A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Odvikavanje od pelena
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
02/04/2012
4:03 pm
macence
Guest
Guests
81sp_Permalink sp_Print
0

Alba, iste muke dijelimo… Moj sin ce uskoro 3 godine (aman, aman), ali nece da se otisne od pelena, aman-zaman! Prije nekih pola godine sam uspjela da ga naucim da trazi tutu kad hoce da kaka, ali je i dalje pelena cio dan na njemu. Mislim da sam jaaakoo blizu da ga naucim i da piski, ali evo cekam toplije vrijeme, a i ove praznike da budemo duze kuci. Ipak je on skoro cio dan u vrticu i mislim da ne vrijedi pokusavati za par sati. Ja sam ga bila sa godinu dana naucila, ali je krenuo u jaslice i tako je to otislo. Sve sam taktike tada primijenila i lijepo i ruzno i ignorisanje i sve moguce, ali je UCJENA na kraju pobijedila. Taj dan kad je prvi put kakio u tutu, poslije 2-3 sata nagovaranja, pregovaranja i svega (bez pelena) se pojavio neki bager na TV reklami i on je pitao hocu li mu ga kupiti, obecah i ispunismo oboje obecanje: on se pokakio u tutu, ja mu kupila bager. Ja bih ti rekla da se bas potrudis za taj prvi put jer ce i sam(a) da ukapira da je lakse, cistije i ljepse u tutu. Moj se poslije toga zatvorio 2 dana, pa se omaklo jednom i nikad vise nije obavio v.nuzdu u pelene. Javi kad bude nekih novosti i ja cu… Jedva cekam praznike, nadam se da ce nam tada uspjeti.

02/04/2012
10:33 pm
draganica
Guest
Guests
82sp_Permalink sp_Print
0

U posljednje vrijeme sam puno čitala o odvikavanju od pelena, jer i nas to sad čeka, napunismo 2 godine.

Najbolje što sam našla su preporuke jedne vaspitačice, a glavne se svode na to da se roditelji ne frustriraju i ne predomišljaju, jer učenje zahtijeva vrijeme – pa treba da očekuju otpor, promašivanje termina, prljanje veša, čišćenje kuće…

Kad se odluči, bitno je maći pelene i zaboraviti ih – ni na spavanje, ni kad se ide u goste ili u šetnju, ni kad sjedi u sjedalici (peškir, najlon kesa i sl. da ublaži moguću “štetu”).

Ona kaže da djeci treba od 1-10 dana da usvoje nove navike, u zavisnosti od spremnosti. Uz uslov da ih roditelji ne zbunjuju mijenjanjem planova. Ja sam negdje čitala da većina djece savlada to u periodu 1-7 dana. Djeca od brata i sestre su bili gonzalesi – za par dana. Nadam se da je i moj dvogodišnjak malo gena povukao 🙂

Zato mame – ne klonite duhom, ako odlučite da je dosta sa pelenama, držite se toga.

Neki očekivani scenario, prema toj vaspitačici, treba da bude:

prva dva dana – presvlačenje i pranje, presvlačenje i pranje, presvlačenje i pranje i sve tako ukrug. A svaki put pri presvlačenju treba ponoviti gdje je tuta i da tamo treba da završi posao

3 dan – otpor i ljutnja bebe zbog stalnog presvlačenja i “situacije” u gaćama, gdje vaspitačica napominje da nikad ne treba grditi i sramiti dijete

4 i 5 dan – promjenljiv uspjeh, nekad dijete na vrijeme ode, nekad ne stigne, ali zna šta treba da radi

6 i 7 dan – više uspjeha nego neuspjeha

10 dan – kraj obuke 🙂

Ja ću probati da se držim toga, pa mogu i slati izvještaje “sa terena”. Samo čekam ljeto da mu obučem gaće i šorts

02/04/2012
10:42 pm
Kristina M
Guest
Guests
83sp_Permalink sp_Print
0

To ti je ziva istina, isprobani model:) Samo se jednostavno ukinu, i nema vracanja, ali dijete mora biti spremno

