A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Ishrana dece od 2-6 god.
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
06/08/2011
12:07 am
devojcica
Guest
Guests

Koju hranu koristite u ishrani vase dece?Sta piju vasa deca?

Meni najvise smetaju gazirana pica,najezim se kad vidim sta sve deca piju,a najvise koka kolu.Moje dete ne pije nista gazirano cak ni kiselu vodu a kad je ponude ona kaze to deca ne piju samo veliki.

06/08/2011
8:11 am
Kristina M
Guest
Guests

E ovo je moj najveci problem sa djecom. To mi je najslabija tacka, i rijesila sam da cu da mijenjam nesto pod hitno jer bas ne ide. Najjednostavnije, nemam ideju sta djeci da dajem za dorucak i veceru, da bude zdravo, raznovrsno i da sto je najvaznije oni POJEDU.

Svo troje ne jedu bas najbolje, s tom razlikom sto cerkica od 3 godine jede voce skoro svako koje se moze kupiti. Momci zezaju maksimalno. Najstariji sin koji od nedavno vise ne spada u ovu kategoriju  jer je napunio sedam 🙂 do nedavno nista nije jeo sto valja, ni voce ni povrce, ni meso i jedino sto mu se svidjalo je tjestenina. najmladji koji ce uskoro dvije godine ama bas nidje nista ne jede. Kad bi mogao keksa jesti do beskonacnosti pristao bi i nista drugo. E stvarno supu jede u veeelikim kolicinama, ali ne moze mu to samo biti rucak i to svaki dan. 

Ma bas muku mucimo. U skladu sa tim svim njihovim bubicama, ostaje veoma malo stvari koje ii mogu i hoce da jedu. Mislim da sam cak i otvorila temu u kojoj molim da mi forumasi kazu sta daju djeci da jedu ne bih li napravila neki plan. Ali nece ovi moji sto god da probam.

Svako jutro bi jeli samo keks i mlijeko i eventualno cokolino i pahuljice, a za veceru kakvih palaicnki, kiflica ili tome slicno. MA jezim se od toga vise. Na zalost dajem im i pastetu (riblju ali nista nije bolje sto je riblja) i hranu tog tipa ali bas rijetko, jer to ustvari jedu (naraavno, sve sto ne valja bi jeli). Mada, tu shvatam da je moja i suprugova odgovornost najveca i da jedu takvu hranu jer smo im je mi ponudili ili dozvolili da im je ljudi iz naseg najblizeg okruzenja ponude. Ali npr nikad im ne dajem prsutu, slaninu i takvu hranu, a gazirano ni p0od razno. Cak u samo rijetkim situacijama piju uopste sokove, kupovne, a cijedjene mogu da beskonacnosti ali nijesu neki ljubitelji. Zato uglavom piju vodu. Mislim da sam vec pisala o tome zasto im ne dajem sokove, ali cu kratko ponoviti. Zubarka mi je objasnila da su sokovi najgora varijanta za zube i glavni izazivaci karijesa. Posebno gusti.     

08/08/2011
9:34 am
ana
Guest
Guests

Ja sam zadovoljna kako maleni jede, on ima 3 .godine i obozava svo voce i povrce, kuvana jela obozava, sokove slabo pije, slatkise i gricklaice dobija umjereno. Za dorucak i on ovli kekes i mlijeko, ali mu ja npr. skuvam ovsene pahuljice na mlijeku i dodam jednu kasiku mljevenog keksa i malo crnog kakaa, tako da to npr. bas voli. Hoce i griz, poparu, palentu, jaje na oko, hljeb sa puterom i dzemom (uglavnom imam domaci dzem)…. Od suhomesnatog mu dajem uglavnom barenu slaninu, voli i sir i kajmak, jogurt obavezno. Gazirano uopste nije ni probao. U zadnjih pola godine sam mu dala i virsle, riblju pastetu i hljeb sa kremicem – do tada nije to ni probao…

Sto se tice cerkice, e ona me bas zesce maltretira, sad u subotu me dovela do suza. Nista nece, nista ne voli, samo pljuje i taj dan osim malo voca za uzinu nista nije htjela da jede. Konacno se za veceru smilovala pa pojela malo gibanice i pola jogurta, inace bih stvarno poludjela. ISkreno, taj dan sam rekla mm-u da cu sve moje principe o zdravoj ishrani da zaboravim, samo da je vidim da besto pojede! Nemam iskustva sa ovim, sin je uvijek dobro jeo. Ona nikad nije bas puno jela, ali je sve jela i za svaki obrok je znala bas nesto da pojede, nekad manje, nekad vise, ali poslednjih 20 dana me potpuno izludje!

08/08/2011
10:42 am
Kristina M
Guest
Guests

mi smo probali npr sa najstarijim sinom sve metode, i nijedna nije uspjela. Jednostavno sam se pomirila sa tim da nece nista da jede sto treba i to je to. izgleda je i njemu dosadilo cim je poceo da barem neke stvari proba i nastavi da ih konzumira. Najvise me nervira to sto odbijaju da probaju,  to mi je on radio stalno a evo i njegov mladji brat sada. ne dozvoljava ni da mu promaknem ustima. Tako se desava da danas nesto jede sto juce nije htio da pomirise ili obratno. Probaj brate pa pljuni ako ne valja…

Mislila sam da cu, kada sam shvatila da me ceka ista agonija jos jednom, barem manje da se nerviram ali ne. Ne mogu da iskuliram nema sanse, mada sa ovim mladjim se ne mucim kao sa najtarijim u smislu da ga tjeram da pojede, da jede po pet sati… Oces neces, to je osnovni princip, a pustam ga onda da jede ono sta hoce. On nece da jede npr jaje, hljeba i kajmaka i bilo cega sto nije slatki namaz, nece palentu, nece poparu, nece nikakve sendvicice… Ma nece nista. Do ludila me dovede. 

09/08/2011
1:56 am
devojcica
Guest
Guests

Kristina moras da ga nateras da jede to sto si nabrojala da nece,moja je isto odbijala u pocetku palentu,poparu…ja onda je pustala da ogladni i kad trazi da jede ja joj dam ono sto ja hocu ako i tad odbije a znam da je gladna stavim je u stolicu za hranjenje i ne dam da izadje dok ne jede i da vidis kako pojede samo da bi izasla da se igra,gleda crtace…Citala sam u jednoj knjizi i pise:Roditelji biraju hranu a deca kolicinu koju ce da pojedu.Znam da je tesko ali moras da budes cvrsta i da ga nateras.Ona je nekoliko puta plakala,odbijala ali kad je videla da ja ne odustajem jela je.Moja devojcica sada jede sveSmile

A sto se tice njene ishrane jede slicno kao i Anin mali,kuvano sve,proju,poparu,palentu,griz,pahuljice,kiflice,pitu,pizzu…virsle i ostale namaze joj ja ne dajem zato sto ih jede u vrticu a kad smo na raspustu(kao sada)dajem joj ali umereno.Sokove pije bas slabo (gazirano NIKAKO),voli milk sejk imlekov da pije,cokoladno mleko,jogurt,vocni jogurt,caj,mleko malo slabije.

Deca dobijaju karijes od soka kad ga piju na flasicu,ili jos gore kad se deca uspavljuju sa flasicom soka.(sestra od tetke mi je deciji stomatolog)

09/08/2011
10:30 am
Kristina M
Guest
Guests

Vjeruj mi da sam sve ali sve to probala. Nema sanse. Nece ziv. Pa ne znas ti kakav je nama to inadzijica. NAmcor i ljutko:)

09/08/2011
11:25 am
ana
Guest
Guests

Uh Kristina, ja ne znam sta vise da radim sa ovom malom…Ako nesto nece, pljuje, pa ubaci citavu rukicu u grlo da to izbaci iz usta i onda joj krene onaj nagon za povracanje, a meni se place i tesko uspijem da ostanem mirna. Pokusala sad tako da je iskuliram u subotu, ali ona nije nista jela citav dan!!!! Ona vise ne sisa, ne pije flasicu, pa ne moze sa malo vode citav dan da izdrzi!

09/08/2011
12:13 pm
Kristina M
Guest
Guests

Isti slucaj! A prije neki dan mi je doslo bilo da ga umlatim Embarassed Nije ziv htio lubenicu ni da pomirise. Napadi histerije kad krenes da mu je nudis. Cak sam uspjela bila jednom da mu je uguram na prepad usta u nadi da ce, kad osjeti kako je slatka, odluciti da je jede, ali nije htio ispljunuo je sve.A onda mu je jedan dunulo  iz cistig inata jer je htio sestri da otme zalogaj pojeo, i sad ako je dje vidi ne da vristi dok mu je ne das i mao je reci da obozava…Ma cisti bezobrazluk. Tako malo, a tako bezobrazno

26/01/2012
10:27 pm
alba
Guest
Guests

Ja sam uvijek smatrala da su za navike u ishrani krivi roditelji- ili nijesu dovoljno uporni ili nijesu dali dobar primjer. Sad imam jednog izbirljivca kojem niko nista ne moze- kad nesto nece NECE. Do ljetos je jeo sve i bas sam bila ponosna na to kako se zdravo hrani. Preferirao je kuvano i jeo svo povrce (s vocem od pocetka slabije stojimo). Od ljetos druga prica, uzas, za mene horor- bira, danas se necega najede, kroz sedmicu nece da okusi. Nekad danima nista ne bi jeo sem keksa s mlijekom. A pokusali smo sve- lijepo, kroz igru, kroz salu, uz tv (uzas! ali na sve pristajem samo da jede), drzali ga za stolom vise od uru, 'izgladnjivali', uz prijetnje, pa i na silu- nista. Bio je u stanju cio dan nista da ne jede ali ono sto mu nudim tog dana za rucak on jednostavno nece i tacka. A ja se jos nijesam pomirila s tim- gotovo svaki put kad pocne da izvodi ja dobijam nervni napad. U najboljem slucaju bez rijeci sklonim tanjir i kazem da ustane ili prepustim muzu da pokusa.

Voli supe, dinstano meso, polpetun, krompir na sve nacine, oriz, odnedavno pastu, domaci bolonjeze i kupovne  Barila sosove, sir i jogurt (cisto mlijeko nece ni da lizne, a ni cokoladno), sarmu… Vise nista od kuvanog povrca nece:(((( Voce nikako, nijedno, nece ni da proba. Zato smo sad kupili sokovnik pa pravimo sokice. Slatkise kuci ne jede, osim po stanglu cokolade dnevno. POnekad nesto od grickalica. Dorucak je uvijek isti / umutim jaje, dodam malo mlijeka i mljeveni keks. Tako mi bar to jaje pojede (inace ne zna da je u kasici jaje jer jaja od ljetos ne jede ni u jednom obliku) i znam da je bar nesto energije unio. Za veceru je i meni postao problem jer vise nece griz nit' poparu, a ne dajemo mu nista suhomesnato, ni pastete, virsle. Pravim priganice, palacinke, proju, kupimo nesto u pekari, a voli i dvopek sa sirom ili puterom i dzemom/medom. 

26/01/2012
10:34 pm
alba
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

E da, i mi smo se zeznuli pa mu ljetos poudili picu- sad picu obozava i kad je najbolesniji i nista  drugo ne moze picu bi jeo! Katastrofa!

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
26 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner