A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Dubak, hodalice za bebe
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
24/07/2011
5:41 pm
Kristina M
Guest
Guests

Jeste li koristili dubak i hodalice za bebe uz pomoc kojih se “uci” hodanje? Sta su vam savjetovali doktori? Mislite li da te sprave vise stete ili koriste djeci?

24/07/2011
10:02 pm
devojcica
Guest
Guests

Prvi put sam koristila dubak,a i drugi put cu sigurno osim ako mi doktor ne da dobre argumente zasto ne bi trebalo.Prvi put me je spasio,imam ja i ogradicu ali u tom periodu beba zeli da se krece tako da je bilo malo je nosim malo dubak i tako u krug.Cula sam od drugarica da sada doktori ne preporucuju dubak,pa vidim mame kupuju -izgleda kao dubak ali se beba ne pomera,iznad su okacene igrackice i ona skace u mesto.Ja mislim da dubak ne preporucuju zbog bezbednosti bebe,da se ne prevrne,sleti niz stepenice……ali ako roditelji izaberu pravi dubak i obezbede kucu mislim da je dubak 100% siguran.

25/07/2011
10:49 am
Kristina M
Guest
Guests

Mi smo ga koristili sa prvim djetetom, a sa druga dva nijesmo ponavljali tu gresku. Nama se stvarno pokazao kao los izbor. Inace smo sa prvim djetetom sve nekako ubrzavali, i potpomagali ga vise nego je trebalo. Drugo dvoje smo pustili same da uce posebno te djelove koji se ticu motorike i motorickog razvoja. Nastraiji je najbrze prohodao, ali je do trece godine zahvaljujuci dubku isao na prstima. Trebalo je upravo toliko i da prodje da bi postao malo stablniji. Strasno puno je padao, bio nestabilan, nespretan…

Drugo dvoje su prosli klasican put do ucenja hodanja sami, od puzanja do stabilne faze i duze im je trebalo, ali kad su prohodali prohodali su. 

Doktori upravo zbog toga i ne preporucuju dubak – jer utice na hod djeteta, sto mi je negdje i logicno. Mada zaista ima i dosta djece koja su ga koristila a kasnije nijesu imala problema kao nas sin. Ima jedan super tekst o morickom razvoju koji smo prenijeli na portalu. Evo linka

/2011/03/07/motoricki-razvoj-u-prvoj-godini-zivota/ 

25/07/2011
5:10 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

i mi smo sa prvim djetetom-prije 12 god. koristili, jer se to tako treba , jel te?

sa drugim nismo ni dana, evo ga prohodao sa 13mj., stabilan, prav, zdrav!   propuzao sa 7, prosjedio sa 8-9,sve sam , bez forsiranja.

Prva je bila brza u svemu,prohodala sa 10,5- kod nje smo mi sve isforsirali, ne vidim da je to nesto  lose uticalo na nju, i nastetilo, ali  drugi put nisam htjela ni da rizikujem…bas sam citala tekstove poput ovog na linku (odlican!)

ali se trebalo odbraniti od raznih dobronamjernih zasto nije dijete u hodalici, pa zasto ne jede ovo ono, ovih dana nam je pitanje :” pa zasto on jos doji, veliki momak?”…itd….stalno nesto….

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

25/07/2011
11:47 pm
devojcica
Guest
Guests

Zene naterale ste me da malo razmislim o dupku,mada kad bude doslo vreme razgovaracu sa doktorom i odluciti.

A sto se tice raznih dobronamernih komentara na to se odavno ne obazirem,jedan od trenutno aktuelnih kod nas je kako to da bebi koja sisa ne dajem vodu da pije ima da joj izgori zeludacConfusedmislim da li su ti dobronamerni ljudi normalni?!!!

26/07/2011
4:44 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

da, da…i mi smo imali taj sa vodom…ali to je druga tema 🙂

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

03/08/2011
12:11 pm
ana
Guest
Guests

Dubak nisam ni kupovala, ni probala. Mislim da moze dosta lose da utice dna razvoj, a opet, sa njim bre dijete nmoze da sleti, udari, prevrne se…ne znam! Moja djeca su, posle prvih par mjeseci, najveci dio vremena provodili na podu. Imali smo baby gym, ali i obicno cebence isto tako moze da posluzi. Sami sve savladali, malecki prohodao sa 14. mjeseci, ona sa 13., on je bio super oprezan, i nikada nije padao, ona je odmah pocela da trci i da se penje svuda, ali se opet nekako cuva, iako je meni dugo bila knegla u grlu od njene brzine…

10/03/2012
10:00 pm
dijana di
Guest
Guests

Nas sin je sa nepunih 6 mjeseci propuzio, sada ima 10mj. Dubak smo dobili na poklon i koristili smo ga do sada u kombinaciji sa ogradicom. Medjutim, poslednjih dana sam ga potpuno izbacila iz upotrebe iz razloga sto me vise umori trcanje za bebicom jer je osjetio potpunu slobodu, pa se vise ne moze ni stici. Svakako, ogradica je spas 🙂 Medjutim, pitam se da li ce u ogradici nauciti da stoji sam, pa i prve korake, obzirom da kada pokusam da hodamo po podu, on se samo baci na koljena i puzeci dodje do zeljenog objekta i samo se uz nesto popne. Ima li neko savjet?

10/03/2012
10:17 pm
Kristina M
Guest
Guests

Samo ga pusti ga puzi i sve ce biti super. Sve ce tako da nauci, to mu je i odlican slijed stvari. Sad cu ti dati jedan link za odlican tekst u vezi sa tim

10/03/2012
10:21 pm
Kristina M
Guest
Guests
10/03/2012
10:38 pm
alba
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Ne brini,naucice:) mi smo koristili dubak ali nijedna “voznja” nije trajala duze od 5min, nije mu se svidjalo. Da stoji je naucio u kreveti i znao je po po’ ure da ga obilazi, sve u krug, drzeci se za ogradu. U ogradici je volio da boravi ali u njoj je ttek kasnije poceo da stoji. On cak nije ni puzao i mislim da je tvoj upravo zbog toga u prednosti. Za kcerkicu ne planiramo da ga koristimo

13/03/2012
11:21 pm
dijana di
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Hvalaaaaaaaaaaa :))))

14/03/2012
12:12 am
Tajchi
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Dubak nam je bio zabranjen, iako ga nisam ni htjela uzimati. Vec sam bila “nacitana” sa te strane Smile. Malena se digla da sjedi sa 5 mjeseci pa sam u nesvijest zamalo pala, jer je bila mrsa i imala hipotoniju, pa nije mogla da sjedi a htjela je, kakva je to ljutnja bila, samo da znate Yell

Puzanje joj nije islo, pocela je da se dize na noge, a puzanje nije savladala, kao ni neko okretanje preko nogice. Posebno je lijeva strana bila losija. Isli smo na vjezbe koje su joj dosta pomogle. Ali, ogradicu takodje nisam kupovala, to je bila moja licna odluka, posle pracenja razvoja mog djeteta. Rezon mi je bio, ako vec treba uciti puzanje, ogradica za to nije, ona bas potpomaze djetetu da se povuce i stoji, a za puzanje je kratka. Zato smo mi uzeli, narucili na kucnu adresu skolsku strunjacu (ima raznih debljina) velicine 1,5m sa 2m (luda mama, sta cu?!). Ogradili smo je izmedju kreveta, fotelje i lopte na kojoj je vjezbala, stavili joj igracke na kraj nje, i hajde, puzi sa jednog kraja na drugi da dohvatis igracke. Kako je samo bila smijesna pokusavajuci da se dovuce do njih.

Na kontroli sl. mjeseca, doktorka kaze: Znate mama, ne znam kakvi ste sa finansijama, ali, mozda je ista cijena kao ogradica, mozda nije, trebalo bi da nabavite… Ja pitam: Sta, recite, nabavicu ako je za njeno dobro! Nastavlja ona: Vidite one strunjace kod nas sto i Vase dijete vjezba na njima, e pa znate, one su ooodlicne i za u kucu, za puzanje, igranje, sprecavaju povrede, duge su, dovoljno siroke, lako se ciste… He he he, sve ono sto znam.

Samo da napomenem, strunjaca nam sad sluzi kao naslonjac iza glave, da ne zabijemo u zid jer lezaj nema naslon, a kad malena jos malo poraste, sluzice opet za kolutove, zvijezde, stoj na ruke i ostale aktivnosti.

Moja preporuka! Ako vam treba slika, da vidite kako je dobra stvar, postavicu.

15/03/2012
9:55 am
Alexandra
Guest
Guests

Ajte me sad kamenujte, ali ja nisam apsolutno ni za kakva pomagala, strunjace, ogradice, dupke i ostalo. Dijete zivi u okruzenju u kome zivi i kad tad ce morati nauciti da izbjegava opasnosti i cuva se. Obezbijediti sredinu i uslove da dijete napreduje – da, ali ne “pomagati” mu na nacin da se njegov razvoj forsira. Kada bude spremno, dijete ce napredovati. Ako nije zrelo, cemu forsiranje? S druge strane, oblozeni podovi dijete uce da je pasti sasvim bezbjedno. Prvi put kad izadje van svog sigurnog okruzenja razbice, u najboljem slucaju, nos, jer mu nije dozvoljeno da postepeno uci da se cuva.

Moje skromno misljenje je da su sva pomagala napravljena da olaksaju zivot nama mamama, a pri tome, forsirajuci ga, zapravo usporavaju prirodan razvoj djeteta (dubak, skocko, “vodalica” za prohodavanje) i sputavaju njegovu potrebu da istrazuje svijet oko sebe (ogradica). Dubak, koliko znam, steti razvoju stopala i odlaze prohodavanje, jer je tehnika “hoda” u njemu potpuno razlicita od koracanja, pocev od drzanja tijela i ravnoteze, do dijela stopala kojim se ostvaruje kontakt sa podlogom. Vodalica za prohodavanje takodje. Skocko steti kukovima, kao vodanje za ruke da dijete sto prije prohoda.

Ja sam svoju djecu sa tri mjeseca stavljala na pod, na za to prilagodjene igracka-prostirke, odakle su snimali okruzenje, vjezbali motoriku i polako se otiskivali u istrazivanje svijeta. Svako od troje je motoricki drugacije napredovalo. Starija je sjela sa 6 i po, a prohodala sa godinu, mladja sa 8 i po uveliko hodala i trcala sa 13 mjeseci, dok je momak uspio samostalno sjesti tek sa 8 i po mjeseci, a prohodao sa 12.

Vrh mi je kad mama kaze “ali on to HOCE”. Ako hoce da hoda, nek se digne i krene! Kad dijete bude spremno, bez brige, ustace i bez da ga podizemo, guramo i vucemo.

15/03/2012
10:20 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
15sp_Permalink sp_Print
0

Aleksandra, ko te zbog tog bude kamenovao, evo, stajem i ja u red 🙂

Secam se da je moja svekrva bila zgranuta sta ce beba od dva meseca na podu, sa ponosom dodajuci da ona njenu decu nikad na podu nije pustala da se igraju!

Znaci, dubak nikako, ali nikako ni cipelice detetu sto je tek stalo na noge. Neka idu bosi! Oobujte mu par carapa vise ako je zima, roditelji se odmah isprepadaju da ce se prehladiti.

Leti, bosi, potpuno, cak i napolju, tako smo bar mi radili 🙂

15/03/2012
10:23 am
dijana di
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Slazem se da ne treba forsirati, ali ipak, hvala onome ko je izmislio ogradicu. Mi smo uglavnom sami kod kuce, tako da zahvaljujuci ogradici ja uspijem ponesto i zavrsiti. Nije stalno u njoj, a sto se tice padanja, ide ljeto, pa neka pada po livadama, ne mora se uciti na namjestaju :)))

15/03/2012
10:31 am
NemAna
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Istog sam mišljenja. Ja nisam htela da ga stavljam u dubak, probao je kod zaovine male, čak mu se ni svidjalo to nije. Imao je prostirku na podu, igračke. sve je sam radio, ni na šta ga forsirala nisam.

15/03/2012
11:07 am
Zar@
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Također sam istog mišljenja s Aleksandrom, sve bez forsiranja, neka se prirodno razvijaju. Laugh

Negdje djecu stavljaju po rođenju u sjedeči položaj, naime imala sam priliku vidjeti različite kulture i načine kako se odnose prema bebama, pa sam iz svake kulture uzela ono što sam smatrala dobrim….Cool

 

Poludim kad vidim dijete u hodalici….to mi je kao da pasa vode a ne dijeteConfused

15/03/2012
2:05 pm
Tajchi
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Potpisujem Zar@. I ja sam “uzimala” ono sto je dobro sa raznih strana (naravno i konsultovala se). Slazem se i sa Aleksandrom (nema kamenovanja Laugh) bez forsiranja najbolje nauce. S tom razlikom sto je nase dijete imalo, sve zajedno: HIPOTONUS, HIPERTONUS I OPISTOTONUS u pojedinim djelovima tijela, pa se sa njom moralo raditi! A, obzirom da u kuci nemam tepihe, a prozori su mi otvoreni i zimi i ljeti zbog ventilacije malog stana, na golom parketu je zimi jako hladno. Hladno je i sa onom prostirkom za igru bebe na koju sam je stavila sa mjesec i po, ali, tada je bilo ljeto a mi kod mame u PG-u, pa jos tepih ispod…

Zato sam imala strunjacu koja ima i dan danas razne svrhe – izmedju ostalog na njoj ljeti spavaju gosti, kad mi dodje vise njih nego sto mi imamo kreveta Wink

15/03/2012
2:43 pm
Zar@
Guest
Guests

mislila sam na vodalicu……..Cool

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
25 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…