02/04/2012
11:13 pm
draganica
Guest
Guests
84sp_Permalink sp_Print
0

A, mislim da je ovaj moj i više nego spreman, od avgusta prošle godine smo po par dana sedmično ujutru bili dobri, al u posljednje 2-3 sedmicde neće nikako. Inače, primijetila sam da je prorijedio sa punjenjem pelene, da je skoro suva sve do ranog jutra. Mislim da je to dobar pokazatelj spremnosti, pored toga što već odavno zna sve što radi, tj. što treba da radi. Nekad je prijavljivao čim pišne u pelenu, al sad i kad odradi veliku nuždu lagi da nije ništa, ubjeđuje me da nije kakio :). Fore i fazoni.

03/04/2012
11:03 am
alba
Guest
Guests
85sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam krenula u ovo s tim sto sam cvrsto odlucila da se ne nerviram ali ipak je tesko suzdrzati se ponekad. Posebno sto sam sama s njima po cio dan, a non stop jurnjava za njim i presvlacenje. No, juce mi je malcice laknulo. Evo izvjestajaSmile:

Piskio u tutu kad se probudio. Nakon toga dva puta nije htio ni da cuje da sjedne da piski, oba puta obavio stvar u gacama i onda plakao da ga presvucem i vodim na wc. A onda je trazio da kaki, pa ustao poslije 30sec, pa opet sjeo i obavio to. Nakon toga jos dva puta piskio na wcu, s tim sto sam ga pitala hoce li, nije sam trazio.

MOram da napomenem da se ujutru igrao telefonom na solji, a popodne sam mu dala klijesta i neke drangulije od compa sto mu je tata dao da ‘popravlja’. Treci put je dobio knjigu.A kada je sam trazio da kaki i to obavio dobio je za nagradu crtani. Negdje sam procitala da nijedno ni drugo ne treba raditi jer treba da nauce da je to sasvim obicna stvar, ali ja sam morala na neki nacin da ga motivise da sjedne. Njemu je to ocigledno dosadno i gubljene vremena. Osim toga, shvatila sam da telefon i gledanje crtanih i muzike na yutubeu nije dobro, zato sto se koncentrise na to i trudi se da odsjedi sto duze samo da bi se igrao. Treba naci nesto sto im je zanimljivo ali ne toliko da bi zbog toga beskonacno sjedjeli na tuti ili wcu. Crtani kao nagrada trebalo je da ga  podstakne da ponovi isto, tj da trazi.Posebno me ohrabrilo to sto je sinoc sjeo i popiskio se odmah, nije bilo cekanja i ‘opustanja’. Isto se ponovilo i jutros. Cini mi se da je to dobar znak, da mu postaje prirodno da piski na wc solji.

Jutros smo dobro poceli. Vidjecemo kako ce ici dalje. Mislila sam jos danas da ga nudim, a da sjutra prestanem, da vidim hoce li se sjetiti sam. No, nadam se da ce u medjuvremenu bar jednom opet sam traziti….

Namjerno sam bila detaljna jer sam ja upravo takve stvari trazila po netu ovih dana, ali sam malo primjera nasla. Pa eto, mozda nekom bude od koristiSmile

03/04/2012
11:14 am
alba
Guest
Guests
86sp_Permalink sp_Print
0

E da, i svaki put ispracamo zutu vodicu i g….ce koji putuju u moreSmile (sto meni ne priziva bas lijepe asocijacije, ali sto cemo kad je istina). Brisanje, pustanje vode, pranje ruku… ista procedura. Recitujemo ‘piskim, kakim, sad je bolje, idem dalje dobre volje’ (to je iz knjige Potrebe, Kreativni centar).

Planiram jos neko vrijeme da pravim predstavu od toga, pa onda polako da pojednostavljujemo proceduru. U zavisnosti od toga kako stvari budu tekle. Ako bude kao sinoc i jutros, brzo i jednostavno, brzo cemo sve normalizovati. Ako pocne da zeza, idemo po starom i izmisljamo novo.

