A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
mala starosna razlika medju djecom
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
20/02/2012
10:52 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Drage mame i tate, 

evo znam kako je kad je velika razlika izmedju djece, ali uskoro cemo imati i malu razliku, 2 godine, pa bih vas zamolila za iskustva , sta nas ocekuje , kako da se pripremimo itd?  

prakticne stvari kao hranjenje, izlasci , uspavljivanje itd , za jednu mamu koja osim tate koji radi , nema pomoc sa strane (osim da plati Confused )  

Kristina, sad sam citala blog tvoja 27.nt, i osjecam se slicno, pogotovo onaj dio o neobracanju bebi u stomaku. bas mi je nekako zao zbog toga, jer vrijeme leti, i meni je vec 25.nt a nekako nisam se povezala sa bebom u smislu kao sa prvo dvoje da sam imal vremena se izlezavati , maziti stomak, pricati bebi…sad pored malog bas nemam vremena ni leci da odmorim pa mi bas zao zbog bebe, hoce li tako biti i kad se rodi?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

20/02/2012
11:10 am
Kristina M
Guest
Guests

Nece ne brini, vidjeces da ces se organizovato. Mi smo bili prestravljeni kad sam treci put trebala da se porodim jer je bila bas mala razlika ali se sve nekako lijepo poslozilo. paznje i mazenja i svega ostaloga ise sam ubijedjennajmladjem sinu nije falilo, cak ga je dobio i vise nego neki prije njega:)

nedje sam na nekoj drugoj temi pisala vec da i dalje mislim da je veca razlika mnogo bolja nego manja, uvijek sam tako mislila, a kad sam to i iskusila, jos vise sam ubijedjena. Roditeljima je teze, a djeci i nije, posebnbraci i sestrama medju kojima je ta razlika mala. Oni ubrzo dobiju drustvo za igru i maltretiranje:)

meni je najteze bilo to sto nije bilo pauze u nekim stvarima, koje su meni inace kad su djeca u pitanju, teske. faza ucenja hodanja (a nista te jos ni ne razumiju kako treba), i odvikavanja od pelena mi je najteza, i bukvalno smo sa jednim zavrsili sa drugim samo nastavili.I tome slicne stvari.

Inace nije toliko strasno kako se sada mozda cini. Sto se izlazaka tice e to zna biti zabava, jer smo mi morali sa dvoje kolica ici tako da nas je uglavnom moralo biti dvoje odraslih. Ali nas to nije zaustavljalo, non stop smo setali i isli napolje. Ma sve se prodje i sredi, vjeruj mi.

20/02/2012
12:04 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

neke mame su mi rekle da im je veci sok bio prelazak sa jednog na dvoje djece, nego sa dvoje na troje, pogotovo kad je mala razlika, jer si vec u masini samo nastavis tim tempom.  meni je izmedju prvo dvoje 11 godina razlika, pa mi je i drugo bilo kao prvo, u smislu da imam vremena za njega, mazen i pazen od svih nas, a sad ce biti malo drugacije. onda, razmisljam i o najstarijem djetetu, kako njoj to sve pada, ipak je u pubertetu, a stize jos jedna beba… ali ona je jedno zlato, ne zahtjevam od nje puno ali ipak mi znaci kad pricuva brata bar da se istusiram itd, a sad sve vise provode zajedno jer i on se sad kao zna nesto igrati, gleda sa njom tv itd…beba ce da im uleti u vec uhodanu rutinu njihovu, ma ne znam sto pitanja, nadam se da ce sve ici lagano svojim tokom…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

