A A A

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Kako pravilno držati i nositi bebu
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
13/02/2012
1:22 pm
vanjamik
Guest
Guests

Ovo je tema koja me zainteresovala prije par mjeseci kada sam postala svjesna da motoricki razvoj moje cerkice nije kako treba. Naravno, nasa doktorka nije nista primijetila iako smo uredno od 7. dana isli na kontrole. Necu komentarisati, vec samo reci da cu je promijeniti. Sada je sve mnogo bolje, igramo/vjezbamo i dalje, i na putu smo da to prevazidjemo.

Elem, tada sam se zainteresovala za sve ovo i evo vam u produzetku pisem neke osnovne stvari uz gomilu linkova da mozete i da vidite kako se to radi. Sigurna sam vecinu ovih stvari vec radite, ali mislim da nije na odmet da ih se prisjetimo J Srecom pa nam majcinski instinkt radi J

Naime, tek rodjena beba nema dobar tonus misica, kao ni njihovu snagu, pa zbog toga ne moze da savlada ni najmanji otpor. Zato je vazno da joj pridrzavamo glavu i vrat, sto mi odlicno sve radimo, ali vazno je I da je u prvim mjesecima zivota dojimo, nosimo, podizemo, spustamo, povijamo I kupamo pravilno, kao i stavljamo u adekvatne polozaje, odnosno one koje bebi najvise odgovaraju!

Evo teksta koji sam nasla na sajtu http://www.mojabeba.rs/zdravlj…..zati-bebu/ I koji sam dopunila mojim komentarima I saznanjima (velika slova)

Držanje tokom dojenja
Detetovo telo okrenuto je na jedan bok, stomak je okrenut prema majci, a glava leži sigurno u udubljenju majčine ruke (udubljenje lakta). Bradavica dojke nalazi se u visini detetovih usana, tako se izbegava pomeranje glave da bi je dete uhvatilo. OVDJE JE VAZNO I ONO STO NAS NE UCE PATRONAZNE SESTRE, A TO JE DA SE ONA JEDNA BEBINA RUCICA NIKADA NE STAVLJA ISPOD NASEG PAZUHA, ONAKO DA STRCI I DA JE MI PRITISNEMO, VEC I ONA MORA BITI UZ BEBINO TIJELO I NASLONJENA NA NAS (KOLIKO GOD JE TAKO TEZE U POCETKU DOJITI). DAKLE, TIJELO BEBE MORA BITI OKRENUTO KA NAMA. U PROTIVNOM, NASTAJE BOL ZBOG NEPRAVILNOG POLOŽAJA, ŠTO ZA POSLEDICU IMA ODBIJANJE SISANJA.

Posle hranjenja
Najpravilniji položaj u kojem će novorođenče lakše da podrigne jeste taj da se podigne uz pridržavanje, a njegova glavica se položi na majčino rame, uz laganu masažu po leđima. TO ZNACI DA JE BEBA SKROZ GORE PODIGNUTA I DA SU JOJ OBIJE RUCICE POLOZENE NA NASE RAME, DA JE BLAGO SAVIJEMO I PREBACIMO PREKO NASEG RAMENA. NIKAKO DA MALTENE STOJI U NASIM RUKAMA JER JE TO OPTERECUJUCE ZA KICMU I NJENE MALE MISICE (NE SMIJE JOJ SE U POTPUNOSTI ISPRAVLJATI KICMA I NOGICE, NEKA NASLONI GLAVU NA VASE RAME I RUKOM JOJ DAJTE POTPORU ZA GLAVU)!

Za vreme kupanja
Pre svega treba da zagrejete prostoriju u kojoj ćete kupati i presvlačiti dete. Temperatura bi trebalo da bude oko 24 stepena. Nakon što ste kadicu napunili vodom, treba proveriti temperaturu vode koja mora biti oko 37 stepeni. Sad možete početi s kupanjem, i to tako da pridržavate jednom rukom dete ispod pazuha s glavom naslonjenom na vašu podlakticu, dok ga drugom, slobodnom rukom perete. U POCETKU IH ZBOG PUPKA PREBACUJEMO PREKO RUKE, KASNIJE VECINA NAS KORISTI ILI ONOG KUPKA ILI OVE KADICE KOJE IMAJU 2 POLOZAJA. MI SMO IMALI TU KADICU OD POCETKA, BEBA LIJEPO LEGNE I SAMO JE BLAGO PRIDRZAVAMO I KUPAMO. SUSTINA JE DA KADA KUPATE BEBU, I KADA STAVITE NJENU GLAVU SA UNUTRASNJE STRANE LAKTA I SAKOM OBUHVATITE BEBU ISPOD PAZUHA,OVAKO JE DRZITE U DOBROM POLOZAJU,A DRUGA RUKA JE VAM BITI SLOBODNA ZA KUPANJE!

Položaj za bebu od šest meseci
Kada beba napuni šest meseci, možete da je nosite u horizontalnom položaju, koji je posebno preporučljiv za decu koja ne spavaju na stomaku. Jednom rukom držite stomak bebe, a druga je ispod ramena tako da su detetove ruke i noge potpuno slobodne. Nošenje bebe na kuku često praktikuju majke koje su same u kući sa detetom koje je u uzrastu od šest do 12 meseci i već dobar deo dana provodi budno, a više neće da bude samo. Ovaj položaj odgovara majkama, ali ne i bebama jer je jedna ruka iza leđa onoga ko je drži i samim tim manje je u funkciji. Zato nemojte često da koristite ovaj položaj.
Posle devetog meseca beba može čak i da vežba dok je nosite. Jednom rukom držite detetov stomak, a drugom ispravljate kolena. Na taj način jačaju leđni mišići mališana. POGLEDAJTE STA FIZIJATRI KAZU O SJEDENJU, DUBKU, NAJCESCIM GRESKAMA RODITELJA KAKO BI STO PRIJE NAUCILI DJECU DA SJEDE I HODAJU. IMATE LINK NA KRAJU TEKSTA.

Ne preterujte sa nošenjem!
Kada beba plače, mama i tata je ne ispuštaju iz ruku. Nošenje je u redu, jer na taj način razvijate međusobnu povezanost, ali ne treba da u tome preterujete.  Bebi je neophodno da nesputano pomera ruke i noge, što ne može ako je stalno nosite. Druga loša posledica preranog i predugog nošenja u uspravnom položaju jeste preopterećenje leđnih mišića bebe koje dovodi do nepravilnog položaja kičma.

I SA SAJTA http://www.yumama.com/beba/0-3…..-bebe.html

U naručju roditelja beba treba da se oseća zaštićeno i bezbedno. Saznajte kako da je pravilno držite i nosite. Najprirodniji, a ujedno i najbolji način, jeste da držite bebu okrenutu prema sebi, s tim da joj uvek pridržavate glavicu – ona još uvek ne može da je drži sama. Okrenuta prema vama, ona gleda vaše lice i uspostavlja kontakt direktno, pogledom oči u oči. Majke instinktivno bebu stavljaju na levu ruku, verovatno da bi dete čulo otkucaje majčinog srca – poznati, umirujući zvuk još iz maminog stomaka. Smešite se bebi i toplim glasom joj govorite lepe reči. Šaljite joj poruke koliko je volite, pa će se vaša beba osećati sigurno. DAKLE, NAJBOJE JE BEBU NOSITI TAKO STO CETE NJENU GLAVICU I VRAT LIJEPO FIKSIRATI SA UNUTRASNJE STRANE VASEG LAKTA,VASA PODLAKTICA PRATI NJENU KICMU, A VASA SAKA DRZI NJENU GUZU-DRUGOM RUKOM DAJETE POTPORU RUCI KOJA BEBU DRZI.RUKICE I NOGICE SU JOJ SLOBODNE I ONA CE IH SAMA INSTIKTIVNO BLAGO SAVITI!!!

Položaj na leđima
Da biste bebu držali u pravilnom položaju, pre svega vodite računa da joj glava bude u pravoj liniji sa telom. Na samom početku, od rođenja, ležanje na leđima je položaj koji bebe najčešće koriste. Taj položaj je i pravi izbor kada stavljate bebu da spava. Kada je u budnom stanju, mirna, takođe bi trebalo da leži na leđima. KADA JE BEBA BUDNA STAVLJAJTE JE NA LEDJA VODECI RACUNA DA JOJ JE GLAVA UVEK U LINIJI TELA! ZNATE DA SE U POCETKU BEBA STAVLJA NA SPAVANJE OKRENUTA NA BOK, A IZA NJE VELIKI PESKIR ILI JASTUK KAKO SE NE BI OKRETALA I IZVIJALA, A POSEBNO NE UNAZAD (U OBLIKU SLOVA C). I DA SE NE ZAGRCNE NARAVNO.