03/04/2012
11:26 am
Tajchi
Guest
Guests
87sp_Permalink sp_Print
0

Alba, odlicna ti pjesmica Laugh. Pravo da vam kazem, ja sam vracala pelene. Joj, sad cete se cuditi, ali, sta cu, morala sam. Bas smo isli postepeno, nudila sam je, a kad smo isli negdje u goste, da ne bi pravila nered, imala je pelenicu. Ali sam govorila da je to zato sto je popiskila gacice, pa ako ne bude piskila u pelene i gace imace sta da obuce. Govorila bih i da idemo da piski pa ce nastaviti igru da ne bi posli kuci ako se popiski. Upalilo bi svaki put. Par puta je samo to uradila u pelenicama. Inace, kod kuce je bila ili sa gacicama za trening napolju u dvoristu, ili sa pelenicom u kuci pa smo je stalno pitali da piski. Kod moje mame je sve kao u apoteci, sve postavljeno tepisima i dobar namjestaj, pa se nisam mogla zezati tako da im nagrdim sve. A nudila sam je ja sama stalno, to Alba ipak duze traje, redje traze, zaborave, pa nemoj ni ti prestajati da nudis. Sjetice se i sam da kaze, ali, za to ipak treba vremena. Inace, lako mi je bilo jer je ona piskila u tutu dosta puta u toku dana: ujutro, prije popodnevnog spavanja, posle popodnevnog spavanja, prije uzinice popodnevne – kolac (a voli slatko pa je to bio nekako uslov), prije vecernjeg spavanja. I naravno bio je Nodi, Pepa i ostali crtaci koje je dobijala dok je na tuti, a ako ne cujem nista, gasila bih. Tako da je mogla obaviti to sto je radila a da malko jos posjedi dok se zavrsi crtac.

06/04/2012
11:56 pm
alba
Guest
Guests
88sp_Permalink sp_Print
0

Da ukratko rezimiram posljednja 2 dana – piskimo i kakimo na wc solji ili u tutu! No, rijetko kad najavi, a i kad najavi odbija da ode da to obavi nego trazi da nastavi da radi to sto vec radi. Svaki put moramo makar malo da se nagovaramo. Inace, uglavnom primijetim kad mu se ide u wc, pa ga pitam. I svaki put moram da mu obecam da se odmah vracamo i da ce nastaviti da se igra. Ako gleda crtani nema sanse da ga odvedem u wc vec donosim tutu. A jednom smo stvar obavili i napolju! 🙂 Zalili smo bor, “da izraste drugi pored”(to je bila motivacija da ustane iz ‘gliba’ u kojem se valjao i popiski se). Pa je cucnuo kad sam ga obukla, povukao me za nogavicu i rekao “Mama, hajde da gledamo kako laste novo divo”:))) Plasila sam se da ce za taj novi nacin, stojeci, biti problema, ali srecom dobro smo prosli.

Iskreno, ocekvala sam da ce do sad vec potpuno sam traziti… Ali zadovoljna sam! Kad vise ne vuce onu ‘kesu’ za sobom:)