20/02/2012
2:48 pm
alba
Guest
Guests

Proslo je 6mjeseci od kako sam se porodila a ja sam i dalje pod nategom brinuci da ppsvetim jednako paznje oboma. mazenja ne fali ali mi je recimo zao jer evidentno manje razgovaram cerkicom nego sto sam s njim. bili smo sami nas dvoje i ja sam mu bukvalno po cio dan nesto pricala.sad sam ubijedjena da je zato rano progovorio i krivo mi sto to ne mogi s njom da postignem. trudim se da u sve sto radim s njim ukljucim i nju. kad mu citam,drzim je da citam i njoj, kad slazemo slagalicu, opet vucem nju, kad crtamo isto.malo nam smeta ali ne zelim da je ostavim. cesto mu citam dok je dojim ili drzim da podrigne. uvijek bih mu napomenula da treba i njoj da citamo,da ne bude sama. sto se hranjenja tice,nju na grudiima dojim,njega istovremeno hranim v(prethodno sve izrezem). u vrijeme njenog kupanja pustimo mu crtane jer ako ucestvuje skvasi se cio 🙂 pomaze oko presvlacenja- dam mu nekoliko pelena pa da odabere po slikama zivotinja koju da joj stavimo. bude tesko i teze nego sto sam mislila ali vec osjecam da smo uhodaniji.
sto se izlazaka tice nama je malo komplikovano jer smo u zgradi bez lifta a njega jos uvijek moram za ruku, tako da ne mozemo napoljeoad muz nije slobodan.inace setamo tako sto se on drzi za kolica sa strane i daje mi ruku kad prelazimo ulicu. najgore mi je spremanje za izlazak, uffff. jedva cekam da malo otopli da mi ih je lakse obuci.
u sustini super nam ide, on je nju super prihvatio, ljubomore vrlo malo ima. sad joj vec nesto prica,objasnjava,ubraja je kao clana porodice,cak je poceo i svoje cebe da joj daje- a to je do sad bila iskljucivi privilegija mame i tate:) a ona ga vec obozava, cim ga vidi kikoce se ii mlqti irukama i nogama:) preporucila bih ti slikovnicu “joca dobio seku” – ispostavilo se da je nama super posluzila. u njoj su ave tipicne situacije u kojim ce se stariji beban naci kad stigne novi.
dosta sam konfuzno ovo napisala ali kad pisem s tel trudim se da sto prije zavrsim.sorry

20/02/2012
2:55 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ma nije konfuzno,  hvala ti ,pratim te…takve stavri me znaimaju, kako npr ide uspavljivanje ? kako nocu kad se beba budi, da li se bude onda oboje itd…

imam i sling maramu i mei tai , pa se nadam da ce nam i to biti od pomoci, bar kod izlazaka, bebu u maramu , a njega u kolica jer mi je lakse nego da beba bude u kolicima ,a da trcim za dvogodisnjakom, ali to su samo ideje …ne znam kako ce biti u praksi Smile

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/02/2012
11:27 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ono sto me muci je jos i kad krene porodjaj, sta sa malenim?  lako cu ako bude tokom dana (prijateljice, rodbina…) ali sta ako krene uvece?  

bebac je sa nama u sobi, kako odradjivati trudove pored njega dok npr spava, ok je preci u dnevnu, ali bojim se da ne probudim cerkicu koja je vec u pubertetu- da se dijete ne prestravi i sl? 

nemam baka servis na usluzi pa da djecu prebacim koji dan ranije pa me ovo bas muci…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/02/2012
11:26 pm
Tijana
Guest
Guests

uhh, kad se samo sjetim 🙂 razlika 13 mjeseci. starija ćerkica samo što je prohodala, kad je stigla beba. Čini mi se da se u porodilištu nijesam okrenula na bebu koliko sam mislila na stariju.

Sve se sredi, starije bebe lakše prihvate mlađe nego djeca. Manje je ljubomore, odma ih uklučiš u pomaganje i sl. Ono što je meni mnogo pomoglo je što sam od početka uvela makar 1h dnevno koje bi nas dvije same provele. Kao mi smo velike, pa pođemo nešto da radimo. E kasnije je tek sve leglo kad su obje prohodale itd. Godinama su bile kao blizanci praktično. Danas su nerazdvojne 🙂

Šetnja: beba u kolicima, starija na zadnjim točkovima, pas pored nas 😀

29/02/2012
11:30 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

kad zamislim tu sliku sam osmjeh se razvuce, ali sigurno nije bilo lako 🙂  

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

29/02/2012
11:51 pm
alba
Guest
Guests

Mi smo zvali babu kad je krenuo porodjaj… mozda bi bilo dobro da zamolis neku prijateljici ili rodjaku da u tom slicaju dodje kod vas, da ne budite djecu…
Tebi ce biti super olaksanje to sto imas sling i mt, pola posla zavrseno-lene vrat i krsti odrase.
Moj mali je problematican sa spavanjem tako da ti mozda necemo biti dobar reper. Iglavnom, nju kupamo oko 19.30,u krevetu je do 20. Njega kupamo oko 21 i skoro svaki put je prpbudi pricom,pjesmom,vriskom(nece da se kupa a onda nece iz kade!). Ona uglavnom nastavi da spava ali ponekad je moram izeti i leci pored nas dok ga spremam i drzati dok citamo. Skoro svaki puz problema nastavi da spava. On posloje toga drezdi u svom ili nasem krevetu do 23(!) I po 300 puta drekne “mamaaaaaaaaa” al mrvica nista,spava. A ni pn nju, zacudo, ne cuje po noci. Evo je sad…

01/03/2012
12:35 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

uh alba…Confused 

razmisljam da li je bolje da mm spava sa malim u dnevnoj a ja sa bebom u spavacoj , bas zbog tih budjenja, ili je bolje da se od prvog dana navikavaju jedno na drugo…mozda bi meni bilo lakse da mi je beba u krevetu da bar ne ustajem nocu zbog podoja, a opet ne bih ni da se navikavamo mm i ja da spavamo odvojeno…mozda samo u pocetku dok uhvatimo neki ritam?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

12/03/2012
10:26 pm
Sandra D
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Draga Mamika, nikako se ne odvajaj od muza:)

Neka se navikavaju od starta…moze biti malo cupavo u pocetku ali vidjeces kasnije, nema sanse ako se starijem spava da ga mladje probudi:)

Kod mene je razlika izmedju sina i cerke godinu i 5 mjeseci.

Cim se porodjaj primakao , sina smo ”prebacili” da spava u ”njegovu sobu ( koja je do tada bila svastara…ehhhh, kako mi nedostaje:) ) cisto da ne bude kako smo ga ”izbacili” kad je dosla ”nova beba”.

Iskreno..svakom preporucujem da ne pravi ovako malu razliku…ja sam mislila da je to dobro..i planski smo sve to ”uradili” ali sad bih drugacije..jer prvih pola godine je zaista tesko ( naravno, sad se i ja toga sjecam sa osmjehom- svih trcanja kroz kucu da ONA zaspe, jer je naucena ”na ruke” zato sto je ON padao u dilirijum od placa cim cuje NJU da ”kmekne”, ljuljanje u lezaljci do iznemoglosti i usavrsavanje tehnika spustanja u krevetac da se ONA slucajno ne probudi…itd..)

 

Moj ti je savjet da starije ukljucujes u sve sto radis sa bebom, da ih vremenom naucis da  neke radnje zajedno obavljaju ( obroci, kupanje , spavanje ) Ja sam to uspjela sa NJENIH nekih 8 mjeseci…jeli su u isto vrijeme, sve obroke , ista hrana i jednom  i drugom, spavanje i popodnevno i vecernje u isto vrijeme..i tada je nastupilo odvikavanje NJENO od uspavljivanja…Prvu noc je ONA plakala 20 min u sobi a ja sat u kuhinji slusajuci je na Baby alarm…drugu noc je plakala 10 min  a ja sat, na istom mjestu 🙂  a trecu noc je zakmecala i zaspala za 3 min, a ja sam nastavila svojih sat ronjenja suza, zasto? Pojma nemam:)

Uglavnom , kad krecemo na spavanje to je predstava..svako donosi svoju presvlaku ( sad vec vrece za spavanje ) , slaze se robica, nekad se i bacaju pape kroz kucu, zavisi..Moja kuma zna da kaze ” Od svega li pravite predstavu za ovu djecu”, gledajuci ih kako srecno lijegaju na trosjed i pjevaju ”Laku noooocccc, Lepooooo pavamoooooo, idemo u sooobuuuu”

Sve se moze nauciti, samo ti treba strpljenja…i opet se vracam na pocetak prica..MUZ nikako u drugu sobu:)

12/03/2012
10:46 pm
mirjana
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Slažem se sa Sandrom…. Tu grešku smo jednom napravili i 5 godina se nismo sastavili u istom krevetu…. To udaljava ljude i ne treba nikome….Onda smo odlučili da im kupimo spratne krevet i spavali su samo jednu noć na njima…. Izbacili su nas i iz francuskog i naravno, mi smo spavali na spratnim.MM je imao običaj da kaže :”Ja sam jedini čoek koji spava na vr žene cijelu godinu”:)

13/03/2012
10:36 am
Sandra D
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

HAhahahahahahhahahaahahahah

Mirjana, odavno se ovako slatko ne namsijah!!!

13/03/2012
1:29 pm
alba
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Sandra said Moj ti je savjet da starije ukljucujes u sve sto radis sa da ih vremenom naucis da  neke radnje zajedno obavljaju ( obroci, kupanje , spavanje ) Ja sam to uspjela sa NJENIH nekih 8 mjeseci…jeli su u isto vrijeme, sve obroke , ista hrana i jednom  i drugom, spavanje i popodnevno i vecernje u isto vrijeme..

Kako si uspijevas da jedu u isto vrijeme? Jede li sincic sam?

13/03/2012
1:29 pm
alba
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Sandra said Moj ti je savjet da starije ukljucujes u sve sto radis sa da ih vremenom naucis da  neke radnje zajedno obavljaju ( obroci, kupanje , spavanje ) Ja sam to uspjela sa NJENIH nekih 8 mjeseci…jeli su u isto vrijeme, sve obroke , ista hrana i jednom  i drugom, spavanje i popodnevno i vecernje u isto vrijeme..

Kako si uspijevas da jedu u isto vrijeme? Jede li sincic sam?

13/03/2012
1:31 pm
alba
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Uglavnom , kad krecemo na spavanje to je predstava..svako donosi svoju presvlaku ( sad vec vrece za spavanje ) , slaze se robica, nekad se i bacaju pape kroz kucu, zavisi..Moja kuma zna da kaze ” Od svega li pravite predstavu za ovu djecu”, gledajuci ih kako srecno lijegaju na trosjed i pjevaju ”Laku noooocccc, Lepooooo pavamoooooo, idemo u sooobuuuu”

Ti si srecna zena!

13/03/2012
6:02 pm
Sandra D
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Draga Alba,

Sto se tice toga da sam srecna zena, JESAM!!! Ali da ne pricam kako je bilo dok nismo dosli u taj stadijum da se zajedno ide u krevet, da se ljube i da ljube mamu i tatu…to ti je kod nas citava procedura:)

 

A sto se tice jela, to ide ovako:

– Kad smo sami kuci, sjednu za sto, na tepih, na svoje ”burere” (prim.prev. tabure-imamo Pepu prase i Sundjer Boba 🙂 ), i onda, jedna kasika ( zalogaj ) jednom, jedna drugom i tako dok se ne omunji sve iz tanjira.

-Kad nam je tatica kuci, onda sve to mnogo lakse funkcionise:)

 

Nije tesko, ali ”prebrizis” obroke o ”istom poslu” 🙂 a i njima je sladje da jedu zajedno:)

31/03/2012
11:39 am
Tijana
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Eh kad bi vi znali koliko je bilo lakše sa njih dvije i ta godina razlike pomeđu 🙂

Sad je beba centar svijeta, niko svoje obaveze ne ispunjava, dok se sve njene ne podmire. Mislila sam proćiće za mjesec dana, ali neee

Svako kupanje, svako hranjenje, svako budno stanje i svako spavanje mora da se isprati. te evo se nasmijala, te evo se mršti, te propričala je, pa kako su joj mali prsti, a zašto ona ne koristi wc šolju kao svi ostali ljudi, a kako joj noge smrdeee 😀 (ovo je naravno izjava srednjeg djeteta koje je izgubilo povlastice biti najmlađi), onda poslije toga donesu riznicu dječijih pjesama, pa čitaju bebi, pa…

a ovamo krenulo tromjesječje, treba da se uči punom parom, pa balet, pa ostale njihove socijalne obaveze.

dojimo se i radimo množenje jednocifrenih sa trocifrenim brojevima, učimo o kruženju vode i neke gluposti iz prirode i tehnike.

čini mi se da će prve riječi bebine biti: pitagorina teorema 😀

luda familija načisto

31/03/2012
11:44 am
mirjana
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Tijana, da znaš kako te razumijem…. treći, prvi i godina….i ne prolazi samo da ti kažem, sve je crnje, svakim danom.. samo nek su vozdraSmile

31/03/2012
11:47 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
20sp_Permalink sp_Print
0

super vas je citati, i vasa iskustva…vidjecemo kako ce kod nas ici i ok Sandra, tata nece iz sobe Wink

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…