A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Odvikavanje od pelena
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
02/11/2013
3:47 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
141sp_Permalink sp_Print
0

I mi smo se muka namucili oko skidanja pelene sa djecakom od 4,5 godine. Sve smo to kao nekako uspjeli kad je imao skoro 3 godine, ali se prosle jeseni ponovo poceo piskiti u krevet. Prvo sam mislila da je zbog moje trudnoce, pa je bilo vec hladno i vratili smo mu nocnu pelenu. U 90% slucajeva je bila ujutro potpuno suva. Proljetos mu je skinemo, navikao se na bebu super, sve kako treba, ali i dalje se ponekad upiski. Isto ga izvodimo da piski tokom noci, ali se desi upravo prije tog period oko 1h kad ga izvodimo. Cudno je to zaista sto nakon sto se ispiski u 1h, do ujutro se nije nikad upiskio.

Ja sam skontala da mu je to od kada ne spava ili rijetko spava preko dana. Meni se on inace bez veze osjeca i ponasa kad ne spava popodne. Kad spava, to je super dijete. U vrticu je od prosle godine nekako poceo da bojkotuje to spavanja i evo sad pokusavam ponovo da ga naviknem uz pomoc vaspitacica. Pelenu mu necu vracati, pa cemo ga dizati po noci, upozoravati i pricati pred spavanje, pa kako nam bog da…

Eto, nisi sama, a mislim da ima jos ovakvih klinaca koliko hoces:-)

02/11/2013
11:19 pm
Vesko B
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 48
Member Since:
07/10/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
142sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam sina odvikla sa 2,3 mjeseca (sad ima 3 god.)od pelena preko dana, ali sam mu nocu stavljala, i ujutru kad bih je skidala bila bi suva, tako da sam prestala da mu je stavljam i kako sam prestala poceo je da se piski u krevet sto mi je bilo malo cudno, pa smo sad aktivni ciijelu noc,ja ga budim svako malo da piski.

 

03/11/2013
6:31 pm
micka78
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
02/11/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
143sp_Permalink sp_Print
0

Evo nama prolazi druga nedelja od budjenja nocu, do sad se dva puta upiskila tokom noci prije budjenja, a zadnje dvije noci je probudimo u 1, popiski se tada, a onda ona sama pocela da nas zove oko 5 da ce da piski. Rekla sam joj da upali lampu i tuta joj je pored kreveta i da sama piski. I za baksuz, nam sinoc lampa crkla, a ona geotice htjela sama da se budi i da se popiski, ovako nas je morala zvati, i nije poslije toga mogla zaspati, a ni ja sa njom jedno 2 sata. Ona je inace dnevnu pelenu skinula sa godinu i 4 mjeseca. Evo vidjecemo kako ce ovo krenuti…

12/11/2013
2:54 pm
JovanaKnezevic
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
Member Since:
09/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
144sp_Permalink sp_Print
0

dok sam procitala sva iskustva.. :) )

Sin je ostavio potpuno pelene sa godinu i 10 mjeseci, ali bili smo uporni, od godinu i 3 mjeseca je sjedio na tutu prije spavanja (u pocetku je sjedio i po pola sata i nista, ali kroz 3-4 dana je ukapirao sta hocemo od njega:), jednom u toku noci, dok on pojma nema sta se desava – stavimo tutu na krevet, njega na tutu, on piski, vrati istu suvu pelenu i super. Ujutro isto tako. nepiskenje u pelenu je odmah doslo, ali nije htio da kaki u tutu, postidio bi se, smugnuo iza kauca i tamo obavio posao, sa pelenom ili bez nje. Medjutim, kad smo odlucili da skroz batalimo pelene i da vidimo kako ide, samo se jednom ukakio, prvi dan. Desavalo mu se da se ponekad popiski u toku popodnevnog spavanja, ali to bi bilo kad je bas bas umoran i kad popije tonu vodu prije spavanja. U martu ce 5 godina i vec godinu dana se ustaje sam da piski, u prosjeku 90% noci se ustaje, valjda mu ostala navika od kako smo ga mi ustajali.

E, sa cerkom je posebna prica. Natasa ce u januaru 2 godine, ali ona nema pojma cemu tuta sluzi, osim sto je ponekad stavi na glavu :) Jos u aprilu smo poceli sa tutom, medjutim ako se SLUCAJNO ne desi da se popiski u nju, ona zna i po bukvalno sat i vise da sjedi i NISTA! Onda se ustane, stavim joj pelenu i ona je momentalno napuni. Moram da priznam da smo sad malo i mi lijeni, pa je ne forsiramo toliko, a onda se sjetim koliko joj pelene smetaju, koliko osipa svako malo, i zapnem opet, ali nista. Sto neko napisa, nije na brata, on je brzo ukapirao :D

Da li da joj potpuno skinem pelene nekoliko dana, pa da vidimo sta ce biti? Moram da napomenem da smo njega bez problema mogli da uvece stavljamo na tutu jer je spavao cvrsto po cijelu noc bukvalno od rodjenja, a ona i dalje ne spava, budi se x puta, i cima se na svaki sum. I jos jedna prednost sa sinom nam je bila sto je on spavao sa nama, a cerka nece da zaspe kad je neko pored nje, sama u krevetac jedino.

eto, raspisah se, ako koga ne mrzi neka procita i kaze mi par rijeci, savjeta ili utjehe :)

hvala!!

 

13/11/2013
9:16 am
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
145sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam praktikovala skidanje od maja pa nadalje.Nekako nisam htjela zimi, da se ne prehlade.Skinemo pelenu i u pocetku je stavljamo samo noci, kasnije i to izbacimo.

Sin je naucio poslije nedelju dana (2 i po godine ), a cerki ( 2 godine )je trebalo i 2 mjeseca da ucvrsti, tj da se ne popiski ponekad.

 

Pokusaj sa skidanjem, ali je i cesto nudi da se popiski , na svakih pola sata.Ja nisam praktikovala dugo sjedenje na tuti, i meni bi to bilo dosadno, a ne njima:)

 

 

 

 

 

06/08/2015
9:12 pm
kujava
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 40
Member Since:
20/12/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
146sp_Permalink sp_Print
0

Da osvjezimo malo temu…ambiciozna mama, u skoro pa 9 mjesecu trudnoce je odlucila da sinu od 18 mjeseci skine pelenu….1 dan katastrofa-sreca da smo bili na selu pa mi je bilo muka da idem do grada i kupujem pelene. Od 2-5 dana promjenjljivo…uglavnom kad vec nesto radi prijavljuje, danas me je doveo do kupatila (a vidjela sam da hoce da kaki) i onda kad je sjeo nista. A sjedjeli smo 20 min. Po noci nije piskio 3 noci, 4tu jeste…ali ustajemo u 5, jer ako legne u 8 ( a piskio oko 6-7) moramo se dici da obavljamo toaletu. Uglavnom to prvo jutarnje je ok onda slabije ide…kad ga pitam gdje piskimo kaze tuta…ali nikako da to zaista pocne i da radi. Cesto u sred piskenja me gleda u oci i kaze tuta..cak razmisljam mozda misli da se cin piskenja zove tuta,ali ne bi trebalo jer kad pitam gdje to radimo pokazuje tutu, sjedne na nju i sl…Iskusne mame dajte savjet.poslije koliko da odustnem…ili da znam da sam na dobrom putu?

11/08/2015
12:33 pm
Kristina M
Guest
Guests
147sp_Permalink sp_Print
0

Poslije nekih desetak dana, pa onda opet probaj naknon nekog vremena. KAd ih skines skines i nekoj vracati (za to vrijeme treninga). Ja sam moje posljednje iskustvo pisala na blogu, sad cu link da nadjem

11/08/2015
12:43 pm
Kristina M
Guest
Guests
13/08/2015
12:56 pm
kujava
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 40
Member Since:
20/12/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
149sp_Permalink sp_Print
0

Joj Kristina, sve sam to procitala prije nego smo krenuli u poduhvat! Na kraju sam ipak odustala jer je neuspjeh kod mene trudne izazivao veci stres nego njemu. On i sad (evo 3-4 dana) kad smo vratili pelenu uredno trazi tutu ali je to ili posto je posao zavrsen…ili prije ali ako ga sjednem nista. Isto je bilo i prije odustajanja. A odustala sam najvise jer prve tri noci nije piskio po cijelu noc a od 4 poceo…i kazem mozda je rano pa je to otpor. A opet, mozda se nauci pa kad se porodim opet krene…ili ako krene u vrtic tamo ga vrate na pelene….ma…mama nije spremna, a momak izgleda da bi i mogao 🙂
Inace danas je pao s kauca (iako sam mu rekla da se ne penje) i zna da je to momenat kad mu kazem “sta je mama rekla” lopov mali me gleda i kaze “bammm..” A onda se hvata za guzu i trazi tutu :)))) da mi skrene paznju!

09/06/2017
12:27 am
ladonna
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 25
Member Since:
23/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
150sp_Permalink sp_Print
0

Molim vas za pomoc: naime, moj sinsi (2 god i 9.mjeseci) vec dvadesetak dana bez problema piski u tutu, sam trazi..u roku od 48 sati od skidanja pelena je prestao nocu da piski..Cak se budi i trazi da ide u toalet..Medjutim, velika nuzda mu je trauma..U pocetku, prva 2-3 dana je fini to odradio..onako na blic sjeo i odmah se podigao i to ushiceno kostativao…Ali..ubrzo je poceo.oko toga sa pravi dramu, bjezi po.kuci, vrti se u krug..na ivici histerije, straha i.placa..Znoji se..jezi..Vidim da mu je taj cin i gadan..jer cesto.kaze “Mama brisi me..”Ziv nece sa sjedne ni.na tutu..ni.na adapter..ni na solju..Jedva “isporuku” uhvatim u tutu, kad do toga dodje..Cak po 2, nekad 3 dana trpi.. Ocajna sam..Da li.je iko imao ovakva iskustva..? Sto ciniti?

Napomenucu da ga nikako ne forsiram i ne grdim, vec sam.puna igrabrenha i pohvala..Tu he i njegova cetvirogodisnha sestrica koja mu daje lijep primjer..

Hvala…

09/06/2017
11:47 am
Kristina M
Guest
Guests

Draga Ladonna, pozovite popodne Roditeljsku liniju od 16 sati porazgovarajte sa savjetnicama oko toga sto biste mogli da probate. Besplatan broj vam je 080 888 888

10/06/2017
10:34 pm
ladonna
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 25
Member Since:
23/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
152sp_Permalink sp_Print
0

Kristina M. Hvala.

Ujedno zahvalnost i za tvoj post tj clanak iz 2014.na koji si podsjetila linkom na ovoj stranici: zahvaljujuci tvojim savjetima, moja kcerkica je za 3 dana rekla Good bye pelenama. Samo sam.ponavljala tvoj savjet da nema nazad..i nema odustajanja. I tu je kljuc ovog procesa. Sve drugo zbunjuje ova mala, draga bica koja jos toliko treba da uce o svijetu koji ih okruzuje. 

Sa sinom ostaje da se strpim..i ne ocajavam ovoliko..jer je vise nego.uplasen.od velike nuzde. Kcerkica je takodje, kao i skoro svako dijete bila, ali.je prva stolica bila put ka oslobadjanju.od straha. Ali muski nam je previse gadljiv..i.inace u svemu poseban, pa i.u ovome..

Vidjecu da sjutra pozovem br.gdje su savjetnice..

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
9 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…