A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Logoped-usvajanje glasova
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
10/11/2011
11:56 am
Danchy
Guest
Guests

Mi trenutno radimo na ispravljanju glasova Š, Č, Dž i Ž sa Dakijem pa me interesuje ima li neko od vas iskustva u radu sa logopedom. Konkretno me interesuje kakva je dinamika usvajanja glasova?

Daki je prilično kasno progovorio-sa tri ipo godine. Išli smo i ranije kod logopeda, ali je tada bio razlog podsticanje govora. U međuvremenu se govor razvio i fond riječi je zadovoljavajući, ali sada moramo ponovo da radimo na usvajanju ovih glasova. Krenuli smo prije nepunih mjesec dana kod logopedice u vrtiću Sunce.

On sve ove glasove izgovara pojedinačno, ali ih ne koristi pravilno u govoru. 

Kakva su vaša iskustva, ako ih imate? Koliko dugo u prosjeku traje usvajanje pojedinačnih glasova? Znam da je sve individualno, ali me interesuju iskustva drugih roditelja.

30/11/2011
6:43 pm
caye
Guest
Guests

Kako napredujete? 

vidim da si napisala da ste i ranije isli kod logopeda kad je bio mladji , sta tacno znaci ovo sto kazes progovorio je sa 3 i po? moja cerka ima 2 god i 8 meseci i ne znam dal je vec vreme da se posavetujemo sa logopedom… fond reci  joj je skroman ako racunam ovo sto izgovara razumljivo, prostu receniu sklapa od nedavno i to npr ” ne ja uzni” tj nisam uzela… sve lepo razume i pokusa da odgovori i objasni al to je nekako vise rukama i sa po kojojm recju…

 kako se dolzai do logopeda i gde, da li se zakazuje, ceka i sl….

08/12/2011
1:47 pm
Danchy
Guest
Guests

Super napredujemo. Usvojio je č i ž, a i š je sve bolje. Sve rjeđe ga ispravljamo, a često se i sam ispravi. Doduše, prvih mjesec dana nije bilo rezultata i malo sam se bila zabrinula…onda je odjednom krenulo i sad je super.

Što se progovaranja tiče, ja računam da je “progovorio” kad je imao rečenicu od minimum 5 riječi. To je imao tek kad je bio blizu četvrte godine. Nakon četvrtog rođendana razvoj je krenuo kako treba, samo što se u međuvremenu razvila dislalija koju sada korigujemo.

Kažu da je vrijeme za logopeda ako dijete ne progovori do trećeg rođendana. Do tada se toleriše. Mi smo čekali dok nije napunio 3 ipo.

Evo jednog korisnog teksta, ako ga već nisi čitala:

http://www.yumama.com/dete/1-3…..azija.html

 

Do logopeda smo došli u razvojnom savjetovalištu, ali su tada zakazivali jednom mjesečno, što je definitivno premalo, pa smo bili primorani da idemo privatno. Ako idete u vrtić imate pravo na logopeda. Za vrtiće preko Morače zadužena je ova logopedica kod koje mi idemo (u vrtiću Sunce), a prijavljuje se tako što se ode direktno kod nje u terminu od 8 do 14h.

06/02/2012
4:00 pm
Nikolina
Guest
Guests

Moj sin ce sad u martu napuniti 4 godine. Ja sam od njegove doktorice trazila uput kod logopeda ima sigurno pola godine ona je rekla nema potreba. Dosta rijeci brzo izgovara pola slova ''pojede''. Umjesto kupio kaze pukio, onda umjesto muzika kaze mugusa,i dosta rijeci govori na ekavicu a niko od nas neprica tako. Kaze lepo,i sl.Neznam ali ga dostina nerazumije osim mene jer sam cijeli dan sa njim pa sluzim kao prevodilac. Maza je velika i neznam da li postoji neki nacin da ja sa njim vise radim. Cak ga nervira kad druga djeca pjevaju jer on neumije da izgovara bas sve kako treba.

06/02/2012
5:06 pm
vanjamik
Guest
Guests

nikolina, moje misljenje kao roditelja je da je trebate povesti kod logopeda. dakle, makar na konsultacije. imam dvoje djece i uvijek sam mirnija i ja sama ako znam da sam se sa nekim konsultovala, pa je ili potvrdio moje sumnje ili ih odbacio. na zalost, u ovom roditeljskom stazu ima i jednog i drugog.

mozda je sve u redu, pa ce vam pokazati neke vjezbice koje ce stimulisati razvoj govora i usvajanje glasova; a sa druge strane – kao pedagog vam mogu reci (jer toliko znam) da se svi ti problemi isprave mnogo brze i lakse ukoliko se na vreme detektuju. to sto dijete prica ekavski moze biti i posledica crtanih filmova, a u svakom slucaju je lakse reci “mleko”, nego “mlijeko” 🙂 i naravno da to sto voli da se mazi utice na njegov govor, ali sve se to da rijesiti.

evo vam i linka za jedan sajt na koji sam nedavno nabasala i na kom imate korisne podatke i dokumenta koja mozete skinuti (a u njima je i drugi sajt kao glavni izvor podataka):

http://www.logopedi.rs/index.html

sretno i javite kako napredujete!

06/02/2012
7:22 pm
Nikolina
Guest
Guests

Hvala na savjetu. Mada mislim da mi roditelji ponekad nesvjesno grijesimo.  Moj sin je od rodjenja gledao baby tv na engleski je cijeli beby kanal. I pjesme,i prica sve. On je u pocetku strasno slabo izgovarao rijeci jer je konstantno gledao crtace na engleski. Sad gleda sve nase ali opet znate kako prevode ima ih i na ekavicu i na ijekavicu . Mislim da cu morati da se pozabavim s ovom temom malo dublje iako je sad hladno a nevolim da se setam po domovima zdravlja. Bar da pokusam ja kuci sa njime malo vise da radim.

06/02/2012
8:40 pm
Danchy
Guest
Guests

Nikolina, i moj savjet ti je da se konsultujete sa logopedom.

Pedijatri imaju preporuku iz visih instanci da kod specijaliste salju samo pacijente sa vecim problemima  i vjerovatno iz tog razloga odbija da ti da uput. To mi je dijelom ok jer kad bi davali upute za svaku zabrinutost, nekad i paranoicnih roditelja, specijalisti se ne bi mogli ni posvetiti tretiranju pravih problema, ali ipak smatram da se djetetu sa kasnjenjem u govoru treba pomoci. Posebno iz razloga sto ce mu se vrsnjaci rugati, govorice mu da prica kao beba, nece htjeti da se igraju sa njim. Da ne govorim o tikovima koje dijete moze da razvije zbog takvog ophodjenja vrsnjaka.

Idete li u drzavni vrtic? Ako idete, vrlo lako mozete da dodjete do logopeda-samo treba da zakazete termin.

Sto ce crtanih filmova tice, a ista je situacija i sa igricama na racunaru, slike se prebrzo smjenjuju, govor junaka je prebrz i dolazi do pretjerane stimulacije mozga, sto moze uticati na pojavu disfazije. Doduse, kasnjenje govora nije automatski disfazija….iz tog razloga se svakako treba posavjetovati sa logopedom.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…