Položaj za smirivanje-NAJBOLJI POLOZAJ ZA NOSENJE!!!
On podseća bebu na položaj u kojem je bila u maminom stomaku, pa je idealan za opuštanje i smirivanje. Postupak je sledeći: okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom pridržavajte bebu preko grudi (ruke su joj slobodne), pa savijte bebine noge prema njenom stomaku, a drugom rukom poduprite njenu guzu… DALLJE U TEKSTU PISU DA JE TEZISTE NA RUCI KOJA BEBU DRZI ISPOD GRUDI, ALI TO JE POGRESNO!!! DOKTORKA MI JE OBJASNILA DA JE TEZISTE NA RUCI KOJA DRZI BEBINU GUZU, A GUZA MOZE LAGANO DA PROPADA/SILAZI SA TE RUKE I IZMEDJU NASE RUKE I STOMAKA, ONA LAGANO UPADA I VUCE KA ZEMLJI. OVO JE PRAVI BABY HANDLING, ILITI PRAVILNO DRZANJE BEBE. RIJEC JE O SIMULACIJI FETUSNOG POLOZAJA. ZATO SE AS I PREPORUCUJU JER JE BEBA U NJIMA KAO U MAMINOM STOMAKU ILI U FETUSNOM POLOZAJU. A KOLIKO JE TAJ POLOZAJ VAZAN I DOBAR GOVORI I TO DA I MI VELIKI KAD NAS NESTO BOLI SE SAVIJAMO U FETUSNI POLOZAJ JER JE TO POLOZAJ KOJI NAJVISE ODGOVARA LJUDSKOM TIJELU. OVO DALJE FIZIJATRI OBJASNJAVAJU SA SMANJENJEM OTPORA NA ZGLOBOVE I MISICE, CINI MI SE. NISAM BAS SVE DOBRO NAUCILA J ALI ZNAM DA JE VAZNO! 

Položaj na ramenu
Preporučuje se za podizanje bebe, kako bi izbacila višak vazduha, to jest podrignula neposredno posle obroka. Jednom rukom pridržavajte bebin potiljak, odnosno glavicu, a drugom guzu. Okrenite bebu grudima prema sebi. Podignite je toliko da može da spusti glavu na vaše rame – bilo da gleda u vas, ili u okruženje.  TO JE ONO STO SAM VEC ISPISALA GORE.

 U ovom položaju, beba može da se nosi, šeta i mazi uz mamin (ili tatin) vrat, što joj veoma prija i smiruje je – zbog dobro poznatog mirisa. Takođe, omogućava joj da otkriva svet oko sebe, gledajući preko ramena onog ko je nosi. Jedino povedite računa da bebina glava ne padne na vaše grudi – to je suviše nisko. U tom slučaju, potiljak i vrat joj neće biti u dobrom položaju, što može da dovede i do povraćanja, naročito posle podoja ili obroka. Iz predostrožnosti, uvek stavite peškirić na rame.

Na ruci, licem okrenuta na dole

Ovaj položaj je veoma pogodan za sasvim male bebe, naročito kada nešto morate da uradite u kući, a ne možete da spustite bebu, ili kada želite da je utešite šetnjom. Položite bebu na vašu podlakticu – neka joj glava bude oslonjena na gornji deo podlaktice. Drugom rukom joj pridržavajte stomačić, tako što ćete provući ruku između bebinih nogu. Bebe u ovom položaju uživaju. I MOJA CERKA OVAJ POLOZAJ VOLI!

