A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Igre sa djecom- 3 god
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (1 votes) 
07/05/2012
11:14 pm
Tajchi
Guest
Guests
141sp_Permalink sp_Print
0

Sjecam se da je nekad kupacki voz izgledao strasno! Ali, sad je sigurno jos gore kad ide samo vikendom i praznikom.

Ja govorim o tome da je Bar na sat vremena od Pg-a, da je grad u kojem radi dosta Podgoricana i obrnuto, a mislim da rade i iz drugih gradova. Nije mi normalno da ne postoji dobra povezanost sa tim gradovima kad vec infrastruktura postoji. Da pricam o gradjenju zeljeznice pa prosti jadi. Ja pricam o nemanju prevoza u Pg-u npr. posle 22h navece, o nefunkcionisanuju vozova, buseva, o tome da nigdje ne mogu poci ako nemam kola, rent-a car ili mlatim pjeske sa malim djetetom. O tome da me niko nikad nije poveo na Duklju iz skole, da ne govorim…

No, ja to sanjam da ce nekad biti kao u drugim razvijenim zemljama gdje s’kraja ne kraj zemlje stignes brzim vozom za 2-3 sata… Koja utopija sa moje strane?!

08/05/2012
12:39 pm
macence
Guest
Guests
142sp_Permalink sp_Print
0

Opet malo da te prizemljim Tajchi – ne sanjari, igraj s kartama koje su ti podijeljene. Ne stvaraj već unaprijed ružnu sliku kako će ti dijete provesti ljeto onako kako se tebi ne sviđa, nego se skoncentriši na traženje posla i uživaj u novom medenom mjesecu koji ćeš provesti bez curice. Možda se curici više dopadne kafenisanje po hladovini i već šta misliš da će raditi, možda joj bude baš lijepo, u svakom slučaju i nije loše da promijeni, a ne da stalno aveta po hipodromima, vrteškama, piknicima… neka vidi kako je i ovako… Mislim da je tebi najveći crnjak što ti nećeš biti tu, pa onda izmišljaš bijesne gliste… opusti se, kako je tako je. Ja sam npr. neđe 2005. godine konstatovala da sam obišla skoro pola planete, a nisam bila na Lovćenu, pa sam se brzo organizovala i to obavila da se ne brukam… sad idemo tamo svako malo od kad imam muža/auto/dijeteLaugh.

08/05/2012
2:00 pm
Tajchi
Guest
Guests
143sp_Permalink sp_Print
0

Macence za psihologa! Kako me pogodi! To mi jeste najveci problem, kako bez nje?! Vjerujem ja da ce se ona odlicno uklopiti, uvijek je do sad. A i tetke i babu jako voli, one nju obozavaju.

A sto se tice opustanja, uvijek se bojim da, ako ne pruzim dovoljno: igre, kreativnosti, razlicitih stimulacija… da joj se mozak nece razviti u svom punom potencijalu koji je dat rodjenjem. Opet sinoc gledah (mm prvi put) dr Rajovica. Postavila sam link na pocetku ovog dijela foruma.

A sto se tice “avetanja” evo i sad dobih pitanje dok sam gledala slike: “Mama, a kad ces opet da me vodis da jasem konje”? Evo dokaza uzivanja, da ne bude da ja pretjerujem i guram dijete tamo gdje se meni oce.

Uziva.jpg

Gleda konje u trku pa uziva. Mi smo se i kladili, ona je samo navijala Wink.

Kakva-gracioznost.jpg

Sreca.jpg

Prvi put sa mamom. Posle sa tatom.

Kako-je-ozbiljna.jpg

P.S: Ovdje je imala godinu i 3 mjeseca.

sp_PlupAttachments Attachments
08/05/2012
2:35 pm
macence
Guest
Guests
144sp_Permalink sp_Print
0

E, a moja junačina bi se us** od straha… bili smo u nedelju na Slavi kod kumova i oni u dvorištu poperili ljuljašku za malog koji je 6 mjeseci mlađi od mog i koji ciči od sreće kad se ljulja. Mi stavili našeg gospodina u ljuljašku i zaljuljali jedva malčice, panika, strah, plač… muka živa. Tog malog su dede pustile da sjedne u automobil (pravi) i mali od 2,5 god zna da upali žmigavce, brisače, da trubi… Ovom mom to nikako nije dopušteno (nismo ga nikad sjeli čak ni naprijed, u krilo meni ponekad iz vrtića jer je vrtić bukvalno 300 m od zgrade slijepom ulicom) i zato kad je sjeo jednom na zadnje sjedište samostalno bez njegovog sica, sreće njegove! Sve koliko im dopustiš i šta im pokažeš i koliko se oni priviknu, pa se poslije navuku na to. Taj mali od kumova nam je uvijek dobar pokazatelj različitosti uslovljene različitim uslovima: on ima dvorište, babu i đeda u kući do njihove i ide u vrtić samo do 14.30 i zato ga ne interesuju kockice da slaže, crtanje i skrabanje, vožnja autićima po tepihu… on bi samo napolje, dok se ovaj moj super snalazi u zatvorenom prostoru…

08/05/2012
3:30 pm
bubica
Guest
Guests
145sp_Permalink sp_Print
0

joj Tajchi,kakva mishica sa repicima!!!

08/05/2012
3:48 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
146sp_Permalink sp_Print
5

citam , i ne znam sta da vam kazem…  ovo sto pise tajchi, tamo/amo, pa frka , pa rasporedi dnevnih aktivnosti…ne znam, lijepo bi bilo, ali zivim u zabiti u kojoj nema ni to sto nudi pg, a kamoli bg, tako da se tjesim da su moja djeca sretna jer imaju roditelje koji su im posveceni, i ako im ne mogu pruziti iz raznih razloga stvari koje se ovdje spominju, pruzamo im ljubav o kojoj sam ja u djetinjstvu mogla samo sanjati. a ja sam u djetinstvu npr imala ovo sve drugo…

naravno da koristimo svaku priliku da ih povedemo na mjesta koja je i nama drago da oni vide, ali to nije svakodnevno, cak je rijetko, ali onda svi uzivamo. 

pade mi na pamet da te pitam tajchi, da li si ti imala u djetinjstvu sve to sto ocekujes za svoju curicu? ako jesi svaka cast tvojim, ali mislim da nisi, prosto jer pola toga tada nije ni postojalo, ali opet si “izrasla” u jednu inteligentnu, svestranu osobu, pa zasto mislis da tvoje dijete nece i da ce imati mrlju ako provede jedno ljeto bez pogodnosti velegrada?  sta onda da radi 90% roditelja cija djeca nemaju tu mogucnost. moji npr ljeti dolaze iz Toronta, vec to su mogucnosti o kojima mi svi balkanci mozemo samo da sanjamo, pa ipak super im bude ovdje, opusteni su, nema termina, ne strahuju pustiti djecu napolje, jedu zdravo i rado se vracaju, zato mi je  sva ta frka  malo too much…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

08/05/2012
3:57 pm
macence
Guest
Guests
147sp_Permalink sp_Print
0

mamika said

moji npr ljeti dolaze iz Toronta, vec to su mogucnosti o kojima mi svi balkanci mozemo samo da sanjamo, pa ipak super im bude ovdje, opusteni su, nema termina, ne strahuju pustiti djecu napolje, jedu zdravo i rado se vracaju, zato mi je  sva ta frka  malo too much…

svako zali za onim sto nema… samo se ne sikiriki i puuuno ljubavi, pa ce sve biti ruzicasto!

08/05/2012
5:58 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
148sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi, ne brini, imace vremena celi zivot da obidje sve sto zeli, a kad pricamo o razlicitim stimulacijama, one ne moraju biti vezane za nesto vizuelno, za neko novo mesto.

Neka poznata igra odigrana na drugaciji nacin, eto ti nove stimulacije. Slikanje sa cvecem, kuhinjskim priborom, spagetama… umesto sa cestkicom, eto ti nove stimulacije. A, i za sve ovo ima vremena, cuvaj ovakve ideje za momente kad ste zarobljeni u kuci i imate visak vremena.

Ne brini, nista nece propustiti, deci su od stimulacije vazniji roditelji koji su tu da im odgovore na pitanje, rese dilemu i saslusaju ih do kraja, sto je najvaznije.

08/05/2012
6:38 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
149sp_Permalink sp_Print
0

Ana PG said
Ne brini, nista nece propustiti, deci su od stimulacije vazniji roditelji koji su tu da im odgovore na pitanje, rese dilemu i saslusaju ih do kraja, sto je najvaznije.

o ovome ja pricam, to je ono sto je meni nedostajalo i za cim sam ceznula, sve drugo moze da se nadoknadi, ali to ne…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

08/05/2012
8:00 pm
Tajchi
Guest
Guests
150sp_Permalink sp_Print
0

Hvala Ana  na pojasnjenju. Ljubavi joj ne nedostaje, barem se nadam Laugh. Trudimo se da od svega pravimo igre i zanimacije. Npr. svaki put kad kuvamo makarone, pravimo ogrlice.  Kad heklam nesto, napravimo kosu za lutkicu od vunice. Kad bude malo starija, pravicemo haljinice za lutkice, jos se igra drugacijim stvarima.

Za velegrad: koliko pruza, toliko uzima. Vec 3-ci ili 4-ti put dobijamo poziv za besplatno krstrarenje nekim novim brodom Kornjaca, a ne mozemo da odemo zbog mm-ovog prekovremenog rada, prevoza od sat i po do kuce, daljjine stana… Pomirila sam se sa tim (mada tesko) da necu da jurcam, da ne mozemo stici, ili postici, ili finansijski platiti. Bitno mi je da ona uziva gdje god je povedemo, a cesto sama trazi i kaze gdje zeli.

Ne mislim da se ne moze lijepo provesti dolje, naprotiv! Pa meni je medeni mjesec bio po Srbiji i CG-u bas iz razloga sto nisam htjela ici vani negdje a da ja, ili mm, ne znamo nesto iz svoje zemlje. Pa smo fino obisli sve ono sto nismo imali prilike ranije. Ali smo zato “pukli” na rent-a-car. Ja samo mislim da nije tako dostupno i “na izvolte” a trebalo bi jer CG ima pravo bogatstvo! 

Sto se mog djetinjstva tice, ljetovala sam svake godine od Bara do Igala. Skoro svake godine isla u Dalmaciju, na Hvar i u Split. Do 5-te godine 2x ljetovala kod rodjaka u Dubrovniku. Sa 12 godina vozila gliser! Od svoje 10-te do 14-te ljeti bila “brodski mali” i prokrstarila veci dio hrvatskog primorja potpuno sama sa jednim barbom koji je bio rod mog tece, ali ne i moj. Posli bi zajedno u neku uvalu, ostavili tetku, teca i moju sestru, a mi ajmo Laugh. Pecala u moru i naucila koja je koja riba, bacala parangal, ostajala cijelu noc na brodu (naravno da bih i zaspala u kabini) cekajuci da se ribe uhvate. Hranila se u prirodi i od prirode. Cistila skoljke, prala brod od zivuljki koje se nahvataju na trup i to roneci odozdo, jahala magarca, vodila koze na ispasu… Dozivjela buru i nisu znali za nas punih 36 sati. Zimi sam isla u Bg kod strica, ljeti isto tako. Baka mi je zivjela u Vojvodini, i cijela mamina rodbina, i to na selu. Nikakav luksuz, ali, dozivljaja 1000. Poljski WC, kupanje u dvoristu u kadici gdje se voda grije cio dan, pumpanje vode iz one starinske cesme iz dvorista koja ima onu dugacku metalnu rucku, hranjenje zivotinja i pomaganje babi. Cuvali smo curke, jurcali biciklom kroz selo, gradili kuce od slame i gline u kojima smo se kasnije zaista igrali, pravili kuce na drvecu, kupali se na kanalu, pecali ribice, isli na seoska posela, pomagali u bijelom vezu… Biciklom bi otisli na Kirbaj (vasar) u bilo koje selo u blizini od 10-tak km. Mislim da me nikad nije bilo kuci preko ljetnjeg raspusta, sve mjesece bih provodila negdje. I mimo raspusta, kad god bi bilo lijepo vrijeme, tata nas je kolima (kupili su kola i prije nego li sam se ja rodila, bila su medju prvima u Pg-u) vodio negdje. Imala sam biciklo i rolsue i oni su mi obiljezili djetinjstvo. Kupala se u Zeti svako popodne posle maminog posla ako nismo na moru, tata nas vodio na Moracu na plazu Galeb. U Masline je, dok smo zivjeli tamo, dolazio Luna park i cesto su me vodili. Deda me je vodio u setnje po Toloskoj sumi i u cirkus kad god bi dosao na prostor gdje je danas Blok 5. Dane sam provodila na Balerini koja je godinama bila na danasnjem prostoru Gintasa. A sjecate li se Luna parka kod SC??? Od 10-te godine sam se intenzivno druzila sa skolskom drugaricom koja je zivjela u prikolici na Pobrezju a drzali su Luna park. Odlicne ucenice smo bile, ucile smo zajedno, a njena mama nam za svaku peticu davala cio dan besplatnog uzivanja u Luna parku. Isla sam na balet, klavir, bila recitator, pisala sastave i osvajala nagrade, pokrenula ritmiku u skoli, igrala rukomet, bila u foto sekciji, bila pionirski instruktor, nosila stafetu (ne samo onu skolsku, nego PRAVU) Cool Tata se uvijek pitao kad ja stizem da ucim i nije mu bilo jasno kako sam postala Luconosa. Imala sam predivno djetinjstvo. Ma mogla bih da pisem na 3 strane gdje su me vodili i sta su mi priustili! Dao Bog da mi mozemo tako svom djetetu.

09/05/2012
12:19 pm
macence
Guest
Guests
151sp_Permalink sp_Print
0

Ne desava se precesto, ali povremeno mm ode 2-3 dana sluzbeno van kuce i moj macak i ja ostanemo sami… Tako je bilo i prethodna dva dana i danas (veceras stize tataLaugh). Moram da vam kazem da je to drugo dijete… on je tako poslusan i dobar. Stignemo stvarno kasno s posla/vrtica (oko 17h), pa onda malo ruckimo (vise ja nego on), pa se mazimo, igramo, crtamo. Mrzilo me da izlazim napolje, a i vidjela sam da je izlazio sa drugarima u dvoriste vrtica… Bez problema onda sam trazi oko 8.30 da idemo u sobu da se mazimo, a to uvijek prethodi spavanju. U 9h on vec spava… Ujutro ga jedva probudim oko 7.30, a u 8h smo vec u vrticu. Jedino je neobicno sto nemamo auto (ja ne vozim), pa setamo do vrtica i nazad. Meni je ta setnja pravo zadovoljstvo… Znaci, dijete niti divlja, niti je neposlusan… Ne kazem da je mm nesto kriv ili da radi nesto pogresno, nego oni mali osjete da divljanje nema svrhe, nema ko da ih zateze, pa da ga brani, pa ja napadam i sve tako…

23/05/2012
10:08 am
macence
Guest
Guests
152sp_Permalink sp_Print
0

Mi juce proslavili 3. rodjendan! Samo da kazem da je legao na vrijeme oko 9h, ali je zaspao tek oko 10.30 jer je prepricavao dozivljaje…. bilo je ludo i slatko!

23/05/2012
10:23 am
Majja
Guest
Guests
153sp_Permalink sp_Print
0

Nek vam je srecan rodjendanko pa jos dugo da slavite u zdravlju i veselju! :)))

23/05/2012
10:25 am
macence
Guest
Guests
154sp_Permalink sp_Print
0

Hvala! KissKissKiss

23/05/2012
10:59 am
vanjamik
Guest
Guests
155sp_Permalink sp_Print
0

Cestitke Macence!!! I mi se pripremamo za br. 4 koji proslavljamo u petak 🙂

23/05/2012
12:53 pm
marijank
Guest
Guests
156sp_Permalink sp_Print
0

macence said
Mi juce proslavili 3. rodjendan! Samo da kazem da je legao na vrijeme oko 9h, ali je zaspao tek oko 10.30 jer je prepricavao dozivljaje…. bilo je ludo i slatko!

 

sretan rodjendan malom drugaru!!

http://www.dazzlejunction.com/greetings/happy-birthday/img/birthday-bottle-cap.png

23/05/2012
12:54 pm
marijank
Guest
Guests
157sp_Permalink sp_Print
0

vanjamik said
Cestitke Macence!!! I mi se priprema mo za br. 4 koji proslavljamo u petak 🙂

mogli bi otvoriti temu tipa objave i cestitke da znamo kada je kome od malij drugara rodjendan

23/05/2012
12:57 pm
macence
Guest
Guests
158sp_Permalink sp_Print
0

marijank said

vanjamik said
Cestitke Macence!!! I mi se priprema mo za br. 4 koji proslavljamo u petak 🙂

mogli bi otvoriti temu tipa objave i cestitke da znamo kada je kome od malij drugara rodjendan

Mogle vala, ne samo zbog rodjendana, nego i kad se koja porodi ili nesto tako vazno desi (ne pada mi nista drugo na pamet, al’ eto)….

 

HVALA!!!

23/05/2012
1:00 pm
marijank
Guest
Guests
159sp_Permalink sp_Print
0

u pravu si,onda bi bili u toku,a ovako saznas ako naletis na neku temu.

23/05/2012
3:55 pm
Tajchi
Guest
Guests
160sp_Permalink sp_Print
0

Sretan rodjendan malom svrci! Drago mi je sto je uzivao. Cestitke i sretnim roditeljima, da jos dugo godina slavite zajedno.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
16 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner