A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
PREHLADA
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
25/05/2012
6:58 pm
Tajchi
Guest
Guests
41sp_Permalink sp_Print
0

Malena mi juce dobila temp. 38,4. Od ponedeljka kaze da je umorna, spava joj se, iako smo bili izbacili popodnevni odmor i nesto je usporenija. Pridajem te simptome vremenu, jer je uzasno promjenjivo. Juce smo imali pravi Armagedon u gradu, temperatura je za pola sata pala 10 – tak stepeni. Ujutro vedro a popodne je kisa pljustala kao iz kabla, grmilo je i sijevalo.

Medjutim, posle popodnevnog spavanja, vidim da je topla, ima temp. Zvala sam dr, posli smo danas da vadi krv, urin i bris i sve je u redu sa krvnom slikom. CRP pokazuje blagu upalu, granulociti da je rijec o bakteriji, vjerovatno u nosu. Eozinofili i bazofili malo povecani (nasledno vjerovatno, na mene) i to  pokazuje i alergijsku reakciju koja se nakalemi dodatno, taj njen rinitis i prehlada koja krece od nosa. Nadam se da sam dobro prenijela sve sto mi je rekla.

Danas je dobro, nervira je malo sto smrkce, trazi svaki cas da duva (naucila sa svojih 11 mjeseci da duva nos). Nema temperaturu, malo je umorna. Dr rece da nema potrebe da dolazim, samo paracetamol ako ima temp. i Gentokulin u nos. Cistiti nos sto vise, izbaciti kako ne bi gutala i da ne ide u grlo i dublje, na pluca. Kad stigne nalaz brisa, vjerovatno ponedeljak, da dodjemo i da prepise terapiju. Lijeciti po bakteriogramu iako tvrdi da moze samo od sebe da prodje jer malena ima jak imunitet. Ipak, ostace ucaureno, pa da ne bi reagovala dok je na moru, dolje kod mojih, da ih uspanici rece da cemo zalijeciti i “ubiti” bakteriju prije polaska.

Volim nasu doktorku Laugh. Imam ooogromno povjerenje u nju, i uvijek me smiri.

Evo, jednog od njenih intervjua:

http://www.pressonline.rs/sr/v…..aboli.html

25/05/2012
11:14 pm
nevena.lana
Guest
Guests
42sp_Permalink sp_Print
0

bez brige. ovo je vrijeme kad se najlakše prehladi. a temp ne pominji. mogu misliti kako ti je jer ja sam luda kad neka ima temp. proći će to za dan,dva samo neka što više odmara

25/05/2012
11:21 pm
Tajchi
Guest
Guests
43sp_Permalink sp_Print
0

Samo je juce imala temp, ali, skinuli smo paracetamolom. Dala bih ja prirodne lekarije za temp. nego je vrijeme nikakvo, zato sam pribjegla hemiji (lakse se boriti kad nema problema sa meteo prilikama). Danas odmah trombociti pokazali da se koristio lijek za temperaturu. Pih sto to mrzim!

Inace, ona nije dijete koje je bolesno ili ima temperaturu. Skace po cio dan. Zato ja dobijam blagu paniku kad dobije temperaturu, jer je meni to skoro nepoznato kod nje. A sad, za kratko vrijeme, u martu gripa, sad prehladica. Jedva sam je smirila danas, ne patise, trazila napolje, a kisa padala, grozno vrijeme. Znaci, dobro je, cim skace bez prestanka.

26/05/2012
12:26 pm
macence
Guest
Guests
44sp_Permalink sp_Print
0

Dobro, nego sta! Nego sam evo i ja “zapecatila” grlo preksinoc nekim ledenim cajem direkt iz frizideraEmbarassed, pa me boli grlo kad gutam i stvarila mi se “guta” od slajma koju razbijam marisolom… Osim toga, evo sam od sinoc tako malaksala i umorna da ne mogu nikud… idem sad da spavam sa klincem, a ne pamtim kad sam preko dana spavala… samo da me ne oboriFrown

26/05/2012
12:38 pm
Tajchi
Guest
Guests
45sp_Permalink sp_Print
0

I mi korisitmo Marisol i fizioloski. To su nam 2 glavne ljekarije u kuci. Crni luk za po noci pored kreveta, ja se naparim ako sinusi zezaju, a za grlo mi je najbolji puter dobro umucen sa medom. Jos nabavim skroz domaci puter (imam ga cesto na pijaci) i domaci livadski med, pa mi grlo odmah prodje. Zapravo, ne sjecam se kad me grlo boljelo.

Ni malenu grlo ne boli, fino je jela, nego joj se to iz nosa sliva, pa se muci sta sa njim, zalijepi se valjda za zdrijelo pa ne moze dobro da proguta, a onda je tjera na povracanje te zijeva a ja je jurim sa lavorom Frown.

Stigla nam je i urino kultura, sve sterilno, mada sam to i ocekivala, i po mirisu i po boji mokrace. A i leukociti su mirni, te sam odmah znala da je samo nos u pitanju (grlo nije cim moze da jede). E sad cekam bris nosa, da vidim sta je, mada mrzim sto ce vjerovatno morati antibiotik za tu bakteriju. A onda, posto nikad nije pila ab, mogu da odreaguju crijeva. Moram dogovoriti sa dr da li da joj dajem probiotik 2 x dnevno, ili da ukljucim ulje od nocurka (nasa dr ga bas preporucuje), kako joj ne bih pokvarila crijevnu floru.

29/05/2012
5:39 pm
Tajchi
Guest
Guests
46sp_Permalink sp_Print
0

Stigao nam bris nosa. Staphylococcus aureus. Dobili smo i antibiogram, tj. testirani su antibiotici. Medjutim, ni jedan od tih S (senzitivnih AB) nije u kapima. Tako da je dr rekla kako ne zeli davati AB i stetiti jetri i bubrezima a da malo njih stigne do nosa (sto je najcesce slucaj).  Za lijecenje, jer nema temp. samo slini, preporucila je Marocen kapi 3 x dnevno po 2 – 3 kapi, 7 dana. Lokalno da se maze i hloramfenikol u nozdrve ujutro i uvece 10 dana. I to je sve. Da se javimo na kontrolu pa da vidi sta i kako. Inace, nije htjela da nas zove u ordinaciju, rekla: “nema potrebe da dolazite i placate ako dijete nema temp. ne boli je grlo, jede, ne kaslje…” tako da smo razgovarale telefonom, dosta dugo i tako nam je dala terapiju. Kad odemo na kontrlolu, platicemo pregled i dobiti savjete za ljeto. Inace, ovu bakteriju ima vecina djece u vrticu ali ne obolijevaju jer je jaci imunitet. Ona nema “klinicku sliku” pa nije problem, mada, dr voli da se lijeci, a ne da se pusti da slini danima i da to steti grlu ili plucima.

Eto, nasa dobra dr kako pazi na djecu. Hvala joj veeeliko.

29/05/2012
7:20 pm
caye
Guest
Guests
47sp_Permalink sp_Print
0

mojoj cerki se prosle godine neposredno pred operaciju treceg krajnika, nakon visemesecnog lecenja streptokoke u grlu, na nalazu brisa iz nosa pojavila stafilokaka, orl dr je preporucio da tih nekoliko dana mazemo stanicid mast, cini mi se 3 puta dnevno, lagano stapicem za usi… inace joj je nos bio potpuno prohodan, bez sekreta i sl…

30/06/2012
1:28 pm
Tajchi
Guest
Guests
48sp_Permalink sp_Print
0

Opet ima temp. Od cetvrtka. Nista joj ne fali, ne curi nos, ne smeta da guta, skace i igra. Vadila sam joj krv odmah u petak, krvna slika bolja nego prosli put, ali… Sok sam dozivjela, daleko bilo, uvijek pomislim: “jaoj, sta je sad ovo”?. Leukociti i trombociti su dosta pali, pa me panika uhvatila istog momenta. CRP miran. Odmah sam zvala dr i rekla je da je viroza u pitanju, da ne brinem, ima jos dosta djece sa istim nalazima. Nista im ne fali, malo su umorniji (ova moja kaze da je umorna ali skace vise nego kad nije) i imaju temperaturu. Drugo je sve u redu. Blag pad imuniteta (otkud sad to?) koji je uzrokovan nekim virusom. Na moru u Grckoj je jela sve salate, sva mesa, jela ovcije kiselo mlijeko, povrce pocela da jede i odusevila je tzaziki salata, a od voca: kajsije, breskve, tresnje, pipun i ananas. Jos mi je jela i malo hobotnice, racica, nekolike vrste riba. Dosli smo prije 15 dana pa se vec aklimatizovala. Preporuka dr je da se ovo ne lijeci jer bi ljekovi pogorsali stanje, samo da pije imuno sipur (biljni), probiotik za stomak i dosta supice da jede (skuvam je za 2 dana jer ne mogu svaki dan po ovoj vrucini), voce, povrce, cijedjene prirodne sokove. Danas sam na ovaj zaropek isla na pijacu i donijela puna kolica voca i povrca, uz nesto domacih cajeva. A inace je svih dana od kad smo dosli sa mora pila narandzin sok ujutro i jos 3-4 vrste voca u sejku za vocnu uzinu.