Okretanje bebe prilikom oblačenja ili masaže

Kada, u položaju na leđima, želite da okrenete bebu na stomak, kako biste je obukli ili izmasirali – najpre bebinu ručicu položite uz telo, potom okrenite bebu, a onda ručicu stavite u fiziološki položaj (blago savijenu u laktu, i napred u ravni sa glavicom). Isto tako je vraćate na leđa. Kada presvlačite pelenu – odignite od podloge  bebinu guzu, pridržavajući kukove, i tako promenite pelenu. Nije dobro da bebu vučete za noge. OVO JE NESTO STO MALO KO ZNA U MOM OKRUZENJU. POGLEDAJTE LINKOVE KOJE SAM POSTAVILA I U BROSURI KOJU JE OBJAVILA JEDNA CRO UDRUGA, MOCI CETE DA VIDITE I SLIKE I OBJASNJENJE KAKO SE BEBA PRAVILNO PRESVLACI. OVO MI JE NAJTEZE PALO, JER MI JE ONA DRUGO DIJETE I TESKO SAM SE OSLOBODILA VEC STECENIH NAVIKA.

13/02/2012
1:23 pm
vanjamik
Guest
Guests

evo i nekoliko linkova koji su po meni korisni, ako vas dalje interesuje googlujte, ima i sjajnih fotografija i tekstova.

pisite kako vi drzite bebe i vasa iskustva.

KAKO PRAVILNO DRZATI, UZIMATI I SPUSTATI BEBU:

 

SJAJNA KNJIGA MOJE KOLEGINICE PEDAGOGICE OBJAVLJENA 2008:  http://www.4shared.com/office/…..jece_.html

 

STA FIZIJATRI KAZU O SJEDENJU, DUBKU I MOTORICKOM RAZVOJU: http://publisher.medfak.ni.ac……%20razvoja…pdf

13/02/2012
1:50 pm
montenegrina
Guest
Guests

Svaka cast Vanja…Prezentacija ti je za 5.

13/02/2012
1:59 pm
vanjamik
Guest
Guests

Laugh

samo da jos nekom posluzi!

13/02/2012
2:02 pm
montenegrina
Guest
Guests

Meni hoce,skinula sam brosuru i onu knjigu,to cu na tenane da procitam.

13/02/2012
2:14 pm
marijank
Guest
Guests

vanja ova brosura je super.moja preporuka je i knjiga http://www.kcknjizara.rs/?b=D023

mnogo dobra knjiga

13/02/2012
2:18 pm
vanjamik
Guest
Guests

marijank said:

vanja ova brosura je super.moja preporuka je i knjiga http://www.kcknjizara.rs/?b=D023

mnogo dobra knjiga

hvala. njih mogu kupiti i kod nas, ne moram da skidam sa interneta i stampam… oci mi ispadose, ali se lijepo prisjetih studentskih dana i ucenja i kopija “kopijinih” 🙂

nego, kakva su vasa iskustva sa nosenjem i podizanjem/spustanjem?

13/02/2012
2:52 pm
marijank
Guest
Guests

ja sam , pretpostavljam kao i ti, obisla sve sajtove,forume,pokupovala knjiga i casopisa kad sam saznala da sam trudna.pripremila se teoretski da ne mozes vjerovati.

kada su mi u bolnici donijeli K bilo je sta sad.ona zamotana od glave do pete, jedna da viri ko kifla,nijesam smjela da je podignem.bila je mrvica, a drala se ko niko.

stavila sam jednu ruku ispod njene glave,a drugom je uhvatila za smotuljak od pelena na njenom stomaku i prebacila je kod mene na krevet.nijesam mogla da ustanem da je lijepo podignem od konaca.

13/02/2012
9:53 pm
alba
Guest
Guests

Dakle, nijesam previse gresaka pravilaSmile A evo koje jesam: sina sam bas puno nosila sa strane na kuku. Cesto smo bili sami i cak sam i rucak spemala, u bezopasnim fazama, s njim tako na rukama kad ga uhvati dosada.

I podizanje za nogice pri presvlacenju mi je greska. To radim i sad s kcerkom. Bice se tesko toga osloboditi.

Dubak smo koristili ali vrlo malo, on jednostavno nije bio zainteresovan. Najvise je hodao kroz krevetac drzeci se za ogradicu- imao j puuuno prilika – kad god nije htio da zaspi.

A da sjedi sam ga stavljala dok smo se vozili kolicima, kuci je bio vise u polulezecem. Lezaljku-ljuljasku smo uzeli ali sam procitala tekst(nesto kao skracena verzija jednog od tvojih) o stetnosti tako da sam je vrlo malo koristila.

Najvise vremena provode u baby gim-u. S tim sto sam sa sinom pogrijesila i skoro nikako ga nijesam stvaljala na stomak, on se bunio pa nijesam htjela da forsiram. A onda negdje kad je imao 7 mjeseci procitam da bi vec odavno trebalo da se okrece sa ledja na stomak, a vec s 8 obrnuto. No, on se kroz 7 dana iznenada okrenuo sa stomaka na ledja. Sad nju cesce stavljam ali i dalje ne bas koliko bi trebalo,cini mi se. Mada je ona motoricki naprednija, koliko to ja mogu da procijenim- recimo sad se okrece ledja-stomak (ima 5m 20dana, a on je to tek poslije 8 postigao) i to njeno podizanje trupa snagom trbusnjaka – on to nikada nije radio. Meni zato zao da je ne stavim da sjedi oslonjena na mene ledjima- sva je srecna. Bolja joj perspektivaSmile

14/02/2012
4:49 pm
vanjamik
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

alba, nije to puno gresaka Laugh i ja sam sa sinom koristila dubak. sreca je u tome sto ga on nije htio, vrlo kratko, mozda ni nepun mjesec. radije je puzao i tako je imao manje prepreka, pa se svuda probijao (kad je u dubku, stavis mu stolicu i nema prolaza).

i naravno presvlacenje – nikad mi niko ono nije pokazao. sto se tice okretanja i ostalog, bas je bio spretan i sve je islo kao po loju. sedenje, uspravljanje, stajanje, puzanje… hodanje … 

ali zato sa njom – odmah je pocela da se izvija unazad (oblik slova C), gurala peskir, jastuk, koji bih joj stavila iza ledja kad je polozim na bok. nikako nije htela na stomak, posle 10 sekundi kad bi shvatila kako lezi – odmah vriska. a omiljeni polozaj, posebno kad je imala grceve, je onaj kao za podrigivanje, ali bez prebacenih rukica i polozene glave (vec je glavu sama drzala i izvijala). to sad znam, tada mi je to bilo nekako ok. i nikako nije htela u polusedeci polozaj, fetusni jeer je on bio suprotan od njenog izvijanja unazad. 

doktorka mi je rekla da je nikako ne stavljam ni u baby jump – kaze da time nista ne dobija jer su joj ruke i noge raskerecene.

i cim smo poceli sa korektivnom gimnastikom, odnosno pravilnim drzanjem i nosenjem i malim vjezbicama, sve se vratilo u normalu. sad puzi, juri po kuci, jos uvek ne sedi dugo samostalno, vec se propinje i ustaje, ali su joj zglobovi slabi. sreca moja pa sam na svoju inicijativu trazila uput za dalje! inace bi sve to teze islo. a kamo srece da je moja dr primetila na vrijeme, tad bismo to rijesili jos brze!

pogledaj onu knjigu RAZVOJ DJECE KROZ IGRU, ima simpaticnih i korisnih vjezbica, a ustvari su to vise igrice za bebe (podijeljene su po uzrastu bebe).

marijank – citala ja, procitala sve zivo! ali kad je dosao sin – nista nije bilo kao u knjizi LaughLaughLaugh

14/02/2012
5:52 pm
alba
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Hvala na preporuci, procitacu cim mi dozvole ova dva crva. Smile

Moj sin nije ni puzao. Uopste. Samo je odjednom u 9.m poceo da se dize u krevetu i ubrzo da hoda postrance uz ogradu. Ni on nije volio dubak, samo nam je smetao po kuci. Prohodao je sa tacno godinu dana. Dugo je hodao gegajuci se i cinilo mi se da baca stopala put unutra. Dr nam rece da do 3g od toga ne teba praviti problem i evo sad vidim da se to ispravilo, vise nema tog hoda. Inace, ja sam recimo dosta grijesila jer sam ga uporedjivala sa mojom sestricnom koja je tacno godinu starija- i zato mi se cinilo da je jako nespretan. Sad vidim da zapravo on radi sve ono sto je i ona radila u ovo doba prosle godine… Samo su meni to izgeldale toliko proste radnje da bi i on trebalo da ih zna.

Nijesmo koristili baby jump, nego baby gym, ne znam kako se drugacije zove, lezaljka, prostirka na kojoj dijete lezi na podu ili krevetu a iznad su dva luka na kojima vise igrackice. Dijete lezi na ravnom.

javljam utiske cim procitam knjigu

15/02/2012
1:37 pm
alba
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

SInoc sam detaljnije pregledala snimke kje si postavila, procitala prirucnik i pocela knjigu(ostadoh neispavana zbg togaSmile). Pa samo da preporucim ovim buducim mamama, bilo da vec imaju djecu ili ne, da i one pogeldaju. POsebno mi je interesantan drugi snimak.

Evo od jutros vodim racuna kako presvlacim malu. Mada, vec je 6 mjeseci cimam za nogice, al dobro…Bas se i muz sinoc iznervirao kad sam mu rekla za to i ostale detalje. To nam niko nije rekao, a ja sam cak isla i u skolu za trudnice. I nije mi ni na kraj pameti palo da istrazujem po netu kako se presvlace bebe- covjek misli to je to, svi tako rade i ne pomisljajuci da svi rade pogresno.

kad proucim igre pocinjemo! Mnoge stvari sam vec radila s oboje, al mnoge su mi i sasvim nove. Bice interesantno.  

Hvala, vanjamik!

15/02/2012
4:25 pm
vanjamik
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

alba, bas mi je drago da ti se dopada i knjiga i prirucnik!

pazi, i ja sam isla u skolu za trudnice u toku prve trudnoce, ali nam oni to ne pokazase! mislim i da ne znaju. jos se drze onih starih principa. i inace sam primetila da velika vecina ljudi, kad jednom nesto nauci (bilo u SS ili na fakultetu), toga se drzi kao pijan plota! nema usavrsavanja, nema zelje da vide da li postoji nesto novo, savremenije, bolje, lakse… nikako! zato smo tu gdje jesmo – sa saznanjima koje je neko otkrio 50-ih, stampala su se 70-ih, a ucili smo ih 90-ih Laugh 

ja sam misljenja da pored skole za trudnice, treba da postoji i skola za roditelje (kao na filmu): da nam pokazu (i mamama i tatama) neke osnovne stvari, da tamo vjezbamo presvlacenje, previjanje i ostalo… pricamo sa strucnjacima, lekarima, patronaznim sestrama…  mozda razmjenjujemo iskustva sa nekim “glednim” roditeljima…

22/05/2012
4:37 pm
Tajchi
Guest
Guests

Vanja, kad sam se porodila, u bolnici je bila mala obuka za porodilje. Neobavezna, ali, zanimljiva. Odrzavala se 2 x nedeljno, i bilo je kako drzati bebu dok se hrani flasicom Yell i kako je presvlaciti. Ovo drugo mi je bilo jako zanimljivo, pa sam upamtila. Ali, pravila sam greske.

Ove tvoje videe cu pogledati, bas sam radoznala, ali, treba mi vrijeme za to. Sacekace malo. Mnogo bi mi pomogli ranije, mozda sam nesto i gledala. Ali, kad je zajedno opistotonus / hipotonus / hipertonus, jako je tesko uskladiti nosenje sa pravilima. Narocito zato sto ja imam jedno tvrdoglavo detence, koje ima strasno jaku volju i htjela je onako kako ona hoce ili bi sutirala i bunila se.

22/05/2012
8:41 pm
bubica
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

jao,jao,jao,ja tek sad vidim ovu temu! koliko sam puta samo sve ovo pogledala i procitala dok sam bila trudna i noci provodila na netu! Odlicne stvari,buduce mame obavezno proucite! Prvi snimak – kako pravilno uzimati i spustati bebu-sam pogledala nebrojeno puta,jer je tako emotivno uticao na mene da ne mogu da vam objasnim,svaki put mi je osmeh bio od uva do uva i suze samo klizile niz lice! Zasto,kako, ne znam,ali eto Smile.

23/05/2012
9:25 am
marijank
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

super su snimci i vrlo korisni.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3373

Moderators: 0

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1040

Posts: 23468

Newest Members:

_270, _269, _268, _267, _266, _265

Administrators: Dusko Mihailovic: 176