07/04/2012
10:20 am
draganica
Guest
Guests
89sp_Permalink sp_Print
0

Super, i ja se nadam da će nam ići tako glatko

07/04/2012
12:36 pm
Kristina M
Guest
Guests
90sp_Permalink sp_Print
0

Bravo vam ga, eto krenulo je, izdrzite jos malo i gotovo…

07/04/2012
8:09 pm
alba
Guest
Guests
91sp_Permalink sp_Print
0

Draganice, vjeruj mi da mi prvih 4,5 dana nije bilo nimalo glatko! Bila sam totalno razocarana, nijesam mogla da shvatim da s dvije i po godine svasta shvata i iznenadjuje sve oko sebe svojim rezonovanjem i pricama, a ne moze da poveze tutu i piskenje! Pa onda, onaj jedan dan kad nije kakio-bas sam se uplasila. Srecom pa je muz bio priseban, odavno bih odustala. Sad shvatam da je njegov problem to sto je njemi to gubljenje vremena. Nocss ga pitam da li mu se piski, naravno odgovara da ne, pitama zasto onda skuplja noge, “pa da mi se ne bi pickilo”, “a zasto neces da ti se piski”, “da bi ce ciglao(igrao)”. Eto, to je taj rezon.
Svuda pise da je to jako stresno za djecu-al je stresno i za roditelje!
Hvala vam na cestitkama!:)

07/04/2012
11:52 pm
draganica
Guest
Guests
92sp_Permalink sp_Print
0

🙂 po priči moje majke, ja sam bila jedna od tih. I povelika, znala je da me zatekne kako skakućem ispred wc šolje sva stisnuta, jer ne smijem stati da se skinem inače ode… Uvijek sam čekala do zadnjeg momenta.

A kako nije glatko :), to je manje od nedjelju dana. Ja planiram cijelih 15 dana  odmora da sprovodim obuku kod mog dvogodišnjaka

10/04/2012
9:48 am
macence
Guest
Guests
93sp_Permalink sp_Print
0

Moram da podijelim sa vama prethodnih par dana. U petak vece poslije vrtica sam odlucila da pocnemo sa skidanjem pelena (ponovo). Klinac vec skoro pola godine iskljucivo kaki u tutu i to trpi ako je nedje napolju, u vrticu ili ako imamo goste. Samo hoce kuci, preferira da je to u dnevnoj i sam ode i donese tutu i bez greske se obavi posao. I u petak ga ja skinem kuci, 2 puta se popiski ja necu da ga presvucem poslije dugog insistiranja. Pred spavanje ga stavim na tutu i on tu fino obavi posao. U subotu se ujutro upiskio u gace nakon sto je duuugo sjedio na tutu bez obavljenog posla. Kasnije tokom dana sam ga povremeno stavljala na tutu na svoju inicijativu i svaki put je bilo uspjesno. U subotu vece ne zeli p pelenu na spavanju i oko 3 sam se slucajno probudila i bio je sav mokar… presvucemo se u snu. U nedelju ujutro opet puna pelena, ali je tokom dana sam trazio i svaki put uspjesno. Uvece pred spavanje je opet fino piskio u tutu, ali sam mu stavila pelenu koju ne znam kako ugrabi da napuni prije nego ga skinem. Juce je bio u vrticu i nosio je pelene, ali cim smo dosli popodne kuci, trazio je da piski i obavio u tutu bez greske i tako dok nije krenuo na spavanje. Jutros je opet napunio pelenu prije nego smo ga digliYell, pa nije u tutu nista obavio.

Mislim da smo jako blizu potpunog odvikavanja, ali se plasim da cu samo kod kuce imati uspjeha, a da nece htjeti u vrticu ili negdje vani.

10/04/2012
9:57 am
alba
Guest
Guests
94sp_Permalink sp_Print
0

macence, vi cete to brzo! Ovaj moj jos uvijek rijetko trazi sam. Cupka,skuplja noge, cacka se ali nece da trazi. Ja ga uvijek pitam i ako kaze ne uzmem za ruku i bez pogovora krene i sve zavrsi. Mislila sam danas da to ne radim da vidim kako ce se ponasati.
Problem je to s vrticem. Jesi li razgovarala s njima? Bi li pristali da ga skines i tamo pa da ga presvuku? Meni su to obecali kad sam pokusala jesenas ali nijesu ispunili nego su mu stavili pepenu. To me bas iznerviralo

10/04/2012
12:29 pm
macence
Guest
Guests
95sp_Permalink sp_Print
0

I ja se iskreno nadam da cemo biizooLaugh. Priupitala sam u vrticu, ali nisam insistirala. Znam da im nije lako. Nego cekam da otopli, pa jos kad prodju ovi praznici Vaskrs, pa 1. maj jer cemo tokom praznika bas insistirati da ga naucimo i onda cu lijepo da mu maknem pelene i odvedem u vrtic, pa neka se snalaze. NEce ga valjda ostaviti mokrog jer nisu lose te zenice tamo. Pripremicu bar 3-4 presvlake i neka ga presvlace. I njemu ce dosaditi. Vec sam mu kupila fine gacice, pa i to daje nadu jer mu se kao dopadaju… Cool. Samo da oce vise otopliti, da se ne plasim prehlade i da mi se ves brze susiWink.

10/04/2012
12:44 pm
viktorialena
Guest
Guests
96sp_Permalink sp_Print
0

Mi imamo 20 mjeseci, i, valjda, gledajuci stariju seku, trazimo tutu:), i obozavamo da sjedimo na istu, u pelenama ili bez pelena….:)..Svakako, dakle, pokazujemo ogromno interesovanje za odvikavanje od pelena, mada po mom misljenju prerano, dijete  iskaza interesovanje prije majke:)….pohvalno….Iskoristicemo ljeto, tj. toplije vrijeme, kada cu i ja podstaci interesovanje mog djeteta da se odvikne od pelena.

Moje misljenje i ranije iskustvo upucuje na to da prije dvije-ipo godine nema se sto pokusavati….Tako je bilo sa starijom, evo vidjecemo sa mladjom…Kiss.

 

Takodje, moram prizati, da nam je sa starijom djevojcicom to lako palo, jer smo imali tutu koja pocinje da svira nakon sto  se ona popiski i sl…

 

Poz!

10/04/2012
12:44 pm
viktorialena
Guest
Guests
97sp_Permalink sp_Print
0

Mi imamo 20 mjeseci, i, valjda, gledajuci stariju seku, trazimo tutu:), i obozavamo da sjedimo na istu, u pelenama ili bez pelena….:)..Svakako, dakle, pokazujemo ogromno interesovanje za odvikavanje od pelena, mada po mom misljenju prerano, dijete  iskaza interesovanje prije majke:)….pohvalno….Iskoristicemo ljeto, tj. toplije vrijeme, kada cu i ja podstaci interesovanje mog djeteta da se odvikne od pelena.
Moje misljenje i ranije iskustvo upucuje na to da prije dvije-ipo godine nema se sto pokusavati….Tako je bilo sa starijom, evo vidjecemo sa mladjom…Kiss.

Takodje, moram prizati, da nam je sa starijom djevojcicom to lako palo, jer smo imali tutu koja pocinje da svira nakon sto  se ona popiski i sl…

Poz!

10/04/2012
1:12 pm
macence
Guest
Guests
98sp_Permalink sp_Print
0

Da dodam i najsmjesniju stvar koja se stalno ponavlja: do sad je bila muka ziva dok ga sjednemo na tutu, mada za v nuzdu sam trazi, ali kad sjedne, nikad da ga ustanemo. Narocito poslije v nuzde, sjedio bi cio dan:-)Laugh

11/04/2012
3:27 pm
alba
Guest
Guests
99sp_Permalink sp_Print
0

URAAA! Od juce sam trazi! To je bio 15. dan…

11/04/2012
3:38 pm
macence
Guest
Guests
100sp_Permalink sp_Print
0

BRAVO!!! URAAAA!

I kod nas je stanje promjenjivo. Poceo je da trazi, ali samo kod kuce. Juce je predvece bio napolju sa tatom i pred sami ulaz u lift se popisko u gace (bio je bez pelena jer je prethodno kuci uredno trazio tutu). Tacno se vidjelo da je i njemu krivo. Nisam se naljutila, omaklo mu se. Jutros nismo insistirali da ga ponudimo jer smo se svi malo uspavali, pa smo brzo ustali i obukli se. Nakon mlijeka i crtanog, pred sami polazak u vrtic, sam je trazio i obavio pisku u tutuSmile. Malo je reci da sam presrecna.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner