03/2011
8:51 am
Angie
Guest
Guests

Nama je prvi rodjendan bio obiljezen poklonima pogodnim za dvoriste: ljuljaska, tobogan, tricikl, lopte…Ako imate kucu, to je moja preporuka, sve to ostaje u funkciji godinama i divan je povod za druzenje sa vrsnjacima iz ulice! Za stan, potpisujem sve ideje koje je navela Kristina. Buduci bez maste, i orijentisana na knjige, ja jedino to i preporucujem, kad me pitaju sta za rodjendan 🙂

08/03/2011
9:05 am
caye
Guest
Guests

mi smo toliko plisnih igracaka dobili u prve dve godine da ne mogu da nabrojim, a onda smo saznali da je cerka alergicna  na grinje i prva stvar koju su nam rekli da izbacimo iz njene sobe su plisane igracke!

tricikl je sasvim ok, mi smo ga  sa obe cerke lepo iskoristili i dobar je model sa “ogradicom” dok je dete manje ne moze da ispadne , posto se posle rasklope svi delovi pa dete koristi to kao bicikl nama prvi nije potrajao kao guralica za drugu cerku, al to je tetki  dobrodoslo da mladjoj kupi bas za prvi rodjendan, jos ga guramo a uskoro ce drugi rodj. cena ovog modela koji najcesce moze da se nadje je oko 40ak eura.

sto se torte prosle god sam mladjoj cerki za prvi rodj napravila fantasticnu milka tortu i ukrasila je slikom pepa prase i slagom u boji, (sve kupila kod neke zene na pijaci, ima jestivih boja u prahu raznih nijansi, mi smo izabralio roze i torta je isgledala stvarno dobro). sad vec smisljam sta cemo ove god… kako se zove zena koju ste pominjali sa facebooka, kakve su torte a i cene?

kod nas je za oba prva rodj uglavnom dobile ponesto od zlata i novac…takodje nam u tim momentima nista posebno nije trebalo tako da ovi sto su pitali uglavnom su dali novcane cestitke Smileobema sam otvorila stedne racune u banci, pa vecinu novca koje dobiju uplatim i kad je zatreba da im se nesto kupi to iskoristim, narucito za nesto vece tj skuplje …

08/03/2011
10:33 am
oxy
Guest
Guests

Hvala na savjetima! Pošto živimo u kući, opredijelićemo se za dvorišne igračke, definitivno.

Ja sam samo u jednoj prodavnici pogledala tricikl, Enci menci u Delti, ali je cijena prilično visoka, pa ako znate gdje još mogu pogledati, napišite.

Kada je torta u pitanju, od toga što bih ja napravila, niko se ne bi najeo, a tek kako bi izgledala…Yell!

Ova firma koju sam našla na Facebooku se valjda zove “Moja slatka radionica” ili sl, provjeriću. Cijena je 15e za kilogram, a dječije rodjendanske torte imaju 2-3 kg. Naručuje se najmanje 5 dana unaprijed.

Moj bebac ima 10 mjeseci i jedino od crtalih likova što prepoznaje i čemu se raduje su Pepa prase i Garfild, pa bih voljela da mu pričinim bar to zadovoljstvo da ih prepozna na torti, s obzirom da mu ukus neće značiti mnogo jer slatkiše ne jede. Možda bi mu značilo da je torta od patlidzana ili šargarepe…Smile

08/03/2011
2:06 pm
caye
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Definitivno se orjetnisi na poklone za dvoriste, jos ako ima po par njih da se iskombinuje da skupe novac pa kupe nesto vece, posto su te stvari poprilicno skupe, tipa tobogan, velike ljuljaske, to je super….

pitala sam ovaj nas tricikl je  io nesto malo ispod 50e, i takav najcesce vidim da se vozika, ne znam kakva je taj sto si ti videla.

i jos za tortu, ne znam gde zivite ali za pg nesto sto sam u zadnje vreme probala i preporucujem sto se tice kvaliteta tj ukusa torte, na facebook je mozes naci kao Carolija, torta je bila super ukusna, prava domaca, ukrasena strava, prava umetnost, mislim da je cena isto 15e po kg, mada cini mi se da to ispadne malo skupo jer je fondan prilicno tezak ali eto raspitaj se, ova koju smo mi jeli je bila sa nekoliko figurica i sl pa je kostala preko 80ak eura

01/03/2012
11:15 pm
mirjana
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Samo bih htjela da podijelim svoje iskustvo ukoliko se odlučite da pravite tortu djeci i ukrasite je fondanom.Na collinarici ima svršen recept za fondan a sastoji se od marsmalow bombona koje samo ttreba ugrijati u rerni(mikrotalasnoj) i zamjesiti sa šećerom u prahu.Dobija se nevreovatna ssmjesa koju možete bojiti jestivim bojama i praviti razne figurice , kao i prekriti tortu.

02/03/2012
12:44 am
Tajchi
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Kristina je pomenula zenu iz Sutomora, super torte pravi. Gledam joj slike na FB-u, satima bih prelistavala. U Bg-u mi torte nisu problem, ali, opet ispadne skupo. Fondan je tezak, pa, da bi imali dovoljno parcica, neki optimum je 4kg. Za samostalno pravljenje marsemlow je i dobar i nije dobar izbor (iako je super lagan recept), ako ce djeca jesti tortu, jer ima svakakvih nezdravih emulgatora u tim bombonicama (za starije nije nikakva frka taj jedan put), mislim da je “ticijan” masa zdravija. Ali, ko ne zna da pravi, nek naruci i postedi se muka.

Mojoj malenoj su u vrticu vaspitacice pravile zdravu tortu: keks bez glutena, mlijeka i sa malo secera, neki iz zdrave hrane, vocni sokic, ne znam sta je jos bilo, preko slag i slika koja se postavi na slag. Imam slike, super su one to napravile, a vidi se da su djeca jela i da im se svidjela.

Mozda nekome pomogne ono sto smo mi uradili: kucna varijanta, torta narucena sa Nodijem i nekim balonima (bas iz crtanog), kupila sam plasticni novogodisnji stolnjak na kojem su bili baloni u raznim bojama a ono Happy New Year sa krajeva jednostavno isjekla, tanjiri su bili bijeli a salvete isto sa balonima (mozda ne nadjete sve tako, ovo su samo ideje). Na zidu je, kao tapeta, bio papirni stolnjak isto sa balonima  a prikacila sam ga za zid tankim eksercicima, i od raznobojnog papira izrezala SRETAN RODJENDAN …., pa okacila na kanap preko te tapete. Balone smo stavili svud gdje smo stigli, sarene, sto sarenije. Od balona sam napravila i pajaca (ima  objasnjenje na internetu, nije komplikovano uopste), pa mu stavila kapu od kartona (onu kao truba), a markerom iscrtala oci i usta. Kosa je bila neka vunica, ili vata, ne sjecam se sad. I konfete, mnooogo konveta, spiralnih, u obliku srca, top konfeta (“pukli” ga na balkonu dok je ona vriskala od srece).

Za drugi mi je bila skupa torta za naruciti, pa sam na vocnu stavila dosta slaga (kao oblak) i narucila samo ukras od fondana – Nodi u avionu sa psom spasava lopticu Malenu (i moja Malena stalno skace pa joj je nadimak bas po toj loptici). Ispala je kao pravi oblak sa Nodijem na njemu. Posto su tema bili avioni, bilo ih je svud po kuci. Oni koji se prave od papira, u raznim bojama, pa smo ih pustali i mi i gosti sa kraja na kraj sobe. Na lusteru je bio kao neki helikopter od papira, sve jeftino a efektno, sareno i leprsavo. Napravili smo i takmicenje ciji avion dalje leti, bilo cike, zabave, vriske, cak se i mi odrasli nadmetali Laugh

02/03/2012
12:51 am
Tajchi
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Mislim da bi mama Ana koja ima blog “Mame ne rade na repeat” dala mnogo bolje ideje. Kod nas je Nodi najmiliji, pa mi je bilo lako (ili mi se tako cini).

Za poklone? Samo cu reci BLAGO VAMA sto imate kucu: ljuljaska, tobogan, triciklo, svasta sto je vec gore napisano, da ne ponavljam. Ono sto se nama pokazalo kao super, i za vani i za unutra, jeste onaj konjic gumeni, koji se naduva pumpom i tako stoji da se ne izdusuje. Imaju ga igraonice, a ima i u Konjickom klubu u Vranice. Na njega skace evo i sa skoro 3 god. Ako voli muziku onda bubanj, daire, xylophon, frula, sve sto zveci ili moze da lupa Cool.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…