Evo sad cu pastrmku da spremam, mediteransko varivo, paradajz, krastavac, papriku i rukolu sa maslinama i masl. uljem. Ona ce jos imati i supu. Posle rucka vocna salata za dezert, a cijedicu i sok u sokovniku: kruske, 2 vrste jabuka, narandza, breskve, kajsije i malo sargarepe za predvece da imamo.

Ima li koja od vas jos neki savjet, ili iskustvo, koliko ovo brzo prolazi? Sta jos mogu da uradim? Dr mi rekla da jos ne dolazim zbog vrucine i nije nista hitno. Ona je bas smirena bila ali rekla je da zna da potraje.

01/07/2012
10:46 am
macence
Guest
Guests
49sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, citala sam sad one tvoje postove od prije i vidim da si joj izbacila (po)podnevnu dremku. Zasto i kad? Mi bi izludjeli da nema togaYell. San je njima (i nama) pravi recovery. B uvece ide na spavanje oko 9-10 i spava do 7 ujutro (sad i ranije ustajemo jer je vrucina) i oko podne kuci “odvali” i po 3 sata. Kad je budan, budna je cijela zgrada, ali zato spava veoma lijepo. Ovo ti pisem najvise sto mislim da moze biti i umor i iscrpljenost uzrok tog pada imuniteta. Pogotovo ove vrucine isrpljuju i da samo lezis (podji od sebe), a ne da skaces kao oni. To je jedino sto mogu da ti preporucim da vratis spavanje preko dana… ostalo znas i sama…Kiss

02/07/2012
2:34 am
Tajchi
Guest
Guests
50sp_Permalink sp_Print
0

To izbacivanje popodnevne dremke (citaj spavanja) bila je proba od 4-5 dana. Najvise iz razloga sto je ona dijete koje dosta kasno zaspe (uvijek je bila takva), pa sam mislila da bi izbacivanje popodnevne dremke moglo da pomogne u ranijem lijeganju navece. Nisam postigla efekat, lijegala je malo ranije, ali je zato bila preaktivna u toku dana! Jednostavno, nju neodmor ne umara, nego joj podstice aktivnost. Tako da smo se ubrzo vratili na staro, i, sto ti kazes, odvali popodne dosta dugo.

Ali, evo nesto sto nadjoh na netu, tj. nasla sestra pa mi poslala:

“Leukopenija, smanjenje broja belih krvnih zrnaca, javlja se kod virusnih infekcija, u stresnim situacijama, kod opšte slabosti organizma, kao i kod pacijenata na radioterapiji. Uzimanje pojedinih lekova takođe može da dovede do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i zato se kod takvih pacijenata moraju sprovoditi redovne laboratorijske analize.”

Tako da je u pitanju, kao sto rece dr. neka viroza. Doduse, ici cemo na pregled i konsultacije uzivo, kontrolisati krvnu sliku, pa cemo tek onda na put dolje.

02/07/2012
10:25 am
Kristina M
Guest
Guests
02/07/2012
12:38 pm
Tajchi
Guest
Guests
52sp_Permalink sp_Print
0

Hvala ti Kristina  veliko. Procitala sam ja to kao i mnoge druge strvari na istu temu. Nema sta nismo probali, do prve godine zivota joj je popodnevna dremka bila 20 minuta ili 2 x po 10 minuta. Crkla sam sta sve nisam radila sa njom. Nikad nije htjela u krevetac da bude sama ona je kao beba morala biti u dnevnoj, trpezariji, kuhinji. Navece se ljuljala, pjevala, smijala do 11 navece u krevecu. Probali sve redom, pa onda obrnuli na ninanje, ljuljanje, tihe uspavanke, ma jok. Jednostavno, nije htjela i nije joj bilo potrebno. Muzu treba vise vremena za san, ja npr. uvijek spavam manje. Malena je uspijevala da zaspe ranije samo kad je bila u vrticu i kad je bila kod mojih (u pola 10 navece), ali, tada je umrala nas 3 ili 4 kod mame ili tete u vrticu. Uz to, svaki dan je mijenjala 4 prevoza, pa jos dobar dio pjeske, te nije ni cudo.Ja sama ne postizem a i nemam prostora da je umorim toliko da ona zaspe navece u normalno vrijeme.

Evo 3 godine se pitam da li joj to steti, ali, vidim da je sve u redu za sad, po nekad se pojavi curenje nosa zbog rinitisa, jednom samo u proljece ove godine imala gripu, i sad ova viroza. I kad zaspe navece kasnije, mjesto da ujutro odspava duze, neee, ona se bude i dize nas: uuustani, evo dan, svi su ustali…

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner