A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Narodni/narodski (bapski) ljekovi
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (1 votes) 
05/04/2012
4:23 pm
Podgoricanka
Guest
Guests
41sp_Permalink sp_Print
0

Ja vala više ne znam šta da pokušam. radim do 17h i prosto je nemoguće da ga nakljukam čaja ili sirupa (a pio ih je ne znam im broja), a u vrtiću to ne smije ponijeti. Znam za još jedan čaj od lovora i šećera (30listova lovora+20 kašika šećera, mada ja stavim manje kuva se  i pusti 10 min da ključa), najbolje je davati ohlađen jer nije gadno za popiti onda. evo ću mu ujutro to kuvati, pa taman za petak i vikend da ima.

20/04/2012
10:13 am
ana
Guest
Guests
42sp_Permalink sp_Print
0
Evo mojih predloga:
 
– za kasalj : isjeckati glavicu crnog luka (malo krupnije) i preliti medom. Pustitimpar sati da luk pusti sok i zatim davati kao sirup, vise puta dnevno. Mojoj maleckoj je super pomagalo citave zime. Cim krene kasalj, ja krenem sa ovim, i bas brzo se umiri. Grozno mirise, ali sa spricem ona guta, ne pravi problem
– pun nosic, pored fizioloskog koji stavljam u nosic, stavim joj pored uzglavlja iscjeckanu glavicu crnog luka, soba grozno mirise, ali prezivi se.
13/09/2012
1:10 pm
novljanka
Guest
Guests
43sp_Permalink sp_Print
0

Jedna clanica je vec napisala recept za sirup za iskasljavanje sa zalfijom, ja ga pravim malo drugacije, i veca je doza Laugh

Ovaj sirup je moja mama nama davala kada smo bili mali, ne mogu da se setim da smo pili sirup “iz apoteke” od kad je mama dosla do ovog receptaSmile

Ja ga dajem i mojoj devojcici, i bas pomaze. Ne znam da li sam umislila ali da radi posao boga mi radi Smile

Dakle, ovako ga ja pravim:

1 solja (bele kafe) vode, 1 solja (bele kafe) secera, 7 lovorovih listica, zalfija (ne iz kesice)

Uspinovati secer i vodu, dodati lovorove listove i malo kuvati na tihoj vatri. Skloniti sa vatre i dodati 7 puta u 3 prsta zalfije. Ostaviti da se ohladi i procediti. Ja ovaj sirup stavim u teglu i onda po citav dan po malo pijuckamo.

Detetu dajem po supenu kasiku, a nad dvoje kad god prodjemo pored tegle nategnemo malKo Laugh

 

Svinjska mast oprana u 9 voda je isto melem. Odlicna stvar. Za zapusen nosic prava stvar. 

Maramica od kozijeg loja je pravi lek za upalu pluca. Ovo sam probala i ne mogu ni da vam opisem kakvo cudo je ona napravila. Znam da se tesko moze naci, ali stvarno lek u pravom smislu te reci.

Detetu se stavi na grudi uvece pred spavanje, preko nje stavite novine a preko toga lanenu krpu. Ma savrsena je Smile

14/09/2012
2:39 am
Tajchi
Guest
Guests
44sp_Permalink sp_Print
0

Uspinovati secer i vodu, dodati lovorove listove i malo kuvati na tihoj vatri. Skloniti sa vatre i dodati 7 puta u 3 prsta zalfije.

Novljanka, molim te pojasni mi ovo, koliko je to ukupno zalfije? Mi uvijek u kuci imamo zalfije: ispiramo grlo a mm ga zimi stalno pije. Ali, mislim da ga ne kuva, samo ga preliva. Moram ga pitati. Vrlo bih rado ovo probala, jer mm – a ponekad boli grlo (nikad nije izvadio krajnike) pa odmah popije caj. Vjerujem da bi i ovo pio. Djeluje mi bas dobro.

Ja mu zimi smutim domaci puter (kupljen od bakica na pijaci) i med, bude preukusno i to onda polako mulja kroz usta. Dobro je za upalu zdrela, brzo prodje i olaksa gutanje.

