A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Jaslice
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
27/03/2012
1:23 pm
Duwadidi
Guest
Guests

Zdravo svima !

Moja cerkica Nina puni godina sada u nedjelju i u ponedjeljak krece u vrtic jer i muz i ja radimo. Meni istice bolovanje. Nemamo varijantu da je babe cuvaju, a privatni vrtici su stvarno preskupi, a ne znam koliko su ” bolji “.

Da li neko moze da mi kaze da li je dozvoljeno da roditelj barem po sat vremena bude sa bebom u vrticu prvih dana, prije nego ostave bebu .

Drugarica mi je rekla da su njoj cerku iz ruku uzeli s vrata i da je nasla malu kako jeca kada je dosla posle sat vremena. Zar to nije STRES za dijete. Novi ambijent, novi ljudi, djeca?! Moja cerka nema djece oko sebe osim kada odemo u igraonicu…

27/03/2012
1:32 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sve zavisi od vrtica do vrtica, kako smo shvatili po iskustvima roditelja. S obzirom da cete je sad poslati, sad dakle kad nije haos kao u septembru, mozda ce biti spremniji na takvu vestu saradnje. Mislim, imaju vise mogucnosti da vam izadju u susret. Mada je mozda bolje da ne ostajete toliko sa njom nego neko kratko vrijeme, pa da nju onda ostavite prvih dana po sat, dva, sve zavisi o od nje same koliko ce joj trebati.

27/03/2012
1:40 pm
NemAna
Guest
Guests
27/03/2012
1:59 pm
Duwadidi
Guest
Guests

Kristina,

za to si u pravu, mozda ce imati vise volje da mi izadju u susret sad kada nije guzva.

Ja znam da to mora da se prodje i nisam od onih majki koje drze djecu pod staklenim zvonom. Samo bih voljela da sto manje stresa dozivi. Nekako je uvijek od mene neka muka nadje. Ja je drzim kad je vakcina, ja je vodim da vadimo krv i sve te neke druge stvari koje ne voli . Uvijek je moj muz sa nama, ali ja uvijek imam utisak da ce me manje voljeti zato sto je uvijek mucim 🙂 Jos cu ja biti ta koja ce je voditi u vrtic i ostavljati… Sta da se radi.

Kada sam se raspitivala za vrtice, u jednom privatnom su mi rekli da nema problema da budem sa njom u pocetku i po par sati dok ne navikne na nove “tete”… Ali zato sam trebala da placam 200 eura. A opet s’ druge strane ne znam koliko su uopste i da li su uopste bolji privatni vrtici… Vjerovatno da to sve zavisi od vaspitaca i od djeteta.

27/03/2012
2:08 pm
mirjana
Guest
Guests

Duwadidi,dobro bi ti došlo da uzmeš još recimo nedelju dana odmor/bolovanje kako bi se ona navikla na vrtic…. to što kaže Kristina na sat , dva i onda je uzmeš … lakše bi se privikla….A vjeruj privatni i državni , to je kako potrefiš i jedno i drugo.. imam različita iskustva..Jedino podržavam državni jer njihova hrana podliježe ipak kontroli, dok u privatnim to nije slučaj

27/03/2012
2:42 pm
Kristina M
Guest
Guests

bas smo skoro pricali u Roditeljskom krugu sa psihologom o adaptaciji djece na vrtic. I jedan od savjeta je bio da dijete vodi onaj roditelj koji je nije nesigran u smislu da mu je nedje zao da se dijete muci jer dijete to osjeti. Ja sam takva !!! zato ce MM morati ove nase koji ce u septembru u vrtic da vodi, jer se samnom nikad prilagoditi nece

27/03/2012
10:57 pm
Duwadidi
Guest
Guests

MM je veeeliki emotivac i jako je vezan za cerku, tako da je izmedju nas dvoje mrtva trka :).

Dogovor je da je prvi put vodimo zajedno. Vjerovatno da ce to biti i meni i njemu jako tesko, ali s druge strane, svjesni smo da nemamo bas izbora.

Mirjana, ja pocinjem posle Uskrsa da radim, dakle, to dodje 17.april. Namjerno sam ostavila da imam dvije nedjelje lufta u slucaju da se razboli ili nesto krene naopako, a nadam se da nece.

Hvala na savjetima. Javljam kako je prosao prvi dan u vrticu… Ili barem prvi sati 🙂

 

Pozz

28/03/2012
10:10 am
Tijana
Guest
Guests

Duwadidid,

tebi tu u principu sve najviše zavisi od vaspitačica koje su u njenoj grupi, a tu si uvijek na tankom ledu. Ako se previše raspituješ onda te unavide, ako si indiferentan onda se ne obrnu na dijete…

Bilo bi fenomenalno da vas zahvati neka dobra vaspitačica. Djevojčica će prije ili kasnije da se navikne, a duži boravak sa njom će samo taj period odužiti i otežati tebi.

Meni su mlađu curicu morali doslovno da skidaju sa vrata, počinjala bi da vrišti i po nekoliko stotina metara prije vrtića, a imala je 3 godine. Čak je išla sa starijom sestricom u istu grupu. Svakog dana po izlasku iz vrtića je ona oduševljena što su sve radili i kako je bilo lijepo i jedva čeka opet, ali ujutru stara priča. Dešavalo mi se da se okrenem i ja počnem da plačem, ali nijesam imala izbora. POslije 7 dana je prestala, a onda se čak nije ni okrećala na mene, nego veselo otrči, samo kaže ćaooo.

Maloj đeci je vrlo važan raspored i oni se drže toga, pa bih ti savjetovala da kad krene u vrtić nema više ajde da danas ostane kući, plače i sl. Vole kad im se kaže da su sad oni veliki i da idu u školicu, da stave rančić na ramena…

I vjeruj mi da ne pamte ništa. Ove dvije gore pomenute male vještice imaju 10 i 9 godina i ne sjećaju se ni jedne vakcine, vađenja krvi, čak ni operacije 3ćrg krajnika 🙂 tako, ne plaši se da će te manje voljeti

I obavezno javi u kojim ste jaslicama i kakve su vaspitačice, moraćemo i mi u jaslice za jedno pola godine 😉

28/03/2012
10:21 am
Duwadidi
Guest
Guests

Tijana,

ona krece u Sunce u Bloku V. Vaspitacice su Radojka i Cana. Ne poznajem ih, ali su mi za ovu Canu rekli da je odlicna. Vidjecemo.

Necu da je ostavljam kuci, to bi samo produzavalo agoniju. Jedino ako bi bila bolesna. Drugacije ne. To se mora proci, nego je meni prvo dijete i bas sam se opteretila puno oko toga.

Svi mi kazu da to nije nista. Ne pricaju ljudi dzabe to 🙂

Hvala Tijana na savjetu.

28/03/2012
11:52 am
Tijana
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Pa meni nije bilo kao da nije ništa. Iskreno bilo mi je strašno, ali nije toliko bilo traumatično za nju koliko za mene 🙂

28/03/2012
2:44 pm
NemAna
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Duwadidi

 

Ja izbrisah post sluajno. Za to ostajanje sa djetetom u vrtić ne znam koliko su spremni. Najbolje je da je ostavljaš prvo sat(dva) koliko izdrži, pa sve duže. Mom švćku je trebalo 20- ak dana da se privikne da bude 6 sati u vrtiću. Uzmi br od vaspitačice da je uvijek možeš nazvati da pitaš kakav je.

28/03/2012
3:20 pm
viktorialena
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Moja mladja kcerka je pocela u vrtic sa 13mjeseci. Od prvoga dana ostala je od 8-16h, bez ikakvih problema, tako da ja mislim da je ovo jedno potpuno individualno pitanje, koje se tice karaktera i zrelosti djeteta.

 

Sto se tice vrtica, drzavni ili privatni, bez obzira na mat. situaciju roditelja, uvjek sam za drzavni, zbog svih mogucih razloga.

 

Sto se tice ostajanja sa djetetom ili ranijeg uzimanja, u nasem vrticu ‘Suncokrili”, sve je stvar dogovora sa uciteljicama, koliko sam ja mogla zakljuciti, i znam da u obzir dolaze obije varijante.

28/03/2012
4:04 pm
NemAna
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Narvno da je sve individualno. Iz njenog posta sam shvatila da je ćerka vezana za njih, pa će zato možda biti problem. Ja se od mog malog nisam odvajala dok se nisam vratila na posao, nakon godinu i mjesec, i znala sam da će vrtić biti problem.  Baš je bio vezan za mene. Prvi put sam ga povela u državni, zatekla kako jeca, nakon 2 sata( što nikad nije uradio), sa infekcijom nosa i temperaturom. Znala am da moje dijete nije spremno za taj korak, pa smo malo prolongirali vrtić.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…