Meni za grlo pomogne aktivni kiseonik, naspricam par puta i prodje. Mada mene grlo i ne boli osim kad se derem na utakmicama Cool

14/09/2012
8:37 am
caye
Guest
Guests
45sp_Permalink sp_Print
0

Napravila sam devojkama juce ovaj sirup jer obe nesto kaslju, zacepljenog nosa i grla, pa se nadam da ce im pomoci…
Tajchi Za zalfiju sam shvatila 7 prstohvata caja, a na drugom receptu pise jedna kasicica, od prilike dodje isto…i zalfiju sam stavila tek kad sam sklonila sa vatre. I jos jedno pita jce za tebe, pominjala si ranije guscju mast, letos kad sam se u bgu na kalenicu sam se raspitivala i rekli su da stize na jesen, zamolicu te mi provertis kad pocinje “sezona”?
Novljanka samo me zanima da li sirup drzis na sobnoj temeperaturi ili u frizideru?

14/09/2012
10:19 am
novljanka
Guest
Guests
46sp_Permalink sp_Print
0

Devojke sirup je odlican, toplo ga preporucujem.

Ovo 7 puta u 3 prsta – znaci sa 3 prsta 7 puta uzmem zalfiju Laugh 

Zalifija se stavlja kad sklonite sa vatre uspinovan secer i lovorove listove.

Zimi ga ne drzim u frizideru, na sobnoj je temperaturi.

 

Evo jos jedan odlican sirup za iskasaljavanje, zapravo za suvi kasalj. I ovo je zaista fantasticna stvar. Glavni sastojci su pivo i secer Smile 300 gr secera i 3 dcl piva

Secer staviti u serpu i prziti na tihoj vatri dok se sav ne istopi i dobije lepu zuckastu boju. Oprezno uliti pivo i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta, (najbolje je koristiti dublju serpu jer kad se tecnos ulije u vreo topljeni secer, prska i dize se pena od piva svaki put kad se promesa) Nakon 20 minuta ugasiti ringlu i ostaviti sirup da se ohladi. 

Od ove kolicine cete dobiti oko 3 dcl sirupa. Ako vam je potrebno vise ili manje potrebno je samo umanjiti ili povecati sastojke. Bitno je koristiti istu zapreminu secera i piva. 100 g secera = 1 dcl piv

Šta je jos mnogo vazno, ako se secer duze przi ukus ce biti gorci, jaci a boja tamnija. Stoga je najbolje prziti secer na laganoj vatri i cim primetite da se sav secer otopio uliti pivo..

Sirup procediti kroz cediljku u cistu casu, flasu ili teglu, da bi odvojili nepotrebnu pjenu. Koristiti tri puta dnevno po 2 -3 male kasicice.

Sirup sto se duze kuva dobija samo na gustoci. Kuvanjem do oko 20 minuta dobija potrebnu gustinu koju je lako ispiti…

 

Slobodno probajte, ne mogu da se odlucim koji je bolji verujte.

Mada detetu pre kuvam ovaj sa zalfijom a nas dvoje pijemo ovaj sa pivom Laugh 

14/09/2012
11:22 am
Tajchi
Guest
Guests
47sp_Permalink sp_Print
0

Caye, nema problema za to. Provjericu, javicu ti, mislim da cu skoro dolaziti na kratko, pa ti sad necu provjeravati. A i rano je. Ali, u oktobru cu ici dolje ponovo, pa cu pred taj odlazak provjeriti i mogu ti uzeti. Samo reci sta i koliko.

Novljanka, hvala za recept. Vjerujem da su super a i nije ih tesko napraviti. Probacu na muzu zimus Wink, za nas dvije bas i nema potrebe, hvala Bogu.

14/09/2012
5:38 pm
caye
Guest
Guests
48sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi super siKiss meni kuma dolazi iduce nedelje pa se setih da mi mozda donese ako je pocela sezona… kako su mi ovih dana obe zacepljenog nosa i sa nekim cudnim kasljem setih se da imam svinjske masti pa sam ih po malo mazala, a znam da je guscja jos bolja! ako je sada jos rano nista, a hvala ti unapred za oktobarsku ponudu vrlo rado cu je prihvatitiWink koliko mi treba nemam pojma, ne znam koliko je gusta, u principu cu je koristiti samo kao lek, mozda do 1kg, bas ne znamConfused mozes i da pitas te zene sto prodaju… na kalenicu sam videla natpis na nekoj mesari bas unutar pijace i rekose da su drzali pakovanja pola ili 1 kg, i pomenuse neku cenu oko 500 dinara al ne znam za koje pakovanje… jos se neko na forumu raspitivao za mast pa mozes biznis da napravisLaugh

16/09/2012
3:34 pm
Tajchi
Guest
Guests
49sp_Permalink sp_Print
0

Caye, nije mi problem nikakav. Nek’ ti kuma pogleda da li ima sada, ja nisam sigurna da ima, jer sam ranijih godina vidjala da ima kasnije. I tacno je da u mesarama na Kalenicu ima guscije masti, mada takve stvari vise volim uzeti direktno od bakica, ne iz prodavnice.

Kad budem dolazila, mogu ti pogledati, kupiti i donijeti. Ako ti kuma ide autom, a nadje je u medjuvremenu, neka sakrije negdje medju svojim sendvicima za put (zbog carinskih propisa), a busem mislim da nema problema.

Inace, svinjsku mast treba stavljati vrlo obazrivo i po malo u nosic (naravno “opranu”) jer moze poci u pluca i tamo se “lijepiti”. To ce bolje objasniti neka od starih baka (apotekarica) ako ih jos ima. Svinjska mast je odlicna i za sustanje u plucima, bronhitis kad se ima. Namazu se grudi kod djeteta, pa preko toga novina, pa lanena krpa i tako da prespava. Danas majke stave samo mast, novine i kese. Sutra djetetu bude mnogo lakse. Ako ne znate, mast je odlicna i za tuberkulozu. Nekad su ljekari tuberkuloznim bolesnicima prepisivali svinjsku sunku i slaninu “sapunjaru”, onu bas masniju. Sve to uz, naravno, koziju sututku i koziji sir.

Jagnjeca mlada maramica (do koje je jako tesko doci) je preki lijek za temperaturu od upale pluca kao i samu upalu. Isto ide oko grudi.

Kozija surutka (ovo je skroz licno iskustvo), je odlican lijek za jetru. Presna hrana prvi mjesec uz mnogo surutke. Sledeci mnogo salate, nista masno a od mesa samo curece ili pilece bijelo peceno na suvo. Treci mjesec i sir koziji, mladi, meso i riba samo posno, nista peceno u ulju niti przeno, nista svinjsko. Nalazi su mi bili takvi da su doktori mislili kako cu 6 mjeseci biti nesposobna za bilo koji fizicki rad, bila sam na bolovanju, nisu dozvolili putovanja, samo da lezim, nisu dozvolili trudnocu duze od 6 mj…

Ono sto sam ja uradila: NISAM posla u bolnicu, lijecila sam se sama, hvala Bogu, bilo je vec proljece pa je bilo salate, zelja, maslacka, rukole, sremusa… Za jedan mjesec sam smanjila “vristece” rezultate (rijeci doktorke), a za 2 i po se udala Laugh. Sve smo sami spremali oko svadbe! Posle 1. svadbe, za mjesec i po, putovali u CG i dolje pravili svadbu opet! Putovali po cijeloj Srbiji, CG – u i KiM. Ostala sam trudna a nije isteklo jos 6 mj Wink

16/09/2012
3:48 pm
Tajchi
Guest
Guests
50sp_Permalink sp_Print
0

Farmaceutska industrija je najunosnija, najbezobzirnija i najmanje etična od svih industrija“. Nisam ja rekla, ali, evo ko je:

http://www.index.hr/vijesti/cl…..36959.aspx

16/09/2012
8:26 pm
caye
Guest
Guests
51sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi ipak nema sada masti, rekose za 10ak dana od prilike… Gledali su mi na kalenicu danas i samo je kod nekog cike bila madjarska upakovana kao magarin pola kg 500 din. Nisam htela da mi to kupuju tako da racunam ipak na tebe u oktobru

17/09/2012
1:10 pm
Tajchi
Guest
Guests
52sp_Permalink sp_Print
0

Ma nema nikakvih problema. Potrazicu tamo gdje znam, ako ne, trazicu onda na Kalenic pijaci. Poslala sam i mail jednom salasu iz Srema, gaje zivinu i na organski i na konvencionalni nacin, pa mozda on imaju. Ili neko od njihovih komsija. Ionako od njih trebam nabavljati organske pilice. Pa cu ti javiti gdje sam nasla i koje su cijene.

02/10/2012
2:16 pm
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
53sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi said
Jedna clanica je vec napisala recept za sirup za iskasljavanje sa zalfijom, ja ga pravim malo drugacije, i veca je doza Laugh

Ovaj sirup je moja mama nama davala kada smo bili mali, ne mogu da se setim da smo pili sirup “iz apoteke” od kad je mama dosla do ovog receptaSmile

Ja ga dajem i mojoj devojcici, i bas pomaze. Ne znam da li sam umislila ali da radi posao boga mi radi Smile

Dakle, ovako ga ja pravim:

1 solja (bele kafe) vode, 1 solja (bele kafe) secera, 7 lovorovih listica, zalfija (ne iz kesice)

Uspinovati secer i vodu, dodati lovorove listove i malo kuvati na tihoj vatri. Skloniti sa vatre i dodati 7 puta u 3 prsta zalfije. Ostaviti da se ohladi i procediti. Ja ovaj sirup stavim u teglu i onda po citav dan po malo pijuckamo.

Detetu dajem po supenu kasiku, a nad dvoje kad god prodjemo pored tegle nategnemo malKo Laugh

 

Svinjska mast oprana u 9 voda je isto melem. Odlicna stvar. Za zapusen nosic prava stvar. 

Maramica od kozijeg loja je pravi lek za upalu pluca. Ovo sam probala i ne mogu ni da vam opisem kakvo cudo je ona napravila. Znam da se tesko moze naci, ali stvarno lek u pravom smislu te reci.

Detetu se stavi na grudi uvece pred spavanje, preko nje stavite novine a preko toga lanenu krpu. Ma savrsena je Smile

Hvala ti za ovaj recept,napravila sam ga prije nekih nedelju dana kad je suprug kašljao već  par dana i sad se en čuje baš ništa,dajem ga i sinu,krenula i aj onako iz tegle kako si rekal pa posle dva dana pročtah da žalfija nije preporučljiva trudnicama i dojiljama Laugh,ali me zanima za jetrvu jer sam proslijedila smije li beba od 10 mjeseci žalfiju ne vidjeh nigdje da piše a obično tako nešto bude od dvije godine pa na gore.

02/10/2012
6:04 pm
novljanka
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
12/09/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
54sp_Permalink sp_Print
0

@marioleta

 

ja sam u prvim nedeljama trudnoce bila bas bolesna, skoro pa upala pluca. Kako nisam smela nista da pijem od sirupa i lekova ja sam stalno kuvala ovaj, i nisam imala pojma da zalfija nije dobra za trudnice i dojilje. I kuma je u trudnoci cesto bila bolesna i ona je ovaj sirup pila non stop. 

sto se bebca tice to stvarno ne znam. Moje dete je sa godinu krenulo u vrtic i naravno odmah prehlada. Ja sam joj davala ovaj sirup. Najbolje da roditelji pitaju pedijatra.

da ti pravo kazem, ja bas verujem ovim starim, dobrim narodnim “lekovima”. Pa nase su bake tako lecile nase roditelje. Imam obicaj kad mi se dete razboli da odmah zovem mamu ne bi li dobila neki novi recept od nje Smile i boga mi, bolje je mama leci od doktorke Laugh

02/10/2012
9:49 pm
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
55sp_Permalink sp_Print
0

Tako piše na kutiji čaja a ja sam ga pila dva dana jer me grlo opučalo i prošlo mi  pa kad sam rekla kumi za sirup ona vidjela, a pogodilo se da je nju mučio stomak pa što znam rekoh da ja prekinem Laugh

Podijeli ti još koji recept ovako bar za djecu kad već znaš Smile

03/10/2012
9:42 pm
novljanka
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
12/09/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
56sp_Permalink sp_Print
0

draga marioleta stvarno nisam znala to za zalfiju.

ja sam je pila u trudnoci i hvala bogu nista nije falilo ni meni ni bebi.

 

evo jos nekih starih recepata:

za modrice: na udareno mesto staviti sitno iseckan crni luk i zaviti zavojem. Tako zavijeno ostaviti preko noci. Modrice prosto nestaju, verujte. 

Mozete i luk da isecete na vece i deblje kolutove. Staviti malo na ringlu sa obe strane da zagori, namazati kolutove uljem i isto zaviti zavojem i ostaviti do jutra. Luk je cudo.

 

Ovde sam cula kad se dete udari, znaci odmah nakon udarca na to mesto namazati margarin. Nista mi u pocetku nije bilo jasno, kakav bre margarin, medjutim probam ja to jednom i sokiram se. Ni modrice ni crvenila na udarenom mestu Laugh

 

kad izbunarim iz malog mozga jos pisacu Smile

04/10/2012
12:02 am
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
57sp_Permalink sp_Print
0

Čuš lukConfused a mi modrica koliko hoćeš Laugh baš ću probati,a jel može na one stare ili samo na svježe udareno ihihhi…a za margarin sam znala i par puta kada bi se udario spriječili smo otok time Smile.

A ovo za žalfiju ne stave svi proizvođači napomenu recimo FLORES iz Mojkovca nisu stavili…..mada ne vjerujem da ima neko štetno dejstvo možda eto jačina …otkud znam Confused ali kao što reče Bogu hvala pa ti ništa ne bi Kiss.

 

Baš je nešto noćas mala počela da se čuje kao ono krklja na nos,na leđa ono …kao učini mi se niti jeste -niti nije i muči je stomak mada sam jela iglice pa mislim da je od toga …. ima dva mjeseca…smijem li  njoj onu maramicu imam u zamrzivaču neko dao mužu ili imam i domaču neslanu mast pa ono kako kažu u 9 voda ,….nisam to nikad radila Embarassed

04/10/2012
8:37 am
novljanka
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
12/09/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
58sp_Permalink sp_Print
0

Laugh mislim da ovo pali samo za sveze modrice

 

naravno da mozes da joj stavis loj na grudi, ne boj se, to svakako ne moze da joj skodi. Pa nisam ni ja nikad cula za to dok se nisam porodila. Znas kakve su mame i svekrve, od njih svasta naucis.

Ja sam mojoj devojcici isto stavljala loj kad je bila bas mala, doduse ona je imala neku upalicu, sve je zeno izvuklo, sokirana sam bila. Uvece stavis svezu maramicu, ujutru te doceka osusena skroz. Kazu bake – eto sve je izvuklo Smile

Mislim da bi ti mogla da probas sa tom domacom mascu, posto malena nije bas, bas bolesna. Operes je u 9 voda, ja to radim sa mikserom, lepse se umuti.  Stavis jednu supenu kasiku masti, onako dobro zahvatis, malo vode pa muckas, pa prospes vodu sipas jos pa opet muckas i tako 9 puta. Napravi se prava krema zivota mi.

Uvece kad je okupas, u debljem sloju na grudi naneses mast, preko toga bi (kazu bake) trebalo staviti novinu, al ko da stavlja detetu novinu na grudi, ja to nisam. Ja sam joj stavljala pelenu ili lanenu krpu. Olaksa dosta iskasljavanje, zapravo to razbija gust sekret.

 

Jos sam nesto zanimljivo cula od jedne doktorke – pedijatra iz Rusije. Oni deci na grudi mazu domaci med. Isti postupak kao sa mascu, nanese se med u debljem sloju i preko pelena. Ona kaze da je to odlicno. Ujutru kad skines pelenu nema meda, nista nije ulepljeno ……. nisam ovo probala, ali me je ona ubedjivala da probam Laugh

04/10/2012
8:56 am
novljanka
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
12/09/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
59sp_Permalink sp_Print
0

E da zaboravih za mast da napisem da slobono mozes da je stavljas i detetu u nosic. Bolja je sto puta od fizioloskog rastvora.

Malo na vrh prsta uzmes i na pocetak nosica stavis, u obe nozdrve, i samo prstima pritisnes da sklizne lepo. Ma super stvar.

04/10/2012
1:20 pm
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
60sp_Permalink sp_Print
0

Uhhhh…..jojjjj groznu smo noć imali ,mislila sam uguši mi se dijete u ruke a ja ništa ne mogu,kad je počela da se trza i kao koluta očima jojjj a ja se inače pogubim u takvim situacijama ali srećom tu je muž on je baš priseban.Probudila se negdje posle ponoći daveći se u šlajmu,par puta je na usta izbacila veću baš gustu količinu šlajma a iz nosa sam joj izvukla nevjerovatno puno,to je trajalo jedno sat vremena,pa zaspe pa ponovo čisti nos i sve tako do 5h jutros,evo je i sad držim da zaspe.

Ja sam ti jutros oko 3-4 prala mast jer te nisam mogla čekati pa vidjeh na neki forum,isto kao što si ti rekla samo nisam mikserom.Pa sam joj i malo moga mlijeka na špric ubrizgala po koju kap,pa fiziološki,pa mast i tako u krug,popodne idemo kod doktorice.

Reci mi molim te kakva je to lanena maramica drugarica mi je
pomenu kaže ona samo nju koristi i neki sapun valjda životinjski kao namaže i nikad joj nisu primili injekciju i da joj baš pomaže,piši ako znaš kako je mogu nabaviti.

Za med isto pročitah ali ako se stavlja novina treba je izbušiti iglom da kože diše,negdje kažu može preko raštan…mada me strah med na bebu  što znam može li reagovati.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner